TC. Devletinin Dinlere Ve İdeolojilere Yaklaşımı
-
Katı islami kurallar ile yaşamış bir toplumun Atamız saysesinde aydınlanması ve devlet kararlrının işlyeşinde islama yer verilmeme süreci.M.K.Atatürk'den sonra insanlara tam olarak aşılanamamış bu süreçte toplumun bazı kesimleri laikligi anlayamamıstır.Yüzlerce şarlatan hokkabaz bu sürecten faydalanarak ortaya çıkıp,devletinde bu konuda ki eskilgi yüzünden hayat bulmuştur.Ne yazıki yeni toplum düzeni,dinci kesim yobaz-ılımlı şeriatcı diye kendi içinde ayrılırken diğer taraf mülüman-laik-demokrat diye ayrılmıştır ve tüm ideolojiler bu ayrılıkları baz alıp ortaya çıkmıs ve partiler kurulmustur.Zincirin bir halkası kırıksa digerleride malesef saglam olmuyor.Bu yüzden TC 'nin katı laik kurallar ile yönetilmesi lazım ki bu kırık zincir ancak ozaman düzelsin.Çünkü demiri ilk önce ısıtıp sonra üzerine vurarak ancak sekil verebilcek hala getirebilrisniz..Bu yüzden bizim dine yaklasımımız insan ile Tanrı arasında oldugunu idrak etmektir
-
Hoca sorun basittir.
Modern devlet modelinde:
Din manevi dunya isleriyle ugrasir.
Devlet dunya isleriyle ugrasir.
Bireyler dini inanclarina gore ayricalikli olamazlar.Bir birey baska bir bireyi veya devlet bir bireyi inanclarindan dolayi yargilayamaz,tavir alamaz.Ulkemizin ana sorunu budur.Bir birey dusuncesiyle baska bir bireyi ezmeye kalkmadigi surece sakinca yoktur.Bu noktada ornegin: turban konusu , bir turbanli ogrenci benimle birlikte universite siralarina oturabilir,bunda hicbir sakinca gormuyorum ben.Ancak turbaniyla oturan ogrenci taktigi turbani "dini gereklilik" kalibi disina cikarip "siyasi propaganda" ve "diger bireylerin kisilik haklarina mudahele" amaciyla kullandigi zaman olmaz.Ulkemizde de turbanin engellenmesinin nedeni budur.Kurunun yaninda yasta yanar mantigiyla kafasi turbanli ama beyni dansoz olanlar , gercekten inancinin gerekliligini yerine getirenlerin ezilmesine neden oluyor,haksizliga ugramasina neden oluyor.Iste bu noktada turbani gercekten inancinin gerekliligi oldugu icin takan insanlarimiz,yanli hedef secerek cumhuriyet-ataturk-laiklik cercevesini vurmaya calisiyor.Oysa o beyni dansoz olanlari temizleser,turban sorunumuz kalmayacak.Benim tanidigim cok samimi bayan arkadaslarim var turbanli.Kiz umursamaz ya kim ne giymis kim ne yapmis.Ama bircok kaltak tanidigim turbanli(!) da var.Yani hakaret edecegim,kufur edecem...Simdi bu ulkemizin dusunce-tartisma kalibinin bir sorunu aslinda.Bir devrimci nasil birilerinin gozunde "bolucu" "vatan haini" modeli olusmasina neden oluyor.Burada suc yine bizlere ait,bizler bu memleket icin gozunu kirpmadan dar agacina cikan denizleri ,bolucu teror orgutnun propaganda araci olarak kullanmasina izin verdigimiz surece "deniz" i gorenlerin aklina pkk gelecektir.Biz bunu temizlersek is cozulecektir...
Yani bu noktada devletin resmi bir dininin olmasina gerek yoktur.Devlet devlet gibi olmalidir.Devlet catisi altinda yasayan insanlar icin hangi rejimi secmis,insanlara hizmet nasil ulasiyor,sosyal haklar vs devlet bunlarla ugrasmalidir.Onun disinda hersey bizim kendi sorunumuzdur dusunce-tartisma kalibimizin yanlisligindan kaynaklanir.Bu yanlisligi ben dahil herkes sik sik tekrarlamaktadir...
-
Laik'liğin babası İslam din'i zaten. Dinimizde dinde zorlama yoktur denilmektedir. Peygamberimiz savaşlarda. Bırakın insanı şunu bunu. Çimenlere bile zarar vermeyin demektedir.
Kanuni Sultan Süleyman
Fatih Sultan Mehmet
ve nice büyük önderlerimiz islamı doya doya yaşamış. Hocaları bizzat evliyalar olmuştur. ve laikliğinde nasıl olacağını göstermiştir. Şu anda avrupada Hristiyanlık din'i çok ön baskıda olup. BAzı arkadaşları ndediği gibi futbolcular papayla konusur. Kliseye giderler. Puş (amerika başkanı) bizzat misyoner olur. Düşünsenize Abdullah Güln'ün dinle ilgili böyle bir adım attığını. Direkt şeriatcı anti laik geri kafalı diye tanımlanır.
