Soba Neden Tüter?
-
Merhaba kardeşlerim.
Eve soba kurdum. İlk 1-2 gün sıkıntısız yandı. İlk yakmamda bacasil kullandım. Sonraki 3-4 günde başta hafifçe resimde gördüğünüz yerden yani borunun duvara girdiği yerden tütmeye başladı. Sonra kesildi. 3 gün önce ise felaket bir şekilde tüttü. Hem resimde işaretlediğim yerden hem de soba kapağından deli bir şekilde dumanlar boşaldı. Eşyalar, perdeler bayağı is oldu. Şunu da belirteyim ki o gün rüzgarlı bir hava idi.
Bunlarla birlikte kömür kullanmıyorum, odun yakıyorum. Ayrıca sobayı kurmadan önce baca deliğinde ve küllüğünde güvercin pisliklerine rast geldim. Yarın baca temizlemeciyi çağırmayı düşünüyorum. Siz neyden olduğunu düşünürsünüz, ne tavsiye edersiniz?
adsizcengaver tarafından 06/Ara/17 22:49 tarihinde düzenlenmiştir -
Hocam boruyu sonuna kadar sokma bacaya hava geri döner yani karşı duvara dayama. Diğer mevzu sobanın altını az da olsa aç, aç ki hava alsın. Baca dolu ise de duman yapar. Ama şöyle bir şey de yapabilirsin. Baca çıkış noktasına pervane yapabilirsin daha iyi çeker.
-
Annem hep sırf odun yakarsan baca çabuk dolar der.Benim için atasözü gibidir
-
bacan çekmiyordur. bacasilden ziyade eğer çıkabiliyorsan çatıya çık baca deliğinden bi çuvala veya torbaya ağırlık koyup aşağı sarkıtıp çıkart bir kaç kez tekrarla. Eğer baca çok kısa ise temizlemende fayda etmez bu sefer bacayı bir kaç kiremit/tuğla ile yükseltmen gerekecek.
Ayrıca aşağıda görseller ile gayet güzel anlatmışlar, mutlaka bak.
https://www.tektema.com/soba-zehirlenmesine-cozum.html
Dip uyarı; gece yatarken sakın yakma sobayı.
-
bacayı temizlicen hocam 28 yıldır sobalı evde buyuus biri olarak soyluyorum bacasilderde genellikle isleri doker dokulen isler temizlenmesi lazım temizlenmezse baca çekmez duman içerde kalır
-
Bacayı temizle . Bilmiyorsan kabaca anlatayım .
1çatıya çıkın inşaat demiri (yada halaya ağırlık bağlayarak) bul baca boyundan Az uzun olsun .ucuna bez dola orjinal baca boyundan ufak sonra az daha büyük sonra az daha büyük taki tüm kurumu döken kadar bezi büyüt . Aşşağı yı bu işlemde gazete ile tıkayın sonra alttan evden deliği açın dökülen kurumu 1 kova yada leğene doldurun .
Sonra bacayı çatıdan en az 50 cm yüksek olacak kadar yükseltme lazım ucunada mümkünse baca şapkası alın rüzgarda ağzı sağa sola dönenden .
Evde deliğe boruyu kıvrım yerine kadar sokun . Baca duvar yerini duvara kelepçe ile bağlayın şöyle bi Demirle 10 cam öteden denk getirin 1 aksilikte boru düşmesin .
Mümkünse boruları az odanın içinde gezdirin direk alttan Hoop bacayaa dışarı olmasın .
BUNU BİLMİYORUM AMA DEDEKTÖRÜ VARSA KESİN ALIN 50 100 TL BİŞEYDİR SOBA DAN TÜTÜN GAZ HANGİSİ İSE ONUN DEDEKTÖRÜNÜ ALIN .
-
İnş fotoda ben yanlış gördüm koli bandı ile ekleri tutturamadın
-
nereodi bunu yazdı
İnş fotoda ben yanlış gördüm koli bandı ile ekleri tutturamadın
alüminyum bant hocam o, azıcık sıcaktan yanmış, renk değiştirmiş sadece. Yapışkanı da ısıya maruz kaldığından yapışmaya devam eder mi bilmem. Arkadaş takip edecek artık onu da :D
-
Kapıyı yavaş aç kapat. Basın yaratıp bacadan içeri verir.
-
Hocam küçükken hatırlıyorum babam o borunun girdiği yeri alçı ile kapatırdı. Yani duvarla boru arasında kalan boşluğu alçı ile kapatırdı.
Gerisi bacan tam olarak açık değildir.
Ya da bacanın dışarı çıktığı yerin ağzına bir rüzgar koruması yapmamışsındır.
-
Tüten şey nedir ? duman,is. Neden tüter ? baca iyi çekmediği için. Baca çekmiyorsa ya son boruyu fazla itelemişsindir ağzı duvara yaklaşmıştır oyle bi sorun vardır ya da baca doludur çekmiyordur. Çatıya çıkıp bacanın içine bişeyler sarkıtıp o doluluğu gidermek laızm yukarda anlatmışlar. eskiden sobalı evde otururken bi ara temizletmiştik apartman olarak sonra düzelmişmiydi hatırlamıyorum ama bu soba işleri sıkıntı yav. Kolay gelsin.