The Panama Papers
-
Dünya, Panama Papers belgeleriyle çalkalanıyor: 11 milyon gizli belge...
Dünya, binlerce belgeden oluşan Panama Papers belgelerinin peşine düştü. Gizliliğe önem veren hukuk firmalarından biri olana Panamalı Mossack Fonseca'ya ait olduğu öne sürülen 11 milyon gizli belge sızdırıldı. Belgelerde dünya liderleri ve ünlülerin vergi kaçırmak ve para aklamak için hangi yollara başvurduğuna ait kanıtlar olduğu iddia edildi.
Birbirinden ünlü isimlerin vergi kaçırmak için kullandıkları banka hesapları ile bir takım hukuki belgelerin yer aldığı sızıntılarda Türkiye'den herhangi bir isim bulunmadığı belirtildi.
Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca sızan dosyaların yaklaşık 2.6 terabayt büyüklüğünde olduğu açıklandı. İddialara göre belgeler 40 yıllık bir süreyi kapsıyor ve yaklaşık 210 bin şirket hakkında bilgiyi içeriyor.
Sızan belgelerde eski liderler ile mevcut bazı siyasilerin isimleri de yer alıyor. Belgelerde İzlanda, Pakistan başbakanları ile Ukrayna Cumhurbaşkanı bazı bakanlar ve Suudi Arabistan Kralı'nın ismi de bulunuyor.
Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’dan sızdırılan “uluslararası vergikaçakçılığına” ilişkin kayıtlarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı Sergei Roldugin’in adı geçiyor.
Alman “Süddeutsche Zeitung” gazetesi tarafından elde edilen ve hukuk firması Mossack Fonseca’ya dayandırılan yaklaşık 11 milyon sayfalık kayıtların ilk kısmı, “Panama kayıtları” adı altında Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından uluslararası medya ile paylaşıldı.
İngiliz The Guardian konuya ilişkin haberinde, vergi kaçakçılığına ilişkin belgeler içerisinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı müzisyen, viyolonselist Sergi Roldugin’e ait offshore banka hesaplarının olduğunu, vergi kaçırmak için yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık para transferinin Putin’e kadar uzandığı iddia edildi.
LİSTEDE 12 LİDER, 143 POLİTİKACI VAR
Sızdırılan “Panama kayıtlarında” 12 devlet lideri ve 143 politikacının adının geçtiği belirtildi.
Panama merkezli Mossack Fonseca isimli hukuk şirketinin kayıtları içerisinde Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Irak'ta eski Başbakan İyad Allavi, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in oğlu Alaa Mübarek ve İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson gibi çok sayıda önemli ismin yer aldığı belirtildi.
Dokümanlarda İngiltere’deki Lordlar Kamarası’ndan altı lordun, iktidardaki Muhafazakar Parti’den üç eski vekilin, yine İngiltere’deki siyasi partilere bağış yapan çok sayıda kişinin isimlerinin de geçtiği öne sürüldü.
PANAMA PAPERS NEDİR?
Panama merkezli Mossack Fonseca’ya ait 40 yıllık özel belge ve dökümanların internete sızmasıyla birlikte, offshore hesaplarda servetlerini saklayan siyasi liderler, sanatçılar ve suç çetesi liderlerini ifşa eden belgelere Panama Papers (Panama belgeleri) adı verildi.
kaynak:sol.org.tr
Türkiye ile ilgili belgeler mayıs ayında açıklanacakmış.
https://panamapapers.icij.org/
Türkiyeden adı karışanlar.
http://offshoreleaks.icij.org/search?country=TU&q=&ppl=on&ent=on&adr=on
Edit:
izlanda başbakanı istifa etmiş
csfrt tarafından 04/Nis/16 02:23 tarihinde düzenlenmiştir -
bu belgeler cok kisinin basini yakacak gibi gorunuyor :) tabi siyasilerden cikan olursa onlar nasil sivayacaklarini bildikleri icin ve ar-namus-haysiyet-seref-onur gibi kavramlardan bihaber olduklari icin onlarda sorun olmaz..
-
abdliler farklı şirketten mi kaçırıyomuş tek isim göremedim.
-
Tr dekilerin ismi çıksada sorun olmaz çünkü ne demiş şair
Türk milleti gariptir
Her lafı kaldırmaz
İbne dersin kızarda
S....... Aldırmaz
Neyzen Tevfik.
-
Reis Putine karşı yapılan bir darbe girişimi. Ardında muhtemelen İsrail ve ABD var.
Yalnız adamlar derslerine baya çalışmışlar. Normalde leak dediğimiz mevzu el altından gizli saklı yapılır. Bunlar bildiğin her anı karikatürize falan etmişler. Büyük işler dönüyor.
Austen tarafından 04/Nis/16 09:45 tarihinde düzenlenmiştir -
Austen bunu yazdı
Reis Putine karşı yapılan bir darbe girişimi. Ardında muhtemelen İsrail ve ABD var.
Yalnız adamlar derslerine baya çalışmışlar. Normalde leak dediğimiz mevzu el altından gizli saklı yapılır. Bunlar bildiğin her anı karikatürize falan etmişler. Büyük işler dönüyor.
Bu kadar çabuk karikatürize edilmesinin nedeni leak in su an değil 1 sene önce gerçekleşmiş olması.
LeveragEffect tarafından 04/Nis/16 10:01 tarihinde düzenlenmiştir -
Hiç birşey olmaz fırat bu abi
-
-
Bir çok ülke karışacak siyasi ve ünlü iş adamı dediklerimizin başı yanacak ama siyasi liderler yine montaj v.b. diyerek birilerinin üzerine sıvayıp sıyrılacak. Her zaman izlediğimiz seneryo çekirdeğimi aldım mayısı bekliyorum.
-
ArduouS bunu yazdı
bi mal benmiyim diye düşürken bunu görmek acayip sevindirdi ahahahha :D
-
https://twitter.com/SonVesayet/status/716899735462739968
