TRT1 "Diriliş Ertuğrul" Dizisi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    elcondor
    elcondor's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    RotKerim bunu yazdı

ilk bölümümüydü dünkü?

evet

.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    turkz
    turkz's avatar
    Erkek

Diziyi seyrettim gerçekten başarılı dönem hakkında az kaynak olmasına rağmen 1. bölümü çok güzel işlemişler. Hobi olarak haçlı seferleri dönemini araştıran öğrenen biriyim ve tarihsel olarak büyük hata görmedim diyebilirim.

Sebnem bunu yazdı

Apolitik bir insanım fakat gerçeklerin çarpıtılmasından hiç hoşnut olmam. Selahaddin Eyyubi'nin torunları ile Türkleri birbirine düşürmek aslında Türkler ile Türkleri birbirine düşürmek istenmektedir fakat burda TRT1 ve dizi Kürt halkına sahte bir tarih oluşturmaya çalışıyor. Ha umrumda mı? Değil fakat tarihin çarpıtılmasına karşıyım ben.

Haçlı seferleri dönemi hakkında en çok itibar gören akademik eser Steven Runciman tarafından yazılan ve 1987 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından da haçlı seferleri tarihi isminde basılan eserdir. 2. cildinde Salaheddin'in kürt komutan Şirkuh'un yeğeni olduğu ve özetle mısırın sultanı olarak haçlılara karşı müslümanları birleştirdiğinden bahsedilir. Salaheddin ırk milliyet gibi kavramlara hiç dokunmadan müslümanları birleştirip haçlıları temizlemek amacıyla hareket eder.(hatta o dönemde kimse ırk adına savaşmaz özellikle türkler. Hatta hükümdarlık için yaptıklarını okuyunca tarihten hiç ders almadığımızı üzülerek görürsünüz.) Vikipediadan baktığınızda da türk kökenine 2 arap kökenine 2 kürt kökenine 8 kaynak varken Salaheddin'in türk olduğunu söylemek zor.

Büyük ihtimal Salaheddin'in torunları derkenEyyübi devleti ve bağlantılı devletler kastedilmiş yani mısır kudüs ve çevresini yöneten devletler ve türkler derkende halep bağdat kürtlerin olduğu bölgeler ve anadoluyu yöneten selçuklular ve bağımsıztürk boyları kastedilmiş. Sonuç olarak tarih çarpıtılmış diyemeyiz ama o cümle evet çok iddialı olmuş sadece müslümanları birbirine düşürmek dese daha doğru olurdu. Çünkü o dönemde ırk devletleri düşüncesi yok din devletleri var hatta türkler bölgedeki tüm devletlerde bizansta bile bir şekilde ya hükümdar ya yönetimde ya askeri gücünde belirleyici konumda.

Dünyayı iyiler kurtaracak.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fikibok
    KaptaN
    KaptaN's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    kalemlik bunu yazdı

Diziyi seyrettim gerçekten başarılı dönem hakkında az kaynak olmasına rağmen 1. bölümü çok güzel işlemişler. Hobi olarak haçlı seferleri dönemini araştıran öğrenen biriyim ve tarihsel olarak büyük hata görmedim diyebilirim.

Sebnem bunu yazdı

Apolitik bir insanım fakat gerçeklerin çarpıtılmasından hiç hoşnut olmam. Selahaddin Eyyubi'nin torunları ile Türkleri birbirine düşürmek aslında Türkler ile Türkleri birbirine düşürmek istenmektedir fakat burda TRT1 ve dizi Kürt halkına sahte bir tarih oluşturmaya çalışıyor. Ha umrumda mı? Değil fakat tarihin çarpıtılmasına karşıyım ben.