Bizim ülkede insanlar kendi din'ini çekemiyor. Laik olacam diye yırtınıyor. Her b.ka laikliğinde karıştırılması yokmu bitiyorum zaten :D. Yani neyse fazla konusmiyim çünki konus konus aynı tas aynı hamam.
-
CompiterWolf'a hak veriyorum,devlet onun ya da bunun dini ile değil,kendi işi ile uğraşır,bir de olaylar hiç bir zaman kitapta kanunda yazan gibi değildir,yönetenler de yönetilenler de insan,olaylar kişilerin ya da etkin grupların çekiştirmesi ile başka yönlere sapabiliyor çok rahatça.Çocukluğumda hatırladığım etrafta başı örtülü bir çok insan olduğu ve kimsenin kimseye karşımadığı,ama geldiğimiz yer inanaçtan dolayı başına örtenler değil,siyasi bir hareketin yönlenmesi, başörtüsü bahane,Kahramanmaraş'ta bacımın başörtüsüne uzanan eller... diye uzayan bir söylem var karşımızda,yere ve zamana göre düşünemeyenlerin söylemi bence bunlar,geçmişle gelecek arasında bağ kuramadığımız sürece daha çok yaşarız böyle denklemleri.Siyasi oyunlar ile karşı karşıya olduğumuzun farkına varamayan büyük bir kitleye sahibiz.Atatürk'ün yüksek medeniyetler seviyesinden bahsederken toplumsal bilinçlenmeyi ve kültürlü,gözü açık bir toplum olmamızı istediğini düşünüyorum.Ülkeyi parsel parsel kurum kurum satan bir zihniyetin ''Bacımın türbanına dokunma,Kahramanmaraş'ta Sütçü İmam...'' diye başlayan söyleme dikkatle bakarsak o uzanan ellerin yaptığı ile şu an türbanı savunan hakim zihniyetin arasında pek fark göremiyorum.Sütçü İmam ülkesine uzanan eli kırdı,zaten o dönem Anadolu'daki kadılnarın neredeyse tamamı kapalıydı,bunda şaşacak bir şey yok,uzatmak istemiyoru,konu dallanıp budaklanacak.Kısaca devlet onun ya da bunun dediğini değil,yapması gerekeni yapmalı,elbette ayağına takılan birşeyler olursa gerekirse kesip atacak ya da müdahale edecektir,burada önemli olan küçük bir zümrenin yahut insanların istediği değil,devletin bekaasıdır.
-
istiklal savaşından çıkan ülkemizin atatürk ile yönetime başladığı devirde;
doğru dürüst erkek kalmadı.sadece 250 bin askerin çanakkalede şehit olduğu düşünülürse yıllardır savaş yapan memlekette nerdeyse erkek kalmamış . ne nüfus daireleri kaldı ne kimlik bilgisi yakılıp yıkılmayan yerde kalmadı.yani çoğu tapu kayıtları kayboldu.nüfus bilgileri kayboldu. birde ardından gelen devrimlerle millet yeniden doğmuş gibi oldu.harf devrimiyle tümden cahil duruma düştü. yani sakın yanlış anlaşılmasın devrimlere atıfta bulunmak yok. yeniden bir çok atamalar vs.. yapılacak ve çok büyük bir boşluk var doldurulacak .kim dolduracak .? yönetim kadrosu her şey sıfırdan olması gerekiyor. kısaca ülkeye baştan aşa bir format çekildi. bu arada yerel savaşlar ,sütcü imamlar antep ,maraş, urfa vb. yerlerde kahramalık destanlıklarıda yazılıyor .
sonuçta toprak ağaları türedi neden çünkü tapu kayıtları kayboldu veya eken biçen sahipleri öldü kalanlar ise sahip çıkacak gücü kalmadı . bu ağalar binlerce dönüm araziden elde ettikleri gelirlerle zengin oldular.aynı zamanda köylü halk bunların yanında çalışmaya başladı bu zenginleri birilerinin kontrol etmesi gerekmeye başladı. ama devlet kontrol altına alamadı atatürk ün toprak reformu yapmaya ömrü yetmedi ve ardından gelen iktidarlarda bunların siyasi gücü var diyerek dokunamadı ya bakan oldular yada vekil yada siyasileri emrine aldılar.halen dikkat edilirse bakanların çoğu oradan çıkar. zamanında bu potansiyeli ve halkın cehaletini dikkate alan illegal örgütler yani derin devlet güçleri illegal örgütler kurarak kürt ayrımcılığına başladılar.
dininde birleştirici unsur olmaktan çıkarılmasıyla şimdiki duruma geldi ve yasadışı örgütlerin peşine cahilce düştüler.
