Sıcak Tartışma Konusu Osmanlılar Ve Türklük
-
amk biriniz şunun ilk satırını okusa hiç bir sorun kalmayacak
http://tr.wikipedia.org/wiki/İmparatorluk
-
unbalanced bunu yazdı
bazı yorumları hayretle okudum.. osmanlı'da türkler aşağılanırmış.. bir de mışlı cümleler kurup tek kaynak göstermezler ya..
böyle bir saçmalık mı olur neye dayanarak bunu dersiniz anlamam..
dünyada osmanlı devleti türk olarak biliniyor, macaristan'a,çek cumhuriyetine,balkanlara giderseniz bunun örneklerini görürsünüz.. en basitinden pragdaki saat kulesindeki küçük bir heykelin ismi turek (türk) tür, bu osmanlı döneminden kalma, keza yine pragdaki karluv most (karl köprüsü) da da türk heykeli vardır.. bunlar çok eski tarihlerde yapılmış ve osmanlı sebebiyle olmuştur.
yine budapeşte de türklerin bir adamının heykeli var ve bunlar türk olarak çağrılır..
osmanlı devleti de aslında yanlış, gerçek ismi devlet-i aliyye dir, yani büyük devlettir, hatta devlet-i aliyye-i ebed müddet olarak da söylenir, ebede kadar yaşayacak olan büyük devlet. Devlet kendini böyle tanımlarken birileri ırk üzerinden bir şeyler açıklamaya çalışıyor.
İslam'da ırkların üstünlüğü yoktur, ırkını sevebilirsin ama ırktan dolayı bir özelliğin yok. 1900 lü yılların faşist dalgasıydı o, hitlerin, mussolinilerin v.s. lerin.. O yüzden osmanlı'da sen türksün sen kürtsün sen arapsın gibi ayrımlar yok. Bir insan müslümansa özellikle uzak yerlerden gelmiş bir müslümansa daha çok değer görürdü. Bir sürü sırp paşalar var mesela sokollu mehmet paşa... bu osmanlıyı türk düşmanı mı yapıyor şimdi?
ne kadar geri kalmış bir düşünce böyle.. Bugün amerikan ırkı diye bir ırk yok, amerika eyaletlerin birleşmesiyle oluşmuş bir devlettir. Zaten adı üstünde amerika birleşik devletleri. Her yerden insanlar gelmiş tek çatı altında yaşayıp devlet kurmuşlardır. Osmanlı devleti'nde de durum bundan ibaret. Ama yönetim hanedanın elinde olduğu için yöneticiler de türktü.
Bazıları diyecek ki, padişahların anaları,karıları yabancıydı onlar bozuk adamlar saf türk değil v.s. Evet bir dönemden sonra bu şekilde evlenmişlerdir. Bu şekilde evliliği yanlış hatırlamıyorsam fatih sultan mehmet başlatmıştır, kıt kadar zekası olup, 10 yaşındaki küçük kardeşine söz geçiremeyen adamlar, 14 yaşında tahta geçip, 20 li yaşlarda istanbul'u fetheden adamın kapasitesini sorgulayabiliyorlar.. Neden yabancılarla evlenmişler bir araştırın..
Bu devlet o yüzden 600 küsür sene ayakta durabilmiştir.. sovyet rusya 90 yılda çöktü, britanya imparatorluğu 99 ayakta kaldı.. bu işler klavye delikanlıların atıp tuttuğu kadar kolay değil yani öyle sadece türkler aşağılaMIŞlar demeyle iş bitmiyor..
padişahlar 6-7 dil bildiği halde, saraylarda her zaman tercüman bulundurulurlardı, türkçe (osmanlıca) dışında bir dil konuşmayı kendine yediremeyen adam bunlar.. dediğiniz şeylere bakın bir de..
Mış vs. Bırak yukarıda kaynaklarıyla yazılmış bir yazı var, ayrıca avrupalıların türk demesi ayrı, realite ayrı. Kürtler de avrupada türk sanılıyor ama adamlar kendilerine kürt diyor.
Ayrıca kendisini osmanlı torunu diye niteleyen cahil akpli arkadaşlara gelsin, osmanlı bir hanedandı ve siz onların torunu değilsiniz.
