folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Pil Deşarj Devresi ( Pil Şarjı Yapanlar İçin Önemli )

Pil Deşarj Devresi ( Pil Şarjı Yapanlar İçin Önemli )

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeadBanger
    HeadBanger's avatar
    Erkek

Öncelikle devremizin amacı :Bilindiği üzre Çelik pillerin maliyetleri biraz pahalı oldugundan ve hayatın her yerinde uzun ömürlü pil kullandıgımız dönemlerde hele hele birde ekonomik krizin yoğun olduğu zamanlarda ucuz pillere yöneliyoruz..Ama bir kısım insanlar Evlerine hazır pil şarj cihazı alıp eski pillerini doldurabiliyorlar..Ama bu durum hem pile zarar verıyor hemde bize.Ama bunu önlemek için yeni nesil cihazlar geliştirildi ve pil şarjında tek etkin sorun olarak Pilin tamamen boşalması kaldı..Eğer ki pilimizi Tamamen boşalmadan şarj edersek pilimizin ömrü kısalır ve çöpten başka bir işe yaramaz..Bu devremiz ile pilimizin tamamen bitirilmesi amaçlanmıştır..Umarım bir Çoğumuzun işine yarar..

Gerekli Açıklamalar.

Devremizin Asıl şemasını çizmeye calıstım el becerim fazla yoktur bu konuda.Asıl şemamızda Q2 nin emiter i R3 ün ground una giden yola bağlı olması lazımdı..Çünkü Asıl devremizde BC339 Transistörü kullandık.Benim evimdeki Proteus 7,1 programımdaBC239 transistörü ve Q1 de olan BD239 Transistörü yoktu BD239 un yerinede BD139 Transistörünü kullandım Buyrun Asıl şema..Kendim bu kadar çizebildim umarım anlarsınız..

http://img27.imageshack.us/img27/9257/adszzlt.jpg

Şimdiki Resimler ise Devremizin İSİS ve ARES Çizimleridir.Yalnız tekrar hatırlatayım..BD239 yerine BD139 ve BC339 yerine BC237 transistörlerini kullandım..Diğer bir hatırlatma ise Ben devreleri çizerken battery kullandım yani power işte anlarsınız..Orda normalde Boşaltılıcak PİL olmalıdır.Ben orada sadece devrenin çalışıp çalışmadığını anlamak için ekledim oraya..Ve son hatırlatmamız ize ARES çizimimizde R1 in LED'in Anot ' una giden yerinde Bir pin görüceksiniz bu PİN boşaltılıcak PİL'lerin + ucudur diğer Bir pin ise LED in Katot'u Q2'nin 1.ucu ve R3 ün Q2 nin 1.bacağının birleştiği bağlantının oldugu yerdedir bu ise Boşaltılıcak PİL'lerrin - ucudur..Benden bu kadar Varsa bir hatam düzeltirseniz Sevinirim..Umarım bir çoğumuzun işine yarar.

Ayrıca Şu bilgiyide Eklim Devremiz ile 400 500mA arası Güç çekeriz.Bu demek oluyor ki pek fazla beklemeden en hızlı şekilde pilimizi deşarj ederiz İyi günler Forumunuzun Sevilen ismi HeadBanger :) 

Devremizin İSİS Çizimi

http://img4.imageshack.us/img4/5425/72800350.jpg

Devremizin ARES Çizimi

http://img4.imageshack.us/img4/9771/63519972.jpg

Ve Devremizin Çizimleri Kendim çizdim..Umarım Yanlışım yoktur..

http://rapidshare.com/files/216661876/Desktop.rar.html

Boş İşler Uzmanı..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeadBanger
    HeadBanger's avatar
    Erkek

Devremiz için Gerekli Malzemeleri Yazmamışım birisi resimlerin üstüne ekleyebilirmi..

Q1=BD239

Q2=BC239

R1=470R

R2=330R

R3=1 R 2W ( taş direnç ) 

Ufak bir hatırlatma Dervede bulunan BD239 Entegresine bir soğutucu takarsanız iyi olur çünkü çabuk ısınıyor..

edit: Ayrıca Konuyu Dökümanlar kısmına ekleyebilme ihtimalimiz var mı ? 

edit 2 = Çok önemli bir ayrıntıyı kaçırmışım..bu devre 1 pil için Deil 2 Pil için yapılmış bir devredir Devrenin sağlıklı işlemesi için 2 Pil İdealidir.Ve ayrıca Kırmızı LED kullanmanızı Tavsiye ederim..

