Teze Giriş Yaptım

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pikacu
    Pikacu's avatar
    Erkek

Merhaba arkadaşlar,

Uzun bir mücadeleden sonra çok istediğim yüksek lisansa geçen sene eylülde başladım. Önce olay nasıl gerçekleşti onu anlatmak istiyorum.

2012 yılında hem Ege Üniversitesi’ne hem de Marmara Üniversitesi’ne yüksek lisansa başvuru yapmıştım. Marmara Üniversitesi'nde bilimsel sınavda ve mülakatta kaldıktan sonra Ege Üniversitesi'ne de başvurdum ve dil sınavını geçemedim. Böylelikle Ege Üniversitesi defteri kapanmış oldu. Aynı yıl içinde yüksek lisans başvurusu yapmadan önce nisanda Antalya'da bir otelde işe girdim ve burada 4 ay çalıştıktan sonra başka bir otele geçtim. Geçmem biraz sancılı oldu ama sonunda orada da çalışmaya başladım. Sezon yavaş yavaş kapanmaya başlarken bende Kurban Bayramı'na az bir süre kala işten çıktım. Bu esnada da tecili bozdurup askere gitmeye karar verdim. Askere gitmeden önce kısa dönem olursa ve haziranda kesin biter mi diye iyice araştırma yaptım. Kısa dönem çıkar ve haziranda biter umuduyla 12/12/2012 tarihinde askere gittim. Herkes bu tarihe nikah için gün alırken ben Amasya yollarında askere doğru gidiyordum. Askerde de Allah’a şükür rahatım iyiydi. Burada mülakat için çalıştım.

23 Mayıs 2013 tarihinde terhis oldum ve memlekete döndüm. Anneme yüksek lisans için başvuru yapacağımı söyledim ve aramızda büyük bir mücadele başladı. O bu işi istemiyordu, iş bulup hayata atılmamı, evlenip çocuk yapmamı bekliyordu. Kendisi de haklıydı. Evde tek küçük ben vardım ve benimde diğerleri gibi evlenmemi istiyordu. Uzun uğraşlardan sonra ikna ettim ve ilk haftası Marmara Üniversitesi yüksek lisans başvuruları başlamıştı. Hiç vakit kaybetmeden başvurumu yapmak için İstanbul’a geldim, evraklarımı teslim ettim ve geri döndüm. 20 Haziran’da ise bilimsel sınav ve mülakat vardı. Bilimsel sınava gitmeden önce Karabük’te abim bileti, “Saat kaça aldın? ” diye sorduğunda ise gece 3’aldım ve bilimsel sınava yetişeceğimi söyledim. O ise “Gece 12’ye al, bir aksilik çıkar sınava geç kalırsın.” Diye uyarıda bulunmuştu. Ben ise “Başvuru yapmaya giderken saate dikkat ettim, gece 3’te bindiğimde yetişiyorum” diye cevap verdim. O ise “ Tamam sen bilirsin.” dedi.

