Senin Butcen Ne Kadar?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Antikky
    Antikky's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 01/Mayıs/2003
    Erkek

    Merhaba
    Yaklasik 1 yildir bu konuya yazacaklari mi kendi icimde konusup duruyorum, kendi icimde konusmaktansa konu acip genel olarak fikrinizi almak istedim.

    Sikintin su; Turkiyede freelance bir is yaptirmak istedigim zaman bana `butcem` soruluyor. Ben boyle bir sorunun is yapma ekolojisinde hatali ve yanlis oldugunu dusunuyorum. 

    Orne verip aciklayayim;

    O kadar bos bir adamimki anket scripti yazdirmak istiyorum.
    Yapilmasini istedigim anketin tahribat`a konusunu aciyorum.
    Diyorumki 
    php ile kodlanacak ve her hangi bir framework kullanilmayacak,sitenin tasarimini html,css olarak ben verecegim yonetim paneli olacak vs vs vs... Diyelimki tum teknik soru isaretlerini giderecek sekilde acikladim.
    Tekliflerinizi bekliyorum.

    Adam bana diyorki `senin butcen ne kadar`.... 

    yada...

    Konu acip diyorumki, dostlar elimde bir anket scripti var ancak ben bunun altina eski anketlerinde gosterilmesini istiyorum ancak elimdeki scripte bu ozellik yok bunu yapabilecek arkadaslardan teklif bekliyorum.

    Adam bana diyorki `senin butcen ne kadar`....


    Ben sana benim butcem 50TL desem sen bu isi yapacak misin 50Tl ye yapmayacaksin... Bir isin bir yapilma ucreti vardir. Bir malin yada hizmetin satis fiyati vardir. Ha sonra bunun uzerinden sonra pazarlik yapilir yada yapilmaz. Senin fiyatin pazarliga aciktir yada degildir.

    Simdi ben 2017 model uzeri 200hp uzeri arac satin almak istedigim zaman bu ozelliklerde bir makinanin fiyati bellidir. Benim butcemin ne kadar oldugundan bagimsiz olarak x ozellikte bir malin fiyati bellidir. Sonucta benim 50TL param var, bana 50TL lik ne kadar script yazarsiniz diye konu acmiyorum. 

    Bana gore dogru olan su;

    1. secenek icin derimki; eger ben php ile anket scripti yazacak kadar php biliyorsam bu isi ortalama kac saatte yapacagimi da bilirim. Ben kabaca 6 saatte bu isi kodlarim. Benim 6 saatlik ucretim ne kadar? Nasil hesaplarim diye dusunuyorum: diyebilirimki bana patronum saatlik 30 TL oduyor. x6  180TL bunuda ozel siparis bir is oldugu icin 2 ile carparim 360TL.. Kabaca bu ise bir fiyat bictim,emegimin karsiligini almis olurum. Sonra pasa gonlume gore eger istersem sunuda dusunebilirim. Anket yazmak oldukca kolay simdi bir suru adam buna fiyat teklif eder benimde paraya ihtiyacim var buyuk raki olmus 200 kagit antikky de 20 yillik uye 300TL Teklif ederim...


    yada

    2. senecek icin diyebilirimki ; Antikky kardes ben sana bu is icin fiyat teklifi vermeden once kodu gormem gerek. Ben sadece bu kodu inceleyip sana fiyat vermek icin 30TL isterim. Cunki sadece kodu incelemek benim 1 saatimi alacak. Bunun sonucunda sana bu isi yapabilecegimi yada yapamacagimi bu isin olabilecegini yada olamayacagini soylerim. Sonunda da sana fiyatimi veririm. Simdi anketten ornek verince size biraz sacma gelebilir ama bazen duzenlenmesini istenen isin sadece incelemesi 5 saat surebiliyor. Adam bombok kod yazmis oluyor. Luzumsuz fonksiyonlar yazmis oluyor yada problemin direk kaynagi boktan kod olabiliyor. Bakmadan gorebilir misin? Goremezsin. Peki bu isin duzenlenmesi icin benden butce mi sorabilir misin? Hayir soramazsin kardesim. 

    Freelance is yapan ve musterisinden `butce` soran arkadaslarin ozellikle yazdiklarima istinaden neden bunu yaptiklarini soylerlerse sevinirim.



    Umursamaz Tavrımın Hastası Olunuz.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Ağustos/2015
    Erkek

    Vallaha ben direkt adam gün hesaplıyorum pat diye söylüyorum. Pazarlık yok işine geliyorsa. Gelmiyorsa da problem değil...  Daha hiç bütçe sormadım. İlk defa gördüm bunu da. 


    Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Ocak/2014
    Dişi

    Adamı çıldırtmışsiniz :)

    Benim Tahminimce şöyle, siz bir iş için kafanizda vereceginiz limit ucreti 1000 tl belirlediniz ve ilan açtınız. Neticede adamların her istedigi fiyati verecek degilsiniz.

    Karşıda bunun farkinda. İşi kaçırmak istemiyor.

