Taraftarlık Ve Fanatizm
-
Beyler,
taraftarlık ve fanatizm sizce aynı olgumudur ?
Taraftarlık size göre nedir, fanatizm nedir ?
Fanatizm sadece futbolda mı görülür ?
Alternatif branşlardaki taraftarlık örnekleri nelerdir?(video,fotoğraf)
Konuyla ilgili fikirlerinizi ve fotoğraf-video gibi materyallerinizi alabilirim.
-
Kesinlikle farklı olgular , genel olarak bakınca bile köklerine baktığında taraf olmakla taraf olduğun durumun fanatiği olmak zaten olayın yüzünü ortaya koyuyor.
Açmak gerekirse de ; örnek olarak X kişi A takımının maçlarını sürekli televizyondan takip edebilir , yenildiğinde üzgün olup kazandığında sevince boğulabilir . Bu taraftar olmaktır.
Ama aynı A takımı için Y kişisi , sabahın köründe kalkıp buz gibi havalarda deplasman yollarına düşer , kışın ortasında gece yarılarına kadar pankartlar boyar . Cebinde kalan son parasını bir amatör branş maçına gitmek için harcar vb.Sadece bir kaç basit örnek bunlar , bu ikisi arasında bir fark olduğu da aşikar :)
-
Taraftarlık ve fanatizm kısmen aynı şeylerdir , fanatik olmak tuttuğu takım için gerekirse kavga etmek , meşale yakmaktır. sesin kısılana kadar tezarühat yapmaktır, takımın sahaya çıkınca tüylerinin diken diken olmasıdır..
Fanatizm sadece futbolda var kimse basketbol macında veya voleybol macında takım yenildi diye koltukları sökmez rakip takımın taraftarlarına saldırmaz :D
-
Farklı olgulardır tabiki. Hayatın her alanında görülebilir.
The-ExTaCy tarafından 24/Kas/12 11:58 tarihinde düzenlenmiştir
Eğitim, spor, yaşam, kültür, din, siyaset, düşünce vs vs...
Ekleyeyim:
Bu kelimeler genelde futbolla hayatımıza girmiş ama futbola özel değil genel anlamlı kelimelerdir. -
Taraftarlık insan doğasında var olan aidiyet duygusundan kaynaklanan bi olgudur. Herkes farkında olsun ya da olmasın; bir taraftadır. Kendisi gibi düşünen, kendisi gibi inanan insanlarla bir arada olmak ister ve karşıt düşüncedeki insanlara karşı mesafelidir. Rekabeti besler, rekabetten beslenir.
İnsani ölçülerde ki taraftarlık insan gelişimi açısından güzel sonuçlar çıkartabilir. Örneğin bu sitede web kodlama konusunda PHP ve ASP diye iki ana bölüm olsun. PHPciler kendi dillerini ASPciler ise kendi dillerini övüp özelliklerini anlatsınlar. Daha sonra birbirlerine üstünlük sağlamak için dillerini geliştirsinler. Bu işten kim fayda sağlar? Tabi ki yine web yazılımcıları.
Ama fanatizm bu taraf olmanın, taraftar olmanın dışında bir algı körlüğüdür. Fanatizm tek ve mutlak doğrunun kendi düşüncesi olduğuna inandırır. Diğer düşünceler, diğer inaçlar veya diğer taraftarlar bir nevi ihanet içindedir. Yine aynı örnekten yola çıkacak olursak;
Fanatik PHPcilerin ASPcileri aşağılayıp ASP'nin gelişmesinin bittiğini, ASP tabanlı web sitelerinin açıklarını deşifre ettiklerini, onları hacklediklerini vs vs vs. Peki böyle olursa kim kârlı çıkar? HİÇ KİMSE.
Taraftarlık iyidir. Eğer spor taraftarı olmakdan bahsedersek ben bu konuda iki güzel örnek verebilirim. Birincisi BVB (Borrisia Dortmund) ve Boca Juniors.