Sınav için gece 3’te otobüse bindim ve sabah 7.45 gibi Samandıra Tesisleri’nde oldum. Servis için saat sekizde kalkacak dediler. Bekliyorum, bekliyorum, hala bekliyorum. Saat yavaş yavaş ilerliyor, bir yandan da sınav saati yaklaşıyor. Bilimsel sınav ise sabah saat 9-10 ile arasında olacak. Saat 8.15 oldu servisten hala haber yok. Sinirlendim, uzun zamandan beridir bu anı bekliyorum. Benimle bekleyen diğer müşterilerde sinirlenmeye başladı. Saat 8:30’da servise bindik. Yollarda sanki o anı bulmuş gibi tıklım tıklım otobüs ilerlemiyor. Beni bir telaş bastı. Telefonundan anabilim dalı başkanın odasının numarasını buldum, aradım, durumu anlattım. Kendileri de “ Sınav 9’da başlayacak, ileri alamam, sınav bitmeden yetişirsen sınava alırım, yetişemezsen kusura bakma” dedi açık ve net bir şekilde. Saat 9.40’ta Göztepe kampüsünün içine girdim. Sırtımda çanta koşa koşa sınava gidiyorum. Koşarken önümdeki insanları itekledim, merdivenleri üçer üçer çıktım. Nefes nefese kaldım ve boğazım kurudu.  Sınav salonuna vardığımda sınıfta kaç kişi olduğunu bilmiyorum, sınav oluyorlardı. 9.45’te sınav kağıdını elime aldım. Üç soru vardı. Elimden geldiği kadar cevap verdim. Saat on oldu ve herkes çıktı. Telefonda konuştuğum anabilim dalı başkanı geldi ve bana “Herkes verdi çıktı, sende ver ” dedi ve elimden sınav kağıdını aldı. Mülakatın da aynı gün olmasına rağmen ertesi gün olacağını söyledi ve ben o an yıkıldım resmen. Tüm planlarımı aynı gün yapılacak bilimsel sınav ve mülakat üzerinden yapmıştım. Yapacak bir şey yok ve ben kalacak yer aramaya başladım. Liseden arkadaşım vardı ve burada markette kasap reyonunda çalışıyordu. Onu aradım. O ise “Şimdi çalışıyorum, sen akşama kadar gez dolaş, ben işten çıkıncı seni ararım.” dedi. Hava da sıcak, gidecek yer bilmiyorum, tanıdık yok. Zar zor akşamı ettik ve arkadaş ile saat 8 gibi buluştuk. Buluştuktan sonra ben lavaboya gittim ve elimden telefonu İstanbul’un kanalizasyon şebekesine telefonumu hediye edercesine düşürdüm. Tüm aksilikler üst üste gelmeye başladı. Telefonu bıraktım ve çıktım oradan. Yemek çay içmek falan derken saat on iki oldu. Kalacağım yere doğru yavaş yavaş gitmeye başladık. Ve arkadaş benim kalacak yer işini ayarlamaya çalışırken aradığı arkadaşa da bir türlü ulaşamadı. En son gece iki gibi kafamı yatağa benzer benzemez şeye, keza yastıkta aynı şekilde, kafamı koydum. Sabahta altı gibi kalktım. Tam uykumu da alamadım gibi, biraz sersem gibiyim. Her neyse mülakat vakti yavaş yavaş gelmeye başladı. Bende elime kitabı alıp, mülakat için çalışmaya başladım. Vakit geldi, mülakata girmeden önce “Acelesi olan varsa ilk önce onu alacağız.” dediler ve bende yaşça büyük 40-45 yaşlarında bir bayan girdi. Daha sonra ben girdim. Mülakatta “Neden bu bölümü seçtin, tez için ne yapmayı düşünüyorsun, eğer olursa yurt dışına gidebilir misin, Kazakistan’ın tarım politikasından bahset, Orta Asya üzerinde bulunan hava akımı nedir?” diye sorular sordular. Bende son soru hariç hepsine cevap verdim. Alan dışı olduğum için bir sene hazırlık okumam gerektiğini söylediler ve bende bunu göze alıyorum, dedim. Alan dışı olduğum için anabilim dalı başkanı bana çok olumsuz baktı, diğer hocalarda her hangi bir olumsuzluk sezmemiştim ama yine de içimde olumsuz olacağına dair büyük bir şüphe vardı. Son soruyu mülakata giren herkese sormuşlar ve kimse bir cevap verememiş.* Mülakattan çıktım ve hızlı adımlarla oradan uzaklaştım. Biletimi alıp artık eve dönmek ve uyumak istiyordum. Biletimi aldım ve servise binip artık otobüse saatini beklemeye başladım. Vakit geldi ve otobüse bindim. Hareket ettiğimizde hemen uyuya kaldım. Karabük’e vardığımda mülakatın olumsuz havasını kafama takarak artık iş aramaya başladım. İş bakarken haziran sonu gibi sınav sonuçları açıklandı ve on kişilik kontenjana yedi kişi aldılar, ben ise son sıradan girdim. Hazırlık sınıfı filan da okumayacaktım. Artık sevinçten iş aramayı filan bıraktım. 21 Temmuz Pazartesi günü kayıtlar başlıyordu. İlk gün kayıt yaptırmaya gittim ve *****01 numara ile bu sefer ilk sırada kayıt yaptırdım. Öğrenci numarası da kayıt yaptırma sırasına göre oluşuyormuş.

Kayıt yaptırdık ve bu seferde kalacak yer sıkıntı olmaya başladı. Arkadaşa söyledim, o da sağolsun kalacak yeri ayarladı. Eylülden beridir İstanbul’dayım. Marmara Üniversitesi’nde Allaha çok şükür 3.00 GANO’da yaptım.