Haçlı seferleri dönemi hakkında en çok itibar gören akademik eser Steven Runciman tarafından yazılan ve 1987 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından da haçlı seferleri tarihi isminde basılan eserdir. 2. cildinde Salaheddin'in kürt komutan Şirkuh'un yeğeni olduğu ve özetle mısırın sultanı olarak haçlılara karşı müslümanları birleştirdiğinden bahsedilir. Salaheddin ırk milliyet gibi kavramlara hiç dokunmadan müslümanları birleştirip haçlıları temizlemek amacıyla hareket eder.(hatta o dönemde kimse ırk adına savaşmaz özellikle türkler. Hatta hükümdarlık için yaptıklarını okuyunca tarihten hiç ders almadığımızı üzülerek görürsünüz.) Vikipediadan baktığınızda da türk kökenine 2 arap kökenine 2 kürt kökenine 8 kaynak varken Salaheddin'in türk olduğunu söylemek zor.

Büyük ihtimal Salaheddin'in torunları derkenEyyübi devleti ve bağlantılı devletler kastedilmiş yani mısır kudüs ve çevresini yöneten devletler ve türkler derkende halep bağdat kürtlerin olduğu bölgeler ve anadoluyu yöneten selçuklular ve bağımsıztürk boyları kastedilmiş. Sonuç olarak tarih çarpıtılmış diyemeyiz ama o cümle evet çok iddialı olmuş sadece müslümanları birbirine düşürmek dese daha doğru olurdu. Çünkü o dönemde ırk devletleri düşüncesi yok din devletleri var hatta türkler bölgedeki tüm devletlerde bizansta bile bir şekilde ya hükümdar ya yönetimde ya askeri gücünde belirleyici konumda.

https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/10373717_389653141185677_6630289695757946801_n.jpg?oh=adcbbdd83b42013d386dafa374d33e45&oe=554749BF

bu resimdekinden ayrıca Eyyubi'nin kardeşlerinin ismi de benim için önemli bir dayanak. Ben sınıf öğretmeniyim öyle bir aşırı tarih bilgim yok kitaplardan olduğu kadarıyla fakat Börü vb. isimlerde kardeşleri var.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yNsr
    yNsr's avatar
    Erkek

dizi ilk bölümü iyidi süre olarak biraz düşük olsa kalitesi dahada artabilir. umarim sonraki bölümleride iyi olur.  milletin tarihiyle barişmasi açısından bu tarz dizilere ihtiyaci var.

bu arada selehattin eyyübinin hangi milletten olduğu halen tartişmali ama şu var;

Selahaddin'in ağabeyinin adı Turan Şah'tır. Kardeşlerinin adları ise, Tuğ Tekin ve Böri (kurt)dir. Selahaddin'in dayısının adı, Şihabeddin Mahmat b. Tüküş idi. Selahaddin'in annesi özbe öz Türk'tür. Gene Selahaddin'in hanımlarından birisi olan Unar Bey kızı İsmatüddin Amine Türk'tür. İki eniştesi de Türktür. Bunlardan biri Unaroğlu Sadettin Mesut, diğeri ise Muzafferüddin Gökböri idi. (Gökböri eski Türkçe'de Boz kurt demektir.) Eyyûbi hânedanının bir Türk hânedanı olduğunun açık delillerinden biri de, devrin şairlerinden İbn Senaül-mülkün, Halep'in Selahaddin tarafından alınmasından sonra yazdığı methiyesidir. Bu methiyenin bir beytinde şair şöyle demektedir:

şimdi bu bilgiler cercevesinden bakıp : ne var canım bizde arap isimlerini kullaniyorz diyemeyiz. onun sebebi dindir din gittiği heryerde kendi kültürünü yayar.  kaldi ki o ırk bu ırk olmasinin pekte önemi yok yaptiği işlere bakilir.

