folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Şehir İsimlerinin Efsaneleri



Şehir İsimlerinin Efsaneleri

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ziraatci
    Ziraatci's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Haziran/2011
    Erkek

    MANİSA

     

    Manisa İsminin tarihçesi - manisa ismini nereden aldı 
    Yunan tarihçilerinin iddiasına göre Tesalya’dan gelen ve Truva Savaşına katılan Magnetler M.Ö. 1450’de “Magnesia Kalesi”ni Spil Dağı eteklerinde inşâ etmişler ve buraya yerleşmişlerdir. Anadolu’daki eski her şehrin ismini Yunanca bir kelimeye bağlamak Yunan târihçilerinin değişmeyen taktiğidir. Bu iddialarının doğruluğu şüphelidir. 
    Türkler Magnesia ismini manisa olarak değiştirmişlerdir. Başka bir rivâyete göre manisa civarında mıknatıslı demir olduğundan manisa ismi mıknatıstan gelmektedir. Manisa’nın târihi, Truva Savaşlarından çok önceye, M.Ö. 3000 senelerine dayanır.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SyspioniC
    SyspioniC's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Eylül/2007
    Erkek

    BİLECİK Bizanslılar döneminde burada Bilekoma adlı bir kale vardı. Osman bey burayı alınca bu adı Bilecik olarak adını verdi.

     

    gerceği buymuş.

    efsanesini rahmetli dedem anlatırdı. hayal meyal hatırladıgım kadarıyla:

    bilecige giden komutan askerlerine sormuş. bıçaklarınızı bilediniz mi diye. askerler de biledik biledik demiş.

    biledik biledik derken şehrin adı bilecik kalmış :V


    "Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme, Seni sorguya çeker bir Molla Kasım gelir."
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    umit
    umit's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2007
    Erkek

    istanbul: önceleri islambolmuş. zamanla istanbola dönmüş. en sonda su anki hali istanbul olmus


    le le le sakine
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cia
    Cia's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2008
    Erkek

    Kastamonu'yu kimse yazmamış :|

     

    Kastamonu efsaneleri içinde en kuvvetli görünün ve bu güne kadar kullanılageleni Kastamonu Şehrinin ismiyle ilgili olanıdır: 
    Yaygın bir rivayete göre Türkler tarafından Kastamonu Kalesinin fethi sırasında; Bizans Tekfur'unun güzel kızı Moni'nin yakışıklı Türk Kumandanına tutkusu, Dadısı vasıtası ile bildirilip, Karşılık veren Komutana Kale Kapısının anahtarlarının teslimi ile uzun müddet Kaleye girmeye muvaffak olamayan Türk askerlerinin aniden kaleye girdiğini görünce, durumu anlayan Bizans Tekfuru güzel kızı Moni’yi Kale burcundan aşağıya atması üzerine Türkler tarafından söylenen «Kastın ne idi Moni'ye» sözü Önce askerler arasında, daha sonra da Halk dilinde Kastamoni şeklini almış olsa gerektir. Bu gün Moni'nin aşağıya atıldığı yer «Kırk Kız» türbesi olarak bilinmekte ve halk tarafından saygı duyulmaktadır. Kırk kız denmesine sebep, herhalde, «Tam Kırk parçaya ayrıldı» sözünün anlatılmak istenmiş olmasıdır.


    ..savrulurken raconun kırmızı pelerini o zarif öfkeye,zaman ki sana hasta olmuş,incelikli haytasın,raksederken mahallenin maşallahı-eyvallahı,güzelleş be oğlumm.!şimdilik,ölümüne kadar hayattasın..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    crimeangel
    crimeangel's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Ocak/2004
    Erkek

    denizli yide ben yazayım ozaman.

     

    zamanında domuzu bol olduğundan ismi domuzlu olan bu şehre, halk ağzında denizli denmeye başlamı.

     

    birde, netten yaptığım alıntı var :

    Denizli isminin gelis yeri, Olympos'un 12 tanrisindan birisi olan Sarap ve Eglence tanrisi Dionisos'un bu sehirde dogmus ve yasamis olmasidir. Avrupa'da kullanilan, Dennis, Denis isimleri, Yunanistan'da kullanilan, Dionnis isimi bu mitolojik tanridan gelmektedir. Bizim bu sehri Denizli diye adlandirmamizda, Dionisos'un sehri olmasindandir.


    ESKİ NİCKİM "HAYALETKURT"TUR....................... WE TANRI TÜRK"Ü YARATTI. ZAFERLER KAZANIP YEDİ CİHANA NAM SALSIN DİYE...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Florenzi
    Florenzi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Şubat/2006
    Erkek

    Elaziğ

    1834 yılında Mezra denilen yerde kuruldu. 1862 yılında buraya o sıradaki padişah Abdülaziz’in onuruna “Mamuretülaziz” adı verildi. Bu ismi uzun bulan halk onu Elaziz olarak kısalttı. 1937 yılında Atatürk tarafından tahıl ambarı bolluk ve bereket anlamına gelen El'azık adı verilmiş olup, zamanla Türkçe ses uyumuna uygunluğu ve söyleniş kolaylığı nedeniyle Elazığ olarak kullanılır olmuştur. Elazığ ve yöresinin yazılı tarihinin Hitit tabletlerindeki bilgilerle aydınlatıldığı görülmektedir. MÖ. 2000’lerde yörenin İşuva adıyla anıldığı belirlenmiştir.

     


    Tek Yol Atatürk 1881 - ∞
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Florenzi
    Florenzi's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Şubat/2006
    Erkek

    Antalya

    Antalya ismi, kentin kurucusu olan Pergamon Kralı II.Attalos'dan gelmektedir.MÖ ll.ci yüzyılda Bergama karalı Attalos ll tarafından kuruldu.

    Şehir önceleri ismini kurucusundan aldı ve Attaleia adıyla anıldı. Eski çağlarda Attaleia olarak bilinen şehir Türkçe çoğu eser de dahil olmak üzere doğulu kaynaklarda Adalya olarak, batı kaynaklarda ise Adalia ve bazen de Satalia, 20. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren de "Antalya" olarak adlandırılmıştır.


    Tek Yol Atatürk 1881 - ∞
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sanacasta
    sanacasta's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Ağustos/2003
    Erkek

    Kayseri

    Kayseri'nin milattan önceki esas adı Mazaka'dır. Ozamanlar Med'ler ve Pers imparatorluğuna bağlı bir şehirmiş. Romalılar alınca ismini Kaisareia olarak değiştirmişler. Erciyes dağına da ARGAİOS derlermiş. Bizler onların elinden alınca telaffuz edemediğimiz için bu şekilde Türkçeleştirdik.

    sanacasta tarafından 03/Nis/14 09:26 tarihinde düzenlenmiştir

    https://twitter.com/ElliotticianRB
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    S0KR4T3S
    S0KR4T3S's avatar
    Kayıt Tarihi: 31/Temmuz/2014
    Erkek

    Kastın neydi moni kim uydurduysa super cuk

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Meczup
    1049
    1049's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ağustos/2005
    Homo

    Bangkok

     

    Tayca dilindeki Orijinal adı: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit

    Dünyanın en uzun şehir isimlerindendir.


    dudaklarına değen yağmur bir parça rujundan çalar. dudaklarına değen yağmur bile, bir parça rujundan çalar. benim değemediğim o dudaklarına değen yağmur, bir parça rujundan çalar. // bi gün buralarda yeni bir ağaç yeşerecek ve biz gölgesinde mürekkepler tüketeceğiz //
Toplam Hit: 2657 Toplam Mesaj: 28