Saz Ve Gitar Başlangıç İçin Sorularım Var. Anlayanlar Yardımcı Olabilirmi ?
-
Ud diye bişey varken ne gerek var gitara? :) Bu arada evde acayip kalite bi udum var 15 yıldır dolapta yatıyor artık çürüyecek hiç çalınmadı gibi birşey. Biri şunun akordlarının nasıl yapıldığını bana öğretebilirmi :D
-
BosphorusPasha bunu yazdı:
-----------------------------
Ud diye bişey varken ne gerek var gitara? :) Bu arada evde acayip kalite bi udum var 15 yıldır dolapta yatıyor artık çürüyecek hiç çalınmadı gibi birşey. Biri şunun akordlarının nasıl yapıldığını bana öğretebilirmi :D
-----------------------------hangi tel hangi notaya akort edildiğini biliyorsan ap tuner diye bi program var bi dene uğraşırsan yardımcı olabilirim.
batı müziğiyle Türk müziği biraz fark ediyormuş ama aşılabilir bi durum diye umuyrm
-
-----------------------------bayaaa kaliteliymiş 15 yıldır yattığına göre :|
-
ArmadA bunu yazdı:
-----------------------------bayaaa kaliteliymiş 15 yıldır yattığına göre :|
-----------------------------ağaçtan yapılan enstrümanlar şarap gibidir. yıllandıkça kalitesi artar.
-
bağlamamı 150 tl ye aldım 6 ay önce ustaya bağlı bu iş.
arkadaşlarımın biçtiği değer 400 tl ustanın biçtiği değer 500-600 :)
yani ustan iyiyse ucuza alsanda problem olmaz.
sıkılmadan azimle çalışmanı tavsiye ederim ;)
-
klasik gitar calcakmış arkadaşın.
normal bir guitar fevkalade işini görür.
ama cokda kalitesiz alma. gitarın kalitesidir odur budur anlamam. ama klasik gitara merak sardıysa tırnak uzatmaya başlasın.
2. ise bağlama olarak cevap vereyim.
bağlamadan çakarım.
bağlamanın çeşitleri vardır.
cura: bağlama, divan, meydan diye buyur.
senin alacağın bağlama ya kısa sapolcak yada uzun sap olucak. tavsiyem uzun saptır.
zaten bole ne bileyim uzun sap alırsan.
düğünlerde çalacak adamların yerinden alırsın. la karar akord yaparlar.
alt tel lla orta tel re son tel sol olur.
sonra bide sazın kalitesi onemli.
ama uzun sap alacaksan, kaliteli bir şey alacaksın.
o kadarda kaliteli olmasına gerek yok ama, yani ilerletirsen işine yarrar.
mesela benim bağlamam uzun sap, ankara sazı, o kadar şahane bir paraya almadım, ama sesi superdir, aldığım fiyatın uzerinde fiyat biçildi. vermedim.
şimdi öğrenme işine gelince:
zaten arkadaş burada saz videoları paylaşmıştı ama bende bir kaç tiyo veereyim.
once la karardan çalmayı öğren.
zatn tezene alıştırmaları filan yaparsın, dört vuruş tek vuruş sekizlik nota filan.
la karardan çalmayı iyice öğrendikten sonra
aabdal duzeni yani re karara gelirsin.
oradan çalmaya başladıktan sonra.
tellerle istersen kelepçe tak istersen
de telleri bağlamaya ayar et öyle çal.
yani iki yontemde olur.
ama dikkatli olucan, telleri bağlamaya ayar ederken teller kopmasın alıştıra alıştra yap.
benden bu kadar. sorularınız olursa pmden yazın. cevaplarım. saygılar
not: bağlamanın uzerine nota yazdırma sacmalığında bulunma, hic bir yol kat edemezsin. soleyim.
uda gelince. guzel sazdır.
ayrıca akorduda basittir ama elinde bi ses makinesi olucakki sesleri vrecek.
burada anlatamam. a ayrıca udu satarsan fiyat biç alım :d