folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Sonunda Özgür İşletim Sistemine Geçiyorum



Sonunda Özgür İşletim Sistemine Geçiyorum

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kofcu
    kofcu's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2014
    Erkek
    nurulmac11 bunu yazdı

    Neden stretch değil de Jessie? 

     

    Hocam onu tam kuruluma başlarken fark ettim. Ben debian yüklemeye karar verip USB belleğe kurduğum zamanki en güncel debian oydu, sonra dün gece kurarken döküman bakayım derken bi baktım, meğerse 9 çıkmış :) stretch yükleyeceğim ya dün gece jessie yüklemiş bulundum ama bugün tekrar formatlayacağım...

    edminkardes bunu yazdı
    Keyr00t bunu yazdı

    En stabil linux= osx

    Al bi mac yoluna devam etme kasma

    Ne zamandan beri osx linux distrosu oldu kulaktan dolma bilgilerle milleti yanlis bilgilendirmeyin iki dakika googleda arayip dogrusunu yazin osx bsd forkudur linux distrosu degildir

    Cevap vermeden bilginin doğruluğunu incelemeden cevap verdiğim için yanlış bilginin yayılmasına yardımcı olmuş oldum ama neyse ki çok geçmeden yanlışı düzeltmişsin hocam ellerine sağlık. (hehheh bunu yazarken de bilgiyi test etmediğimi fark ettim ve isteyene: http://www.netneurotic.de/mac/unix/images/UNIX.png )

    kofcu tarafından 24/Tem/17 07:10 tarihinde düzenlenmiştir

    ben de sevgiden yanayım...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Caliber
    Caliber's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Aralık/2009
    Homo

    Hocam eğer özgür istiyorsan kuracağın distro Gnewsense, Parabola yahut Trisquel olmalı. Non-free driver, codec vs. içeren bir distro maalesef özgür olmuyor.


    Tedbirsiz abdest bozmaya oturan, domala domala taş arar.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RaAmLis
    RaAmLis's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Eylül/2005
    Erkek

    3. parti desteği olmadıktan sonra hiç bir özgürlüğü kalmıyor açıkcası. Seni mevcut kısır 3.parti desteğiyle kısıtlıyorsa özgürlük filan boş işler.

    Mesleki açıdan zorunluluk vs olmadığı sürece windows dan şaşmamak gerek. Açıkcası mac filan da tırıvırı. Prodüksiyon şirketinde çalıştığımda render süreleri olsun programlar olsun hepsini test ettim, windowsun mac den geri kalan bir yanı yok. Grafikerler, ses editi yapanlar vidoe kurgu yapanlar genelde kullanıyor ama sırf fantezi.

    Eskiden çok fazla işletim sistemi denedim ama yine dönüm windowsa. Hee ara sıra hdd de bozulma ve ya windowsun okuyamadığı usb disk filan olursa cd den çalışan tak çalıştır bir unix sürümü var ondan girip sıkıntılı bölüme ulaşıyorum, dosyaları kurtarıyorum sonra teşekkür edip cdyi kenara kaldırıyorum. Bir kaç kere de ramler için memtest yapmıştım yine aynı şekilde tak çalıştır unix cdsinden.

    Elinde ekstra bir pc olur fantezi yapmak için kurulabilir kenarda dursun ama ana pc ye ne bileyim değişik geliyor. Windows alışkanlığı filan da değil sorun dediğim gibi 3. parti desteği çok önemli.


    Hayattaki amacını bulamayan, bulmaya yaklaştığını hissettiğinde ise alıkoyulan bu yüzden herşeyi oluruna bırakan ama bunu da beceremeyen kişi.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2012
    Erkek
    Keyr00t bunu yazdı

    En stabil linux= osx

    Al bi mac yoluna devam etme kasma

    Os X, linux çekirdeği tabanlı değil. Os X basitçe unix tabanlı. Sadece ufak bir ayrıntı.


    Olaylara karışmayın!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bektas
    x-files
    x-files's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Eylül/2005
    Erkek

    Linux unix karıştırmayalım. Bsd linux macos birer unix çekirdekli işletim sistemlerdir.