BVB Almanya'da 90'lı yıllarda fırtına gibi esiyordu. Bayern Münih egemenliğini kırmıştı. Sonra yönetimsel hatalardan dolayı ekonomik dar boğaza girdiler. Ellerinde ki değerli futbolcular üç otuz paraya satıldı. Ama taraftarları BVB'yi yalnız bırakmadı. Her maça geldiler. Her maça gelirken taraftar mağazasını boşalttılar aldıkları ürünlerle ve en önemlisi BVB ŞUAN DÜNYADA EN ÇOK KOMBİNE SATAN KULÜPTÜR. Eğer yolunuz Dortmund'a düşer de BVB maçınız izlemek isterseniz gişeden bilet almanız neredeyse imkansızdır. Stadlarının %95'lik bölümü kombineli seyircidir. %5'lik bölüm ise maçtan günlerce önceden biter. Stadlarının kale arkaları Ultras taraftar gruplarına ayrılmıştır. Koltukları yoktur ve eğer kale arkasındaysanız bağırmak, tezahürat yapmak zorundasınız.
http://www.youtube.com/watch?v=SDXMbhMQR1U&feature=fvsr
http://www.youtube.com/watch?v=BetN26OWD_8
http://www.youtube.com/watch?v=qaQVldMCmCM&feature=fvsr
Bir diğer takım ise Boca,
Arjantin'in en bilinen kulüplerinden. Onları bu kadar bilinir yapan ise taraftarları. Boca taraftarları birçok futbol yazarına göre Latin Amerikanın en ateşli taraftarı. Öyle fanatikler ki ezeli rakipleri river Plate taraftarları ile ölümlü kavgalara giriyorlar. Evet Boca taraftarları da fanatizm için bir örnek teşkil edebilir.
http://www.youtube.com/watch?v=-Hj8ahBmwdg
http://www.youtube.com/watch?v=HMknl4baupM
Şimdilik benden bu kadar...
-
Sagolun hacilar, baska futbol harici ornekleride alabilirim.
Ornegin , tour de france in maskotu Didi gibi :)
-
Hacı sana Adana Demirspor aşkı diyorum gerisini sen anlarsın :D konuyu acan baskası olsa uzuun uzuun anlatırdım da :D:D Gecen seneye kadar stada gitmeye baslayana kadar beşiktaşlıydım ama demirspor maclarına gtimeye baslayınca o stad atmosferini yasadıkca, 1 liraya tantuni yedikce istanbul takımlarından sogudum.
-
Bende tuhaf bir futbol sevdası var.Farklı liglerden bir sürü takımı destekliyorum
Adana Demirspor olsun,AEK olsun,Lazio olsun,Beitar Jerusalem olsun,İngolstadt olsun.Futbol tuhaf bir aşk sanırım. -
Kutengri bunu yazdı
Bende tuhaf bir futbol sevdası var.Farklı liglerden bir sürü takımı destekliyorum
Adana Demirspor olsun,AEK olsun,Lazio olsun,Beitar Jerusalem olsun,İngolstadt olsun.Futbol tuhaf bir aşk sanırım.aynen öyle her ligde sempati duydugum takımlar var genelde kimsenin onemsemediği takımlar genelde :)
-
kendime göre açıklayayım.
taraftar : bir spor dalına takıma tutkun olursun efendi gibi müsabaka izler, sevinir üzülürsün.
fanatizm : takımın/sevdiğin şahıs yenilince ebenini mikersin dünyanın üzüntüden, yenince ortalığın .mına koyarsın sevinçten. yan kraldan daha kralcı gibi geliyo bana :D
-
Ben Eskişehirspor'umu anlatsamm.... Ahh ahh...
Anlatıcamda, rezerve ediyorum. Fanatizm; Türkiye futbolunu piç eden bizans takımlarına karşı (3 büyükler ddiğiniz) ; doğduğun büyüdüğün şehrin takımını tutmaktır. EsEs'imi tutmaktır...
Taraftarlık mı ? Taraf olmaktır.
---
Eskişehirsporluların meşhur sözü vardır ;
"Sevinmek için sevmedik"
Buda 2. ve 3. liglerde stadı tamamen doldurmamızın nedenini açıklıyor. Bugün fener, gs falan 2.-3. lige düşsün. Kaç taraftarı kalacak görürüz. İŞte onlar tarfatar.
Biz ise fanatiğiz...