Türev Ve İntegral
-
mesela 5x'in türevi 5'tir. ve 5'in türevide 0'dır. türev ve integralin birbirinin tersi fonksiyonlar olduğunu düşünürsek, 0'ın integrali neden tekrar 5 değilde herhangi bir sabit sayı olmak zorundadır?
-
o sabit sayıyı hesaplamanın yüzlerce farklı yolu var. sabit deyip geçmeyin.
-
kardeş mükemmel bir soru ama ben liseden kalmıstım zaten integral ve türvden şşimdi üniversitede baktım yine türev var kitapta karışık konular sen söle cevapını
-
sizede bişey sormaya gelmiyo :) bu alanda da boş değilmişiz. önceleri tahribat ilim irfan yuvası gibiydi :) şu anda ne durumda diye bakıyorum da, fena değil :)
5x'in türevi 5. ama 5x+9'un türevi de 5. 5x+374673'ün türevi de 5.. yani türev aldıkça temel fonksiyonun sabit terimini kaybediyoruz. bu yüzden türevi 5 olan tek değil sonsuz sayıda fonksiyon vardır. aynı şekilde türevi sıfır olan sonsuz sayıda fonksiyon yazılabilir. lise hocaları bu yanıltmacayı hep sorarlar yazılıda :)
-
simdi babacan, turev, degisken hesaplamada kullanildigi icin, degismiyosa, degisim 0 dir... yani tersden bakinca, 0 in tersi, icinde degisim olmayan herhangibirseydir... hatta dx/dy de aldiysan, 3092840923842039*a*s*f*b*n*h*t*t de de degisken bisey yoktur, yani, 0 in tersi sadece 1 sayi degil, degiskenlik gostermeyen tum fonksiyonlardir...
-
pardon, okumamistim devamini :D
-
BartheZ bunu yazdı:
sizede bişey sormaya gelmiyo :) bu alanda da boş değilmişiz. önceleri tahribat ilim irfan yuvası gibiydi :) şu anda ne durumda diye bakıyorum da, fena değil :)
5x'in türevi 5. ama 5x+9'un türevi de 5. 5x+374673'ün türevi de 5.. yani türev aldıkça temel fonksiyonun sabit terimini kaybediyoruz. bu yüzden türevi 5 olan tek değil sonsuz sayıda fonksiyon vardır. aynı şekilde türevi sıfır olan sonsuz sayıda fonksiyon yazılabilir. lise hocaları bu yanıltmacayı hep sorarlar yazılıda :)
ii de biradwer se tgure i alırken uslu bilinmeyen sayıya gotre turev alıyorsun . sana bir soru neden
x^7+5 (x uzeri 7 +5) gibi bir sayıda uslu terimin turevi aLINIR?? once turevin tam olarak ne oldugunı ogren acıklaması nedir ve ispatı nedir. bunları ogren. bunları ogrendikten sonra zaten c sabit sayısının neden 5x etmediğini vs. anlayacaksın....
-
Bartheze türevmi öğretiyon?
-
ya harbiden barthez daiyi ben cok mrk etdim fizikci yazıor adamda bilim konusmalar falan var dai ogretmen flnmısın??iide ogretmenin ne işi var tahribatta :Pp(sakaydı) eğer ogretmen veya bu konularda bilgiliysen seni rahatsız etsem olurmu acep??
-
Başlığın bana hatırlattığı bir şeyi söylemek istiyorum: Eğer matematik
okuyorsanız, bir çok kitapta integralin türev üzerinden tanımlandığını
görürsünüz. Ama (Bourbaki değil emin olun) birkaç kitapta türev integral
üzerinden tanımlanmıştır. Sizce bu nasıl olmaktadır? -
Criminal bunu yazdı:
Başlığın bana hatırlattığı bir şeyi söylemek istiyorum: Eğer matematik okuyorsanız, bir çok kitapta integralin türev üzerinden tanımlandığını görürsünüz. Ama (Bourbaki değil emin olun) birkaç kitapta türev integral üzerinden tanımlanmıştır. Sizce bu nasıl olmaktadır?
sole dusunebilirsin:turev bolme integral carpmadır...bir fonksiyonun altında kalan alanı bulmak istiyorsan integral kullanırsın(carpma) o fonksiyonun egimini bulmak istiyorsan turev kullanırsın(bolme)...yane ikisini de birbirine uygulayarak kullanabilirsin....bu yuzden islemede sıranın onemi yok..:))ama genelde turew once anlatılıyo....5x in turevi 5 deildir her zaman... fonksiyonun derecesini ve neye gore turevi alacagımızı solememissin..:))...y:5x (dy/dx) 1. dereceden:5 dir..:)))