folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Pik Döküm Yapacam Bilgisi Olanlar Yardım.

Pik Döküm Yapacam Bilgisi Olanlar Yardım.

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NetBABA
    NetBABA's avatar
    Erkek
    Hocam ne ddurumda döküm işleri :D

Umudumu bu güne bağlamadım ki yarınım dan umutsuz olayım.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Erkek

NetBABA bunu yazdı:
    -----------------------------

Kript Hocamın Öncülüğünde biraz ilerleme alabilecek gibi Görünüyorum. :) Bakalım bir iki şey Örendim Sanırım Demekki Kalıbı oluşturmak için Özel bir Kömür Kullanılıyor, Silikon yada benzeri bir malzemeden Kömür şekillendiriliyor, şeklin içerisine Eriyik Dökülüyor işte Kalıptan Demirleştirilmiş bir Malzeme Tabiki bu bir Dişli yada bir Tasarlanmış Makinenin Dış  Kabıda olabilir. Evet Döküm yapacağım malzeme Demir Neviinde Sağlam olmalıdır. Nihayetinde Dişli Parçalar Modelleyebilirim. Ve Esasen Bu bir Meslektir, Örenen için Ekmek kapısıdır da belirtmek isterim.  

Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erenn
    erenn's avatar
    Erkek
    kantar31 bunu yazdı:

hocam eğer ağırlık (halter plakası) dökmek gibi bi niyetin varsa,tavsiyem git hazır al çünkü astarı yüzünden pahalıya geliyor bu zımbırtının. zamanında pik dökümcü aramakla çok vakit geçirdim ama kilosu 2-2.5 lira arası demirin diğeriyle aynı fiyata geliyor. aklında bulunsun =)

kesinlikle katılıyorum,astarı harbiden pahalı.en son 2.5 dan almıştık.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Erkek
    NiGhT_SouL bunu yazdı:
    kantar31 bunu yazdı:

hocam eğer ağırlık (halter plakası) dökmek gibi bi niyetin varsa,tavsiyem git hazır al çünkü astarı yüzünden pahalıya geliyor bu zımbırtının. zamanında pik dökümcü aramakla çok vakit geçirdim ama kilosu 2-2.5 lira arası demirin diğeriyle aynı fiyata geliyor. aklında bulunsun =)

Ehheh Değerli Night Soul Hocam Anlatamadım her halde İnce Çalışmalar için vede Sanat eseri Modellemeler yapmak için ufak parçalar için Kullanacam yani Bana Kilolarca Maleme zaten gerekmiyor. :)

Net ortamı, tek tük de olsa iyi dostluklar sağlamışsa bile, vefasızlığı ile ünlüdür..!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erenn
    erenn's avatar
    Erkek
    shockman bunu yazdı:
    NiGhT_SouL bunu yazdı:
    kantar31 bunu yazdı:

Ehheh Değerli Night Soul Hocam Anlatamadım her halde İnce Çalışmalar için vede Sanat eseri Modellemeler yapmak için ufak parçalar için Kullanacam yani Bana Kilolarca Maleme zaten gerekmiyor. :)

Değerli Shockman kimse ne yapmak istediği anlayabilmiş değil yaw , bi kalıpçıyım diyorsun bi sanat eseri yapacam diyorsun :D ne işler çeviriyorsun ¿
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Erkek
    NiGhT_SouL bunu yazdı:
    shockman bunu yazdı:
    NiGhT_SouL bunu yazdı:
    kantar31 bunu yazdı:

Değerli Shockman kimse ne yapmak istediği anlayabilmiş değil yaw , bi kalıpçıyım diyorsun bi sanat eseri yapacam diyorsun :D ne işler çeviriyorsun ¿

Töbe Töbe Ne yapmak istediğimden Sana ne yahu Hafiyemisin sen. :) Sayın Değerli Kardeşim Hafiyemisin. :) 

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hector22
    hector22's avatar
    Erkek
    Metalurji mühendisi bulursan sana yardımcı olur.Dökeceğin mal cok detaylı ise eriğin ona göre akışkan olması lazım en zor kısım model yapmak eğer seri üretim yapacaksan hiç uğraşma.bire bir model yapacaksın ordan kalıba geçeceksin..model cok detaylıysa yollukları büyük tut.hazır malzemeyi eritip dökersen daha garanti olur.Birde dökümü sırasında bi toz var onu kullanıyorlar o toz cabuk soğumayı engellemek içindi sanırım.Birde dökümün yavaş soğuması lazım.

