folder Tahribat.com Forumları
linefolder Elektronik / Embedded / Mobil Cihazlar
linefolder Radyo Frekanslı Kartlar (Radio Frequency ID - RFID) Hakkında

Radyo Frekanslı Kartlar (Radio Frequency ID - RFID) Hakkında

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek

RFID teknolojisi uzun zamandır var olsa da bugünlerde kullanım alanları giderek artıyor. Örnek olarak vermem gerekirse kredi kartları, öğrenci kartları, mağazalarda güvenlik amaçlı konulan barkodlar (hani kapıdan çıkarken öten ) ve otobüs biletleri olarak kullanılan kentkartlar gibi birçok kullanım alanı mevcut.

Genellikle bu kartların içinde 8kb 'lık veri barındırabilen ve gücünü okuyucu cihazın yaydığı dalgalardan alan çevresinde iletken telden anten bulunan bir chip bulunuyor. Bu chip hem gücünü hem de iletişimini bu anten sayesinde sağlıyor.

Bu chip'i okuyan birçok cihaz internetten edinilebiliyor.

Acaba ben de alsam kentkart'ın içinde saklı olan bilgileri görebilir miyim ve bu bilgilerde değişiklikler yapıp kentkartları kopyalayabilir ya da içlerindeki para miktarını arttırabilir miyim?

Bu sorunun cevabı bence evet çünkü bu kartların çok akıllı şifreleme yöntemleri kullanacağını zannetmiyorum. Kartın seri numarasına bağlı olarak bir şifreleme türü denenebilir. Bu konuda pek türkçe kaynak bulamadım, ingilizce kaynaklar da genelde bilgi verici ve ikaz edici yönden.

Bu konuda buradan ya da özel mesajdan bana kendi bilgilerini aktarabilecek arkadaşlar arıyorum. 

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    chelishky
    chelishky's avatar
    Erkek
    bu biraz hard-core beni aşar.Hatta birçok kişiyi aşar :).Aynı zamanda çalışma mantığını falan da çözmen lazım.Bi ara frekans korsanlığı olaylarına daldım,çıkamadım içinden.Seninki daha da ileri boyut :)

chelishky.wordpress.com|| Büyük devrimlere gereksinimin kalmayacak kadar devrimci kal yeter!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    vukuat
    vukuat's avatar
    Erkek
    dostum bu isi yurt disinda jacob&co adli kuyumcuda uyguladik kartlari biz programliyorduk içini açmadim ama basit bi sifreleme yöntemi var bunlarda karttin bi seri numarasi var, birde alicinin program kumandasi var kart aliciya yaklastirilip kumanda ile kartin tanimi yapiliyordu unite kodu tanimliyip yaklasinca bi terminalden tetikleme voltaji veriyordu ayrica data çikisi sayesinde pc den yapilan islem ve kart bilgisine ulasiliyordu hirsizlik önleme amaçli bir sistemdi.

yunusozturk.com
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek

chelishky bunu yazdı:
    -----------------------------
    bu biraz hard-core beni aşar.Hatta birçok kişiyi aşar :).Aynı zamanda çalışma mantığını falan da çözmen lazım.Bi ara frekans korsanlığı olaylarına daldım,çıkamadım içinden.Seninki daha da ileri boyut :)

Aslında o kadar da ileri bir boyut değil, hepsinin cihazları var. Benim merak ettiğim bir nokta da bu cihazları kullanarak bu kartların içindeki bilgileri nasıl değiştirebiliriz? Bunun zorluğu var mıdır? Yani ben cihazı alıp bazı kartlar üzerinde denemeler yapacağım fakat bu denemeler sonunda birşeyler elde etmem ne kadar zor? Aslında bunu öğrenmek istiyorum. Dediğim gibi internette bazı dökümanlar var, hatta adamın birinin yaptığı şifre kıran bir program bile var. Fakat yaygın bir mesele olmadığı için aramızdan bu işin kıyısından köşesinden tutmuş arkadaşların fikirleriyle ben bu işi belki çözerim gibime geliyor.

vukuat sana da özellikle teşekkür ederim demek istediğini anladım. 