-
HolyOne bunu yazdı
Hocam Türkler orta asyadan gelir. Bu çevredekiler Çinli ve Hintlilere yakındırlar. Sen çekik gözlümüsün ki orta asyadan geliyor olasın?
Padişah soyu Türktür. biz romalıyız.
Hocam melez olmadığımız nerden belli? Belki iskanla yerleşmişizdir.
-
mataramasuko bunu yazdı
Ona inanan buna da inanır.
Zeytun-i tarafından 03/Eki/14 02:20 tarihinde düzenlenmiştir
Karının kilodu gözüküyor :) Osmanlı torunu sanıyor millet onu :D:D:D Ahaha Vay amk inci tayfası zihniyeti insanları nelere inandırıyor ya :D
-
Özel dipnot geçiyorum.
İki resimde de bulunan şahısların osmalı hiyerarşisi ve kisvesi ile alakası yoktur, osmalıdan beridir bunlar.
Hele ilk resimdeki tamamen saçmalıktır zaten fake atılmış bir resim :D millette zokaya geliyor.
Osmanlı Torunuyum ben onu benimsiyorum diyen insan, şalvar, cübbe sarık, vs giymiyorsa aldırış etmeyin :) Bunların hiçbirinde bir gram sakal bile yok amk :D -
mataramasuko bunu yazdı
Mış vs. Bırak yukarıda kaynaklarıyla yazılmış bir yazı var, ayrıca avrupalıların türk demesi ayrı, realite ayrı. Kürtler de avrupada türk sanılıyor ama adamlar kendilerine kürt diyor.
Ayrıca kendisini osmanlı torunu diye niteleyen cahil akpli arkadaşlara gelsin, osmanlı bir hanedandı ve siz onların torunu değilsiniz.
hocam tebrik ederim süper kapak etmişsin ama kendine :)
öncelikle kaynak nedir bir araştır lütfen.. adamın biri kitap yazıyor, kaynak olarak da başka bir adamın kitabını gösteriyor.. Ee bu mu kaynak ? 4 tane kaynak denilen bir şey var ama onların kaynakları neye dayanıyor?
Ayrıca orda gözüme bernan lewis çarptı, ne tesadüf ki bir yahudiyi bana kaynak olarak göstermişsin
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bernard_Lewis
öncelikle kaynağın ne olduğunu öğren gel hocam, öyle kopyala yapıştır ile olmuyor bu işler.
gelelim osmanlı torununa, ben hiç bir zaman hiç bir yazımda bir kere dahi olsa osmanlı torunuyum demedim. Osmanoğlulları ailesini yurtdışına sürenler bu hale gelmelerine sebep oldu dağıldılar, açlıktan intihar edenler bile oldu paris'te neyse bunlar başka konular.. Mustafa Kemal'e, Atatürk soyadı verdilğinde türklerin atası mı oluyor şimdi? ya ondan önce yaşayan türklerin atası nasıl olacak? Demek ki burada bir mecazi anlam var. Birileri ben osmanlı torunuyum diyorsa kastettiği şey onlara tabii yim. Daha bunu anlayamayacak kapasitedeysen ne diyebilirm sana?
İkinci olarak, ben sistem olarak osmanlı sistemini tercih ediyorum daha doğrusu Allah'ın koyduğu kanunlarla yönetilmesini. Bu benim şahsi görüşüm, birisi komunizm ister, birisi faşizm ister, biri bilmem ne ister.. İstemenin suç olmadığını en azından düşüncenin suç olmadığı düşüncesindeyim. Ne de olsa cumhuriyet var, benim temel hakkım olan düşünce hakkımı koruduğuna inanıyorum. Sonuçta sadece düşünüyorum..:) o halde varım
unbalanced tarafından 03/Eki/14 02:31 tarihinde düzenlenmiştir -
unbalanced hocam sen de kaynak göstermemişsin yalnız. Şöyle düzgün bir makale yazda biz de bilgilenelim.
