folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder SSD De Programlar Bozuluyor

SSD De Programlar Bozuluyor

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek
    PanxeR bunu yazdı
    Kaan bunu yazdı
    trampfd bunu yazdı
    Kaan bunu yazdı

Yıllardır SSD kullanıyorum 64gb'dan başlamıştım, kendim birçok makinede onlarca model test ettim.Arkadaşlarıma aldım, hep beraber kullanıyoruz, Onlarca döküman okudum.

Hayatımda ilk defa duyduğum bilgileri okudum bu başlıkta.

Hayretler içerisindeyim.

Lütfen bilmiyorsanız atmayınız. SSD win7'de çalışmaz, sağlıklı olmaz vs diye bir olay yok, SSD'nin haberi bile olmaz nerede çalıştığından, Ayrıca WinXP'de 2 senedir 2 farklı bilgisayarda Corsair Forge GT çalışıyor, 420mb okuma yazma hızlarında, hay Allah'ım ya.

Deepfreeze olayına gelince, deepfreezi inaktif edip, bilgisayarı ve ilgili programları birkaç defa açıp kapatıp tekrar deepfreezi aktif etmeni öneririm. Bir nebze çözebilir, ama deepfreeze masum bir program değildir. 15-20TL'ye donanımsal olarak bu işi çözebilirsin.

Muhtemelen ssdlerin ırzına geçmişsin zaten ama yinede bir araştır:

http://en.wikipedia.org/wiki/Trim_(computing)

bunların hepsini 2 3 yil önce okudum, ssdlerin irzina geçmişmisim,  evet söyle bakalim ne olmus benim ssdlere, gercekten merak ettim. toplamda 6 tane pc var ofiste kullanilan ssdli, 2 de laptop.  hepsini win8 mi yapmaliyim yani şimdi

hocam konudan çok uzaksın.

optimum şartlarla kullanmak ile kullanmamak arası çok büyük bir fark var bunu sadece ssd de degil hdd de bile

fark edersiniz. ssd çalisma mantigi gereği sata her yere bağlanır çalışırda ama yazık günah alete okadar para veriyorsun bi sistemi güncellemeye üşeniyorsun

Mevzu nedir? Optimum şartlar derken, optimum şartlar nedir burada?

Max performans eldesi mi?, max ömür mi?

Bilgisayarı sadece windows olarak görmemek gerekiyor, linux var, mac var, endüstriyel pc'ler var. Bunlarda da SSD kullanıyorum ihtiyaç halinde. Raid yapıları vs bilmediğim şeyler değiller, 4 sene önce kurduğum raid5'li sistem halen 24 saat aktif çalışıyor, bakıyorum hızlara vs, en ufak bir problem yok.

Şu an bunları yazdığım pc'de 250gb Samsung 840 evo var, win7 pro. 1 yıldan fazladır format atılmadı.

En ufak bir yavaşlama yaşamadım. Bugüne kadar hiç kilitlenmedi.

Bilgisayar 7/24 açık, tasarım yapıyorum, render alıyorum, analiz yaptırıyorum. 0 hata.

Aldığım diğer ssd'lerde de aynı mevzu.

500mb üzeri okuma yazma hızlarına erişiyorum.

Win8.1 olunca, ne kazanacağım.

Ayrıca kullandığım birçok program win7'den sonrakilerde çalışmıyor.

Biraz kaynak verin aydınlanalım, lütfen wiki'den ssd'nin, trimin , raidin tarihini anlatan yazılar paylaşmayın. Gerçek bir araştırma olsun. Gerçekten tekrar tekrar araştırmaya başladım. Forumda ssd ile ilgili onlarca konu var, işletim sistemi muhabbetine daha önce denk gelmedim.

Edit:

Anladığım kadarıyla normal kullandığımız solid state driveları , 30-32gb'lık msata drivelarla karıştıranlar var. O apayrı bir konu.

