folder Tahribat.com Forumları
linefolder Oyunlar
linefolder Tahrib-Ül Oyun Dergisi [Sayı 2]

Tahrib-Ül Oyun Dergisi [Sayı 2]

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Odd Emoji 3D
    BerkayCit
    BerkayCit's avatar
    Erkek

Sadece ve sadece Tahribat™ özel olarak yayınladığım oyun haberlerine hepiniz hoşgeldiniz :)

Daha önceden ilk sayıyı kaçıranlar varsa buyrun efendim: http://www.tahribat.com/Forum-Tahrib-Ul-Oyun-Dergisi-Sayi-1-176945/

*Daha önceden yazarlık tecrübem yok zaten böyle bir işe hevesimde yok sadece oyunlarla ilgilenen biriyim ve gılobelleşen(!) dünyamızda oyunun yerinin çok büyük olduğunu düşünüyorum, bu yüzden yazım, dil bilgisi hatalarından dolayı sizlerden önden bir özür diliyorum.

*Çok uzun okuyamam diyen müridler haberleri tek tek farklı zamanlarda okuyabilirsiniz.!

___________________________________________________________________________________________________________

Haberlerin başlarına #1 , #2 , #3 işaretleri yerleştireceğim. Bu işaretler sayesinde kolayca istediğiniz habere yorum yapabilme imkanını sağlamayı amaçlıyorum. 

-Nasıl olacak o acep?  diyenler için şöyleki ; Mesela 3. haberle ilgili yorum yapacaksanız "#3 ne güzel haber yahu"  diyerek kolayca yorumunuzu dile getirebilirsiniz.

___________________________________________________________________________________________________________

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

#1 Flappy Bird Nedir? Neden Bu Kadar Tutuldu? Ne Kadar Kazandı? Neden 10 Şubatta Yapımcısı Store'dan Kaldıracak

Flappy Bird Neki hocam?

Sadece bir kişi tarafından android ve ios için geliştirilmiş, geçtiğimiz günlerde ortalığı kasıp kavurmuş, oyunun içinde sadece y eksenini kontrol edebildiğimiz yani biz ekrana dokununca kuş yukarı gidiyor dokunmayınca kuş düşüyor tamamen bu dinamiğe dayanan bir yapım.

Flappy Bird Hakkaten niye bu kadar tuttu ki? Cidden bu oyun tutuldu mu yahu bilmiyordum?

Evet bu oyun gerçekten çok tuttu android de tam 10 milyon indirildi(Çok ciddi bir rakam)! Bu oyunun temeli aslında bir flash oyuna dayanır benimde yıllar evvel pc başına oturup oynadığım bir flash oyun hatta beni o kadar etkilemiştiki bende pc için böyle bir oyun yapmaya karar vermiştim ancak projem yarıda kalmıştı(adı hazerfan idi, benim temam daha iyiydi bence :P) herneyse ne diyorduk neden bu kadar tutuldu?

Neden bu kadar tutuldu? (Uyarı: Bu kısım teknik bilgi içerir bu yüzden sıkılabilirsiniz)

Oyun senaryosu ve dinamikleri oluşturulurken yapımcıların çok dikkat ettiği bir nokta vardır! Oyunlar mutlaka ders verici içerikte olmalıdırlar!

Hayır yalan söylemiyorum, oyunların başından kalkamamanızın temel sebebi nefsiniz değildir, ya da gerizekalı olduğunuz için oyun oynamazsınız. Aksine oyun oynamak zeki olduğunuzun bir göstergesidir.

Peki nedir insanları saatlerce ekran başına kitleyen? O oyundan ne kadar fazla ders alıyorsanız o kadar ekran başında oturursunuz! Bu söylediğim şey size mantıksız gelebilir, durun size durumu izzah etmeme izin verin,(çünkü bu konu hakkında insanlar oldukça saçma sapan yorumlar yapıyor açıklamalarımdan sonra tüm TBT müridlerleri bu oyunlar hakkında çıkan ne kadar yalan haber, belgesel, bilimsel çalışma varsa bunların doğru olmadığını hemen görecektir)

Evet ne demiştik bir oyun ne kadar ders verici içeriğe sahipse o kadar oynanır bunun sebebi ise beynimizdir! Yada şöyle demeliyim beynimizin öğrenme arzusu! İnsan beni yeni bilgiler öğrendikçe mutlu olur ve sonra derki "hey ordaki ben daha fazla öğrenmek istiyorum, bu yüzden o oyunu yine aç ve bana öğret!" Tamam yine bana inanmamış olabilirsinz? Öyleyse bunu size tahribatın sürekli oynadığı bir yapımla açıklayayım, Minecraft ile.

