Ramazan Geldi - Oruç Tutma Vakti İle İlgili Bir Soru
-
selamlar,
ya ne olduysa oruç için güneş vaktini düşünüyordum ama sonra farkettim ki imsak a bakacağımızı.. Yaşadığım bölge için baktım ilk gün için 2:07 diyor. zaten hava akşam 10 da kararıyor, 4 saat sonra mı imsak vakti giriliyor.. bir de akşam vakti 21:38 görünüyor..

bir yanlışlık yok mu sizce.. abdülaziz bayındır ın bu konuyla ilgili çalışmaları var, mantıklı geliyor bana, adam gidip kutuplarda gözlem falan yapmış. fazladan oruç tutturuyor diyanet dedi.. hem erken başlatıyor hem geç bitiriyor. aradaki fark 5-10 dakika değil ki..
bu adamların sitesinden girip haritaya tıkladığımda imsak 04:55 ve güneş vaktinin 5:47 olarak görüyorum. yani güneşin doğuşunda pek problem yok gibi hesaplamada ama imsak ile arasında yaklaşık 3 saat fark var. iftar vakti de aşağı yukarı aynı..

şimdi ikinci tabloda 45-90 enlemleri arasında kaldığı için benim kaldığım yer kutup bölgesi sayılıyor sanırm? bu sebeple ben aşağıdaki tabloya mı uyacağım.. çünkü diğer türlü saat 2 de oruca başlamak mantıksız bir şey..
geçen yıl da böyle bir kargaşa oldu, o zaman türkiye deydim ve diyanetin takvimine göre tutmuştum ama şimdi çok fazla görünüyor..
Not: lütfen gereksiz, konu ile alakasız yorumlar yapmamaya özen gösterelim. yani ben tutuyorsam kendim için tutuyorum.. kalkıp da çelişkiymiş, gereksizmiş gibi şeylere girmeyin, rica ediyorum tabi anlayanlara
-
-
Konu takıp.
-
gözlemle yapın rahat edin. eskiden diyanet mi varmış? geçen sene yanılmıyorsam suudi arabistandı takvimi siklemedi gözlemle yaptı, bir gün geç başladılar bir gün sonra bitirdiler. ayrıntıya girmiyim bilen bilir, hilal görününce başlar ay, buluttan bile görünmese başlamaz o bölge için.
-
Hocam diyanetin sitesindeki takvime baktın mı?
http://www.diyanet.gov.tr/tr/PrayerTime/WorldPrayerTimes
*
Süleymaniye takvimiyle aradaki uçurum çok farklı, yanlışlık var tabiki ama hangisinde onu bilmiyorum.
*
Diğer siteleri esas alma bence diyanete bağlıyız en doğru sonucu onlar verir diye kabul ediyoruz..
*
Benim bu vakitlerde bir şey aklıma takılıyor.
Din kültürü hocamız "temkin vakti" diye bir şeyden bahsetmişti.
İmsak vaktinden 15 dakika önce yemeyi içmeyi bırakırsanız daha iyi olur demişti, diyanet imsakiyeleri o vakti hesaba katmadan hazırlıyormuş.
Ben de bu konuda şüpheliyim ama diyanete uyuyorum ama ne derece doğru bilmiyorum.
-
samaccc bunu yazdı
bak bu daha mantıklı gibi.. ama arada yine en az yarım saaat var

nasıl bu kadar farklı imsakiyeler çıkıyor anlamadım. ilk resimdekini ben
burdan aldım..
-
Abdülaziz Bayındır geçen tv de bunu bahsediyoken yayın kesildi. Bi arıza olmuş :P
Kur'an'da detayı belirtiliyor "sizce" denerek tan yerinde, beyaz iplik siyah iplik vs.
Daniel-Koo tarafından 27/Haz/14 16:52 tarihinde düzenlenmiştir -
Yemin ediyorum bu kadar önemli şeylerde nasıl mutabık kalamıyor bilim adamları astronomlar veya diyanet anlamıyorum.
Harbiden suudlar bir gün sonra mı ne başlamıştı.
Yahu böyle olmaz ki. Bu kadar imkan var. Harbi çok saçma geliyor.
Yani bu 2+2=4 gibi bişey sonuçta ama nasıl oluyorda 2+2=5 ediyor ?
Sonuç: gerçek ne ?
-
@prometheus, evet gözlem yapmak gerek ama şuan böyle teknolojik aletler varken yapmaya gerek yok..bu yıll suud da ramazan başlangıcını şahitler belirleyerek mahkeme yapacak..
@r10aldinho, bildiğim kadarıyla diyanet de 5 dk falan erken okutuyor.. o pay var yani. belki 5 dk dan da fazladır. ama olduğunu biliyorum. bundan kasıt da sınırlara çok yaklaşmamak.. süreyi geçerse oruç bozulur diye bu payı koyuyorlar..
@Daniel-Koo, kur'an da belirtilen şey gözetleme ile ilgili ama kaldığım yer alçak bölge o yüzden ufuk görünmüyor :)
@zeybekustası, bir çok konuda aslında farklı düşünüyorlar.. burada aslında yöntemler farklı.. biri diyor ki gözlenebilir ufuktakine bakılır, diğeri de atmosfere güneş ışınları girdiğinde bilmem hangi bölgeye düştüğünde başlar.. zaman farkı bundan kaynaklı
unbalanced tarafından 27/Haz/14 16:56 tarihinde düzenlenmiştir -
Abdülaziz bayındır dediğin adam gece diye biley yoktur karanlık diye biley yoktur gece bir varlıktır zamanı gelince dünyayı örter. Biz güneşin olmadığı yerde de aydınlığı gözlemledik diyen manyağın teki.
Her hocaya saygım vardır ama bu tam bi gerizekalı.
Hayır hakaret değil zekasının düşük olduğuna inanıyorum.
Işığın olmadığı yerde aydınlığı göstersin bana. Merak ediyorum lambayı kapatınca (ona göre) gölge denen ilahi varlık mı devreye giriyor.
Yakıp yakıp söndürünce dalga mı geçeceğiz yani ilahi varlıkla.
Bu adamın sözüne itibar etme hocam. Mantıklı geliyor diye doğruyu reddetme. Diyanet 45-15 dk arası tedbir alıyor bu da toplamda max. 1-1.5 saat fark ediyor ki bu da gerekli bi tedbir. Gönül rahqtlığıyla güvenebilirsin diyanete. Bu sene Türkiyede genel itibariyle tutulan oruç saati 17-18.5 saat arası.
Sendeki 1,5luk saat farkını tam açıklayamasam da abdülaziz hoca aksini iddia ediyor diyanet destekliyorsan kesinlikle doğrudur. Sapkın o adam
-
ikinci mesajımda eklediğim resim diyanetin zaten, ben ilk şeyi de ortak sanıyordum.. çok fark yok diyanete göre.o yüzden ben de risk almamak için diyanete göre tutacağım..