"Psikolog" Ve "Psikiyatrist" Arasındaki Fark Nedir?
-
psikiyatr iice okur eder psikolog da okur ama psikiyatr kadar okumaz ama sonucta psikiyatr normal doktor maası alır psikolog para basar:p
-
Valla abi bikaç aydır uykusuzlukla başım dertte.
Vampir gibi hissediyorum artık kendimi:)
uyumaya çalışıyorum ama nafile, baktım olmayacak bi merkeze başvurayım dedim. Ama hala başvurucam.. uykusuzluk devam ediyor.. zaten kendimi de ihmal ediyorum çok, ailevi sorunlar fln.. Neyse, finallerden sonraya kaldı heralde :)
-
bulutbey bunu yazdı:
-----------------------------biri yazar biri söler
ama 2sininde aynı olduğu nokta 2sininde DELİ doktoru olmasıdır :D
-----------------------------cok komiksin
-
psikiyatr gerekirse ameliyat bile yaparmış sanırım ::D ayrıca deli doktoru olan psikolog deildir
-
Şimdi yapacagım açıklamaları dikkate alın.Psikiyatr, tıp egitimi alır.Ve olayın tibbi tedavisi ile ilgilenir.Örnek:Bir insanda hastalık belirtisi vardır.Kan testleri yapılır mr, rontgen herşey çakilir check up yapılır adam saglamdır.Ancak hastadır.Bu gibi hastalıklara psikosomatik durumlar denir.Bu adama anti depresan ilaçlar verilir bazı tedavi yöntemleri uygulanır.Sonuçta insan tdavisi vardır.Hasta doktor ilişkisi.Nasıl ki göz doktoru gözlük verirse psikyatr da anti depresan verir.Olay bu.Peki psikolog ne iş yapar?Psikolog ise Sosyal bilimler alanında egitim görmüş bir insandır.Profosyonel bir dert ortagı gibidir.Sizin problemlerinizin kaynagına inerek sizi tanımak ve aynı zamanda sizin de kendinizi tanımanızı saglar.Psikologlara saglıklı insanlar da gider.Ona gitmek doktora gidip tedavi olmak gibi düşünülmemelidir.Pek çok hastalıgın tedavisi ilaç olmadan mümkündürÖzellikle depresyon gibi durumlarda anti depresan insanı sadece sakinleştirir.Bir tedavi veya iyileşme saglamaz.Tam anlamıyla iyileşmek için psikologa gidip onunla kanki olmanız gerek.Psikolog ayrıca aile ve kişilerin gelişimi insan ilişkileri konusunda danışmanlık ve rehberlik yapar.Son zamanlarda bazı ülkelerde uygulanan bir sistemin ülkemize gelmesi gündemde.Artık aile içi anlaşmalı boşanmalarda mahkemeye degil Uzlaştırıcı profosyonel insanlara başvurulacakmış.Ve bu insanların yönlendirmesiyle aile devam edecek veya boşanma gerçekleşecek.Bu insanlar da Psikologlar olur.Psikiyatr böyle bir görevi yapamaz.Aradaki farkı anlamış oldugunuzu zannediyorum.
NOT:uyku sorunu olan arkadaş.Aynı sorun bende de var.Gece 3 de bile yatsam sabah 7 de ayaktayım.Bunu psikoloji ile çok ilgisi yok.Demek ki senin vucuduna bu kadar uyku yetiyor.Yatmadan önce yogurt , ayran veya sıcak süt tavsiye ederim.Çok gariptir ben neskafe içtigim zaman güzel uykum geliyor.Bir de yatmadan önce 5-10 sayfa kitap okursan süper uyursun.Sakın uyku ilacı kullanmaya heveslenme.İlaç kullanmadan yaşamaya çalışın.
-
zuahahah :D ne ameliyati haji :D beyin ameliyati yapicak hali yok ya.... sadece ilac yazabilir okadar....
-
mr66tr açıklaman için teşekkürler :)
ama ben uykusuzluktan geberiyorum :) yani o bikaç saat uyusam bile çok sağlıklı olmuyor. ya uyku felci yaşıorum ya astrale çıkmış buluyorum kendimi yani bunun gibi şeyler hep..oysa hiç bir teşebbüsüm olmuyor astral için. başımı yastığa koyduğum an kendimi havalanmış hissediyorum:p
mesela bu gece yine sabahladım. gözümde bir gr. uyku yok. saat oldu 8.30 neyse ben yatayım dedim uyumasam da, en azından bedenim dinlensin.. kapadım pc yi. uzandım yatağa, gözümü kapamamla birlikte ruhumun bedenimden ayrıldığını hissetmem bir oldu..elimde telefon vardı, resmen kendmi izliyordum..telefonu bırakmaya çalışıyordum sonra yere düşürdüm telefonu.. telefon düştüğü an ruhum uçmaya başladı.. içimden istanbul'a gideyim diyordum :) her yanım krmızı tuğlalarla örülmüş fln. öyle bir rüzgar esiyordu..ılık ama çok sert, o kulağımda hissettiğim dehşet uğultuyu başka hiç bi zaman yaşamamıştım. sonra sadece enstrümandan oluşan müzik sesleri geliyordu.. müzik kesildiği an ben kendime gelmiştim :) çok acayip bişey.. neyse gözlerimi açtım bi baktım saat 8.45.. sadece 5-10 dk.lık zaman diliminde yaşadım bunları.. ondan sonra da uyu uyuyabilirsen :) inan daha önce astral ne hiç bilmiyordum , bu yaşadıklarımı araştırınca öğrendim ..