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    chelishky
    chelishky's avatar
    Erkek

RockZs bunu yazdı:

chelishky bunu yazdı:

Aslında o kadar da ileri bir boyut değil, hepsinin cihazları var. Benim merak ettiğim bir nokta da bu cihazları kullanarak bu kartların içindeki bilgileri nasıl değiştirebiliriz? Bunun zorluğu var mıdır? Yani ben cihazı alıp bazı kartlar üzerinde denemeler yapacağım fakat bu denemeler sonunda birşeyler elde etmem ne kadar zor? Aslında bunu öğrenmek istiyorum. Dediğim gibi internette bazı dökümanlar var, hatta adamın birinin yaptığı şifre kıran bir program bile var. Fakat yaygın bir mesele olmadığı için aramızdan bu işin kıyısından köşesinden tutmuş arkadaşların fikirleriyle ben bu işi belki çözerim gibime geliyor.

vukuat sana da özellikle teşekkür ederim demek istediğini anladım. 

hmm madem öyle ben de biraz araştırayım,doğuştan yeteneğim var benim,yardım edebilirim belki sana da :).Pm ile kaynak link gönderebilirsen süper olur...Vizelerden sonra dalarım

chelishky.wordpress.com|| Büyük devrimlere gereksinimin kalmayacak kadar devrimci kal yeter!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Gizem
    sLeymN
    sLeymN's avatar
    Erkek

kentkartlarda ılgmı ceken bir nokta oldu :W ilk dolum yapıldıgında seri numarası benzeri bir numara giriyorlar kartın uzerıne gozle okunabilecek türde bişi :| 

yalnız şeyi biliyorum kredi kartları yapılabiliyordu sanırım.. discoveryde izlemiştim su mitbastırda çok güçlü bir magnetik alanda kartları bozup bastan şifreliyorlardı

falan birde altıncı sınıftaki bilgisayar hocam ttnet kartlarını doldurmayı öğretmişti :| şu teyp bantlarıyla :| mıknatısla bişiler yapıoyorduk yalnız su sıyah serıtlı olanlardan

bahsedıyorum :| neyse elde ettıgın bılgileri bizimlede paylasırsan cok sevınırım:) kolay gelsin :) 

Cehennemin dibine kadar yolum var daha.. || Nasılsa her yalnız kendine sürgündür Asmera unutma.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Erkek

RFID (Radio Frequency Identification) : Radyo Frekanslı Tanımlama Teknolojisi

http://en.wikipedia.org/wiki/RFID adresinden teknoloji hakkında temel bilgileri edinebiliriz.

http://rapidshare.com/files/175887022/rfid_survey_28_09_05.pdf.html adresindeki pdf dosyasında çok geniş bir anlatım mevcut. Bu makalede RDFI 'nın detaylı araştırması yapılmış.

RFID Readers (RFID Okuyucular) da mevcut. Sadece okuyucu yazdıklarına bakmayın aynı zamanda yazabiliyorlar da. Bir ara burada popüler olan dealextreme.com sitesinde de RFID okuyucu cihazlar mevcut. Kargo ücreti vermeden getirtebiliyorsunuz. Hatta boş kartlar da sitede var. Kolaylık olsun diye adres vereyim : http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.17729

Ayrıca alman bir güvenlik uzmanı, WallMart'ta kullanılan RFID barkod chiplerinin şifresini çözmeyi başarmış ve bunu program olarak nette bizlere sunuyor. Adresi : http://rfdump.org . Bu programı pda da çalıştırarak ve bir de anten kullanarak "70 dolarlık bir ürünün fiyatını 5 dolar a indirip satın alabilirsiniz".. gibisinden birşeyler söylüyor. Adam bu konuda WallMart'ı ve bunun gibi birçok şirketi uyarıyor ve RFID barkodlardan fiyat bilgilerini çıkartarak kendilerini koruyorlar.

