Sulu Soğutma Sistemleri Hakkında
-
gerek fanların sesinden gerek yeterli performans alamamamdan dolayı su sogutma olayına merak sardım fakat fiyatlar baya pahalı geldi
araştırırken aşağıdaki seyı buldum bununla ilgili bir kaç sorum olacak.
şimdi ben bu sistemi yapsam radyatör benzeri bir sey kullanmadan performans alabilir miyim?
ikinci olarak bu ıcınden su gecen borular terleme yapmaz mı? nitekim musluklar bile terliyor.
üçüncü olarak maaliyeti ne kadarı bulur ortalama olarak
http://webx.dk/oz2cpu/pcmod/water.htm
-
1-Radyatör olmadan sıvı soğutma yapman mümkün değil.
2-Ayrıca o gördüklerin boru değil, hortum.Terleme yapma gibi bir şey söz konusu değil.
3-Maliyeti senin ne dereceli bir su soğutma sistemi yapacağına bağlı.Maliyet illa pahalı olunca su soğutmada kaliteli
olacak diye bir kaide yok.Fakat şu var verdiğin linkteki bloglar el yapımı ki el yapımı blogları yapmak öyle göründüğü
kadar kolay değildir.Su soğutma sistemlerinde doğru parçaları doğru şekilde temin etmessen kalkıp en iyi su pompasını dahi alsan, istediğin verimi alamayabilirsin.Su soğutmada cpu bloğu veya k.köprüsü bloğunu soğutmak genelde en yaygın soğutma biçimi.Soğutmanın kaliteli olması için radyatörlerin ve radyatör sayılarının yeteri miktarda olması şart.Su soğutmayla ilgili soracağın başka şeylerde yardımcı olabilirim.
-
gerek fanların sesinden gerek yeterli performans alamamamdan dolayı su sogutma olayına merak sardım fakat fiyatlar baya pahalı geldi
şimdi ben bu sistemi yapsam radyatör benzeri bir sey kullanmadan performans alabilir miyim?
ikinci olarak bu ıcınden su gecen borular terleme yapmaz mı? nitekim musluklar bile terliyor.
------------------------------------------------
Deneyimlerim kadarı ile
1. Radyatörsüz soğutma yapamazsın su mutlaka radyatörde soğumak zorunda...
2. Borular terleme yapmaz içindeki su antistatik özel bir su akması vs kazalar halinde donanıma zarar vermemesi için iletken değil.
3. Maaliyeti düşündüğün kadar pahalı değil vefakat deneyimi olmayan biri ile yapmaya kalkışmak sana deneme yanılmalar yüzünden pahalıya malolur illa denemk istiyorsan hazır kitler var bulursam sana örnek vereyim onları kullan ancak onunda bazı ipuçları var .
ek olarak sesde düşündüğün kadar azalma olmayacaktır zira fan kullanmak zorunda kalacaksın sesi düşürmek istiyorsan kaliteli fan alarak bir nebze düşürürsün ama performans diyorsan inanılmaz ölçüde devamlılık ve performans artışı olur basit bir su soğutma sisteminde bile velhasıl kesinlikle tavsiyemdir.
-
:) aynı anda cevap verdik herhalde:) bu arada ilgilenen bir varmış buna sevindim.
-
zeyrekli bunu yazdı:
-----------------------------
------------------------------------------------
Deneyimlerim kadarı ile
1. Radyatörsüz soğutma yapamazsın su mutlaka radyatörde soğumak zorunda...
2. Borular terleme yapmaz içindeki su antistatik özel bir su akması vs kazalar halinde donanıma zarar vermemesi için iletken değil.
3. Maaliyeti düşündüğün kadar pahalı değil vefakat deneyimi olmayan biri ile yapmaya kalkışmak sana deneme yanılmalar yüzünden pahalıya malolur illa denemk istiyorsan hazır kitler var bulursam sana örnek vereyim onları kullan ancak onunda bazı ipuçları var .
ek olarak sesde düşündüğün kadar azalma olmayacaktır zira fan kullanmak zorunda kalacaksın sesi düşürmek istiyorsan kaliteli fan alarak bir nebze düşürürsün ama performans diyorsan inanılmaz ölçüde devamlılık ve performans artışı olur basit bir su soğutma sisteminde bile velhasıl kesinlikle tavsiyemdir.
-----------------------------hocam ne kadar kaliteli fan da alsam adana sıcagında en fazla oda sıcaklıgına dusurebılırım o da burda cok fazla.
edit.
hocam bagıl nemin çok yuksek oldugu bir yerde yasıyorum. plastık su boruları bile terliyor :S
ayrıca içindeki sıvı farklı demişsiniz nasıl bir sıvı tam olarak ne?
birde bakır levhaları nerden temin edebilirim. onun yerıne bakır boruları bükerek sekıllendırsem olmaz mı?
-
Hazır su soğutma sistemlerini önermiyorum.Kesinlikle boka gidiyor paran.Kalkıp bir Thermaltake Big Water 780 alacağıma o parayla u.s.a'den çokta kaliteli olan parçaları temin edebilirim.Şuda var su soğutma kullanıyorum ulan bu sıcaklarda 25 - 30 c düşürüm cpu'yu gibi şeyler düşünüyosan o biraz zor söylemekte yarar var 1500 a.g'li bir pompa aldığını farz edelim ama radyatörün dandik.O zaman verim alamassın.Su soğutma 2 önemli faktör var.
1-Radyatörün su akışını rahat sağlıcak şekilde yani genelde tercih edilen paralel kanallı radyatör.Yüksek bar basıncına
dayanıklı olması.
2-Pompada bilye motorlu pompalar daha iş gören cinsdendir tercihinde bu tip motorları seçmelisin.
Su soğutma sistemi bakım isteyen bir sistemdir bunu unutma.Bir müddet sora akışgan sıvıda tortulanmalar oluşacak buda sıvının artık beni değiştir işim bitti demesidir.Temizleme işlemi komple söküp takma yapmanı gerektirirki.Bu işlemi 3 ila 4 ayda bir yapmak zorundasın.Bunun gibi bir çok eksi yönü var ama artı yönleride yok diyemeyiz. -
Sıvılar oluşabilecek korozyanlara karşı bir üründür donma noktası ürününe göre -5 ila - 12 arası değişmektedir.Tekrar söylüyorum su soğutma hortumları terleme yapmaz.Çünkü sıvı devamlı devir daim halinde olduğundan genelde dış hava sıcaklığına göre kendisini korumaktadır...
-
hocam radyatör olarak ufak çaplı bir araba radyatörü kullanmayı planlıyorum. pompa olayına daha hiç bakmadım. büyük boy bi akvaryu pompası geçiyordu aklımdan ama sanırım pek işime yaramaz.
-
Pompanın akım gücüne bak 1000'nin altında olmasın zaten akvaryum motoru kullanılıyor su soğutmada =)
Radyatör olarakda Kalenin aksarayda 100 tl'ye sıfırını bulabileceğin bu ürünü al derim güzel ve performansı iyi =)

-
arabanın radyatörü olmaz mı müdür 1 fan fazla tak bırak sulu düşünme sulu boruları pc sokmayı
-
Foxxxxxx bunu yazdı:
-----------------------------
arabanın radyatörü olmaz mı müdür 1 fan fazla tak bırak sulu düşünme sulu boruları pc sokmayı
-----------------------------burda ne demek istedin hocam anlamadım :/