Sqrt () Metounun Kodunda Neler Var? [C/C++]
-
linki okumamis olsam zaten vermezdim. calculus okuduguna gore approximation kuralini biliyorsun. fakat isi codlara doktugumuzde direk tam sayiyi aliyoruz. yine approximation vermiyor bize. biz sonucta kendimiz tumunu hesaplayamadigimiz icin zaten adi approximation.
-
Musket bunu yazdı:
-----------------------------
wert bunu yazdı:
-----------------------------aga ben okadar emin olmamakla birlikte
logaritma kullanarak hesaplıyordur diyeceğim x^1/2 kadar basit olacağını zannetmiyorum tamam x^5 tarzı bişi olursa x 5 kere kendisi ile çarp diyeceksin orası kolay ama x^3,543 tarzı bişi olursa bunu nasıl yaptıracaksın bilgisayara haliyse logritma veya ona benzer bişey kullanarak yapamn gerekecektir düşüncesindeyim
-----------------------------Approach Theorem mi ne.
Öyle bir teorem var.
Yaklaşık değer hesaplamada kullanılıyor
O teorem ile hesaplanıyor aslında.
Ama bizim bildiğimiz f(c) + f'(c) den biraz daha karışık olarak.
-----------------------------Calculus
Doğrusal Yaklaştırımlar...
y=f(x)y=f(a)+f'(a)(x-a)
bu yöntemle fonksiyonun a noktasındaki türevini de sağlayan bir doğru bulunuyor... Bu sayede yakın değerler de hesaplanabiliyor
-
wert bunu yazdı:
-----------------------------aga ben okadar emin olmamakla birlikte
logaritma kullanarak hesaplıyordur diyeceğim x^1/2 kadar basit olacağını zannetmiyorum tamam x^5 tarzı bişi olursa x 5 kere kendisi ile çarp diyeceksin orası kolay ama x^3,543 tarzı bişi olursa bunu nasıl yaptıracaksın bilgisayara haliyse logritma veya ona benzer bişey kullanarak yapamn gerekecektir düşüncesindeyim
-----------------------------logaritmayla olmaz çünkü işlemlerin sonucunu elde etmek için tekrar ters log. yapman lazım bu da üstel işlem yapman demektir. Yani yapmaktan kaçtığın işlemi mecburen yapmak zorunda kalacaksın.
-
Yaklaşım metodu olmaz çünkü bilgisayar çok hassas hesap yapıyor, yaklaşım metoduyle binlerce belki milyonlarca defa yaklaşmak gerekecek ki bu sonuçtaki hata payını çok yükseltecek ve çok zaman alacaktır.
Bence rakam rakam yaklaşma (digit by digit) metodunu kullanmaktadır. Bilgisayarın binary çalıştığını düşündüğümüzde rakam rakam yaklaşmayla çok rahat yapacaktır işlemi.
-
sqrt herzaman yaklaşık sonucu verir yada ne kadar hassasiyet istiyor isen o kadar sonuç döndürür. Bilimsel bir hesaplama yapmak istiyor isen bu tip işler için özel olarak hazırlanmış kütüphaneleri kullanman lazım yada kendin yazman gerekir.