Minecraft oyununun ilk olarak single'ını ve vanilla sını(yani hiç bir mod eklenmemiş halini) ele alalım.Minecraft'ı tek başına oynarsanız ve oyunda tüm biomları(orman, düzlük, dağlık, çöl) keşfederseniz oyunun bir bölümünü bitirmiş olursunuz çünkü bundan sonra beyniniz size aynen şunu söyleyecektir "tamam kardeşim işte gördük tüm biomları daha fazla biom yok sen bana yeni şeyler öğret"  Bunun üzerine siz gidersiniz ve bir alana evinizi yaparsınız, tarlanızı yaparsınız,evinizi güzelleştirirsiniz, evinizi farklı bloklardan yaparsınız böylece beyniniz daha fazla şey öğrenir.Sonra beyin yine "tamam kardeşim ev yapmayı falan anladım yeter başka şeyler öğret" der ve siz bunun üstüne minecraft'ın wikisini açar ve tüm craftingleri tamalarsınız yani oyunda ne craft edebiliyorsanız edersiniz ve bunların hepsi bittiğinde beyniniz size "yaşasın tüm craft kombinasyonlarını öğrendim hadi farklı şeyler öğret" der. Bunun üzerine siz beyine dersinizki yaptık yaptık bitti mk daha birşey, olasılık kalmadı oyunda ve siz bu sinyali beyine yolladıktan sonra beyin size şu cevap verir "kapat oyunu"!!!

Bunun üzerine artık siz minecraft'a farklı modlar yüklersinizki beyniniz daha fazla şey öğrenebilsin ve o oyunu daha fazla oynayın. Tahribatın daha çok oynadığı başka bir oyuna göz atalım MOBA türüne yani örneğin dota2 yi ele alalım. Dota2 de sadece bir tane harita vardır ve siz muhtemelen 2-3 oynayışta haritayı ezberlersiniz! Ve beyin size evet ezberledim artık haritayı başka şeyler öğret der! Bunun üzerine siz online mod da başka sürekli farklı kişilerle maçlar yaparsınız. İşte burası kilit nokta müridler, bunun bir sonu yok! Çünkü insanların hepsi birbirinden farklı oynar ve farklı herolar seçerler yani siz bir oynadığınız maçın benzerini oynamazsınız asla ve asla işte bu yüzden dota gibi moba türü oyunlar sizi esir aldı mı bırakmaz! Bana yine inanmayabilirsiniz, o zaman şöyle düşünün Dota2 oynuyorsunuz ve bunu single olarak oynuyorsunuz ve sizin haricinizde diğer kahramanların hepsi aynı bot! Ve bu botların hepsi sürekli aynı yollardan gidiyor! Ve aynı zamanda aynı şekilde sizin botunuz karşı tarafın bir botunu öldürüyor karşının botu da sizin botunuzu öldürüyor. İşte böyle bir oyunu bir düşünün bakalım kaç saat oynardınız? En fazla 2 saat sonra beyniniz size diyecektir ki "yeter artık bıktım aynı şeyler hiç bir şey öğrenmiyorum"!!!

Peki flappy bird
     denilen oyunda ne gibi ders verici içerik var? Aslına bakarsak yukarıda anlattığım şeyler hardcore PC oyuncuları için geçerliydi daha çok casual yani mobil taraftaysa yine durum aynı ancak farklı birşeyler daha var. Yani siz çok yoğun ders verici içerik sunabilirsiniz androidde Gameloft stüdyosunun yağtığı gibi ancak bunun başarılı olma ihtimali zirvede değildir.

İnsanlar mobil tarafta oyun oynarlarken istedikleri şey boş buldukları zaman sadece iki dakikada olsa değerlendirmektir yani siz çok ağır ders verici içerik sunsanız bile mobil taraftaki insanlar bu oyunu indirmeyeceklerdir bile çünkü vakitlerinin bu oyun için olmadığını düşüneceklerdir. İşte bu yüzden bir oyun mobil tarafta tek bir ders verici içeriğe sahip olmalı ve hızlı olmalı.Peki ne demek istiyorum? Yani tam olarak flappy bird de gördüğümüz öğretici içerik oyundaki tek düze mekaniği insan beyninin en iyi şekilde öğrenmesidir. Sadece bir tane mekanik vardır ve bu mekaniği beyin ben bunu çok iyi öğrenmeliyim der insana. Ancak flappy bird ün çok güzel bir taktiği vardı. Bu taktik ise mekaniğin çok zor olmasından kaynaklanıyordu. Ve beyin bu mekaniği kolay kolay öğrenemiyordu.İnsan oyuna başkayınca belki birinci borudan bile geçemeden yanıyor ve yeniden başlıyordu. Bunun üzerine beyin bu mekaniği çok iyi öğrenmeliyim ulann dedi ve bir kaç gün başında durdunuz. Bunun sonu ise beyin ne zaman tamam bu mekaniği iyice öğrendim 30-35 lere kadar gidiyorum artık bu yeter dediği zaman o oyunu silecektiniz ki muhtemelen bu süreç uzun sürmeyecekti yakın zamanda popülerliğini kaybedecekti!

