Türev Ve İntegral
-
kardeşler kafanızı yormayın türeve integrale matematik komple yanlış bence bakın:
5x0=8x0 dimi karşılık lı olan aynı sayıları götürebilirizde burda sıfırları götürdüğümüzde olaz 5=8 çıkıyo
ben olayı çoktan çözdüm ya
oğlumu okutmucam zaten ben okuma yazmayı öğrensin alıcam okuldan bu eziyet çekilirmi ya ünv. gelmişim halen daha orta okuldaki dersleri gösteriyolar yazık bize dimi....
-
sen bu konuda ciddi degilsin dimi bak eger 5*0=8*0 olduguna inanıyorsan sen matematikten hiç anlamamışsındır.....
birde türevle ilgili soruya gelim okurken gözüme çrptı 5x le 5x-9 un türevleri neden eşittir die sormuşlar
cevabı türevin en büyük işlevi grafiksel olarak analitik düzlemde noktalar arası ilişkinin incelenmesidir..... yani 5x le 5x+9 egimleri aynı oldugu için türevleri eşittir -
blood_rhyme bunu yazdı:
kardeşler kafanızı yormayın türeve integrale matematik komple yanlış bence bakın:
5x0=8x0 dimi karşılık lı olan aynı sayıları götürebilirizde burda sıfırları götürdüğümüzde olaz 5=8 çıkıyo
ben olayı çoktan çözdüm ya
oğlumu okutmucam zaten ben okuma yazmayı öğrensin alıcam okuldan bu eziyet çekilirmi ya ünv. gelmişim halen daha orta okuldaki dersleri gösteriyolar yazık bize dimi....
5x0=8x0 bence guzel bir soru sormussun ama yanlıs deil neden mi??5x0/0=8x0/0 gibi bir sadelestirme yapmıssın soruda aslında...
bu sayıya t (5x0/0) adını verelim....
bu sayı belirsizdir ve esitlik ortadan kalkar...ancak yukardaki sayıya herhangi bir a(5x0) dersek ve a dan bu t sayısı sonsuza dogru yaklasır....bu her iki taraf için de aynıdır yani iki sayıda aslında sonsuza dogru yaklasır.....sonucta a sayısının onceden sıfır oldugunu bilmezsek sonsuz=sonsuz belirsizligini yakalarız ve bu durumda esitlik kullanılamaz...
-
ragmendous, açıklaman için teşekkürler. Ben bu soruyu daha soyut bir
biçimde irdelenmesi amacıyla sormuştum. Türev üzerinden integrale yürümek,
integral üzerinden türeve yürümekten daha kolaydır.
Bu şuna benzer:
Sayı kümelerini bildiğimiz gibi boş küme üzerinden kurabiliriz set theory
çalışıyorsak. 17 aksiyom ve bir sürü uğraşı ile olur. Doğal sayıların kurulumu bile
zahmet vericidir (ama zevklidir de).
Diğer yandan Peano aksiyomları ile Doğal sayıları çok daha kolay bir şekilde
kurabilir, çok daha hızlı ilerleme sağlayabiliriz.
Türev üzerinden integral ve integral üzerinden türev arasındaki fark aşağı yukarı
bu benzetmede anlatmak istediğime yakındır.
Olaya soyut matematikçi gözüyle yaklaştım sanırsam, umarım anlaşılabilir
düzeye indirebilmişimdir yine de. -
hacılar yeni konu açmayayım dedim de
warsa elinizin altında integral alma kuralları ve ilgili sorular pm den yollar veya paylaşabilir misiniz?