Ayrıca "Arduino"  denen bir elektronik aleti kullanarak da RFID kartları okumayı başaran bir program yazılmış. Bu "Arduino" denen aletin kendi iç programlama dili var. Cihazı  Bilgisayara bağlayarak kendi programıyla istediğiniz gibi programlama yapabiliyorsunuz. Buna gerek olduğunu düşünmüyorum ama ek bilgi olarak sunayım dedim. Başka konularda da eğlenceli şeyler yapılabilir bu cihazla. Bilgi için : http://www.arduino.cc

Şu an aklıma gelen kaynaklar bunlar. Google'da "RFID", "RF identifycation", "RFDump", "RFID Reader"... gibi aramalar yaparak daha fazla bilgiye uluşabilirsiniz. 

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaxDreameR
    MaxDreameR's avatar
    Erkek
    Kent kart hakkında pek bilgim yok ama. Mifare ve Proximity kart üreticisiyiz.(Kartın, Çipin Değil:) ) Proximity kartın içinde kendine özgü id si vardır bu numara

değiştirilemez. (HID değil ise). Mifare kartlar ise daha gelişmiş bir teknolojiye sahiptir.İçinde sektörler barındırır. Sektöre login olmak gerekir bir işlem yapmak için

standart login şifresi FFFFFFFFFFFF gibi bir şeydi sanrm. Daha sonra içindeki sektörleri kullanarak gelişmiş kriptolama yöntemleriyle şifrelenebiliyor. Ama tabi bunları

kırmakta mümkündür : ) . Zaman bulabilirsem benimde elimde kırmam gereken Mifare kart var..

" ' "
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sigortacı
    DJ_Alper
    DJ_Alper's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Erkek
    MaxDreameR bunu yazdı:
    Kent kart hakkında pek bilgim yok ama. Mifare ve Proximity kart üreticisiyiz.(Kartın, Çipin Değil:) ) Proximity kartın içinde kendine özgü id si vardır bu numara

değiştirilemez. (HID değil ise). Mifare kartlar ise daha gelişmiş bir teknolojiye sahiptir.İçinde sektörler barındırır. Sektöre login olmak gerekir bir işlem yapmak için

standart login şifresi FFFFFFFFFFFF gibi bir şeydi sanrm. Daha sonra içindeki sektörleri kullanarak gelişmiş kriptolama yöntemleriyle şifrelenebiliyor. Ama tabi bunları

kırmakta mümkündür : ) . Zaman bulabilirsem benimde elimde kırmam gereken Mifare kart var..

çok yapılamaz şey gördüm :)=

Sorularınızı cilginsigortaci@gmail.com a yazabilirsiniz cevaplar instagram sayfasında >>>instagram/cilginsigortaci/ █║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    InfZer
    InfZer's avatar
    Erkek

O kartları o kadar hafife almayin. onlari türk mühendisler oturup bos zamanlarında yazmıyolar. iclerindeki sistemler hazir olarak aliniyo, akbil gibi. akbil su an nasil kirilamazsa muhtemelen o da zor kirlir. en azından öyle lap diye bilgi alınamaz sanmıyorum

Hürmetler.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yucel
    Yucel's avatar
    Erkek
    bende bu konularda sürekli araştırma yapıyorum.Kentkart ve OGS üzerinde çalısıyordum.Kentkart da da olabilir bende öyle düşündüm.RFID Reader ile değiştirilebilir dedim.iyi bir öğretmen var kendini iyice geliştirmiş programlamada olsun elektronikte olsun vs.gittim böyle birşey olabilir mi dedim oda dedi frekansı anlık olarak değiştiği için yapamazsın gibisinden bir cevap verdi. :/

less than one, more than zero.
Toplam Hit: 5177 Toplam Mesaj: 17