+ Microsoftun her söylediğine kanmayın hacılar, geçen de beni arayıp şirkette, vatandan aldığım oem lisanslı win7 home premium'lu bilgisayarlara kutu lisans pro almam gerektiğini söylediler, telefonu hoperlore alıp hep beraber biyerimizle güldük. Adamlar söylüyor işte, tutturabildiğine.

Kaan tarafından 16/Oca/15 17:18 tarihinde düzenlenmiştir
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

win 8.1 ile ne kazanacağım dedin :D artık yazmıcam hocam.

sırf aradaki performans farkını bile hissedemiyen biriysen ben ne yazsam olmayacak :) 

şahsım adına en güncel en hızlı en stabilini kullanırım.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek

@Kaan

şu samsung evo çalışan makinana yoksa eğer samsung magician kur, programı açıp disk drive kısmında kaç tb yazma işlemi yapmışsın ekran görüntüsü çekip bir at lütfen.

Ayrıca o programda os optimization diye bir bölüm var, oradan da bir resim yollarsan aydınlanmış oluruz.

Bilgisayar kullanım sıklığını da görmek amacıyla hdtune programının health kısmından alınmış bir ss rica ediyorum. (ya da direk magiciandaki smart butonuna tıklayarak açılan penceredeki değerleri de çekebilirsin)

pesimistzombie tarafından 16/Oca/15 19:45 tarihinde düzenlenmiştir

:|
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek

mobildeyim,  eve geçince atayim.. 

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek

Kaan tarafından 17/Oca/15 09:53 tarihinde düzenlenmiştir
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek

Hani sadece takıp geçmiştin hiç bir ayar gayar yapmamıştın? Gayet ayarlarını yapmışsın program ile. Konunun başından beri bunu söylüyoruz biz gelip direk bilgisizlikle suçladın. 

Ayrıca o ssd 1 senelik olamaz. 1 senelik ise fazla kullanmıyorsun demektir. Smart değerlerindeki power on hours kısmın kaç?

Ek bir hatırlatma; rapid modu sürekli kullanma herhangi bir elektrik kesintisinde diskin uçar. Bilgisizlikten değil, deneyimle söylüyorum.

Bu da benim 1 yıl, 4 aylık samsung diskim. 6823 saat = 284 gün

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek

Ben takıp geçtim diye birşey söylemedim,

win7 ile ilgili kısımları dinleyelim sizden..

Benim sistemimde ne problem var şimdi? win8.1'e geçmezsem ne olur?

Hadi xp'de trim yok vs onu tartışmaya gerek yok. Hani deniyordu ya ssd'ler win8 için çıkmış vs, dinliyoruz.

İstediğin bilgileri ekleyeğim müsait olunca, 5 mayıs'ta almıştım bu ssd'yi bu arada.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek

Ya hacı ssdler win8 için çıktı veya win8 ssdler için çıktı demedik sen nasıl okuyorsun yazdıklarımızı. Dediğimiz olay basit.

1- Bir diski alıp takıp ayar yapmadan uzun ömürlü kullanabilme rahatlığı var

2- Bir diski alıp takıp hangi ayarları yaparsam daha fazla uzun ömürlü olur diye googlea gömülmek var

Bak magician adındaki programı kendin görüp kullanıyorsun adamlar oraya neden maximum performance, maximum capacitiy, maximum reliability diye seçenek koymuşlar? Süs için mi? elindeki ssdyi kullanma tarzına göre bu ssdnin bir ömrü var diye.

Biz diyoruzki bu ssdler win7 zamanında çıktı ve sırf ssdler için bir çok güncelleme yapıldı win7'ye. Sen gidip updateleri kapalı bir win7ye veya milattan kalma xpye al sana ssd dersen oyuncağı kullanmayan çocuk gibi hoyratça kullanır diskin ömrü azalır.

Ama sen aklı başında güncellemeleri yapılmış bir win7ye veya win8e ssd verirsen gayet güzel kullanır. Aksi taktirde magician programıyla böyle kullanacaksın çocuğum diye öğretmek zorunda kalırsın.