işte bu tür şeyler çok sık olmaya başladığından uykusuzluktan geberiyom, e haliyle günlük hayattaki verimim azalıyor:) oysa çok güçlü olmam gerek..
-
STiGmQ bunu yazdı:
-----------------------------mr66tr açıklaman için teşekkürler :)
ama ben uykusuzluktan geberiyorum :) yani o bikaç saat uyusam bile çok sağlıklı olmuyor. ya uyku felci yaşıorum ya astrale çıkmış buluyorum kendimi yani bunun gibi şeyler hep..oysa hiç bir teşebbüsüm olmuyor astral için. başımı yastığa koyduğum an kendimi havalanmış hissediyorum:p
mesela bu gece yine sabahladım. gözümde bir gr. uyku yok. saat oldu 8.30 neyse ben yatayım dedim uyumasam da, en azından bedenim dinlensin.. kapadım pc yi. uzandım yatağa, gözümü kapamamla birlikte ruhumun bedenimden ayrıldığını hissetmem bir oldu..elimde telefon vardı, resmen kendmi izliyordum..telefonu bırakmaya çalışıyordum sonra yere düşürdüm telefonu.. telefon düştüğü an ruhum uçmaya başladı.. içimden istanbul'a gideyim diyordum :) her yanım krmızı tuğlalarla örülmüş fln. öyle bir rüzgar esiyordu..ılık ama çok sert, o kulağımda hissettiğim dehşet uğultuyu başka hiç bi zaman yaşamamıştım. sonra sadece enstrümandan oluşan müzik sesleri geliyordu.. müzik kesildiği an ben kendime gelmiştim :) çok acayip bişey.. neyse gözlerimi açtım bi baktım saat 8.45.. sadece 5-10 dk.lık zaman diliminde yaşadım bunları.. ondan sonra da uyu uyuyabilirsen :) inan daha önce astral ne hiç bilmiyordum , bu yaşadıklarımı araştırınca öğrendim ..
işte bu tür şeyler çok sık olmaya başladığından uykusuzluktan geberiyom, e haliyle günlük hayattaki verimim azalıyor:) oysa çok güçlü olmam gerek..
-----------------------------
Bu tür bir şeye parapsikolojide astral bedenin fiziki bedene tam olarak oturmaması deniyodu sanırım..Günün herhangi bir vaktinde 20-30 dakikanı oturup kendine konsantre olmaya ayır..Yatarkende olacakmı olmayacakmı diye bişey düşünme.Yatağa yattığında hiçbişey düşünme hatta sadece uyu..Kısa bir dönem bendede aynı şey vardı böyle yaparak önüne geçtim...Önüne geçilmeyecek bişey değil,herşey senin elinde...Ayrıca uykuya yatıp gözlerini kapadığında sanki ileri geri gidip geliyomuş gibi olmaya başlıyosa gözlerini açma düşünerek durdurmaya çalış...
-
eger uyku sirasinda bir havalanma yada bir derin kuyunun icine düsme gibi hissi varsa bunla beraber elinizi kolunuzu hareket edemiosaniz (bazen nefes bile alinamio) kalbin bir anlik durmasi söz konusudur ( 2 sn. kadar)
ayda yilda olursa kötü degildir ama her gece yada haftada 3-4 kere olursa gözetim altinda olmaniz gerek.
bazi hastaneler uyku altinda tutulurken ayni zaman icinde testler yapilir (EEG vs.)
REM asamasinda beyin dalgalariniz falan ölcülür. cok ciddiye alinacak bir durum aslinda
-
Filiz, bahsettiğin uyku felci. Onu çoğu kişi yaşıyor. Bende uykusuzluktan başka ciddi bir durum oluşturabilir mi bilmiyorum. Bunun yanında astral seyahat denilen bir durum da var yaşadığım. Kimileri uzunca bir denemeden sonra bu olayı yaşıyorlar fakat bende istemsiz olarak gerçekleşiyor. Hiç bir şekilde aklımdan "astral seyahat" ile ilgili bir şey geçirmiyorum. Ama bi bakıyorum yatan bedenimi seyredalmışım. İşin ilginç yanı bilincim yerinde :) Rahatsızık duyuyorum bunu yaşarken ..