     

    x-files tarafından 24/Tem/17 09:36 tarihinde düzenlenmiştir

    //Hayat Bazen Tatlıdır//--//Aşıksan vur saza şoförsen bas gaza// https://zulfumehmet.com/ Kişisel bir olay
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kofcu
    kofcu's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2014
    Erkek

    Özgürlük kavramı ile ilgili iki görüş olmuş: biri özgür yazılım tanımını esas alarak, özgür yazılımın temel 4 ilkesini bir şekilde ihlal ediyorsa o yazılım özgür değildir şeklinde; diğeri ise bireysel özgürlüğü esas alarak bireyin özgür yazılım kullanmama özgürlüğünün de olması gerektiğini savunmuş. Temel aldığı noktalara göre bakınca iki görüş de haklı. Doğruluk kısmı kişinin bakış açısıyla ilgili. Yazılımın özgürlüğünü özgür yazılım olarak değerlendirirsek 1. bireysel özgürlük olarak değerlendirirsek 2. görüş uygun.

    Her neyse... Bu hafta sonu özgür yazılım macerama devam ediyorum. Bu süreçte debian elimde kaldı :) Kurulumu YouTube da basit görünüyordu ama sanırım ayarlamalarını falan yapamadım. Tam Xfce arayüzüne alışmıştım ki sistem çöktü. Debian a laf söylemiyorum, muhtemelen ben yanlış bir şeyler yaptım, ve muhtemelen sistem de çökmedi :) Bilgisayarı açtığımda terminal ile başladı ve oradan çıkıp grafiksel işletim sistemini açamadım. Belki çok kolay bir yolu vardı ama bilemedim derken birkaç hard reset ile HDD kayıp dosya tarzı hatalar almaya başladım. Böyle şeyler olunca dedim bu işletim sistemi beni aşıyor muhtemelen, doğru kurulum ya da ayarı geçtim, kullanamıyorum :) Ama tüm bu problemlerim harddiskimin eski ve birçok bad sector içermesinden dolayı da olabilir, yazıyı okuyanların hevesini kırmış olmayayım. Windows yüklü iken de sürekli mavi ekran veriyordu. Debian ile alakalı zaten değil de benim beceriksizliğimle de ilgili olmayabilir yani...

    Sonuç olarak Debian 9.1 "stretch" Xfce editionda hüsrana uğradıktan sonra dedim ben zaten linux mint kullanıyordum gayet de memnundum/stabildi. Neden linux mint ile devam etmeyeyim? Bu aslında şu soruyu getiriyor: "Madem stabil bir linux sistemin vardı, neden başka bir sisteme geçiş yapmak istedin?" bu sorunun cevabı ise yazımın başında bahsettiğim birinci tanıma uygun bir işletim sistemi edinmek istedim. Evet, debian'ın "proprietary" sürücülere desteği var, ama bu desteği kullanıcıdan izinsiz sağlamıyor. Yani o yazılımları kurmazsan ilk tanıma uygun özgür yazılım olmuş oluyor, ekstra bu yazılımları kurma şansı vermesiyle ikinci tanıma uygun bireysel özgürlüğü sağlayan yazılım da olmuş oluyor. Ben de düşündüm kurarım özgür bir şekilde. Bir problem olursa başka şansım yoksa sistemin çalışması için "proprietary" yazılım da yüklerim. Ki oldu: mesela wireless ı çalıştıramadım. Debian ı seçme nedenim: 1. Özgür olması; 2. Birçok işletim sisteminin temeli olması; 3. Çok eskiden beri var olduğu için internette dokümanının fazla olması; -böylece bi problem olursa kolayca yardıma ulaşabilirim diye düşündüm- 4. Performans olarak genelde internette hakkında iyi şeyler okumam, idi.

    Şimdi Linux Mint 18.2 "Sonya" cinnamon a geçiş yaptım. Malesef bazı driverları da "proprietary" olarak yükledim. Bence bu (ki bence "bence" değil, gerçek olan bu) Linux ile ilgili bir problem değil. Her ne kadar özgür yazılım geliştiriliyorsa, özgür donanımlar da geliştirilmeli. Düşünüyorum ki gelecekte özgür donanımlar da üretilecek, geliştirilecek ve şimdiki donanımlar ile her konuda yarışabilecek, belki bir çoğunu yok edecek ya da onları da özgürlüğe sevk edecek. Geleceği aydınlık görüyorum, eminim insanlık bunu bir gün fark edecek.

