Türkiye'nin AB Üyeliğine Almanya'dan Red Geldi
-
Kısaca en basit haliyle bir üretim fonksiyonu yazalım;
Q=a.K.L
Fonksiyonda Q çıktıyı, a üretim teknolojisini, K kullanılan sermayeyi (para değil gençlik makina), L ise işgücünü temsil ediyor.
Çıktıyı arttırmak için bu üçünün sayısal değererinin artması lazım. Çıktı artarsa üretim artacaktır. Ceteris Paribus.
Ülkemizde "a" yok
Bir üretim doktrinimiz yok. Bu "a" ülkeye özel bir kalkınma programıyla işlenmeli. 5 yıllık, 10 yıllık, 25 yıllık.. planlar hazırlanmalı. Ancak çözüm bizim ülkemize özel olmalı. Kendi ekonomizin temelleriyle örtüşecek bir çözüm olmalı. Bu alana önem verdiğiniz anda çok değil 25 yılda çok ciddi bir ekonomik güç haline gelebilirsiniz.
Ülkemizde "K" yok
Ağır sanayi. Siz ekonominizi hangi yöne çevirecek olursanız olun, bu yönlendirmeyi kaldırabilecek bir ağır sanayiniz olmalı. Tarıma dayalı ekonomimi istiyorsunuz ? Traktör, mazot, tarımsal kimyasallar vs. üretebiliyor olabilmelisiniz ki maliyet avantajı elde edebilesiniz. Bu avantajları sağlamak için geride sırtınızı yaslayabileceğiniz bir ağır sanayi olmalı. Ancak yok. (tarıma dayalı büyüme diye birşey yoktur, sadece örnek olarak verdim. Ekonomisi iyi olan ülkeler kaynaklarının %5-10 ununu tarıma ayırır. Ancak çok verimli tarım yaparlar.)
Ülkemizde "L" yok
Üniversiteler mezun vermez. Sadece 4 yıl insanları oyalar ve ekonomiye yük yaratır bizim ülkemizde. Üniversite eğitimi alamayan insanlarımızda normal şartlarda ya işçi ya tekniker olmalıdır. Ancak bu insanlarda "raw" fiziksel güçleri dışında bir niteliği elde edemezler ve bu doğrultuda çalıştırılırlar.
Sonuç olarak "Q" çok düşük çıkar. Olması gereken ise şöyle bir paylaşımdır;
70m nüfusum var. 25m i çalışabilir. O zaman kendi ihtiyaçlarım doğrultusunda dağıtım yapmalıyım ve üretim fonksiyonum şöyle olmalı "Q=10a10K5L" (normalde nufüs üretim fonksiyonlarına bu şekilde dahil edilmez ki zaten üretim fonksiyonları mikro ekonominin konusudur, sadece basitleştirmek adına bu tarz bir anlatım seçtim.)
Ülkemizde ise bu tutumu bırakın istatistikleri alacağınız kurum bile doğru düzgün ölçüm yapamamaktadır. İktisatın bir değeri yoktur. Bahsi geçen güçlü ekonomilerde ise iktisat mezunları en çok kazanan meslek dallarındandır. Bu iktisatçılar o kadar lüzumludur ki; bir insanın işe mutlu gidebilmesi için yolda görmesi gereken ağaç sayısını bile hesaplarlar. Ancak ülkemizde işsizdirler. Ne denilebilir ki ?
Haklısınız sizde. Genel bir toparlama yapayım dedim.
-
Baltalamak gibi olacak ozur diliyorum. Bu son zamanlarda hafta tatili kalkiyor muhabbeti donuyordu ne oldu o is ?
7/24 köle moduna geçiyormuyuz ?
-
@Florenzi
AB Hristiyan Birliği değil. Hıristiyanlık dininin 3 büyük mezhebi vardır. Ortodoks, Protestan, Katolik. Ortodoksluk genelde Rusya'da yaygın. Avrupa ülkelerinde Protestan ve Katolik mezhebi ülkeye göre değişiyor. Bu iki mezheb birbirlerini hiç sevmez.
Müslüman, Yahudi, Budist neyse o diğer mezhepte o adamlar için. Farklı bir din olarak görüyorlar.
Daha yazardım ama mobilim. Ancak işin din boyutu son niteliklerinden bu olayda.
Not : Yazının son kısımları kasti olarak ufak olmadı ya tarayıcıdan yada forumun mesaj editöründen kaynaklı.
mkyb tarafından 04/Tem/17 01:53 tarihinde düzenlenmiştir -
Beyler vizesiz seyehat işi vardi bizim, hani 2 seçim önce ne oldu o iş. :P
-
Kaan bunu yazdı
buyur kardeşim sonucu burda :)
KaptaN tarafından 04/Tem/17 04:18 tarihinde düzenlenmiştir -
KaptaN bunu yazdıKaan bunu yazdı
buyur kardeşim sonucu burda :)
Oooo mükemmel sonuç tam beklendiği gibi :))
BEN LAFA DEĞİL İCRAATA BAKARİM
-
AB değil Aİ...
Halkı eşek olan ülkeden anırma sesleri dışında bişey çıkmaz. Biri de çıkıp der ki şimdi Eyyy alamanya sen kimsin yahu ? eyy bilmem ne ülkesi sen kimsin sen nesin sen ne oldunuz sen nesin...
Adamlar bize olan kininden dolayı dillerine yeni kelime dahil ettiler (briexit) bizimkiler hala yok girecez yok napacaz... Her derdimiz bitti bu at kafası ab ye girmek kaldı zaten.
-
ilteris bunu yazdı
Baltalamak gibi olacak ozur diliyorum. Bu son zamanlarda hafta tatili kalkiyor muhabbeti donuyordu ne oldu o is ?
7/24 köle moduna geçiyormuyuz ?
Her yerde bişey yazıyor .
Bu oç sözde hizmet için özde cuma namaz kılabilmek için işverene kıyak geçiyor gibi yapıp tatil gününü değiştirmeye çalışacak .
Neyse ayazılanlaraan Anladığım şudur .
Şu anda olan değişiklik . İş veren hafta sonu fabrikayı çalışır tutmak işin ruhsat Almak zorunda ve buda Maliyet oluyor fabrikalara . Bu yeni düzEltme bu ruhsatı iptal edecek miş . Düşün bi akp li para gelen yeri kesecek sence mantıklımı benim bildiğim akp o ruhsata ek ruhsat ekler onada yedek ruhsat ekler ve gelir elde eder . Kombo hazırlıkları kiralık işçi 7 24 vs derken . SSK sı olmayan yol yemeği olmayan 3 kuruşa talim eden bir model yavaş yavaş geliyor .
İşçinin tatil günü hakkı var .
-
Almanya'da genel seçimlere üç ay kala Başbakan Merkel ve kardeş parti lideri Seehofer seçim programını açıkladı. Başbakan Merkel seçim programında, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktı.
Seçim zamanı geçici şeyler bunlar :))
-
DJ_Alper bunu yazdı
Almanya'da genel seçimlere üç ay kala Başbakan Merkel ve kardeş parti lideri Seehofer seçim programını açıkladı. Başbakan Merkel seçim programında, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıktı.
Seçim zamanı geçici şeyler bunlar :))
Hocam kusura bakma da, Almanya bize çok ağır ticari ambargolar uyguluyor kilit noktalarda. Haberlere çıkmıyor ama biliyoruz :)
Ne diyosun yani geçici derken? Aslında almak mı istiyorlar :D