Pilot Olmak Hakkında Net Bir Soru.
-
renegadealien bunu yazdı
Yanıt Net.
1. Ticari yolcu taşımacılığı için ATPL almak zorundasın.
2. THY Mühendisliklerin Teknik kısımlarını sınav ve mülakat ile bu eğitimi ücretsiz veriyor.
3. Onun haricine AyJet THK vs gibi özel ucuş firmalarıda bu kursu veriyor. Fiyatlar ucuşlar dahil 100.000 tlye patlar maksimum.
Kimden eğitim alırsan al 13-14 tane ATPL sınavı var onlara girip geçmen gerekiyor.
Daha sonra lisansını alıyorsun.
Benim lisans ID'm 7002, yani türkiyedeki 7002. pilotum.
peki hocam iş mkanı nasıl, gördüğüm kadarıyla pilot mezunları gitgide artıyor hızlı olarak. Bazı sitelerde de işsizlik sorunları olduğu söylenmiş. Mesela sen şimdi o lisans ile herhangi bir havayolunda çalışmak istesen hemen başlayabilirmisin
-
Ben ATPL değilim,
PPL CPL ATPL BPL GPL elli bin çeşidi var.
Dolayısıyla bir ticari pilot kadar bilgim yok ama bildiğim şu yönde.
1. si, türkiyede sektör gelişiyor, dolayısıyla devamlı yeni ucak geliyor. bir ucak için en az 3-4 ekip oluşturuyorlar, her ekip için bir kaptan bir yardımcı iki pilot gerekiyor, dolayısı ile bi ucak geldimi en az 8-10 pilot ihtiyacı gerekiyor, devamlıda yeni ucak geliyor, dolayısı ile ihtiyac artıyor.
Ama özellikle son senelerde, dolmuşculuk yapıp dolmuşunu satıp pilotluğa yatıran var, ATPL okullarından zilyon tane lise mezunu paralı eleman lisans alıyor, dolayısı ile artış var.
THY harici diğer okullardan mezun olup (THY mezun ettiğini kendisi alıyor dolayısı ile o garantili) boşda gezen adamda cok, çünkü cıktığında sadece pratikde 150-200 saat max. ucusu olmuş oluyor, e kim ne yapsın çömez adamı, ucus saati arttırmak için rusyaya gidip orada ucak kiralayanlar olduğunu biliyoruz.
Zaten uzun bir süre askeriyeden ayrılan herkez atpl oldu, içerisi asker general albay dolu :)
Birde genclerimiz saolsun dolmuş şöförlüğüne aşırı özendikleri için, pilot olmak isteyen cok kişi var başvuruyorlar, arz talep bu aralar inip çıkan bir eğride anlayacağın :)
Benim durumuma gelince, 15 senelik planlarım içinde kendi ucağımı almak var.
renegadealien tarafından 22/Ağu/12 11:48 tarihinde düzenlenmiştir -
thk nin ppl egitimi ile ise baslasan iyi olur.atpl icin intermed. Duzeyde ingilizce gerekiyor en az.
Ppl egitim ucreti thk da nedir simdi tam olarak hatirlayamiyorum ama saati 100 dolardi bi kac sene oncesinde. -
rapidhacker550 bunu yazdıthk nin ppl egitimi ile ise baslasan iyi olur.atpl icin intermed. Duzeyde ingilizce gerekiyor en az.
Ppl egitim ucreti thk da nedir simdi tam olarak hatirlayamiyorum ama saati 100 dolardi bi kac sene oncesinde.PPL-A eğitimi yani tek motorlu tayyare 14.600 $ konuyu görünce aradım okulu 45 saat uçuş eğitimi veriyorlar
14.600 $ = 26 bin tl ye takabül ediyor.
eagleofcondor tarafından 22/Ağu/12 13:20 tarihinde düzenlenmiştir -
thy pilotaj eğitimini tamamlamış ornegın husisi ve ticari lisansları alıp thy akademi pegasus akademi yerlerden eğitim gormus kısılere yurtdısı ucuslarında egıtım pılotu olarak kokpitte 3. olarak alıyor ve 7 bin lira maaşla başlatıyor.
kaptan pilotlarda sanırım 2 katına cıkıyor bırde ucus sıklıgına uzaklıgına gorede bu ucret degısıyor dıye hatırlıyorum ama 7 bın lıra ıle baslıyorsun.
acıkcası kardesıme pilotaj egıtımı aldırmayı dusunuyorum unıversıte okumaktan cok daha mantıklıthy muhendıslerı vs ucretsız alıyor ama buna gırme sansın askerı liseye gırme sansından cok daha dusuk dıye tahmın edıyorum cok fazla kısı almıyorlar