Sıkılgan biriyim ama sıkıcı değilim.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NetBABA
    NetBABA's avatar
    Erkek
    shockman bunu yazdı:

NetBABA bunu yazdı:

Kript Hocamın Öncülüğünde biraz ilerleme alabilecek gibi Görünüyorum. :) Bakalım bir iki şey Örendim Sanırım Demekki Kalıbı oluşturmak için Özel bir Kömür Kullanılıyor, Silikon yada benzeri bir malzemeden Kömür şekillendiriliyor, şeklin içerisine Eriyik Dökülüyor işte Kalıptan Demirleştirilmiş bir Malzeme Tabiki bu bir Dişli yada bir Tasarlanmış Makinenin Dış  Kabıda olabilir. Evet Döküm yapacağım malzeme Demir Neviinde Sağlam olmalıdır. Nihayetinde Dişli Parçalar Modelleyebilirim. Ve Esasen Bu bir Meslektir, Örenen için Ekmek kapısıdır da belirtmek isterim.  

Kardeş döküm yapan fabrikalardan birini gezmeni isterim öyle daha faydalı olur bir ricada bulun vs öğrenciyim ayaklarına yat .Hani öğrenci tipi yoksada üniden araştırma yapıyorum vs vs.

Senin için biraz araştırma yaptım hoca

http://www.izletici.com/v/UTRJZXhwUm0zZ3c=/video.html

Hassas Döküm Teknolojisi:
    İngilizce'de "Investment Casting" veya "Investment Shell Casting" ismiyle anılan bu döküm tekniğinin 2000 yıllık bir geçmişi vardır. Bu teknik sayesinde elde uygun malzemeden yapılmış bir model olduğu sürece çok karmaşık metal dökümler yapılabilmektedir.
    Döküm için yapılan işlemleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:
    ·Öncelikle, metalden dökülmesi istenilen parçanın balmumu veya benzeri bir malzemeden modeli hazırlanır. Genellikle alüminyum (mücevhercilikte ise silikon) bir kalıp imal edilir ve plastik enjeksiyon yöntemi ile istenildiği kadar mum model elde edilir. (Döküm sonrası soğuma ve büzülme tahmini yapılarak model aslından biraz büyük imal edilebilir)

·Parçalar yine mumdan yapılmış bir gövdeye yapıştırılırlar. (şekil 1)
    ·Model, seramik banyosuna batırılarak (sulu alçı görünümünde bir sıvı) çevresine ince bir tabaka kaplanması sağlanır.
    ·Seramik tabaka kuruyup katılaşıncaya kadar bir fırında bekletilir. Yeteri kalınlıkta seramik kaplanıncaya kadar son iki işlem tekrarlanır. Dış tabakalarda daha kalın seramik tozu kullanılır. (şekil 2)
    ·Dış cidarı sert seramik kaplı parça bir fırına sokularak modelin eriyip dışarı akması sağlanır. Seramik malzeme ise yüksek sıcaklığa dayanıklı olduğundan şeklini muafaza eder. Bu esnada mum modelin akarak çıkmayan kısımları da tamamiyle buharlaşır. (şekil 3)

·Modelden kalan boşluğa (daha önce bırakılmış bulunan bir ağızdan) ergimiş halde metal dökülür (şekil 4)
    ·Metal soğuyup katılaştıktan sonra darbe ile dış cidardaki seramik kırılarak parça ortaya çıkarılır. (şekil 5)
    ·Parçalar ana gövdeden dairesel bir testere ile kesilerek alınır, bir başka değişle göbek bağları kesilir (Şekil 6).
    ·Son olarak gerekli çapak alma ve yüzey parlatma işlemleri yapılır.