In every job there is a no
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Branimir
    Branimir's avatar
    Erkek

Geçen metrobüsün sapı elimde kaldıydı ordan biliyorum bende diziyi :) hatıra olarak aldım tutma zamazingosunu :)

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mfatihbodur
    mfatihbodur's avatar
    Erkek

mükemmeldi.. sinema filmi tadındaydı dediğin gibi. Pana film de Alamut kalesi ve hasan sabbahı işleyen bir diziye başlamış. çok kaliteli konular seçiliyor artık doktorlar tarzı dizilerin sonu geldi :D

Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak gerekir. - Aliya İzzetbegoviç / mfatihbodur@tahribat.com
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sürpriz komutan
    qoqo
    qoqo's avatar
    Erkek

Dizi görsel anlamda ve aksiyon olarak güzel hoş da, bizim insanlarımız tarihi bilgileri genelde dizi ve filmlerden öğrendiği için doğal olarak etkiliyor bu da onları. Kaldı ki dizide gerçek tarihe göre bir çok yanlış var. Mesela Süleyman Şah öldüğünde bu kadar yaşlı değildi. Kayı boyu Anadolu'ya Kafkaslar üzerinden gelerek Erzincan-Erzurum civarlarına yerleşti. Sadece birkaç aşireti güneye Diyarbakır taraflarına yerleşti. Dizide ise boyun Güneydoğu'dan geldiği sıkça ima ediliyor. Selçuklularda Karatoygar isminde bir komutan yoktu. Bu karakter tamamen Selçukluların itibarını bitirmek için ortaya atılmış bir karakterden başka birşey değildir. Ertuğrul Gazinin eşi olan Halime Sultan'ın başından da böyle bir olay geçmemiştir. Şimdi diziden tarih öğrenen birisi bunu gerçek sanacak ve Selçukluları olduklarından tamamen farklı bilecek. Bir de ben tarih biliyorum ulen havalarında sağa sola laf yetiştirecek. Yalan yok ülkemiz insanı daha BBG, Survivor, Ütopya gibi yarışmalarda attığı oyların gerçekten birşeyleri etkilediğini, dizilerin gerçek tarihi ve olayları anlattığını sanıyor.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    seboist
    seboist's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

bişeyi de eleştirmeyin arkadaş ya zevklerinizi tatmin ediyormu ona bakın yok siyset yok tayyip ne gerek var şu dizi yabancı bir yapım olsaydı sabah akşam videolarını paylaşırdınız oyuncu kadrosunu beğenmmekle beraber kesinlikle efsane olabilecek potansiyele sahip dizidir.

ebedi devlet
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Meczup
    1049
    1049's avatar
    Homo

Açıkçası oyunculukları çok yavan, görsel efektleri de yetersiz buldum. Arkadaş bir kale yapmışsınız koymuşsunuz oraya bari adamakıllı bir ekiple çalışıp kaliteli bir makineyle şöyle güzel bir render alın kaliteli bir çalışma yapın da izlerken gözümüzü rahatsız etmesin. 

Ek olarak dizide karakterler o kadar hızlı çözümlendi ki, daha ilk bölümden ve fragmandan (tarihe bağlı kalmasa bile) neler olup biteceğini anlayabiliyoruz.

Bu arada dizide birkaç kere Hz.Ali yi övdüler de bu oğuzlar alevi miydi yani? Neyse seyretmeseniz de pek bişey kaybetmeyeceğiniz bir dizi ama Türk Dizisi Standartlarının üstünde bir dizi yine de. 

dudaklarına değen yağmur bir parça rujundan çalar. dudaklarına değen yağmur bile, bir parça rujundan çalar. benim değemediğim o dudaklarına değen yağmur, bir parça rujundan çalar. // bi gün buralarda yeni bir ağaç yeşerecek ve biz gölgesinde mürekkepler tüketeceğiz //
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Iruretta
    Iruretta's avatar
    Erkek

Dizi müzikleri oyunculuk filan hoşta kılıç kullanım sahbeleri kan animasyonları ve birde Ertuğrul 'un gölet başında yüzünü yıkarken çizgi filmlerdeki müzik benzeri bir müzikle kızın yüzünü görmesi sahbesi hariç genel olarak güzel ve konusu akıcı. 

http://yanduvar.blogspot.com/
Toplam Hit: 7053 Toplam Mesaj: 51