    Yazmaya devam edeceğim. İşletim sistemlerini yükler ve ayarlamalarını yaparken çok yardımını aldığım YouTube kanalını da sizlerle paylaşayım: https://www.youtube.com/channel/UCZiL6BoryLWxyapUuVYW27g how to install ve 5/15 things you should do after installation videoları çok iyi. Debian için var, Linux Mint için var, Arch Linux için var... Konuya yabancı olanlar için ideal.

     

    kofcu tarafından 29/Tem/17 10:03 tarihinde düzenlenmiştir

    ben de sevgiden yanayım...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Keyr00t
    Keyr00t's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Nisan/2007
    Erkek

    Ben osx linux distrosudur anlamında demedim yıllarca bir çok linux dağıtımı kullandım bir yazılımcı olarak gereksiz uğraştığımı ve osx in rahat olduğunu anlatmaya çalıştım pek anlaşılır yazmadım ama neyse :)

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kofcu
    kofcu's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Ağustos/2014
    Erkek

    Merhaba arkadaşlar. Hem gündelik işler, hem de bazı aksaklıklar yüzünden uzun süre yazamadım. Öncelikle kısaca söyleyeyim, Linux Mint’ten de vazgeçtim, Manjaro’da karar kıldım. Bir süredir kullanıyorum şimdilik memnunum. Şu ana kadarki kullanımımdan öğrendiklerimi paylaşacağım.

    1. En temelden başlayalım: Linux Dağıtımları

    Arkadaşlar Linux dediğimiz şey kendi başına bir işletim sistemi değil. Kernel(çekirdek) denilen işletim sisteminin temel bir parçası. Esasen Linux demek de doğru değil GNU/Linux demek gerekiyor. Nereden çıktı bu GNU/Linux der, merak ederseniz: Neden GNU/Linux?. Ayrıca daha önceki bir mesajımda paylaştığım kernel ağacına da bir göz atabilirsiniz: Kernel Ağacı. Kernel nedir ne işe yarar diye merak ettiyseniz özetle: Özetle kernel ne iş yapar?. İşletim sistemi tam olarak neresi oluyor diye merak ettiyseniz: Donanım, İşletim Sistemi, Uygulamalar ve Kullanıcı.

    Sonuç olarak birçok işletim sistemi GNU/Linux olabilir. Bu, onların bu çekirdeği kullandığını gösterir. Özgür yazılımlar doğası gereği(Özgür yazılımların sağladığı 4 temel özgürlük) birbirlerinden farklı farklı yazılımlar türetebildikleri için farklı ihtiyaçlara uygun, farklı görünüm ve işlevlere sahip pek çok GNU/Linux dağıtımı ortaya çıkabilmiştir. Bunların bir özetini de şu şekilde gösterebilirim: Linux Dağıtımları Ağacı

    Benim şu an kullandığım GNU/Linux dağıtımı Arch işletim sistemi üzerinden geliştirilmiş olan Manjaro. İlk aşamada seçenek çok fazla olduğu için bir dağıtım seçmek zor oluyor. Benim Manjaro’yu seçmemdeki neden; pek çok dağıtım araştırdım, denedim, YouTube’daki kullanıcıları izledim vesaire... İzlediğim adamlardan birinde Arch Linux kurulu olduğunu fark ettim. Daha sonra Arch Linux kurmak istedim fakat Debian’da karşılaştığım kurulum probleminin bir benzerini de Arch Linux’ta yaşayacağımı araştırmalarımla fark edince kullanmaktan vazgeçtim. O sıralar Google’da “which linux distro is good for gaming?”, “which distro is good for beginners?” gibi şeyler araştırırken bir yerde Manjaro’nun laptop için en iyi distro seçildiğini gördüm. Hem de Arch tabanlı (denemek istediğim bir şey) hem orijinal masaüstü ortamı xfce (masaüstü ortamlarını birazdan anlatacağım. önceki denemelerimde tüm masaüstü ortamlarını denedim xfce aralarından en sevdiğim oldu) hem de şöyle bi chat odasına girdim güzel destek veren abiler vardı. Tüm bunlar Manjaro’yu seçmemi sağladı. Siz de kendinize göre araştırma yaparsınız kendinize uygun dağıtımı seçersiniz. Ben şuan Manjaro’dan memnunum. Kurulumu kolay, masaüstü ortamı hem sade, hem kolayca istediğiniz gibi kişiselleştirebiliyorsunuz, dosya yöneticisi fena değil, paket yöneticisi ve paket depoları yeterli. Tüm bunlardan yazımın devamında bahsedeceğim.

