Senin Butcen Ne Kadar?
-
Bir telefon aldım ve olayı direkt size şöyle anlatıyorum bir uygulama var halihazırda kullanılıyor , müşteri mobil uygulamaya giriyor , esnaflardan sipariş veriyor, kurye yola çıkınca bildirim düşüyor( mobil uygulama da bunu esnaf tetikliyor) , adrese 500m kaldığında uygulama kurye 500m yakınınızda , kurye 350m , kurye 100m yakınınızda gibi anlık pop-up gönderiyor , ses veriyor.
B: Ben
K: Karşı şahıs
K : Merhabalar adınızı xxx kişisinden aldım, elimizde ilerlemiş bir proje var yardımcı olabilirseniz çok seviniriz.
B: Merhabalar, tabii buyrun. K : Biz şehirde ki esnaflar için bir uygulama geliştirtiyoruz, sitenin web tarafını yaptırdık mobil bir arayüzde yaptırdık bize lazım olan mobil arayüzde bir müşteri kuryenin haritada nerede olduğunu anlık olarak takip edecek, en fazla 5saniye gecikmeli olabilir, 100m kaldığında uyarı vermesini istiyoruz.
B: Tabii ancak ben daha önce böyle bir real-time ve mobil alanda ürün çıkarmadım, o yüzden size tarih ve ücret söyleyemem, ki real-time ve mobil alanında bilgim de henüz yok ancak tanıdığım kişiler var yönlendirebilirim.
K: Çok güzel olur hocam, ancak bize çok para çıkarmasınlar ya.
B: Yani çoktan kasıt derken, yazılımcı kişi ücreti söyler , pazarlık yapılır
K: Abi bizim verecek vallahi hiç paramız yok( ben bu arada şok oldum , ana avrat küfrettim içimden ) ama çok ısrarcı olursa 400-500TL ücret verebiliriz.
B: Kahkaha attım
K: Abi neden gülüyorsun, şu ana kadar uygulamayı zaten 900 liraya yaptırdık, php sitesini 400 liraya bir adam yaptı ,birde servis mi ne varmış onuda 450 liraya yaptırdık, çok zor şeyler değil bunlar.
B: Kim yaptıysa allahından bulsun hocam, yazık günah, sen ne iş yapıyorsun? ( yazılımcı değil , bir cafede garson)
K: Önemli olan yazılım bilmek değil hocam fikir çıkarmak, neyse teşekkür ederim bizim bir arkadaş programcı bulmuş 500 liraya yaparım demiş ben madem öğrencisin sende para kazan istemiştim.
B: Bok yaptırırsın dedim ve telefonu kapattım.
Aradan 15 gün geçti, o şahısla aynı cafede çalışan arkadaşım kanka uygulamayı yaptırmışlar, 18tane de esnafla anlaşmışlar şimdilik dedi, allah aşkına sorsana kaç paraya yaptırmışlar dedim, kanka zaten oda benim gibi günlük ücretle çalışıyor ucuza yaptırmıştır dedi. 2 gün sonra cafeye gelen kişiye 400 lira para vermiş. 400 liraya uygulama yapan kişi cafeye gelmiş 400 lirasını almış 1 bardak çay içip gitmiş.
Aradan zaman geçti 5 ay olmuştur. O garson şimdi bir araba almış. Arkadaşıma da senin arkadaş 5-10k para isterler diyordu amk 400 liraya çözdük işi, ne var lan 2 tuşa bas 5k oldu amk diyormuş.
Özet gelecek olursak, yazılım beyin ve emek isteyen bir iş. Kim düşük ücretlere iş yapıyor, düşük maaşlara uzun seneler kabul geliyor, kim piyasayı düşürüyorsa, allahından bulsun.
-
Ideal senaryoda sonuna kadar haklisin. Ben genelde isin detayini ogrenir adam/ay suremi hesaplar birim fiyatimla carpar teklifi yaparim.
Ama butce soran arkadaslari da biraz anliyorum. Turkiyede yazilim sektoru disindan olan insanlar bu isin fiyatlarini kestiremiyorlar. Ucuza kapatabileceklerini dusunuyorlar. Sana bi fikirle geliyor adam oturuyorsun detay konusuyorsun fiziblte yapiyorsun 1 hafta ugrasip teklif veriyosun adam "Teklife bi tane sifir fazla koymussunuz sanirim." diye cevap veriyor. Gitti mi bi haftalik emek? O yuzden boyle soranlari da anliyorum biraz.
Ha ben sektorde baya cesitli insanla muhattap oldugum icin ilk konusmada asagi yukari cozerim adami. Bakarim keko bi tipse, anlasamayacak gibiysem veririm adam ay maliyetinin 2 kati fiyati uzerinden teklifi, gonderir kurtulurum. Cunku sonra daha da yoruyolar adami.