TOLERANSLAR
    Hassas Dökümde tolerans, kalıp yapım aşamasından başlayarak kullanılan mum, seramik malzemesi ve döküm alaşımına bağlı olarak ölçüsel sapmaların toplamıdır. Ölçülerin tekrarlanabilirliği, ayrıca parça formuna, kütlesine ve boyutlarına bağlıdır.
    Yandaki tolerans tablosunda da görüldüğü üzere, Hassas Döküm metoduyla elde edilen parçalarda, genel kural olarak anma ölçüsü 15 mm'ye kadar olan ölçülere ±0.1 mm, 15 mm üstü ölçülerede ±%0.7 gibi bir hassasiyetle yaklaşılmaktadır. Ancak tolerans aralığını tek yönde de belirlemek mümkündür. Tablodaki D3 hassasiyeti ise, parçanın bir düzleminde ve birbirine referans belirlenmeyen ölçüler için ilave maliyetlerle elde edilebilir. (İmalat sırasında özel aparatlar, kalite kontrol mekanizması, fire yüzdesindeki artış gibi).
    İŞLEME PAYLARI:
    Parça kullanımı açısından tolerans tablo değerleri yeterli olmayan ölçülere işleme yapı vermek gerekmektedir. Boyutlarına bağlı olarak genelde 0.3 mm ile 1.5 mm arasında işleme ayı verilmektedir. Ancak işleme yapını belirlerken tolerans değerlerini hesaba katmak gerekir.
    Amacımız kullanıcıya döküm sonrası olabildiğince az işlem bırakmaktır. Dolayısıyla parça tasarımında teknik kadromuzla irtibata geçmenizde fayda görmekteyiz.
    Model ve Döküm İmalatı
    MODEL
    Ağaç işleme tornaları, daire testereler, planyalardan kurulu modelhanede her türlü Ahşap modeller ve Alüminyum modeller üretilmektedir.
    DÖKÜM
    Her çeşit Pik, Çelik, Sfero ve Alüminyum döküm imalatı yapılmaktadır. Bunun için 2 adet 650 kg/saat kapasiteli elektrikli indüksiyon ergitme ocağı bulunmaktadır.
    Firma özellikle pik döküm elektrik motor gövdeleri ve ekipmanları üretimi konusunda uzmanlaşmıştır.
    Başlıca üretim çeşitleri:

Umudumu bu güne bağlamadım ki yarınım dan umutsuz olayım.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Erkek
    Dökümcüler sitesine git modelini ver sana yaparlar . PİK dökme demir esaslı bir malzemedir. Sanattır inceliklerini bilmek gerekir

Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ShockMan
    ShockMan's avatar
    Erkek
    NetBABA bunu yazdı:
    shockman bunu yazdı:

NetBABA bunu yazdı:

Kript Hocamın Öncülüğünde biraz ilerleme alabilecek gibi Görünüyorum. :) Bakalım bir iki şey Örendim Sanırım Demekki Kalıbı oluşturmak için Özel bir Kömür Kullanılıyor, Silikon yada benzeri bir malzemeden Kömür şekillendiriliyor, şeklin içerisine Eriyik Dökülüyor işte Kalıptan Demirleştirilmiş bir Malzeme Tabiki bu bir Dişli yada bir Tasarlanmış Makinenin Dış Kabıda olabilir. Evet Döküm yapacağım malzeme Demir Neviinde Sağlam olmalıdır. Nihayetinde Dişli Parçalar Modelleyebilirim. Ve Esasen Bu bir Meslektir, Örenen için Ekmek kapısıdır da belirtmek isterim.

Kardeş döküm yapan fabrikalardan birini gezmeni isterim öyle daha faydalı olur bir ricada bulun vs öğrenciyim ayaklarına yat .Hani öğrenci tipi yoksada üniden araştırma yapıyorum vs vs.

Senin için biraz araştırma yaptım hoca

http://www.izletici.com/v/UTRJZXhwUm0zZ3c=/video.html

Hassas Döküm Teknolojisi:
    İngilizce'de "Investment Casting" veya "Investment Shell Casting" ismiyle anılan bu döküm tekniğinin 2000 yıllık bir geçmişi vardır. Bu teknik sayesinde elde uygun malzemeden yapılmış bir model olduğu sürece çok karmaşık metal dökümler yapılabilmektedir.
    Döküm için yapılan işlemleri kısaca şöyle sıralayabiliriz:
    ·Öncelikle, metalden dökülmesi istenilen parçanın balmumu veya benzeri bir malzemeden modeli hazırlanır. Genellikle alüminyum (mücevhercilikte ise silikon) bir kalıp imal edilir ve plastik enjeksiyon yöntemi ile istenildiği kadar mum model elde edilir. (Döküm sonrası soğuma ve büzülme tahmini yapılarak model aslından biraz büyük imal edilebilir)