Benim win7 tercih etmeme sebebim de defragment olayıdır. ssd kullanıyorum diye defragmenti kapatırsam win7de diğer hdd parçalandığı zaman performansı düşecek, defragmenti kapatmasam x kadar yazma ömrü olan hücrelerimine y kadar zarar vermiş olcam. Ancak win8de böyle bir olay yok mantığı değiştirildiği için defragmentim açık takılıyorum rahat rahat düşünmüyorum zarar verecek mi vermeyecek mi diye.

bknz

http://www.thewindowsclub.com/disk-defragmenter-windows  

http://www.thewindowsclub.com/defragmentation-of-ssd-windows 

Üstelik her ssdnin yoğurt yiyişi farklıdır. Kimisi hücresel zarar görür, kimisi tüm hücrelere yayarak yıpranma verir ssd belleklerini araştır bana inanmıyorsan.

bknz http://www.chip.com.tr/makale/ssd-lerin-zamani-geldi-mi-slc-ve-mlc-ne-demek_14831_3.html 

Biz bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bir kez okusan anlayacaksın. Niye ön yargılısın bu kadar?

pesimistzombie tarafından 17/Oca/15 11:19 tarihinde düzenlenmiştir

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek
    pesimistzombie bunu yazdı

Ya hacı ssdler win8 için çıktı veya win8 ssdler için çıktı demedik sen nasıl okuyorsun yazdıklarımızı. Dediğimiz olay basit.

1- Bir diski alıp takıp ayar yapmadan uzun ömürlü kullanabilme rahatlığı var

2- Bir diski alıp takıp hangi ayarları yaparsam daha fazla uzun ömürlü olur diye googlea gömülmek var

Bak magician adındaki programı kendin görüp kullanıyorsun adamlar oraya neden maximum performance, maximum capacitiy, maximum reliability diye seçenek koymuşlar? Süs için mi? elindeki ssdyi kullanma tarzına göre bu ssdnin bir ömrü var diye.

Biz diyoruzki bu ssdler win7 zamanında çıktı ve sırf ssdler için bir çok güncelleme yapıldı win7'ye. Sen gidip updateleri kapalı bir win7ye veya milattan kalma xpye al sana ssd dersen oyuncağı kullanmayan çocuk gibi hoyratça kullanır diskin ömrü azalır.

Ama sen aklı başında güncellemeleri yapılmış bir win7ye veya win8e ssd verirsen gayet güzel kullanır. Aksi taktirde magician programıyla böyle kullanacaksın çocuğum diye öğretmek zorunda kalırsın.

Benim win7 tercih etmeme sebebim de defragment olayıdır. ssd kullanıyorum diye defragmenti kapatırsam win7de diğer hdd parçalandığı zaman performansı düşecek, defragmenti kapatmasam x kadar yazma ömrü olan hücrelerimine y kadar zarar vermiş olcam. Ancak win8de böyle bir olay yok mantığı değiştirildiği için defragmentim açık takılıyorum rahat rahat düşünmüyorum zarar verecek mi vermeyecek mi diye.

bknz

http://www.thewindowsclub.com/disk-defragmenter-windows  

http://www.thewindowsclub.com/defragmentation-of-ssd-windows 

Üstelik her ssdnin yoğurt yiyişi farklıdır. Kimisi hücresel zarar görür, kimisi tüm hücrelere yayarak yıpranma verir ssd belleklerini araştır bana inanmıyorsan.

bknz http://www.chip.com.tr/makale/ssd-lerin-zamani-geldi-mi-slc-ve-mlc-ne-demek_14831_3.html 

Biz bunları anlatmaya çalışıyoruz. Bir kez okusan anlayacaksın. Niye ön yargılısın bu kadar?

Sana sen dedin demedim, ama sonuçta söylenmiş.

PanxeR bunu yazdı
    ltcelik bunu yazdı
    pesimistzombie bunu yazdı

eski sürüm deepfreeze kurmuşsa eleman problem yaşanması normal. 