Ancak oyun 10 şubatta yapımcı tarafından kaldırılacak.Peki Neden?

Flappy Bird Ne Kadar Kazanıyordu?

Yapımcının kendi açıklamasına göre tamamen ücretsiz olan bu oyun sadece reklamlarla günlük $50bin kazanıyormuş, ki bu rakamlara bakıldığında çok normal bir rakam 10 milyon indirilmiş bir oyun için. Bunun üzerine dün araştırmama göre 5-6 tane flappy bla bla diye klon oyun çıkartmışlar tamamen aynı içerikte ancak hiçbiri bir milyon bile indirilmemiş :) Taaa ki en çok hasılat yapan oyunlar arasında bir tane zannediyorum Türk oyunuydu ona rast gelinceye kadar bir adam kızgın kuş diye bir oyun ismiyle aynı bu flappy bird deki oyun mekaniğini koymuş ve bu oyun bir milyonun üzerinde indirilmiş, sanırım yeterince ihya olmuştur :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

#2 Android te Bu Hafta Ne Oynasam?

Dahaca yeni tanıştığım ancak çok popüler bir oyun buldum. Başta çok önyargılı yaklaşıyordum ancak indirip oynadıktan sonra siz değerli müridlerle paylaşmaya karar verdim.

Oyunumuzun ismi Six Guns, Gameloft'un android için yaptığı bir yapım. IOS ta var mı bilemiyorum.

Daha önceden Rockstarın sırf PS3 için yaptığı bir vahşi batı oyunu vardı, zamanında PS3 üm olmadığı için onu oynayamamıştım ve çok içimde kalmıştı işte bu six guns adlı oyunda vahşi batı havasını ciğerlerime kadar öyle bir çektimki anlatamam. Hem kalitesiyle hem müzikleriyle inanılmaz bir yapım yapmış adamlar, daha önceden hiç rastlamadığım örneğin karakterinizi yürütmeyince ellerini çıtlatıyor, ıslık çalıyor vs.

Bunların yanı sıra oyun Free2Play ancak öyle korkmanızı gerektirecek hiç bir şey yok çünkü cidden hiçbir ödeme yapmadan oyunu rahatlıkla bitirebilirsiniz.Şahsen shooter oyunlarını hiç sevmem ancak bu oyunda çeşitli hayvanlarla - ayı olsun yılan olsun domuz olsun - , çeşitli düşmanlarla kapıştıkça acayip zevk alıyorum. Yani kısaca oyunun silah dinamikleri mükemmel olmuş diyebilirim.

Oyunda çeşitli buglar yok mu? Yok dersem yalan olur :) Zira mobil platforma göre büyük denilecek bir haritaya ve açık dünya oynanışına sahip.Örneğin peşimden kovalayan öldüremediğim bir ayı vardı bunu bizim kasabaya götürdüm ve şerifin evine girdim, hayvan evin içine girmeye çalışıyor ve yarısı evin içine giriyor hayvanın öyle vura vura öldürdüm.

Bu oyun sırf atınızı ıslıkla çağırıp sonra üstünde atınızın yeleleri sallana sallana gitmek için bile oynanır :) Kesinlikle kaçmayacak bir yapım hemen store linkini paylaşıyorum zaten bedava mutlaka edinin: 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gameloft.android.ANMP.GloftSXHM&hl=tr

#3 PC de Bu Hafta Ne Oynasam?

Bugün sizlere oyun otoriteleri tarafından genelde düşük not almış ve benim hiç sevmediğim bir seri olan ve bu son oyununu sevdiğim oyundan bahsedeceğim :)

Assasin Creed Black Flag... Ah ah o kadar çok şey anlatabilirimki şu saçma salak AC serisiyle ilgili, antipati duymam için o kadar çok neden var ki, ama yinede bu son çıkan oyunda kalbimi kazandı. Neden mi? Çünkü yıllarca beklediğim türü getirdi bu oyun bana. Korsancılık!

