Simit Yapmayı Öğrenmek
-
Selamlar,
Simit sarayındaki gibi çeşit çeşit simit yapmayı nasıl öğrenebiliriz? Yani sade simitten tutun da kaşarlı, zeytinli, patetesli (varsa tabi) simitleri nasıl yapabiliriz? Yani bunu öğreten bir yer var mı? Ya da simit sarayında bir süre çalışılırsa öğrenilir mi bu? Ama hiç tecrübesi olmayan birine vermezler iş sanırım da.. nasıl yürüyor bu işler?
Ayrıca bu işlere kadınlar mı yoksa erkekler mi daha yatkın.. Arkaplanda neler olup bittiğinden haberi olan arkadaşlarımız varsa paylaşırsa bilgilerini sevinirim.
Kendin deneyerek bir şeyler yapabilirsin ama ciddi anlamda tadının güzel olması gerekiyor.. Bunun için özel malzeme v.s. de bir şeyler gerekiyor mu..
-
Benim peder 90lı yıllarda ürgüp'te bi otelin pastane işlerine bakıyormuş. Hala zaman zaman evde yapar bazen. Arasıra izliyorum nasıl yapıyor falan diye, en önemli şeyin piştiği fırın olduğunu söylüyor
Not: Babam, dayılarım, eniştelerim kuzenlerim full pastaneci :)
cache tarafından 05/Eyl/15 14:44 tarihinde düzenlenmiştir -
pastahanedeki simitleri pek beğenmiyorum hocam, bir de oralarda simit sarayındaki gibi çeşitlilik yok..
dediğin gibi fırın önemli, ancak bu işin baya bir tekniği de olması lazım.. işte bunu öğrenmek gerek :)
-
adamlar istanbuldan her yere dondurulmuş şekilde yolluyorlarmış, yani malzemeler başka yerde hazırlanıyor ve simit sarayında sadece pişiriliyor..
fabrikamızda üretilen unlu mamuller, dondurma ve limonata gibi ürünlerimiz -18 Cº’de dondurulmuş olarak yurt içine ve yurt dışına sevk edilmektedir.
-
pastane poğaçası yapabiliyorum iş görür mü?
http://www.40firinekmek.com/pastane_pogacasi.htm buradaki tarifle beraber birebir aynısı oluyor mesela.
Deneyimlerimden yola çıkarak şöyle söylim; evdeki fırınlarla bu iş tam randumanlı olmuyor. Hamurun mayalanması her zaman birebir tutmuyor. (simbonun ekmek makinası var onla yaparsam hep tutuyor sıkıntı olmuyor da bozuldu kodumunun dandik aleti) Gerisinde bir olay yok aynı herşey. Bu iki meseleyi hallettikten sonra problem yok. Simit için de aynısı geçerli.
pesimistzombie tarafından 05/Eyl/15 15:04 tarihinde düzenlenmiştir -
hocam böyle 3-5 tane değil de simit üretimi yapmak istiyoruz.. :) özel fırın alınır o sorun değil.. ama yapılma olayı sıkıntılı.. dondurulmuş simitler mantıklı aslında ama onunda lojistiği pahalı olur ve ne kadar getirtebilirsn ki.. günlük atıyorum 1000 simit ihtiyacı varken.. usta bulup getirmek de imkansız gibi :) O yüzden birilerinin öğrenmesi gerek ama bunla ilgili kurs v.s. olursa iyi olur ..
ya da işi yerinde görüp simit sarayı gibi bir yerde çalışmak gerek dondurulmuş ürünün üretildiği yerlerde.. Yani senin bahsettiğin düz sadece simit ama bunun bir sürü çeşidi var. Onları ayarlamak zor görünüyor.
-
hocam ekmek yapmayı bilen her usta simit de yapar poğaça da yapar. alt yapısı ekmek hamuru bunların. düzgün pişmesi, düzgün mayalanması lazım başka bir olayı yokki coca cola gibi özel tarifi olsun. Kullanılan unun, mayanın kalitesi ve simitteki extra pekmez susam kalitesi tabi değişiklik gösterebilir. Ama simit sarayı gibi varsa bunun bir bayilik sistemi merkezle görüş dediğin gibi kendileri yolluyor olabilir ürünleri pişmemiş şekilde kalite standardı gereği.
