Sizce Araç Kiralama Mı , Satın Alma Mı ? ( Mükellefler İçin )
-
Evet arkadaşlar bu konuda bir beyin fırtınası yapalım istedim , ilkokul matematiğim ile hesap kitap yapmaya calısıyorum kararsız kalmış durumdayım.
Vergi mükellefi olduğunuzu düşünün. Kiralama ücretini o ay direk KDV'den vs düşebileceksiniz.
bmw 1.16d joy otomatik dizel araç kiralayacağımızı düşünelim.
http://www.bmw.com.tr/tr/fastlane/bmw-fiyat-listesi.html#/bookmark=aHR0cDovL3d3dy5ib3J1c2Fub3RvbW90aXYuY29tL2Jtdy9zdGFnZTIvZml5YXQtbGlzdGVzaS9zdGF0aWMtZml5YXQtbGlzdGVzaS12Mi5hc3B4P3V0bV9zb3VyY2U9JHt1cmxQYXJhbWV0ZXIudXRtX3NvdXJjZX0mdXRtX21lZGl1bT0ke3VybFBhcmFtZXRlci51dG1fbWVkaXVtfSZ1dG1fY2FtcGFpZ249JHt1cmxQYXJhbWV0ZXIudXRtX2NhbXBhaWdufSZzZXJpPSR7dXJsUGFyYW1ldGVyLnNlcml9
Anahtar teslim aracın fiyatı : 117.900 TL
Aylık Kiralama fiyatı : 574 € ( Bu rakam bmw'nin sitesine göre. 600€'ya falan sağdan soldan bulunur.Yıllık kiralamada belki dahada uygun fiyat çıkar , şimdilik bu rakam üzerinden gidelim )Aşağıda hesap kitap işlemlerine başlıyoruz.
Aracı 574 liraya şuanki 3.40 kur ile 1951 liraya kiralıyoruz ( muhtemelen kdv harictir , ancak kdv'yi eklemeye gerek yok ayı ayına vergiden düşebilecez )
117.900 TL Nakit paramızı araca gömmek yerine enparadan aylık faize yatırıyoruz , aylık kazancımız : +994 TL
Satın alacağımız aracın yıllık masrafları ;
1.6 aracımızın yıllık MTV'si : -997 TL
Kasko ve sigorta fiyatları ucmus durumda, onlara yıllık ortalama - 2000 TL desek
Dizel Aracımız için yıllık ortalama bakım masrafı - 600 TL desek
Lastikler ıvır zıvır başka masraflarımız için yıllık ortalama -300 tl desek ( her yıl lastik değişmeyiz ama yıllık diğer masraflarla ortalamaya vursak ),
Kendimize ait aracımız yıllık ortalama bize : 3897 TL masraf cıkaracak, ayda ise bu 324 TL etmekte.
Araç kiraladığımızda ise yukarıda saydıgım hiçbir masrafa karışmıyorsunuz. Kaza yapınca bile size direk yeni araba tahsis ediyolar çekip gidiyorsunuz. Yok içerde yattı parası falan filan sizden almıyorlar (doğru düzgün firma ile çalışmanız gerekiyor ).
Araç kiralama bedeli : 1951 TL
Kendi aracımızın masrafı : -324 TL
Aylık faizden gelne para : -994 TL
Yani araç bize hemen hemen aylık : 723 TL gibi bir rakama gelmiş olacak, yılda ise 8676 tl gibi bir rakam edicek.
Sizce mantıklımı , mantıksız mı ? Araç kiralarken veya kendimize araç alırken sizce maddi anlamda ne gibi avatanjlarımız , dezavantajlarımız olur.
Yukarıda yanlış hesapladığım şeyler varsa düzeltelim , eklemek istediğiniz şeyler varsada yorumlarınızı bekliyorum -
Hocam hiç düşünme bile kiralama yap, bizde şirket araçlarımızı kiralama yapıyoruz. Kasko, sigorta, vergi vs. vs. hiç bir şeye karışmıyoruz.
Yakıtını koy işine gücüne bak.
-
Kiralarsan her yıl son model arabaya binersin onu da düşün
-
mataramasuko bunu yazdı
Kiralarsan her yıl son model arabaya binersin onu da düşün
ama o mal senin olmaz :)
çok parası olan birisi için kiralama mantıklı
diğer türlü gayet mantıksız
-
117900 TL paran varsa kirala. Yapacağın işten her ay ekstra dediğin gibi 1951-994=957 TL araba kirası için kenara atman gerekecek bunu unutma ama.
-
sezginari bunu yazdı
117900 TL paran varsa kirala. Yapacağın işten her ay ekstra dediğin gibi 1951-994=957 TL araba kirası için kenara atman gerekecek bunu unutma ama.
nasıl yani hocam anlayamadım
-
Nakiti faiz yerine çevirebilirsen hiç durma kirala derim.
-
Kirala kirala, satın alsan ne olacak 3 yıl sonra arabayı satmaya calışacaksın, yeni modelini almaya çalışcaksın. O mal zaten senin değil ki.
Ben alacam buna ciğeri solana kadar binecem diyorsan ayrı bir konu. ama biliyorum iki üç yıl sonra yeni modelini isteyeceksin. Onun için kirala. Hem gerçekten kaskosudur sigortasıdır uğraşmayacaksın.
2009 model aracıma 1 ay önce alper en düşük 2.000 tl trafik sigortası çıkartabildi. amına koyayım böyle hayatın. -
Satın alınca kdv düşmüyor musun? Yıllık değer kaybını amortisman olarak düşmüyor musun? Mükellef olarak?
-
trooper bunu yazdı
Satın alınca kdv düşmüyor musun? Yıllık değer kaybını amortisman olarak düşmüyor musun? Mükellef olarak?
binek aracları düşemion hocam, daha doğrusu değişik bir mevzusu var onu direk kullanıyorsun kdvyi, en azından hangi muhasebeciye sorsam aynı şeyleri söyledi
Genki tarafından 12/Eki/16 14:46 tarihinde düzenlenmiştir -
Genki bunu yazdıtrooper bunu yazdı
binek aracları düşemion hocam, daha doğrusu değişik bir mevzusu var onu direk kullanıyorsun kdvyi, en azından hangi muhasebeciye sorsam aynı şeyleri söyledi
yakıt masrafını düşersin rahat rahat, onu kiralık araçta da düşersin zaten.