Sigara İçenler Sigara Bağımlılığı Hakkında
-
S.a Murid ve murideler
Geçenlerde kafama takıldı ve notlarımı sizle paylaşmak istedim
Ben Nargile ve Puro çen biriyim.Ama sigara hiç içmedim aksine dumanı bile miğdemi bulandırıyor.
Sigara içen arkadaşların bir çoğuna sordum hepsi 1 fırt çeksen bile % 90 bağımlısı olursun.Bir fırst çek bir titretsin bir daha bırakamazsın diyor ( içinizde sigara içenler bunu doğrularmı bilemiyorum)
Arada sırada nargile ve puro içtiğim halde hiç bir zaman bağımlılık halini almadı bende.Hadi nargile neyse ama puro bildiğin saf tütün asıl onun bağımlılık yapması lazım ama bağımlılık yapmıyor.Anca ayda yılda bir kere yada bir arkadaş ikram edese içiyorum.Kimi zaman bir kaç ay puro içmediğim oldu ama aklıma bile gelmedi.
Fakat sigara içince mutlaka bağımlılık yapıyormuş.Ben diyorumki kesin sigara imalatcıları üretirken sırf bağımlılık yapsın dye başka maddeler koyuyorlar.
Puro da tütün nargilede tütün ama ikiside bağımlılık yapmazken sigara yapıyor.Hatta ben normal tütünün sigaradan kat kat daha az zararı oldugunu düşünmeye başladım.Neden diyeceksiniz bizim yaşlı bir komşumuz var karı koca.Muşlular nerden baksana 80 yaşın üstündeler.Ve günde en az 20-30 tane sarma sigara içiyorlar :) ( bu tütünü sigara kağıdına sarıp yapılan şey) sordum 16 yaşından beri içiyormuş ikiside ama bir sefer bile sigara ile alakalı bir hastalığı olmamış.adam benim gibi sağlam nerdeyse.
işte bu yüzden düşünyorumki bence Paketlerde satlan sigaralar normal tütünlerden farklı ve içine bağımlılık yapsın diye farklı maddeler koyuyorlar ve bu maddeler insanı kanser v.s bazı hastalıklara sürüklüyor..
Siz ne diyorsununuz bakalım düşüncelerinizi paylaşın..
-
Bende dediğin gibi sadece nargile ve puro içiyorum bağımlılık yaptığını hiç duymadım ,
Başlarda iğrenmeme rağmen son zamanlarda alkol tüketirken sigara içmeye başladım, öyle hoşuma gittiki ardarda
10 tane yakmışım.. Ertesi gün canım istedi ama içmedim, sanırım içseydim bende bağımlı olucaktım... -
şimdi benim dedemde kaçak sarıyor yıllardır 60 yaşın üstünde sigarayla ilgili bi sağlık problemi yok komşu vardı o da dedemin yaşlardaydı o pakete takılırdı :D iki sene önce vefat etti kalp rahatsızlığı büyük ihtimal sigaradan dediğin bana da çok mantıklı geliyor
-
puro saf tütün bagımlılık yapmaz (tamda bilmiyom) ama kesinlikle sigara bagımlılık yapar icinde bir cok kimyasal var mesala ben gece sigara icmessem yatamam .
nargileyi bilmiyom hacü
-
bağımlılık psikolojiktir hocam tütünle alakası yok
-
Smirnoff bunu yazdı:
-----------------------------
Bende dediğin gibi sadece nargile ve puro içiyorum bağımlılık yaptığını hiç duymadım ,
Başlarda iğrenmeme rağmen son zamanlarda alkol tüketirken sigara içmeye başladım, öyle hoşuma gittiki ardarda
10 tane yakmışım.. Ertesi gün canım istedi ama içmedim, sanırım içseydim bende bağımlı olucaktım...
-----------------------------alkolün yanında sigara almak en tehlikeli hali. bırakanların %90 ı alkol alırken başlıyo tekrar çünkü onun keyfi unutulamaz :D
-
kim dediyse sallamış gibime geldi, zira sigaranın biyolojik bir bağımlılığı yok yalnızca psikolojiktir vucudun fizyolojik olarak tepki vermez buna.
Bu sebeple dünya üzerinden tek bir sigara içipte bağımlısı olan yoktur, tıbben olamazda, şöle oluyor alışkanlık ile.
alışıyorsun zamanla, 1 ay 2 ay sıkıldıkça içiyorsun sonra bakıyorsun ayıramıyorsun yanından bırakmaya çalısıyorsun bırakamıyorsun çünkü alışmışsın. Ha kararlıysan çat diye bir anda bırakabilirsin sorun degil, hiç bir zamanda delirmezsin.
O sebeple istersen 1 hafta 1 paket için her gün bağımlı olmazsın, ama 1-2 ay içersen hergün o zaman alışabilirsin
-
snnyk bunu yazdı:
bağımlılık psikolojiktir hocam tütünle alakası yok
-----------------------------Psikolojit etkenlerde yok değil elbette vardır ama bence içindeki kimyasallar asıl bağımlılık yaratıyor.Nikotein v.s
-
ultrAsker bunu yazdı:
Smirnoff bunu yazdı:
10 tane yakmışım.. Ertesi gün canım istedi ama içmedim, sanırım içseydim bende bağımlı olucaktım...
-----------------------------alkolün yanında sigara almak en tehlikeli hali. bırakanların %90 ı alkol alırken başlıyo tekrar çünkü onun keyfi unutulamaz :D
Ben tersten başlamışım uygulamaya o zaman hocam. :D -
syntr bunu yazdı:
kim dediyse sallamış gibime geldi, zira sigaranın biyolojik bir bağımlılığı yok yalnızca psikolojiktir vucudun fizyolojik olarak tepki vermez buna.
Bu sebeple dünya üzerinden tek bir sigara içipte bağımlısı olan yoktur, tıbben olamazda, şöle oluyor alışkanlık ile.
alışıyorsun zamanla, 1 ay 2 ay sıkıldıkça içiyorsun sonra bakıyorsun ayıramıyorsun yanından bırakmaya çalısıyorsun bırakamıyorsun çünkü alışmışsın. Ha kararlıysan çat diye bir anda bırakabilirsin sorun degil, hiç bir zamanda delirmezsin.
O sebeple istersen 1 hafta 1 paket için her gün bağımlı olmazsın, ama 1-2 ay içersen hergün o zaman alışabilirsin
-----------------------------Sigaranın içindeki kimyaslalar ve nikotein gibi maddelerin biyolojik olarak hiç bir bağımlılık yapmadığını söylemek iraz bence yanlış olur.
Kanıtlanmış birşey çünkü.
O zaman esrar eroin tarzı şeylerde tamamen psikolojik :S
-
Plasebo. Halkın "bu meret bağımlılık yapıyor" algısından kaynaklanıyor olabilir. Sigara içmeyen ve içinde ne var yada pakette yazanların dışında ne var bilmeyen biri olarak pek bişey diyemiycem. Tek yorumum şu kaç tane arkadaşım var yarısı her sabah kalktığında şu çubuğu içmeyinceyapamıyor adam titriyor :S Mallıktan başka nedir ki bu? Kahvaltı yapmadan bunu içiyor adamlar :S