-
unbalanced bunu yazdı
hocam böyle 3-5 tane değil de simit üretimi yapmak istiyoruz.. :) özel fırın alınır o sorun değil.. ama yapılma olayı sıkıntılı.. dondurulmuş simitler mantıklı aslında ama onunda lojistiği pahalı olur ve ne kadar getirtebilirsn ki.. günlük atıyorum 1000 simit ihtiyacı varken.. usta bulup getirmek de imkansız gibi :) O yüzden birilerinin öğrenmesi gerek ama bunla ilgili kurs v.s. olursa iyi olur ..
ya da işi yerinde görüp simit sarayı gibi bir yerde çalışmak gerek dondurulmuş ürünün üretildiği yerlerde.. Yani senin bahsettiğin düz sadece simit ama bunun bir sürü çeşidi var. Onları ayarlamak zor görünüyor.
Hocam 1000 simiti bi usta 4 saatten daha kısa sürede çıkarıyor :) Dayımların pastanede gece 2 de yardıma gitmiştim sabah 5'e kadar 1500 poğaca ve simit çıkarmıştık :)
Öğrenme işine gelince bi fırında çırak / kalfa olarak işe girebilirsin az ücret istersin herif öğretir :)
-
@pesimistzombie
bazı yerlerde simit yediğinde tadı çok iyi değil ama bazı yerlerde çok iyi .. işte bu fark önemli bir şey.. tadının en iyi olması lazım :) bunun için de gerekli şartlar nedir, nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılır bilmek lazım..
simit sarayı bayilik veriyor hocam ama fiyata bak.. sırf simidi bu şekil almak yerine daha farklı yollarla daha ucuz imal edebilirsin.. zaten simit sarayı isminin çok önemi yok burda :) biz de simit palast deriz
- Simit Sarayı Hedeflenen Bayilik Sayısı: 50, Bayilik Başlangıç Bedeli : 350 bin TL + 20 bin Euro franchise bedeli, İsim Hakkı Bedeli: Yüzde 3
unbalanced tarafından 05/Eyl/15 15:23 tarihinde düzenlenmiştir -
cache bunu yazdıunbalanced bunu yazdı
Hocam 1000 simiti bi usta 4 saatten daha kısa sürede çıkarıyor :) Dayımların pastanede gece 2 de yardıma gitmiştim sabah 5'e kadar 1500 poğaca ve simit çıkarmıştık :)
Öğrenme işine gelince bi fırında çırak / kalfa olarak işe girebilirsin az ücret istersin herif öğretir :)
aynen hocam o yüzden bir yerden temin etmek yerine kendin üretebilmelisin.. bi yere girilir çırak olarak ama girilecek yerin kaliteli simit yapan yer olması gerekiyor. yani mahalle pastahanesinde öğrenmek ile bu simitleri türkiye nin her yerine dağıtan yer aynı olmaz.. Önemli olan güzel bir şeyler yapabilmek ki farklı olsun
-
unbalanced bunu yazdıcache bunu yazdıunbalanced bunu yazdı
aynen hocam o yüzden bir yerden temin etmek yerine kendin üretebilmelisin.. bi yere girilir çırak olarak ama girilecek yerin kaliteli simit yapan yer olması gerekiyor. yani mahalle pastahanesinde öğrenmek ile bu simitleri türkiye nin her yerine dağıtan yer aynı olmaz.. Önemli olan güzel bir şeyler yapabilmek ki farklı olsun
Hangi şehirdesin bilmiyorum hocam ama simit sarayından daha güzel yapan biryer illaki vardır, ufacık Isparta'da simit sarayına sadece 1 defa gittim. İzmir simitci fırını diye biryer var. Isparta'daki tüm simitciler simitleri oradan alır. Baya güzel yapıyorlar. @theholiqan 'la birlikte geceleri simit almaya gideriz bazen. Bulunduğun şehirde illaki vardır böyle biryer :)