Semah Nedir?
-
BosphorusPasha bunu yazdı:
-----------------------------http://www.youtube.com/watch?v=S5z2Xh2JHQU
hocam videoda ayak hareketleri büyük oranda görünüyor.. Yürürken iki ayak dönmeye katkı saplıyor dururken tek ayak.. senin için önemli olan olduğun yerde4 dönmek.. Videoda yerinde dönenlerin ayaklarına bak anlarsın..
-----------------------------ya bu video okadar çok yararlı olduki çok sagol varol.
-
rica ederim hocam.. kolay gelsin.
-
Ben eski türk dini olan şamanizmdeki kam ayini kökenli olduğuyla ilgili bişeyler okumuştum, kopuzun yerini saz, kam in yerini dede almış filan. Ama dönüş yönleri zıtmış sanırım.
Ne kadar doğrudur bilmem ama biraz ilgilenenler bilir ki alevilikte şamanizmden kalan birsürü ritüel var.

-
Atalarımızın dini şamanizmden kalma bir ibadet şeklidir. Türkmenler islamiyeti kabul edip anadoluya yerleştiklerinde islami olarak kurumsallaşmamışlardı o yüzden birtakım şaman gelenekleri Türkmen Alevileri tarafından uyguladılar. Sonradan emevilerin gönderdiği sünni imamlar Türkmenleri sünnileştirdiler sünnileşmeyenlerde Alevi mezhebini oluşturdular zamanla. Özetle semah'ı öğrenmek istiyorsan şamanizmi araştır.
-
ne güzel yine bir takım araştırmalar yapılımış söylenmiş :D
hocam bildiğim kadarıyla yunus emre alevi değildi yani alevi semahları için olan türküleri sevsemde malesef ama malesef sizin aradığınız alevi semahı değil yanılmıyorsam mevlevi semahı arıyor olmanız lazım.
Kısaca semah'ın tanımına gelelim izninizle. Önce de mevlana nasıl dönmeye başlamış onu bilelim...
Birgün Hz. çarşıda dolaşırken bir hal yaşıyor ve yaşadığı hal üzerine düşünmeye başlıyor.
Diyor ki kafasında "Ay dönüyor, Dünya dönüyor, Güneş dönüyor, Yıldızlar bile dönüyor. Hepsi Rabb'ini zikrediyor. Peki ben niye duruyorum." Bu esnada kendisi demirci esnafının bulunduğu bir yerdeymiş demircilerin çekiçlerini vurarak çalışması esnasındaki ritme kendisini kaptırıyor işte o zaman kendisinden geçiyor ve dönmeye başlıyor. Bu olay mevleviler arasındaki sema nın temeli olarak kabul edilir. Normalde ehli sünnet alimleri çeşitli sakıncalardan ötürü (sormayın ne çeşit sakıncalar olduğunu bende bilmiyorum çünkü bunu) def haricindeki diğer müzik aletlerinin dinlenmesini ve çalınmasını uygun görmüyorlar. Ancak özel durumların da olmadığı yok değil... Örneğin mehteran, bir diğer örneği mevlevi semahı...
Mevlana'nın dönüşünün ardından geçen zaman içersinde sema nafile olarak yapılan bir ibadet şeklini alıyor. tabi ki belli kurallarla birlikte... Mevlevi semahı çeşitli kısımlara ayrılıyor. daha ayrıntılı bilgi için
http://berranincoptenekesi.blogspot.com/2010/10/gezi-mevlevihane-tokat.html
burası bir müridemizin blogudur.. Kendisi Tokat mevlevi hanesini gezmeye gittiğinde öğrenmiş bunları arzu edenlerle paylaşmış... Bunun haricinde yanılmıyorsam Galata Mevlevihanesi halen açık ve faal diyebileceğimiz bir durumda... Bir gidip görüşmenizi öneririm hocam.
-
Yıllardır çok saçma buldugum birşey.
-
Hangi şehirdesin bilmiyorum ama şöyle söyleyeyim en iyi öğrenme biçimi birebir görerektir. Okuduğun makaleler ve ucundan kıyısından kayıt yapılmış videolar yeterli değil bence.
En iyisi bir cemevine git ve DEDE'ye bu konuda araştırma yaptığını, öğrenci olduğunu belirt; seni en iyi şekilde ağırlayacaklarına eminim...
yarım yamalak kulakdan dolma bilgi ile fikir beyan eden cahillerden öğrenilen hurafelerden daha verimli olur