örnek;

http://www.deepfreeze.com.au/download/SSD.pdf 

7.21 veya daha üst sürümünü önermişler;

http://support.faronics.com/Knowledgebase/Article/View/6/8/what-applications-and-hardware-are-compatible-with-deep-freeze 

Ayrıca ssd olan pcye win7 kurulmaz, win8 kurulur. Win7 kuruluyorsa trim desteğinin aktif edilmesi vs gerekiyor. Velhasılı kelam o ssd en kısa zamanda ölür o bilgisiz işlemin sayesinde.

ssdye gelince başlangıç için 64gb yeter artar bile yanında depolama ve download amaçlı hdd varsa.

SSD ye neden win7 kurulmaz ne yapmak gerekiyor sağlıklı çalışması için.?  ayrıca yeni formatladığım güncellemelerini yaptığım win7 kafadan 40-50GB çekiyo?  biraz aydınlatabilir misin?

benimkisi 256GB

http://www.sandisk.com.tr/products/ssd/sata/ultra-plus/?capacity=256GB

hocam adı üstünde eski işletim sistemi tam olarak ssd için yapılmamış , adamlar win7 yi tasarlarken ssd mi vardı pazarda

win8 de ise tam ssd desteği geliyor , illa win7 de çalıştıracagım dersen çalışır ama ek uygulama gerekiyor

yine de aynı performansı alamasın eskide kalma inatından vazgeç yahu

SSD'yi alan bir adam mutlaka ve mutlaka araştırmıştır konuyu, gelmiş burada sormuştur,burada ve başka yerde açılan konulara bakmıştır. 

AHCI modunu aktif etmesi gerektiğini her yerde okumuştur mesela . AHCI mod ile kurulunca zaten trim 0 olur.

Gereksiz bir bilgi kirliliği oluşmuş. İnsanların kafası karışmış sorulara da bakılırsa.

Win 8 ve Win8.1 çıktığında aynı pc'ye kurdum, Solidworks ve Siemens NX'in benchmark testlerini yaptım, hepsi win7'de aldığım değerlerin altında kaldı!.. Çok ince eleyip sık dokudum ürün seçiminde de, çünkü bir almaya 4-5 tane alıyorum, ssd'lerin kontrolcülerinde 2-3 sene öncesine kadar bariz farklar vardı, bilgisayarı uyutunca uyanmayan ssd'ler de biliyoruz(eski sandforce'lar), ancak bunlar geride kaldı. Verdiğin link 6 yıl öncesine ait ayrıca.

Ben olaya şu gözle bakıyorum,

Bir insan SSD'nin varlığından haberdar ise ve almayı düşünüyorsa,

Alıp da kendi takabilecek yeteneği varsa,

netten 3 dakika arama yapıp ne yapması gerektiğini bulabilecek kapasitededir. Yapar da.

Sanıyorum bizim Türkiye'de bu olaylar böyle yürüyor, 60 yaşında, ssd alıp, windows kuran, sürücülerini indirip kuran, sorduğunda da bilgisayardan anlamıyorum diyen rus teyzeler tanıyorum. Böylelerine ülkemizde bilgisayarcı diyoruz.

Neyse hocam konular anlaşılmıştır sanıyorum, yaptığım testler sonucunda kendi açımdan win8.1 birşey ifade etmiyor. Ne oyunlarda fps değerim artıyor, ne yaptığım işler hızlanıyor. Sadece aradığım şeyi daha zor buluyorum, 0 etki var. Ne zaman ki iş amaçlı kullandığım programlar win7'ye artık kuramazsın der, öyle değiştiririm. WinXP 64 bitle aldığım performansı hiçbirşey de almıyorum onu da düşeyim dipnot olarak.

Kaan tarafından 17/Oca/15 11:46 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    pesimistzombie
    pesimistzombie's avatar
    Erkek

Konu anlaşıldığında göre sıkıntı yok o zaman sonuçta sen de ben de öneri sunuyoruz burada kendi doğrularımızla, kendi deneyimlerimizle, kendi araştırmalarımızla alıp takacak insan baksın hangisi aklına yatıyorsa onu kullansın bu kadar basit işte.

Toplam Hit: 4243 Toplam Mesaj: 44