folder Tahribat.com Forumları
linefolder Müzik & Sinema & Tiyatro & Kitap & Televizyon & Seminerler & Edebiyat
linefolder Saz Ve Gitar Başlangıç İçin Sorularım Var. Anlayanlar Yardımcı Olabilirmi ?

Saz Ve Gitar Başlangıç İçin Sorularım Var. Anlayanlar Yardımcı Olabilirmi ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    iLLuMiNaTi
    iLLuMiNaTi's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Arkadaşlar, oda arkadaşım gitara ( klasik ) bende saza başlamak istiyorum.

Şidmi çevremizde şimdilik anlayan birisi yok gelecek dönem gelicek..

O zamana kadar biraz kurcuklamak biraz el yatkınlığı olsun diye şimdiden başlamak istiyoruz.

Sorularım şu ( hem gitar için hemde saz için cevap veriniz lütfen )

- Sazın çeşitleri varmıdır varsa anlatırmısınız

- Başlangıç için nasıl bir saz ve gitar seçmeliyiz fiyatları ne kadardır

- Başlangıç için bile olsa alırken nelere dikkat etmeliyiz

- En azından biraz kurcuklıcak kadar görüntülü ders felan varmıdır

- Tavsiyeleriniz nelerdir

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wrongly
    wrongly's avatar
    Erkek

ben gitar için cevap veriyim,

başlangıç için çok kaliteli birşey almana gerek yok ama çok çok da kötü birşey alırsan gitardan soğuyabilirsin. bu yüzden bir stüdyoya git, samimi bir sohbet yap ve adamdan tavsiye iste. 100-150 tl lik bir gitar çok çok idare edebilir. ha  60a da alırsın ama şansına kalır gitarın tonu ya da sağlamlığı.

perdeleri kontrol edin ve tüm tellere tüm perdelere basarak vurun. rahatsız edici bir ses varsa o gitar arızalıdır. gitarı tüfekle nişan alırmış gibi tutun. baştan sona kadar dümdüz olmasına dikkat edin. son olarak da perdelerde tellerin gitara uzaklığı yarım santimden fazla olmasın. yani ne çok uzak olsun (basmakta zorlanmayın) ne çok yakın olsun (bastığınızda diğer perdelere değmesin).

saz için bilmiyorum ancak gitar için bayaa var. ama en güzelini isterseniz Selim Işık'ın ücretsiz internet üzerinden verdiği 100 adet ders var. kendi sitesi var araştırarak kolaylıkla bulabilirsiniz ve ücretsiz izleyebilirsiniz. adam çok iyi anlatıyor. ancak kesinlikle söylediği bir kelimeyi bile atlamayın. onun dışında da birçok ders var.

babam saz çalıyor, ancak buralarda değil. o yüzden soramıyorum ancak bildiğim kadarıyla uzun sap ve kısa sap oluyor. ne farkları var pek bilmiyorum (biri uzun biri kısa heralde :p)

tavsiye olarak da özel ders almanız ikiniz için de çok iyi olur. önceden gitar çalan bir öğrenci arkadaşınızdan ders alırsanız hem uygun fiyata olur, hem o arkadaş maddi açıdan yarar görür. ve yapamayınca sıkılmayın. başlarda zordur enstrümanlar. sıkıcıdır. o dünyaya adım atmak için biraz çabalamak gerekir. parmaklarınız su toplar. nasır tutar. acır. acıdan basamadığınız günler olur. ama bu durumları aşıp hevesle çalışmaya devam ederseniz o dünyaya güzel bir adım atmış olursunuz. evet başlarda sıkıcıdır. bu ne ya neden bu çalışmayı yapıyorum ki ben dersiniz. ama onu inatla yaparsanız ilerde onun çok faydasını görürsünüz. tıpkı matematik gibi. çarpma işleminin üzerinde çok durmazsan, öğrendim diye hemen geçersen türeve geldiğinde mantığını ne kadar bilsende çok zorlanırsın...

ha bir de bi dileğim var. heves olmasın. kız tavlamak için çalmayın gözünüzü seviyim. ha müthiş bir eğlence aracıdır müzik. ama sırf eğlenmek için değildir. lütfen müziği anlayın ve birazcık olsun katkı yapmak için çalışın (:

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    livane
    livane's avatar
    Erkek

bende bağlamaya cevap vereyim :))

-sazın çeşitleri vardır. curası vardır. kısa sap ı vardır. uzun sapı vardır. divan ı vardır. elektro bağlaması vardır.