Hangi insan gemisini satın alıp, tayfasını kurup, uçsuz bucaksız denizlere yolculuk etmek istemezki. Hiç oyunda görev yapmanıza bile gerek yok. Hadi bir hayal kuralım karayip adalarında bir gemi almıştınız küçüktü falan ama sizi idare ederdi sonrasında paranızın yettiğince tayfa ve biraz rom aldınız. Sonra dümeninizin başına geçtiniz ve masmavi bir denizde dalgalara karşı gidiyorsunuz, sonra tayfalar size korsan şarkısı söylemeye başladı, tam neşeniz yerine gelmiştiki ufukta yabancı bir gemi belirdi, onu görür görmez savaşacağınızı anlamıştınız ve o gemiyi daha iyi görebilmek için dümeni bırakıp geminin en üst direğine tırmandınız ve dürbünle gözlediniz.Bunun üzerine tayfalara emirleri yağdırdınız "topları hazırlayın , kılıçları kuşanın"...

İşte bu dediklerimi bu oyunda gerçekleştirebilirisiz :)

karayip

Torrent Linki: TIKLA

#4 PS3 de Bu Hafta Ne Oynasam?

Bu oyun çıkalı çok uzun bir zaman oldu aslında. Muhtemelen sıkça adınıda duymuşsunuzdur.Oyun hakkında çok şey duymuşsunuzdur bu yüzden ben size oyunu anlatmaktan daha çok bugün sizin o oyuna başlamız için sizi cesaretlendirmeyi düşünüyorum :)

Az çok tahmin etmişsinizdir.. Dark Souls.. Dünyanın gelmiş geçmiş en zor oyunlarından birisi! Hiç bilmeyenler için kısaca RPG türünün en güzel örneklerinden olan bu oyun hiç korkulacak bir oyun değil aslında tabi inatçı değilseniz :) Zira oyun ilk başlarında eğer soldan giderseniz ağzınızı burnunuzu kırıyorlar ve tam 4 saat bu oyun cidden zormuş abi diyerek soldan gitmeye çalışmış ben deniz gerizekalı en sonunda oyunu bırakacakken gameplay izlemeye karar vermiştim.

Ancak bu oyunun içine dalarsanız sizi o kadar etkiliyor ve o kadar büyülüyor ki oyunu bırakamıyorsunuz.Örneğin oyunun başlarında bir boss u öldürmek için oyun içinde online mod'a geçiş yapmanız gerekiyor işte bunu oyunda insan formuna dönüşerek yapıyorsunuz sonra oyunda yere baka baka başınız önünüzde başka oyuncuları kendi dünyanıza gelmesini sağlamak için yerde işaret arıyorsunuz. Benim şansıma kimse çıkmaz diye düşünmeyin zira oyunda yaptıkları sistemde siz öyle ben 3. server'a girdim abi ben 5 teyim falan diye uğraşmıyorsunuz oyun sizi otomatik serverlara atıyor ve oyun eğer oynadığınız serverin boş olduğunu fark ederse sizi çaktırmadan dolu servere atıyor.Evet oyunun başlarında dünyama birini ışınladım ve o boss u çok rahat almıştık sonra yine öldüremediğim bir boss olmuştu ve yine başka kişileri davet etmek için oyunda insan formuna dönüştüğümde yerde hiç işaret bulamadım bunun üstüne birisi dünyama invade oldu yani beni zik...ye geliyor. Nitekim öylede oldu çok güçlüydü(kendimi uçurumdan aşağı attım :P). 

Evet bu oyunu bu kadar anlattım bunun nedenlerinden ilki mükemmel bir yapım olduğunu vurgulamak, zor diyenlere aldırmayın demek.

Ve ikinci sebebi ise oyunun ikincisinin yani Dark Souls 2 nin mart ayında çıkış yapacak olması.Şimdiden hepinize iyi ölümler :) Nihaha

ds

#5 PS4 mü Almalıyım Yoksa XBOX One mı?