·Parçalar yine mumdan yapılmış bir gövdeye yapıştırılırlar. (şekil 1)
    ·Model, seramik banyosuna batırılarak (sulu alçı görünümünde bir sıvı) çevresine ince bir tabaka kaplanması sağlanır.
    ·Seramik tabaka kuruyup katılaşıncaya kadar bir fırında bekletilir. Yeteri kalınlıkta seramik kaplanıncaya kadar son iki işlem tekrarlanır. Dış tabakalarda daha kalın seramik tozu kullanılır. (şekil 2)
    ·Dış cidarı sert seramik kaplı parça bir fırına sokularak modelin eriyip dışarı akması sağlanır. Seramik malzeme ise yüksek sıcaklığa dayanıklı olduğundan şeklini muafaza eder. Bu esnada mum modelin akarak çıkmayan kısımları da tamamiyle buharlaşır. (şekil 3)

·Modelden kalan boşluğa (daha önce bırakılmış bulunan bir ağızdan) ergimiş halde metal dökülür (şekil 4)
    ·Metal soğuyup katılaştıktan sonra darbe ile dış cidardaki seramik kırılarak parça ortaya çıkarılır. (şekil 5)
    ·Parçalar ana gövdeden dairesel bir testere ile kesilerek alınır, bir başka değişle göbek bağları kesilir (Şekil 6).
    ·Son olarak gerekli çapak alma ve yüzey parlatma işlemleri yapılır.

TOLERANSLAR
    Hassas Dökümde tolerans, kalıp yapım aşamasından başlayarak kullanılan mum, seramik malzemesi ve döküm alaşımına bağlı olarak ölçüsel sapmaların toplamıdır. Ölçülerin tekrarlanabilirliği, ayrıca parça formuna, kütlesine ve boyutlarına bağlıdır.
    Yandaki tolerans tablosunda da görüldüğü üzere, Hassas Döküm metoduyla elde edilen parçalarda, genel kural olarak anma ölçüsü 15 mm'ye kadar olan ölçülere ±0.1 mm, 15 mm üstü ölçülerede ±%0.7 gibi bir hassasiyetle yaklaşılmaktadır. Ancak tolerans aralığını tek yönde de belirlemek mümkündür. Tablodaki D3 hassasiyeti ise, parçanın bir düzleminde ve birbirine referans belirlenmeyen ölçüler için ilave maliyetlerle elde edilebilir. (İmalat sırasında özel aparatlar, kalite kontrol mekanizması, fire yüzdesindeki artış gibi).
    İŞLEME PAYLARI:
    Parça kullanımı açısından tolerans tablo değerleri yeterli olmayan ölçülere işleme yapı vermek gerekmektedir. Boyutlarına bağlı olarak genelde 0.3 mm ile 1.5 mm arasında işleme ayı verilmektedir. Ancak işleme yapını belirlerken tolerans değerlerini hesaba katmak gerekir.
    Amacımız kullanıcıya döküm sonrası olabildiğince az işlem bırakmaktır. Dolayısıyla parça tasarımında teknik kadromuzla irtibata geçmenizde fayda görmekteyiz.
    Model ve Döküm İmalatı
    MODEL
    Ağaç işleme tornaları, daire testereler, planyalardan kurulu modelhanede her türlü Ahşap modeller ve Alüminyum modeller üretilmektedir.
    DÖKÜM
    Her çeşit Pik, Çelik, Sfero ve Alüminyum döküm imalatı yapılmaktadır. Bunun için 2 adet 650 kg/saat kapasiteli elektrikli indüksiyon ergitme ocağı bulunmaktadır.
    Firma özellikle pik döküm elektrik motor gövdeleri ve ekipmanları üretimi konusunda uzmanlaşmıştır.
    Başlıca üretim çeşitleri:

Kıymetli Hocam Verdiğin bilgiler için Çok Sağol Ayrıca Googleden de inceliyorumda yakında Ustası olacağız Sanırım bu işin. Sanayiden de bir tanıdık ayarlamaya çabalıyorum Olacak gibi görünüyor. Resimli Ayrıntılı Görsel Eğitime Dayalı Biraz Daha bilgiye Ulaşabilirsem Muhteşem Olacak, İlgilenen her kese Çok Değerli Vakitlerini Ayırdıkları için Teşekkür ederim. 

Toplam Hit: 4564 Toplam Mesaj: 21