-piyasada öğrenci bağlaması diye dolaşır 80-90 lira arasıdır. tavsiyem paran varsa 200-250 arası olanlardan al. tadına

doyamazsın. ama ucuzuyla pahalısı arasında ki farkı ilerleyen zamanlarda anlarsın. bağlamanın kalitesi yapıldığı ağaca

göre , yapanın ustalığına göre değişir tabiki.

-bağlama alacaksan az çok anlayan biriyle git. ama kendim alcam diyosan birincisi bağlamanın tınısı önemlidir. tellere

vurunca yankısı uzun sürsün. ikinci dikkat etmen gereken perdeler düzgünlüğüdür. her notaya tek tek basıp tellere vur.

bazılarında cızlama varsa( ses boğuk çıkar) alma.

uzun sap kısa sap senin tercihine bağlı. bana sorarsan uzun sap 39 yapa 40 tekne al. gerekirse kelepçe takıp uzun

saplıyı kısa sap yaparsın.

-Youtube da amatör olarak bağlama videoları var. Hatırladığım kadarıyla orhan ölmezin gençlikte çektiği videoları var

bağlama dersleri :) muhakkak vardır.

-Tavsiyem kursa gideceksen bağlamayı hocana aldır. bütçeni söylersin o sana güzel bir tane bulur :)

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    iLLuMiNaTi
    iLLuMiNaTi's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Arkadaşlar tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.

Hani şu anda kursa gidemicez bi dönem beklicez arkadaşın gelmesi için. Fakat biz bağlama gitarı alıpta biraz kurcuklamak istiyoruz anlayacağınız :)

Kendimiz alacağımız için söylediklerin çok yararlı oldu hocam :)

Uzun sap tercih ediyim o zaman dediğin gibi kelepçeyle kısa halede getirilebilir.

Fazla bi bütçemiz yok 100-120 civarı bişi ne yazıkki...

ama bi başlayalımda :)

Peki hocam şimdilik alıştırmalar pratikler için başka bildiğin görüntülü ders felan varmı ?

yada yardımcı olabiliceğin yada söyleyeceğin başka bi konu ?

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    psYCho
    psYCho's avatar
    Erkek

hocam başlangıç için Barcelona LC3900C Cutoway alabilirsin mydukkanda 77 lira. Kardeşimde var o gitar zamanında 330 liraya aldığım yamaha c40 tan rahat klavyesi var, seside tatmin eder seni daddario tellerle geliyo fln.. Klasik gitar görüntülü ders için öner yavuz derslerinede bakabilirsin

Old psYCho.. Now B-Rk..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ulquiorra
    ulquiorra's avatar
    Erkek
    selim ışığın gitar seçimiyle ilgili dersi.-> http://vimeo.com/3094057 |||burada Rhythm Guitar Encyclopedia (ritim kalıpları), arenas (gitar metodu), ve akor cetveli var pdf olarak. ->http://hotfile.com/dl/72189251/8f42716/tbt.rar.html |||akor cetvelini online istersen: http://www.turkcemuzik.com/akor-cetveli.html
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Triumph
    Triumph's avatar
    Erkek

konuya sonradan müdahil olduğum için kısa yazıcam.

gitar, batı enstrümanı

bağlama, türk enstrümanıdır.

türk müziği nazariyatı, batı müziğinden daha karmaşıktır. yani, biriniz batı eğitimi alacak diğeri türk müziği eğitimi alacak.biriniz modlarla gamlarla cebelleşirken diğeriniz makamlarla, karar sesleriyle uğraşacaksınız. ortada da buluşabilirsiniz. kalkıp erkan oğur gibi perdesiz bir gitar yaptırırsın; ama onu da hakkıyla çalmak için minimum 10 seneni harcaman gerek:) 

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ArmadA
    ArmadA's avatar
    Erkek

iLLuMiNaTi bunu yazdı:
    -----------------------------

Arkadaşlar, oda arkadaşım gitara ( klasik ) bende saza başlamak istiyorum.