Hiç lafı dolandırmayacağım bu sefer.Xbox One maalesef şu anda Türkiyede satılmıyor, isterseniz yurtdışından erişebiliyorsunuz ancak hiçbir lokalizasyon yapmadılar. Bunun üstüne PS4'ü hem Türkiyede satın alabiliyor hem menüleri Türkçeleştirilmiş, hemde çıkış oyunlarından 2-3 tanesinin bazıları dublajlı bazıları altyazılı olarak çıkış yapıyor olması Türkiye için mükemmel bir şey bence.Ayrıca Xbox ınız eğer arızalanırsa Türkiyede teknik servis bulamayacağınızı ama PS4 ünüz arızalanırsa Türkiyede teknik servis bulabileceğinizi belirttikten sonra. Hangisinin donanımı iyi kardeşim sen bana onu söyle diyorsan, yine hiç lafı uzatmayacağım bir çok video bir çok karşılaştırma makalesi okudum hepsi donanımsal olarak PS4 ün daha iyi olduğunu söylüyor.Kısaca eğer çok XBOX hayranı değil, XBOX özel oyunlarından birini beklemiyorsanız bence PS4 alın..

ps4

Yorum atmayı unutmayın :)

Saygılar

Berkay..

havalı bir şeyler yazdığımı hayal edin
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

oyunlarla hiç aram yoktur yalnız bu konuyu konsept olarak sevdim. helal olsun.

sonraki sayılar için anket yapmayı düşünebilirsin. eğilim hangi oyunlara veya hangi kategorideki oyunlaraysa onları yazarsın.

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SweetyVolty
    SweetyVolty's avatar
    Homo

piskopatsın dostum. güzel olmuş eline sağlık :)

Çok sıkılıyom
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alli
    alli's avatar
    Erkek

vakit darlığından sadece ilk haberi okuya bildim. eline sağlık hayli akıydı hiç sıkılmadım. benim merak ettiğim şey ilk haberde ki oyun mekaniği, beynin sürekli yeni şeyler öğrenmek istemesi gibi kavramları neyi referans alarak yazdığın. gerçekten psikoloji dersi falan mı alıyorsun yoksa bir araştırmayı buraya mı taşıdın ?

https://i.imgur.com/lCgZ0V0.jpg
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Odd Emoji 3D
    BerkayCit
    BerkayCit's avatar
    Erkek

@Prometheus sağol hocam, bir dahaki bölüm ne zamana gelir bilmiyorum ama gelirse ankette yaparım :)

@SweetyVolty sağol hocam bunları duymak güzel :) PCkolojik sorunlarım var :D :P

@alli hocam hayır psikoloji dersi falan almıyorum lisede sayısal son sınıftayım hiç psikoloji dersi görmedim :D yazdıklarımı gamasutra daki bazı makalelerden ve zamanında okuduğum oyunlarda level tasarımı gibi bir kitaptan çıkarttığım sonuçlardır bunlar :)

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Erkek

emeğine sağlık teşekkürler.

Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kartalenes
    kartalenes's avatar
    Erkek

Emeğine sağlık hocam six guns a bakayım bi

Olduğu kadar , Olmadığı kader ...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Odd Emoji 3D
    BerkayCit
    BerkayCit's avatar
    Erkek
    kartalenes bunu yazdı

Emeğine sağlık hocam six guns a bakayım bi

mutlaka bak hocam çok güzel bir oyun :)

@DrKill önemli değil hocam müridlere faydamız dokunsun :)

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FCN
    FCN's avatar
    Erkek

eline sağlık gayet güzel olmuş :)  word veya pdf olaak paylaşırsan okunurluğu dahada artar diye düşünüyorum + haftalık veya aylık vs. yaparsan kullanabilecegin içerik sayısıda artar :)

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Odd Emoji 3D
    BerkayCit
    BerkayCit's avatar
    Erkek
    FCN bunu yazdı

eline sağlık gayet güzel olmuş :)  word veya pdf olaak paylaşırsan okunurluğu dahada artar diye düşünüyorum + haftalık veya aylık vs. yaparsan kullanabilecegin içerik sayısıda artar :)

bende düzenli bir şekilde yapmak istiyorum.. hem böyle çeşitli oyunlarda turnuva düzenleyip kazanana steamden ödül veya para ödülü vermek isitoyrum ama allah belamı verdi lise son sınıfa geldim... isimlerini anmak istemediğim 2 tane sınava giricem sen anladın(bence onlar bana girecek)

pdf olarak paylaşma konusunda bende office yok son sürümde pdf olarak kaydediyorduda.. güzel bir pdf converter falan bulabilirsem öylede yapmaya çalışırım

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MorganBlacK
    MorganBlacK's avatar
    Erkek

sonunda 2. sayısı geldi :) yine çok başarılı devamı gelirse çok iyi olur

Osuranın karşısında sıçmazsan götü yok derler.
Toplam Hit: 2765 Toplam Mesaj: 20