Ramazan Hilali Görülmedi, Ramazan 1 Pazar Günü
-
MbK bunu yazdı
Normalde uyulması gereken takvim ay takvimidir.
Ama bir gün önceki ezan saatiyle bir gün sonraki ezan saati arasında 1 saat farkı açıklayamayan bir diyanete uyuyorsunuz. :-)
Hee dinde olay fetvayı vereni bağlar tabi ki ama aklın yolu bir aslında.
İçinizdeki niyet hepsinden önemli olmakla birlikte ay takvimi din için geçerli olandır.
Allah herkesin orucunu kabul eder umarım.
1 saat fark normal gunlerde ezanın gec okunmasından kaynaklı normalde ımsak olunca zaten vakit girmis ve namaz kılınabılıyor
-
"Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılınmıştır. Onlar sizin için giysidir, siz de onlar için giysisiniz. Allah sizin öz benliklerinize yazık etmekte olduğunuzu bilmiş, tövbelerinizi kabul edip sizi affetmiştir. Artık şimdi onlara yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazdığı şeyi arayın. Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce seçilinceye kadar yiyin için; sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın. Mescitlerde itikafta bulunduğunuz sırada eşlerinizle cinsel temas kurmayın. İşte bunlar Allah’ın yasaklarıdır, bunlara yaklaşmayın. Allah, ayetlerini insanlara işte böyle açıklar ki korunabilsinler." Bakara, 187.
Bu ayete göre 03:30 değil de, 04:30 civarına kadar sahur yapabilirsiniz. :D Güneş doğmaya yakın gece ile arasında hafif bi aydınlık oluncaya kadar işte, anladınız.
-
ganjaboy bunu yazdıMbK bunu yazdı
Ama bir gün önceki ezan saatiyle bir gün sonraki ezan saati arasında 1 saat farkı açıklayamayan bir diyanete uyuyorsunuz. :-)
İçinizdeki niyet hepsinden önemli olmakla birlikte ay takvimi din için geçerli olandır.
1 saat fark normal gunlerde ezanın gec okunmasından kaynaklı normalde ımsak olunca zaten vakit girmis ve namaz kılınabılıyor
Karanlıkta oruç tutmak normal yani öyle mi :-)
Bakara suresini iyi okursan ne demek istediğimi anlayabilirsin.
Yani bu olay mezhepsel bişey burda açıklama yapsam da ikna olmayacaksın. :-)
-
MbK bunu yazdı
bu kısmını anlamadım , eğer saatler ileri alındığında değişen ezan saatini söylüyorsan o konuda yanılıyorsun demektir
-
student bunu yazdıMbK bunu yazdı
bu kısmını anlamadım , eğer saatler ileri alındığında değişen ezan saatini söylüyorsan o konuda yanılıyorsun demektir
Dünkü sabah ezan saatiyle bu gece sahura kalktığınız ezan saatinden bahsediyorum.
-
Diyanete gore degil ay haraketlerine gore oruc tutulur. Islam alemine oruc farz kilindigi gunden itibaren peygamberimiz doneminden bugune kadar degisiklik olmamis. Sadece diyanet tahminler dogrultusunda cumartesi baslanacagini soyluyor...
Arkadaslar an itibariyle kuwaitteyim. Burada pazar gunu tutulacak. Cunku cuma gecesi hilal gorunmedi.
Hilal gorunmemisse oruc ramazan orucu sayilmaz. !!!
Arap ulkeleriyle Turkiye arasindaki fark malesef bu.
-
akşam ezanları filanda 15dakika erken okunuyo ülkemizde bildiğim kadarıyla
-
DrKeworks bunu yazdı
Yalnis biliyorsun hocam. O zamaninda okunuyor.
En kisa sureli ezan aksam ezanidir. Hizli ve cabucak okunur. Ayni hiz ile aksam namazi kilinir.
Aksam-Yatsi arasindaki sure kisadir...
-
opusdei bunu yazdıDrKeworks bunu yazdı
Yalnis biliyorsun hocam. O zamaninda okunuyor.
En kisa sureli ezan aksam ezanidir. Hizli ve cabucak okunur. Ayni hiz ile aksam namazi kilinir.
Aksam-Yatsi arasindaki sure kisadir...
yok hocam onu biliyorum da, bu güneşin batmasıyla ufuktaki kızıllık hakkında bir mevzu vardı. Tam akşam vakti girmeden güneş okunuyordu. Hatta sırf o yüzden ben yıllardır akşam ezanından 15 dakika sonra açıyorum orucumu ramazanlarda filan.
edit:şuradaki hadislerden filan işi garantiye alayım demiştim
http://www.kevsernet.com/s_ve_c/111.htm
DrKeworks tarafından 28/Haz/14 20:44 tarihinde düzenlenmiştir -
İlk orucumuzu da tuttuk Allah kabul etsin