Şidmi çevremizde şimdilik anlayan birisi yok gelecek dönem gelicek..

O zamana kadar biraz kurcuklamak biraz el yatkınlığı olsun diye şimdiden başlamak istiyoruz.

Sorularım şu ( hem gitar için hemde saz için cevap veriniz lütfen )

- Sazın çeşitleri varmıdır varsa anlatırmısınız

- Başlangıç için nasıl bir saz ve gitar seçmeliyiz fiyatları ne kadardır

- Başlangıç için bile olsa alırken nelere dikkat etmeliyiz

- En azından biraz kurcuklıcak kadar görüntülü ders felan varmıdır

- Tavsiyeleriniz nelerdir

- Sazın çeşitleri varmıdır varsa anlatırmısınız .... Her enstürümanın çeşidi vardır ki sazında vardır iyi bir saz nasıl olur anlatırmıyım hayır :P neden : bilgim yok saz çalmadım. ilgilenmedimde açıkçası...Ama eskiden gitar kursuna gittiğim adamlar biri saz biri gitar sahneye çıkıp beraber çalışıyorlardı...ondan duyduğum ankarada istanbulda "EL" işçiliği sağlam olan bütçeside tabi biraz yüksek olucak şekilde güzel sazlar yapıyorlarmış. ancak bunu ilk sazında değilde kendini geliştirdikten sonra denersin bilgilernirsin o zman karar verirsin ...

- Başlangıç için nasıl bir saz ve gitar seçmeliyiz fiyatları ne kadardır.........Başlangıç için bütçenizi fazla zorlamayacak şekilde 100 150 tl arası aletlere çevirir onlarda öğrenir daha sonra sağlam bişi alırsınız...

- Başlangıç için bile olsa alırken nelere dikkat etmeliyiz....yukarıda arkadaşlar dikkat etmeniz gerekenleri belirtmiş ek olarak elinize bi alın açlmasını bilmiyonuz belki ama bakın klavyesi size rahat gelicek mi ?

- En azından biraz kurcuklıcak kadar görüntülü ders felan varmıdır....Bizim forumda vardı http://www.tahribat.com/Forum-3-Farkli-Gorsel-Gitar-Egitimi-Seti-Videolu-Hasan-Cihat-Orter-Selim-Isik-Onr-Yavuz-102233/1/selim

- Tavsiyeleriniz nelerdir...1 yıl o adamı beklicenize öğretmesi için sağı solu bi araştırın illa arkadaşlarınız arasından çıkar birileri hea üniv de okuyosunuzdur büyük ihtimal muhakkak vardır...Sabredin :) zira bu sabır ve çalışma işidir şimdiden kolay gele...

Living Death
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    livane
    livane's avatar
    Erkek

-Konyadaysan bağlama konusunda yardımcı olabilirim bir süre :)

-bir tavsiye daha. notasız öğrenmeyin . sonunda kilitlenirsin . ilerleyemezsin 3-4 sene sonra. sonra nota öğrencem diye çırpınırsın :)

-valla bağlamayı aldığın yere klavyenin üzerine notaları yapıştırmasını rica et. Ana notaları. 

-Alırsan göreceksin üzerinde mi fa sol notaları yakındır bir birine.işaret parmağını mi ye orta parmayını fa ya serçe parmağını da sol a koy sırayla notalara vur.

-Hemen türkü çalmaya çalışma. Parmaklarını hızlandır.Elin klavyeye alışsın .yavaş yavaş parmakların hızlansın. çok yararını görürsün.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tyler_Dayi
    Tyler_Dayi's avatar
    Erkek

Verebilecegim en iyi tavsiye Erkan Oğur neyin dinlemeyin sakın, bırakıverirsiniz alimallah enstrumanları anında.

all this pain is an illusion...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sokoban
    sokoban's avatar
    Erkek

Tyler_Dayi bunu yazdı:

Verebilecegim en iyi tavsiye Erkan Oğur neyin dinlemeyin sakın, bırakıverirsiniz alimallah enstrumanları anında.

hahaha :D hem sazı hem gitarı bırakırlar iyi olmaz.

.
Toplam Hit: 4265 Toplam Mesaj: 17