    Size o is için 500 tl  teklif verse ve sizin 1000 tlye kadar cikacaginizi sonradan tahmin etse üzülüyor çünkü 1000 kazanacak iken az teklif verdim 500 kaybim oldu diye düşünür.

    Size o iş için 1500 tl dese ama 1000 tlyede razi ama pazarlik yaparim diye fiyati yuksek tutmussa ve siz 1500 u duyunca baskasina yonelse iş boşu bosuna para kaybetmis olacak

    O yuzden aklındaki rakami ogreniyor ki ayırdığın bütün parayi alsın.

     

     

     

    futurist tarafından 09/May/20 18:35 tarihinde düzenlenmiştir

    Sanmasınlar yıkıldık, sanmasınlar çöktük. Bir başka bahar için sadece yaprak döktük. (Mevlana)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Grafiker
    SaviorAngel
    SaviorAngel's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Nisan/2016
    Erkek
    futurist bunu yazdı

    Adamı çıldırtmışsiniz :)

    Benim Tahminimce şöyle, siz bir iş için kafanizda vereceginiz limit ucreti 1000 tl belirlediniz ve ilan açtınız. Neticede adamların her istedigi fiyati verecek degilsiniz.

    Karşıda bunun farkinda. İşi kaçırmak istemiyor.

    Size o is için 500 tl  teklif verse ve sizin 1000 tlye kadar cikacaginizi sonradan tahmin etse üzülüyor çünkü 1000 kazanacak iken az teklif verdim 500 kaybim oldu diye düşünür.

    Size o iş için 1500 tl dese ama 1000 tlyede razi ama pazarlik yaparim diye fiyati yuksek tutmussa ve siz 1500 u duyunca baskasina yonelse iş boşu bosuna para kaybetmis olacak

    O yuzden aklındaki rakami ogreniyor ki ayırdığın bütün parayi alsın.

     

     

     

    aaa futuirst dönmüş hoşgeldin müride

    konuya gelecek olursak hocam adamın bütçesi diyelim 15 tl benim en az yapabileceğim şey 25 tl ise adama hocam bu bütçe bana uymaz diyip kestirebiliyorsun ama diğer türlü adam pazarlık yapıyor yok aslında iş basit de biraz baksam anlarım diye giriyor deli ediyor 


    No way out
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Kayıt Tarihi: 24/Mayıs/2012
    Erkek

    Haklısın :)

     

    zeybekustasi tarafından 09/May/20 19:24 tarihinde düzenlenmiştir

    https://www.youtube.com/watch?v=WC3-71NKwPw
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Temmuz/2003
    Erkek

    Bütçe azsa hiç uğraşmayacak sanırım hesap kitap yapmakla, o yüzden soruyor olabilirler.


    goo.gl/qBNZmW
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    coder2
    coder2's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Mart/2007
    Erkek

    r10 da bu tür muhabbetler çok dönüyor.

    Bende 1 yıldan fazla süredir freelance işler yapıyorum, bütçe sormak bana da gerçekten çok saçma geliyor.

    Ben fiyat veriken işin ortalama süreceği süreyi hesaplayıp, saatlik min 50 TL üzerinden fiyat veriyorum. Düzenleme işlerini müşteri yok demek istemediğim (sürekli iş aldığım yerler veya tanıdık) ise veya kodlama temizse alıyorum yoksa düzenleme işine yanaşmıyorum zaten. 


    Önceleri Kızlar Utanınca Kızarırdı Şimdilerde Kızarınca Utanıyorlar..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    neverland
    neverland's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mayıs/2020
    Erkek

    Bütçe soran insana proje yaptırmamalısınız.

    Yüksek olasılıkla; tecrübesizdir, piyasaya hakim değildir.

    Orta olasılıkla; acaba az mı söylerim, daha fazla kitleyebilirim belkicidir.

    Düşük olasılıkla; bütçesi çok azsa, hiç kafa yormayayımcıdır.

     

    Bir diğer anlama metodu, projeyi söyledikten ve fiyat istedikten sonra size anında rakam söylüyorsa uzak durmalısınız. Tecrübesizdir. Paraya ihtiyacı vardır.

    Bir diğeri; projenize fiyat istedikten sonra hiçbir detay istemeden size rakam söylüyorsa, tecrübesizdir.

    Bir diğeri; projenize fiyat istedikten sonra, servis, bakım ve destek konusunu hiç açmıyorsa, tecrübesizdir.

     

    Böyle insanlardan uzak durunuz. 

     

    Çok değerli ve büyük bir proje yapıyorsanız, ajans ve şirketler ile anlaşın. Fiyatları yüksektir fakat size her daim destek olurlar.

    Tek yazılımcıya yaptırdığınızda; sistemin çöktüğü gün, annesi ölmüş olabilir, hasta olmuş olabilir. Ya da para alamayacağı için, telefonlarınıza çıkmaz. Muhattap bulamazsınız.

    Ajansların fiyatları x2, x3'tür. Tek yazılımcı ile çalışacaksanız, portföyünü inceleyin. Ödemenin tamamını iş başında yapmayın.