-
SaviorAngel bunu yazdıfuturist bunu yazdı
Adamı çıldırtmışsiniz :)
Benim Tahminimce şöyle, siz bir iş için kafanizda vereceginiz limit ucreti 1000 tl belirlediniz ve ilan açtınız. Neticede adamların her istedigi fiyati verecek degilsiniz.
Karşıda bunun farkinda. İşi kaçırmak istemiyor.
Size o is için 500 tl teklif verse ve sizin 1000 tlye kadar cikacaginizi sonradan tahmin etse üzülüyor çünkü 1000 kazanacak iken az teklif verdim 500 kaybim oldu diye düşünür.
Size o iş için 1500 tl dese ama 1000 tlyede razi ama pazarlik yaparim diye fiyati yuksek tutmussa ve siz 1500 u duyunca baskasina yonelse iş boşu bosuna para kaybetmis olacak
O yuzden aklındaki rakami ogreniyor ki ayırdığın bütün parayi alsın.
aaa futuirst dönmüş hoşgeldin müride
konuya gelecek olursak hocam adamın bütçesi diyelim 15 tl benim en az yapabileceğim şey 25 tl ise adama hocam bu bütçe bana uymaz diyip kestirebiliyorsun ama diğer türlü adam pazarlık yapıyor yok aslında iş basit de biraz baksam anlarım diye giriyor deli ediyor
aaa bende kendisini görünce konudaki odağım gitti, sonraki yorumlarda bahsi geçilmiş, konuşmalar olmuş mu diye baktım. Çok enteresan gördüm kendimi. Konuyu da dağıtacağız galiba.
-
Ticarette malı,hizmeti satacak kişi fiyat söyler. bütçe trilyon hepsini sanamı verecek ,adam güler geçerya bütçen nekadar deyince
Sera yaptırdık tr de kaçfirma varsa teklif aldık hiç biri bütçe sormadı 3-4 model belirlemiş şu fiyat
Sorma amacımız ne birbirine kırdırmak
ki öylede oldu işin ehli var eh iştesi var ehline teklifler şu yönde biraz pahalısınız dedik düşünelim dediler ve yaptilar
-
yolbulucu bunu yazdı
bütçe sorarım arkadaş, adamla 1 saat konuşup işi anlayıp tamam bunu yaparım, şöyle şöyle yaparım şu kadar sürer fiyatı da 5000 dedikten sonra adamın "yaa biz 1000 falan düşünüyoduk" demesi gibi olaylardan bıktım çünkü. bizde isteriz hiç para muhabbeti yapmayalım, işin ederi neyse onu şak diye alalım ama öyle olmuyo malesef.
bütçe sormak neden saçma olsun anlamıyorum , ticaretin hangi türü olursa olsun bi bütçen vardır kafanda. ekmek alırken bile kafanda bi rakam vardır, fırına gidip 20 liraya ekmek görsen almazsın. gelsem sana anket sitesi için 15k dolar + kdv teklif versem sanki tamam yapalım diyeceksin
2000 lira bütçem var , iş 500 liralık iş. Adam insaflıysa bile 1500 lira der.
-
Yüksek fiyat verildiğinde alıcı kaçmaya meyilli olur her zaman ucuzdan bir şeyler yapanlar olduğu sürece bu adamlar da bu tutumunda devam edecek(çünkü yukarda yazan @Roark nickli arkadaşın belirttiği gibi). Yazılımcıların yükseği çok yüksek alıcıların bütçeleri de çok düşük olduğu sürece bu döngü pirana yazılımcı dediğimiz 100e yaparım abi 300e yaparım abicilerin eline düşmekten kurtulamaz.
Sözlerime son verirken;
Her zaman sizin yaptığınız işi sizden oldukça ucuza yapacak bir Hintli vardır.
-
Bu konuda düşüncem şu sen konuyu açtığın zaman bu işi yapmayı düşünen bir kitle zaten var , dediğin gibi zaten bu işin fiyatı da belli aşağı yukarı zaten adamın kafasında da bu fiyat var sana sorma amacı şu senin kafamdaki ücreti öğrenip kendi düşündüğü ücretle karşılaştıracak eğer arasında çok iş varsa da işi yapmaktan vazgeçecek . Adam şöyle düşünüyor şimdi fiyatı sormadan işi yaparım iş sonunda da adam bana daha az ücret verir o zaman ben bu işi neden boşuna yapıyım
-
sıkıntı, ne ticari ne şahsi ahlâkımız olmamasından kaynaklanıyor.
müşteri: bütçen ne diye sorana "bu dingil 3 kuruşluk işe elimde ne var ne yok almak üzere ağız arıyor" şeklinde yaklaşıyor, e haklı piyasada tonla var bu zihniyette olan.
yazılımcı: bütçen ne diye soruyor; "bu dingil 3 kuruş bütçesiyle 50k'lık projeye 500 tane soru sorup analiz ettirip 1 hafta harcatıp fiyatı duyunca ğööööö diyip kaçacak şimdi" diye düşünüyor, e haklı böyle de zilyon tane insan var.
sonuç: memleketimiz insanılarının ekserisi liyakatsiz, güvenilmez ve çakal olduğu için herşeye suizan ile yaklaşmak normalleşiyor.
bizim memlekette insana yakışmayan birçok soru, tavır, hareket; insanı insanlığından bezdiren karakteri gevşeklerden kaynaklanıyor.