Ve ders dönemini başarıyla bitirdikten sonra da temmuz başı gibi tez dilekçesini verdik. Daha önce tabi danışman atama dilekçesini vermiştik. Tez dilekçesini enstitü yönetim kurulu tezde biraz oynama yaparak tez adını değiştirerek tarafımıza  posta yolu ile bildirdiler.

Şuan tez için, geçmişte o konu ile yapılan tezleri okumaya başladım.

Durumu sizinle paylaşayım dedim.

*Soruyu sınıfta aramızda tartıştık, kimse pek bir şey söyleyememiş.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    futurist
    futurist's avatar
    Dişi

tebrik ederim.

"hiç okuyanla okumayan bir olur mu" lafının hikayesi

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, ama uğruna ölünecek arkadaş bulmak çok zordur
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    samaccc
    samaccc's avatar
    Erkek

tebrikler

okumuş adamın hali başka yazılar sayfaya sımamış:S

Minimalist Değilim, Tembelim ( Artık yazmanın anlamı yok, açık hedef oluyoruz. Konuşarak, yazarak, kumda siyasetçilik oynayarak yapılabilecek şeyler bitti.)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pikacu
    Pikacu's avatar
    Erkek

@futurist

Estağfurullah, daha yolun başındayız, önümüzde uzun bir yol var.

@samaccc

Wordde yazıp, ondan sonra buraya koydum. Onun için bu şekilde çıktı. 

Teşekkür ederim.

Pikacu tarafından 04/Ağu/14 00:28 tarihinde düzenlenmiştir
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TeRRoR
    TeRRoR's avatar
    Erkek

hocam bölüm neydi? (göremedim galiba yada yazmamışsın)

herkes programcı olmak zorunda değildir, lütfen bir zorunluluk gibi programlama dilleri öğrenmeye çalışmayın. yabancı dil filan öğrenin amq.// s.kimin etini yerim, kasaba minnet etmem.// ince düşünene kalın girer.//
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    akmarky
    akmarky's avatar
    Erkek

hocam yamulmuyorsam hazırlık ders döneminden önce okunuyordu?

tebrik ederim bu arada :)

akmarky tarafından 04/Ağu/14 00:38 tarihinde düzenlenmiştir
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    h2run
    h2run's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

hocam tebrıkler yabancı dıl Sınavını nasıl hallettın ?

- Ben alışılmış şeyleri sevmem, bilirsin.Yaşamaksa ; dilediğim gibi yaşamalıyım, sevmekse; gönlümce sevmeliyim.Kendi elimle yazmalıyım alın yazımı,ölmekse istediğim anda ÖLMELİYİM.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pikacu
    Pikacu's avatar
    Erkek

@TeRRoR

Hocam açıktan İktisat mezunuyum. Yüksek lisansı ise Marmara Türkiyat Araş. Ens. Türk Dünyası Coğrafyası ABD'de yapıyorum.

@akmarky

Hazırlık değil bilimsel hazırlık olarak geçiyor. Eğer alan dışından giriyorsan bir sene bilimsel hazırlık dersi almak zorundasın. Daha sonra iki yarı yıl ders dönemi ardından yine iki yarıyıl tez dönemine geçiyorsun.

@h2run

Hocam girdiğim bölüm yabancı dil istemedeği için avantajım vardı ama şimdi doktora için o dili vermek zorundayım.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    h2run
    h2run's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Aynen benimde yds yi gecmem lazim cok sinir bozucu birsey , 65 alman lazim seninde.

- Ben alışılmış şeyleri sevmem, bilirsin.Yaşamaksa ; dilediğim gibi yaşamalıyım, sevmekse; gönlümce sevmeliyim.Kendi elimle yazmalıyım alın yazımı,ölmekse istediğim anda ÖLMELİYİM.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pikacu
    Pikacu's avatar
    Erkek
    h2run bunu yazdı

Aynen benimde yds yi gecmem lazim cok sinir bozucu birsey , 65 alman lazim seninde.

Evet doktora için en az 65 gerekiyor. Sen ne yapıyorsun?

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zeybekustasi
    zeybekustasi's avatar
    Erkek
    Ustat yazini cok begendim tasvirler ve tarihler on numara olmus :) Universite 3 deyim doktora filan hic dusunmuyorum o yuzden konuyu pek anlamadim ama yazi guzel.

https://www.youtube.com/watch?v=WC3-71NKwPw
Toplam Hit: 2467 Toplam Mesaj: 29