laiklik demek dine düşman anlayış tarzıylada empoze edilmeye başlayınca oradaki halkın dine bağlı olanları bir partiye ,kürt milliyetçiliğini illegal manadan legal örgüte taşıyan diğer partiye oy vererek rengini açıkça ortaya koydular.o taraftan başka bir partide çıkmadı.ülkemizde öncelikle laikliğin tanımı ve çerçevesi tam olarak tanımlanmalıdır. din ve devlet işlerinin ayrılması bir yönetim biçimi olup kişileri bağlamaz. din ile devlet nasıl yönetilirden bir kavram oluşturulursa bir şablon oluşur. ve din dışı bir devlet nasıl yönetilir sorusu ise çıkan anayasa ve kanunlar halkın gelenek ve örfleri dikkate alınarak yapılır. mesela domuz etini serbest bırakıp kasapta sattırsanız bile halk bunu almaz. hatta karşı çıkar . ama hükümet derseki ben namaz kılmayanı hapse atarım .işte ozaman laiklik ilkesi çiğnenmiş olur. ama temel yaşam özgürlüklerine dini yönden kişisel uygulamalara sınır getirirseniz o zamanda çiğnenmiş olur.
-
devletin dini olmaz.
-
blackhammer bunu yazdı:
-----------------------------
devletin dini olmaz.
-----------------------------bütün avrupa ülkelerini devletten saymıyor musun sen :S ya israil oda devlet değil, hımm !
aaa çok ayıp :P
-
FireX bunu yazdı:
-----------------------------Yine mi sen?
-----------------------------ben dicedim falla z chan geri döndü :|
-
Devlet işlerine Din Karıştırılmaması Taraftarıyım, Ancak Devletinde Dini inançlar Hususunda Anayasadaki ibarelere Uymasından Yanayım. Tutturmuşlar Ülkede Türban yasak, Tabiki bir Devletin Kurumlarına Giriş Çıkış Kıyafet Normu olmalıdır, Ama Uymuyor Halkının Çoğunun yaşam tarzına Uymuyor, Bu hususta Yasal Düzenleme getirilebilir pekala.
Ama Tv den bas bas bağırarak Kız Çocuğunu Okutmayan babaya Hapis Cezası var diyebiliyor, Olacak iş değil, Madem Sen halkına uymuyon Halkını Takmıyon Halkınında Senin kurumlarına Girip girmeme Kararı alması Doğaldır, Uygulanan Sadece Dayatmadırki Anayasanında Birinci Maddesiyle Çelişmektedir Ayrıca Laikliklede Çelişmektedir.
Bir Çoğumuzun Laikliği Farklı Tanımamıza Sebep bir Enstantene Ortaya Doğurmaktadırki, Yapay olarak üretilen Onun bunun keyfi Rejimidir Olan bitenler. Halkını Halkının yaşam tarzını Dikkate almıyor sonrasında da Her şey Kötü gittimi Ben nerde hata yaptım polemiğine Giren Akıllara Zarar bir Yönetim Şekline Bürünmüş Zavallı Cumhuriyet Yönetimimiz.
Halkın kendi kendini Yönettiği Yönetimmiymiş bizimkisi Geç canım, Başa geçenin bile yönetemediği Yönetmekten acizlerin başa getirildiği Tuhaf bir rejim sadece bizimkisi, Sadece Adı Cumhuriyet.Sürekli olarak kendi yarattığımız Karın Ağrılarımız Sancılarımızla Uraşıp dururuz, Milletlerin hepsi gelişti biz arkalarından bakarken utanmıyoruz bile.
-
israil dine dayalı bir devlet,evet doğru. israile iracat yapabilmek için satacağım ürünün gümrük tarafından kabul edilmesi için önce bir haham dan bu malın musevilik dinine uygun olup olmadığına dair belge almam gerekiyor :) ve israil çok güçlü bir devlet. :)
gelelim Türkiye ye, laik fakat güçsüz bir devlet (askeri deil ekonomik,siyasi vb.)
bu verilere dayanarak devletin dinci olmasını isteyen arkadaşlar var (:
ama siz siz olun, diğer devletlerle Türkiyeyi asla aynı kefeye koyup, aynı mantıkla tartmayın.
şu anda kimsenin israilin topraklarında gözü yok, kimsenin israili ele geçirme gibi bi planı vs yok zaten olamaz da.. o yüzden adamlar dinci de olsa stanist de olsa pek bişey farketmez..
ama Türkiye üzerinde ise 77 milletin planları var, sen devlete dini bir görüş getirmek gibi bir aptallığı yaparsan, elin yahudisi gelir pkk nın yaptığı gibi ben imamım şuyum buyum der toplar bütün embesilleri etrafına.. akp nin yaptığı gibi..
o yüzden bu ülke laikliğe muhtaçtır, laiklik olmazsa ayakta kalamaz, bu ülkeyi ayakta tutan en önemli ilke laikliktir.
bana kalsa eski zamanlardaki gibi olsun derdim, bir Hakan ve Hatun olsun, Hakan yaptıklarından dolayı Göktanrı ya hesap versin :) ama o zamanlar Hakanların soyu belliydi, hepsi asil insanlardı, şimdiki gibi arap taşakları yoktu başımızda :|
uykulu uykulu bu saatte yazdım bişiler de yazım yanlışları vs yaptıysam kusra bakmayın gözümü zor açıorum :|