Boş İşler Uzmanı..
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Erkek

HeadBanger bunu yazdı:
    -----------------------------

hemen ekliyorum :W

herşeyin kısası makbuldur; ulaşmak isteyen yesterfox_55@hotmail.com a mail atabilir...
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeadBanger
    HeadBanger's avatar
    Erkek

Yeah bunu yazdı:

HeadBanger bunu yazdı:

hemen ekliyorum :W

ekle ekle kaçırma bence nette pek bulamazsın :P 

Boş İşler Uzmanı..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    WebCrow
    WebCrow's avatar
    Erkek
    kolayı var :|
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    renegadealien
    renegadealien's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Savaş Madalyası Başarı Madalyası Üstün Hizmet Madalyası Developer Madalyası
    Erkek

Burada eksik noktalar var...

Nikel kadmiyum pillerde, piller tam desarj edilmeden sarj edilirse, belli bir süre sonra pilde hafıza etkisi oluşur... 

bu sebepden dolayı tam boşalmadan sarja 3-5 sefer takılan nicd lerin tam desajdan sonra sarj edilmesi gerekir ki hafıza etkisinden kurtulsun..

fakat bu nikel metalhidrit lityum ion lityum polimer pillerde gereksizdir, hatta lipo piller bu şekilde tam desarj ederseniz pilin şişme ihtimali var...

örnek devre nicd pilller için uygun fakat her gördüğünüz pilde denemeyin...

bu arada 400 500 ma pilin desarjı için biraz yüksek sarj işlemi lipo harici pillerde pilin akımının/10 bölünmesi ile 12 saat sarjı ile gerçekleştirilir örneğin elinde 2000 mahlık pil varsa bunun standar sarj işlemi 200 mah ile 12 saattir...

biz model ucakta devamlı pillerle uğraştığımız için bu konularla ilgiliyiz, pil sarj desarj sistemleri var kullandığımız ör :

http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/catalog/accucell-8150.jpg

fakat devre güzelmiş denicem :) saol...

10.05.2013 tarihli google arama sonucu : Aradığınız - "herşeyin hayırlısı rampanın bayırlısı" - ile ilgili hiçbir arama sonucu mevcut değil. Kendi özlü sözümdür, kaynak belirterek kullanınız.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeadBanger
    HeadBanger's avatar
    Erkek
    Rene hocam devreyi o kadar büyük piller için tasarlamadık aslında..verdiğin bilgiler içinde teşekkürler..Bu arada 400 500 mA yüksek diyorsanızda Devrede Gördüğünüz LED ve Altındaki Direnci iptal edip.Yan taraftaki direncin hemen üstüne bir led bağlayarak 150-250 mA arası bir değere getirebilrsin..

Boş İşler Uzmanı..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeadBanger
    HeadBanger's avatar
    Erkek

WebCrow bunu yazdı:
    kolayı var :|

Abi bu şekil yaparsan pile Zarar vermiş olursun bizde bu mantığa dayanarak önce sadeece led ve koruıma direncini bağlayarak led sönene kadar denemeyi amaçladık ama oluru yok bu devreyi denemekte de zarar yok bence :) erinecek bir yanıda yok devrenin :) 

Boş İşler Uzmanı..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tnrsk
    Tnrsk's avatar
    Erkek
    o şekilde yaparsan pilin kendi içindeki direnci üzerinden akım geçer bu da pilin ateş gibi olmasına neden olur deşajı sağlar mı bilmem ama..

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeadBanger
    HeadBanger's avatar
    Erkek

Milk-i_Beka bunu yazdı:
    o şekilde yaparsan pilin kendi içindeki direnci üzerinden akım geçer bu da pilin ateş gibi olmasına neden olur deşajı sağlar mı bilmem ama..

deşarj oluyor sorunsuz bir şekilde..dene ölçümleri yap istersen :) 

Boş İşler Uzmanı..
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeadBanger
    HeadBanger's avatar
    Erkek
    Çok önemli bir ayrıntıyı kaçırmışım..bu devre 1 pil için Deil 2 Pil için yapılmış bir devredir Devrenin sağlıklı işlemesi için 2 Pil İdealidir.Ve ayrıca Kırmızı LED kullanmanızı Tavsiye ederim..

Boş İşler Uzmanı..
Toplam Hit: 10138 Toplam Mesaj: 31