örneğin ben, eskiden yolda beni durdurup "birşey sorabilir miyim abi" diyen insanları dinlerdim, sonra tecrübe ettim ki %99,999'u tezgah dümen peşinde,
şimdi gayet nazik şekilde "pardon birşey sorabilir miyim abi" diyeni ya duymazdan geliyorum, ya da gayet insana yakışmayan bir şekilde "sorma kardeşim" diyebiliyorum.
diğer türlü en iyi ihtimalle vakit kaybediyorsun, daha kötü ihtimaller dolandırılmak, gasp edilmek, suistimal edilmek vb..
biz bu ülkede dolandırılmadan, iyi niyetimiz suistimal edilmeden, çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını gaspettirmeden yaşamak için insanlığımızdan çıkıyoruz.
geldiğim noktadan memnun muyum? değilim. zihnimizin zilyon kere ırzına geçilmiş. bir cümle kuranın perde arkasında 86 farklı artniyet ihtimali oluşuyor zihnimde, çoğunlukla da bu ihtimaller tutuyor..
çocuklarım benim gibi olsun istemem. dolayısıyla onlar okul çağına gelmeden evvel, kanada gibi, finlandiya, izlanda gibi insanlarının ekserisi dürüst, güler yüzlü, sözünde duran, birbirine saygılı olan ve güvenen şahışlardan oluşan huzur & refah & eğitim seviyesi yüksek bir ülkeye transfer olma niyetim var ama bakalım..
-
bu konu çok tartışılır, yazılımcı değilim ama konuyu tasarım ve grafik açısından cevaplamaya çalışayım,
öncelikle her iş için aşağı yukarı ortalama bir fiyat vardır tasarımcının kafasında ve bu fiyat genelde piyasa ortalamasıdır. ama bu fiyat müşteriye ve isteğine göre her zaman değir.
bu sorunun sorulacağı müşteri vardır, asla sorulmaması gereken müşteri vardır. burda işin içine kendine ve işine biçtiğin değer girer.
diyelim elimizde bir logo işi var. burda unutulmaması gereken 100liraya da logo yapılırken 5.000 liraya da logo yapılır. bu tamamen müşterinin isteklerine, tasarımcının kalitesine, müşterinin firmasına verdiği değere vs vs vs gibi bir çok parametreye bakılır.
işin başında müşteri her zaman eksik bilgi verir, ya basit iş, bir saatlik iş, kuzenim de halleder bunu diyen kafadaki müşteriler için kendini yormaman gerektiğini anlarsın. tamam dersin 100liraya yaparım. ama 100 liraya yaptığın iş bitmek bilmez. revize üstüne revize gelir . lanet edersin.
bu gibi durumlarda kendini korumaya almak için bu soru tetiklenir, senin bütçen ne kadar?
bu sorunun altındaki öngörü şudur, tasarımcı kendini korumaya almak ister. adam bu iş için 100 lira veriyosa ben 100 liralık çalışırım, 1.000 lira veriyorsa ona göre çalışırım.
bu cümleyi kullandığım müşteri tipi her zaman konuşmanın zaten başında kendini belli eder.
ben 100 liralık işe günlerce eskiz çalışmam, firmanın köklü tarihini, hikayesini, değerlerini, hedef kitlesini vermek istediği mesajı araştırmam.
100 liralık işe 5 kere revize yapmam. Müşterinin yanına gidip sunum hazırlamam.
100 liralık işe ben en fazla bir saat araştırma yapar 2 örnek hazırlar tek revizede bitiririm.
Benim için bazı işlerde tasarım önde gelir bazı işlerde para önde gelir. bu gibi değişkenleri saptayabilmek, öngörebilmek ve hakkının ne olduğuna emin olmak çok önemli.
muaythaist hocam ayrıca nefis bir yere değinmiş,
Ülkemizde maalesef iş ahlakı yok, iş kalitesi yerlerde, dürüstlük sıfır.
alıcı kazıklanacağından emin 100 liralık işi 10 liraya yaptırıp geçmek derdinde. Aranan şey asla kalite değil.
Satıcı ya da "Udemyden video izleyip" ben bu işi yaparım diye piyasaya düşen sözde tasarımcılar da sanırım 100lira fazladan geçirme derdinde.
Bu ülkede her zaman işin fiyatı kalitesinden ve işlevinden önemli oldu.
-
Adamdan elma alacagiz, butcen ne diye soruyor.
Bir farki yok.
Ben asla calismiyorum boyle insanlarla.