folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Tyler Durden Olmak Ya Da Olmamak

Tyler Durden Olmak Ya Da Olmamak

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Blackjack
    Blackjack's avatar
    Erkek

Geçen gün filmi uzun bir aradan sonra tekrar seyrettim.İlk izlediğimde anlayamadığım büyük bir detay yada buna yuvarlamadan koca bir yanılsama diyelim.O meşhur sistemin bizi içine çekişi ve meteların tutsaklığı üzerine verdiği mesaj.Çoğumuzun ilk anladığı şey buydu.Film o kadar iyi ve akıcı ki alt metinleri ilk izleyişte anlamak güç oluyor.Fazla uzatmadan size eylemin önünde ki en büyük tutarsızlığı anlatıcam,Tyler Durden'dan bahsedicem.Biraz geç bir yazı üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen hala hayran kitlesi yaratan fight club'un 2009 yılı bitmeden 10. yıl anısına

Filmde Tyler Durden'ın Brad pitt gibi popüler ve yakışıklı kavramı ile birlikte anılan bir adamın oynaması ilk başta daha fazla izliyiciye ulşaması için ayarlanmış basit bir strateji gibi gözüksede bu karakteri o yahut onun özelliklerinde bir adamın oynuyacaktı ki bunun brad pitt olması tesadüf değildi.

Anlatıcı (Edward Norton) hayatının ayrım noktasında ki yangında ilk başta hataya düşüyor.O sistemi umursayan biri değil aksine kendi egosunu tatmin eden bir adamdan başka biri olmadığının farkında değil.Sadece olmak istediği kişi olmaya çalışan bir adam.Sadece bu yüzden tyler'ı yaratıyor.Filmin akışı Tyler'ın karakterinin bir refleksi olarak devam ediyor.Kendisi sistem karşıtı olduğu için var olan biri hiçbir zaman olmuyor.Tyler yakışıklı,iyi giyiniyor,çevresindekilere hükmediyor,özeniliyor,iyi seks yapıyor ve vücudu son derece düzgün.

Hatırlayın,otobüste reklam panolaronda ki adamlar ile dalga geçiyorlar.Dövüş esnasında anlatıcı güzel olan herşeyi yıkmak istediğini söylerken tyler ne kadar kavga etsede yüzü deforme olmuyor.

Biz izliyiciler filmde ne anlayıtıcıyı nede çevresindeki ağzı yüzü yamulmuş adamları filmin anlatmak istediği düşüncenin referans noktası yapmıyor.Hiçbirimiz memeleri sarkmış testisleri alınmış olan bob'a hayranlık duymuyoruz.Herkesin aklında kalan tek şey Tyler Durden.Onun gibi hareket eden,giyinen,davranan,dış görüşünü benetmeye çalışan yığınla adam var.

Dövüş esnasında sarışın bebek yüzlü bir eleman anlatıcı tarafından güzel birşeyleri yoketmek amacı ile darmadağan ediliyor.Ancak tyler'ın elinden silahını alabilen anlatıcı onun suratının deforme olmasını istemediği için tyler her zaman ilgi çekici görünmeye devam ediyor.Dikkat edin filmde hiç gidilmeyen fransa sahillerinin yok edilmesi ile anlatıcının ilk dafa gruptan restorant sahnesinin kaçışı esnasında yalnız kalması ile paralel.O sahnede herkes tyler'ın peşinden giderken anlatıcı bir şeylerin yanlış olduğunun farkına ilk o zaman varıyor.

Bob'un ölümü ise bir başka kesişim noktası.Artık bu noktada işler çığrından çıkmıştır ve anlatıcı yaptığı yanlışın farkını varmıştır ancak herşey için çok geçtir.Bunu düzeltmeye çalışsada herkes çoktan tyler durden'nın peşinden gitmiş ve gitmektedir.Bir zamanlar anlatıcının yaptığı hatayı şimdi diğerleri yapmaktadır.Ve kargaşa projesi,büyük çıkmaz büyük saçmalık.Üstüne gereksiz anlamlar yüklenmiş saçma bir hiçlik olakarak tezahür etmekte kısaca tylerın peşinden gitmenin hiçliğini ifade etmektedir.Gerçek bir savaş vermenin ilk koşulunun tylerı ortadan kaldırmak olduğunu anlayan anlatıcı sonunda ağzına silahını dayayıp yanağını uçurarak bunun büyük cesaret ve fedakarlıkla ulaşabilinicek bir sonuç olduğunu gösteriyor.

Ve büyük patlama gerçekleşir,finans binaları çöker.İzliyici ve tyler'ın yanındakilerin atladığı ancak anlatıcının anladığı şey,çöken finans binaları sigortalıdır bilgilerinin herzaman yedeği bulunur.Sigorta hasarı karşılar,yedeklenmiş bilgiler devreye sokulur sistem zarar bile görmeden sürmeye devam eder.Ve filmin izliyiciye attığı en büyük kazık,izledikten sonra tyler'ın peşinden giden adamlar yaratarak bir zamanlar anlatıcının yapıtığı yanlışı yapmamızı sağlayıp gerçek sistem karşıtlığının önünde ki en büyük engelli suratlara çarpar.Film sisteme karşı çıkışı değil,karşı çıkışın sağlıklı olmasının önünde ki en büyük engeli anlatmaktadır.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Harika! Ben filmin bu yönünü tamamen kaçırmışım...

.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Quetzalcoatl
    Quetzalcoatl's avatar
    Erkek

bu yüzden kitabını alın ve okuyun. Chuck ın bütün kitapları tavsiyemdir.