    2. GNU/Linux dağıtımlarındaki temel işlevlerin işleyişi, Masaüstü ortamları

    Linux dağıtımları Windows ya da Mac gibi tek bir şirket ya da kurumun elinden çıkmıyor. Daha çok, çeşitli geliştiricilerin ya da geliştirici gruplarının yayımladığı uygulamaların birleşiminden oluşuyor. Örneğin masaüstü ortamı, dosya yöneticisi, paket yöneticisi, medya oynatıcısı, ofis yazılımları, bilgisayar yönetim programları, sürücüler... Her biri çeşitli geliştiricilere sahip ve işletim sisteminden bağımsız olarak geliştirilen uygulamalardır. İşletim sistemi ise genelde bu uygulamaları sistemine uygun bir şekilde dahil eder ve birbiriyle uyumlu çalışan tam bir sistem ortaya çıkarır. Biz de kullanırız.

    Masaüstü ortamı Linux deneyiminizi temelinden etkileyecek olan şeylerin başında gelir. Bir dağıtım tercih ederken hangi masaüstü ortamlarını desteklediğine bakmalı, kendi beğendiğiniz masaüstü ortamını seçmelisiniz. Birçok dağıtım birden fazla masaüstü ortamı yüklemenize de olanak sağlamakta. Mesela hem GNOME hem Cinnamon kurabilir, canınız istediğinde GNOME canınız istediğinde Cinnamon olarak bilgisayarınızı kullanabilirsiniz. Sisteminizin içeriği, bilgileriniz değişmez sadece masaüstü ortamı ve onun yanında getirdiği işlevler, özellikler, görünüm değişir, siz bilgisayarınızı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Bu çoklu masaüstü ortamı ilk zamanlar masaüstü ortamlarını denemeniz için güzel bir fırsat olsa da, uzun süreli kullanımda tavsiye edilir mi bilemiyorum. Ama baştan işletim sistemi kurmanız gerekmeden sadece masaüstü ortamlarını deneyebilme imkanı gerçekten güzel. Ben kendi denediğim masaüstü ortamları arasında hafif, sade ve kişiselleştirilebilir bulduğum için xfce masaüstü ortamını kullanıyorum. İşletim sistemimi seçmemde bile etkisi oldu. Eğer ilgileniyorsanız işte bazı masaüstü ortamları: En İyi 7 Linux Masaüstü Ortamı. Bu videodakilerden çok daha fazla masaüstü ortamı var her birini denemek ne kadar mümkün bilemiyorum ama şöyle de bir liste bırakayım: En İyi 31 Linux Masaüstü Ortamı

    Not: Arkadaşlar yazıma devam edeceğim özellikle program yüklemek, depolar ve paket yöneticileriyle ilgili şeyler yazmayı planlıyorum. Şimdilik bu kadar yazabildim, kendinize iyi bakın.

     

     

    kofcu tarafından 02/Eyl/17 23:56 tarihinde düzenlenmiştir

    ben de sevgiden yanayım...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cevdet
    Cevdet's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Ağustos/2017
    Erkek

    @kofcu: Bugune kadar WINDOWS kullanırken kaç programa para ödedin?

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek
    Cevdet bunu yazdı

    @kofcu: Bugune kadar WINDOWS kullanırken kaç programa para ödedin?

    Windows 'un kendisi ???? Hem de baya yüklü.

    Hadi korsan kullanıyorsunuz kimse bir şey demiyor da, çok güzel/zekice bir hareketmiş gibi bahsetmeyin.

Toplam Hit: 5992 Toplam Mesaj: 28
linux debian özgür yazılım