Taraftarlık Ve Fanatizm
-
Yalnız bu kavramları sadece spor üzerinde incelemek çok büyük bir yanılgı.
Pek okumadım yorumları ama ilk yorumlarda sadece maça gitmekten falan bahsedilmiş onu fark ettim.
Eğer öyle bir durum varsa ortada hata ediliyor demektir. Bi grubun hatta bir ideolojinin ya da bir varlığın bile taraftarı ya da fanatiği olabilir.
Taraftar olmak her ne kadar nazik şekilde gerçekleştirildiğinde hoş görülebilir olsa da fanatizm iğrençtir.
-
Örneğin bisiklet sporunda taraftarlık vardır, ama ben fanatizm türü bir taşkınlık görmedim. Bir yarışta kavga eden sporcu gördüysem de, şehrinin takımı için fanatiklik yapan duymadım.
Bisiklet sporu gibi ''diğer'' olarak tanımlanan sporlar Türkiye'de insana maddi olarak birşey kazandırmaz. Fanatizm üstünde paranın döndüğü sporda daha çok gölüyor gibi. -
Ders " Spor Sosyolojisi" oldugu icin mecburen spordaki fanatizm ve taraftarlık kavramlarına yoneliyoruz yoksa elbette bilisimden tut, sinemaya kadar her alanda vardir bu olgular.
@Ereresel hocam cok onemli noktayi yakalamis. Uzerinden maddi kar elde edilen branslarda(futbol) fanatizm kavrami daha bir on plana cikiyor.
-
2 side aynı bok zaten ingilizcede aynı anlamda fan
sadece futbolda niye olsun
mesela facebookta bir artistin sayfasını beğenirsin
artist yanlış işlerde yapsa bir anda avukatı kesilirsin, yaranmak için herşeyi yaparsın, arkasında durursun, özellikle türkler yapar bunu çıkar sağlamak için :) -
CameL bunu yazdıAma aynı A takımı için Y kişisi , sabahın köründe kalkıp buz gibi havalarda deplasman yollarına düşer , kışın ortasında gece yarılarına kadar pankartlar boyar . Cebinde kalan son parasını bir amatör branş maçına gitmek için harcar vb.
Iste, benim anlayamadigim nokta burasi. Bir insan(!) nasil olurda, evinde coluk cocugu acken cebindeki prasini, cocuklarin rizkini goturup ahmak gibi bir maca verir.
Ayrica ulkemizde spor denilence neden sadece futbol denildiginide hic anlamis degilim.