Özgürlüğü anladıkça ona daha az sahip olursun.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KaRaKuLe
    KaRaKuLe's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Bardağın boş tarafı bu olsa gerek

Aklın nuru fen kalbin nuru dindir. İkisinin izdivacıyla hakikat tecelli eder.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    n2n2
    n2n2's avatar
    Erkek

öncelikle çok iyi çıkarım, helal.

fakat bu hataya düşmedeki en büyük pay sanırım dövüş kulübününün bir film olarak izlenmesidir. bir dünyayı algılayış biçimi olarak sözlü kültürde insanlar duymak istediklerini duyar, görmek istediklerini görür, yeni fikirler pek kolay anlaşılmaz, algılama sistemimiz yeni yollar yerine daha önce kullandıklarını tekrar kullanmayı tercih eder. filmlerde her zaman kendimizle özdeşleştireceğimiz, belki örnek alacağımız kahramanlar ararız, ekranda kendi hayatımızla benzer şeyler görmeyi bekleriz. bu yüzden bu filmi kitabını okumadan izleyen kişi yine bu tür şeyler bekleyecek ve asıl büyük mesajı alamayacaktır, oysa dövüş kulübü de tam olarak bu mesaj için yazılmıştır. ben kitabını da defalarca okudum filmini de defalarca izledim ama bu detayı bak daha yeni farkettim sen anlattıktan sonra. vay be ne kaptırmışız kendimizi ezber kalıp düşünceye.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AmoR
    AmoR's avatar
    Erkek

Yaptığı marjinal sorgulama da bi bakıma popüler kültüre hizmet ediyor ama bunun en büyük sebebi film olarak uyarlanmasının değil popüler kültürün ezici üstünlüğüdür. Kitapları kitap halinde bırakıp filme uyarlamamak bunun çözümü olamaz. Madem ki insan sosyal bi varlık bu sebepten dolayı popüler kültür hep varolacaktır. Şayet popüler kültürün altında ezilmemesi istenen bir eser,fikir veya mesaj varsa yapılması gereken popüler kültürün istenilen yönde manipüle edilmesidir.

He eğer böyle bir mesaj filmde geçiyorsa ve esas anlatılmak istenen buysa; yazar mesajı topluma değil anlayabilene vermiştir. Çoğu kimse yanlış anladı ve sadece Brad Pitt'in kaslı vücuduna takıldı diye de üzülmemek lazım diyorum.

Şöyle ironik bi yanı da var, filmde anlatıcının başına gelenler realitede kitabın başına geliyor :)

Those who speak know nothing,And find out to their cost, Like those who curse their luck in too many places, And those who fear are lost...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BuZuL
    BuZuL's avatar
    Erkek

http://www.google.com.tr/search?hl=tr&source=hp&q=fight+club+25.kare&meta=&aq=0&oq=fight+club+25.

birde bu açıdan baklın bakıyım...

Filmi izledikten sonra sex,alkol,özellikle sigara , ve şiddete yöneliyoruz.25. kareler ve müziği ile bilinçaltımızı züken güzel bir film.

DAĞDA ÜÇ BEŞ KOYUN SÜRÜSÜ, TUTTURMUŞ BİR KÜRDİSTAN TÜRKÜSÜ, ELİNE ALMIŞ BAYRAK DİYE BİR MASA ÖRTÜSÜ, SATSAN BEŞ PARA ETMEZ NE DİRİSİ NE DE ÖLÜSÜ, SOYU SOYSUZ OLAN SENSİN TOPRAK SENİN NEYİNE, İTE İTLİK YAPIP KAFA TUTMA BEYİNE, ANLASA DEDİĞİMİ SOKAKTAKİ KÖPEK AĞLAR HALİNE, DUY ULAN SOYSUZ NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.......
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Erkek

Alakası bile yok üstadım gerçekler ne biliyormusun,

Bizim neslimiz Büyük Depresyon'u ya da Büyük Savas’i yasamadi. Bizim savasimiz ruhsal bir savas. Bizim depresyonumuz kendi hayatlarimiz...

Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    samurai
    samurai's avatar
    Erkek

BuZuL bunu yazdı:
    -----------------------------

http://www.google.com.tr/search?hl=tr&source=hp&q=fight+club+25.kare&meta=&aq=0&oq=fight+club+25.

Filmi izledikten sonra sex,alkol,özellikle sigara , ve şiddete yöneliyoruz.25. kareler ve müziği ile bilinçaltımızı züken güzel bir film.

o yönetmenin 25. karede gösterdigi şeyi filmi izlerken görmüştüm..bune falan demiştim filmde en anlam veremedigim andı şimdi anladım :D

Mart 31 cekiyorsa Tahribat napsin...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    opensource2009
    opensource2009's avatar
    Erkek

Umut Sarıkaya bahseder bir yazısında, Kapitalizmden kurtulmanın yolunu yine bize kapitalistler anlatarak ne yapmamız gerektiğini neler yapabileceğimizi sahte çözüm yollarını sunuyorlar.Bir tümörüm olsaydı adını .... koyardım.

Fakat izlediğim en sağlam filmdir."Hayatımda izlediğim en güzel film titaniktir diyen sığ insanlar tanıdım."

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FOXXLY
    FOXXLY's avatar
    Erkek

BuZuL bunu yazdı:

hacı filmin son sahnesini yakalamıştım. cıbıldak bi adam şeyini sarkıtmış :D ama saniselerle ölçülür geçiş anı. son bitmeden hemen önce.

kelimeler albayım bazı anlamlara gelmiyor.
Toplam Hit: 5076 Toplam Mesaj: 12