    Genelde tecrübesiz yazılımcılar, projeyi yapabilir miyim yapamaz mıyımı analiz etmez. Direk işi kapacak fiyat verir. Sonrasında projeye başlar, ilerledikçe yapamayacağını farkeder. Sonrasında sizlere çeşitli bahaneler uydurmaya başlar. Yarın teslim edeceğim, 10 gün sonra teslim edeceğim. Şu an hastanedeyim. Sabaha elinizde. Sonrasında telefonlara çıkmamaya, yazdığınız whatsapp yazılarınıza bakmamaya başlar. En sonunda da ya paranızı iade eder ya da sizi engelleyip kaçar. Olan "zaman"ınıza olur.

    neverland tarafından 09/May/20 19:19 tarihinde düzenlenmiştir

    Bir gece her zamanki gibi yatağına girip gözlerinin ağırlığına dayanamayıp huzurla uyuduğunu düşün. Sonrasında da hiç uyanmadığını düşünmeye çalıştığında aklında hiçbir şey canlanmayacaktır, çünkü beynin kapalıyken neler olup bittiğini bilemezsin, bu yüzden bu noktayı hayal edebileceğin bir veri yok elinde. Ölüm de tam olarak böyle bir şey. Uykunun 4. saatindeki hissettiklerin, yani; hiçlik, hissizlik. Varlığından ya da yokluğundan haberinin olmaması. Böyle düşününce ölüm biraz daha tanıdık geliyor, daha kabullenilebilir geliyor. Belki de içindeki o çılgın yaşama arzusuna sahip olan egonu ancak böyle ehlileştirebiliyorsun. Aksi halde çılgınca yaşama arzusuna sahip egon sana tanrılar yaratıyor, cennetler vaat ediyor, seni sonsuz bir yaşamın varlığı ve zevkleri ile kandırıyor.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KotomineKirei
    KotomineKirei's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Temmuz/2013
    Erkek
    futurist bunu yazdı

    Adamı çıldırtmışsiniz :)

    Benim Tahminimce şöyle, siz bir iş için kafanizda vereceginiz limit ucreti 1000 tl belirlediniz ve ilan açtınız. Neticede adamların her istedigi fiyati verecek degilsiniz.

    Karşıda bunun farkinda. İşi kaçırmak istemiyor.

    Size o is için 500 tl  teklif verse ve sizin 1000 tlye kadar cikacaginizi sonradan tahmin etse üzülüyor çünkü 1000 kazanacak iken az teklif verdim 500 kaybim oldu diye düşünür.

    Size o iş için 1500 tl dese ama 1000 tlyede razi ama pazarlik yaparim diye fiyati yuksek tutmussa ve siz 1500 u duyunca baskasina yonelse iş boşu bosuna para kaybetmis olacak

    O yuzden aklındaki rakami ogreniyor ki ayırdığın bütün parayi alsın.

     

     

     



    anaaaaaa abla nerelerdeydin sen ya 

     

     


    They were crying when their sons left. God is wearing black. He's gone so far to find no hope, He's never coming back. They were crying when their sons left. All young men must go. He's come so far to find the truth, He's never going home.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hybris
    Hybris's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Haziran/2007
    Erkek
    LynXMaSTeR bunu yazdı

    Bütçe azsa hiç uğraşmayacak sanırım hesap kitap yapmakla, o yüzden soruyor olabilirler.

    evet ben bu yüzden soruyorum.

    benim vereceğim teklifle adamın kafasındaki arasında 50x fark olabiliyor.

    - iş yaptırmaya çalışan vatandaş genelde işin teknik tarafını bilmediği halde kafasından efor vermeye çalışıyor. (1 haftalık iş vs.)

    - freelancer olarak çalışan developer arkadaşlar genelde code review, unit testing gibi alışkanlıklara sahip değil. yürüsün yeter mantığıyla iş yapıyor.

    piyasa bu olunca, benim yaptığım iş bu resime sığmıyor.

    işi teknik olarak detaykandırmamışsa ve vatandaşı tanımıyorsam kafadan soruyorum bütçesini. 

    bu diyalog karşımdakinin beklentisini anlamama yardımcı oluyor. yorgunu yokuşa sürmeye gerek yok :)


    agile isn’t how fast you can go, it’s how fast you can turn.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liquid
    Liquid's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Eylül/2005
    Erkek

    onu sorma sebebi şu kafasındaki rakamı söylerse de senin düşündüğünün altında kalırsa yok yere ucuz fiyat vermiş olacak bir de işi kıs tutmak için soruluyor olması gerekenin çok altında ise hiç muhattab bile almayacak.  Olması gereken kendince bir standardın olur. Bu işi şu kadar paradan aşağı yapmam bir de istediğin özelliklere göre fiyat artabilir demesi lazım aslında. Bütçen ne demek elindekinin hepsini alayım demek bir nevi


    İmzalamazsam ne olcak?
Toplam Hit: 3552 Toplam Mesaj: 37
dolar butce tl butce senin butcen ne kadar kardes