-
KrypT bunu yazdı
unbalanced hocam sen de kaynak göstermemişsin yalnız. Şöyle düzgün bir makale yazda biz de bilgilenelim.
bu tarih istesen de istemesen de senin de tarihin hocam.. bir sürü kaynak var, bunları bulabilirsin.. tabi belirli bir dönemde osmanlıya, padişahlara ağır hakaret edilen kaynaklar da var .. fatih'e gay demelerinden tut da vahdettin e hain demelerine kadar.. rahmetli ecevit, tarihle ilgileniyordu, bir gün açıklama yaptı vahdettin hain değildi diye, hemen chp safları açıklama yaptı, ecevitin kendi görüşürüdür, yaşı ilerlemiş v.s. diye.. neyse gün gelince açığa çıkacaktır her şey..
söylenecek çok şey var hocam. Ben profesyonel bir araştırmacı değilim, okuduğum şeyleri fırsat buldukça teyit etmeye çalışırım. Türkiye de olsaydım kaynak araştırması yapabilirdim kütüphanelerde ama burda öyle imkanım yok maalesef. öyle internetten de bulunabilecek kaynaklar değil bunlar.
-
Hocam önceki mesajlarının kaynağını bilmiyor musun? Ee senin yazdıklarına nasıl güveneceğiz? Adamlara kaynak maynak deyince ben de ciddi ciddi araştırıyorsun sandım, ancak "arayın bulun ama internette bulamazsınız" cevabının da elle tutulacak bir tarafı yok. Neyse hocam, canın ister de bir makale hazırlarsan bizle de paylaş.
-
yahudi ise ne olmuş? Yahudiler mesleklerini bizden daha iyi icra ederler ve işlerinde bizden daha dürüsttürler. Bernard Lewisi de tarihçi olarak kabul etmeyeceksen git zaman makinasını icat et ya da mustafa armağan falan oku en iyisi, ya da kadir mısırlıoğlu mu ne vardı bak o da süper tarihçidir :)
ayrıca sosyal bilimlerde (pozitif bilimlerde nasıldır bilmem) adamın biri kitap yazar ve kaynak olarak da başka kitapları gösterir Vs. Bunu kabul etmiyorsan tarih bilimini komple sil kafandan. Bu normaldir hatta doğrusu budur, bilim böyle ilerler, birikerek. İnsanlar tabi ki başka kişileri kaynak gösterecek, yüzyıllar öncesini başka nasıl aktaracak sana. İlerde yüksek lisans doktora gibi birşey yaparsan anlarsın dediğimi.
osmanlı torunu olduğunu iddia edenler (mecazen) tarih bilmemelerindendir. Eeğer hala osmanlı olsaydı şu an türkler sadece askerde ölen, kapitülasyonlar nedeniyle sadece işçi veya köylü olabilen kişiler olacaktı. Şeriat istemene lafım yok, isteyebilirsiniz ancak osmanlı şeriatın ön koşulu değil ve osmanlı hanedanı yönetim hakkını Allahtan almadı. 700 yıl yönettiler, İslamı yaydılar, Allah razı olsun. Ancak onlar da şu anki siyasetçiler gibi iktidar derdinde olan fanilerdi.
-
neyin kaynağını istiyorsun hocam mesela, ben bir sürü şey yazdım.. örneğin prag daki bilgileri ya da budapeştedeki bilgileri oradaki arkadaşlara, insanlara sorarak öğrendim.. şimdi sana bunun ispatını nasıl yapacağım? merak ediyorsan gidip kendin de görüp sorabilirsin..
padişahların çok dil konuştuğu, sarayda alınan eğitimin kalitesi bellidir en basitinden vikipedia da bile bulabilirsin bunu, yine tercüman kullandıkları da var ve tercüman olarak da ermeniler kullanılıyor.
Tarihle ilgili çok yazılacak şey var ama bunlar tarihçilerin görevi. Ben sadece çeşitli kaynaklardan okuyorum.. Ama bu konuda makale yazmak başka bir şey.. Mesela yahudilerin bilişim ile ilgili olan ilişkisini ele alan bir makale yazmıştım, araştırmamı da internet üzerinden yapmıştım.. Ama diğer şeyler için arşiv taraması yapmak lazım. Bunu yapacak ne zaman ne imkanım var. Ama tarih bölümü okuyan ya da uğraşanlar yapabilir belilrli konuda.