Ubuntu 12.04 'Precise Pangolin' Yayımlandı
-
Ubuntu 12.04 LTS'nin final sürümü yayımlandı.
İlk olarak Ubuntu'nun çıkardığı 16. işletim sistemi olan ve Precise Pangolin kod adı ile gelen bu yeni ve son sürümün hem masaüstleri hem de sunuculara yönelik 5 yıllık destek süresine sahip olacağını söyleyelim.
Linux 3.2 çekirdeği tarafından güçlendirilen ve GNOME 3.4 masaüstü desteği ile gelen yeni sürümle birlikte Unity arayüzüne yönelik ciddi iyileştirmelerin hayata geçirilmesinin yanında, uygulamalar güncellenmiş, yeni özellikler eklenmiş ve her zamanki gibi genel geliştirmeler yapılmış.
Masaüstü, Sunucu, Bulut Sunucusu, Netbook, Çekirdek, Stüdyo, Edubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu ve Mythbuntu sürümleri ile gelen Ubuntu 12.04'ün sac ayakları şunlar:
- Unity 3B arayüz 5.10
- Unity 2B arayüz 5.10
- GNOME 3.4.1
- Linux çekirdeği 3.2.12
- X.Org 7.6
- Xorg Server 1.11.4
- Upstart 1.5
- GCC 4.6.3
- Python 2.7.3 ve Python 3.2.3; Compiz Fusion 0.9.7.6.
Başlıca yenilikler ise şöyle:
- Geliştirilmiş masaüstü deneyimi (Çok sayıda dahili geliştirme ve yeni eklenen hızlı listelere sahip Unity arayüz)
- Sistem ayarlarına yerleşik Unity konfigürasyonu dahilinde başlatıcıya yönelik yeniden boyutlandırma ve davranış belirleme gibi özelleştirmeleri yapabilme imkanı
- LightDM'nin imzasını taşıyan (ve artık duvar kağıtlarını da destekleyen) yeni başlangıç ekranı; 14 yeni duvar kağıdı
- Yenilenen HUD ile birlikte doğrudan hızlı arama yapabilme ve masaüstü uygulamalarına erişim
- Rhythmbox (Varsayılan müzik oynatıcısı) ve Ubuntu One müzik mağazası
- Firefox 11.0 (Varsayılan tarayıcı); Thunderbird 11 (Varsayılan e-posta istemcisi)
- YouTube ve diğer video siteleri ile bağlantılı yeni video merkezi (hem sabit diskimizdeki hem de çevrimiçi videolar için)
- İzpedine sahip cihazlara yönelik geliştirilmiş ClickPad desteği
- Ubuntu One'a yönelik geliştirmeler (yeni denetim paneli ve proxy desteği)
Ubuntu 12.04'ü doğrudan Softpedia'nın sunucuları üzerinden indirebilirsiniz. (Henüz Ubuntu'nun resmi indirme sayfasında yerini almış değil.)
Eğer 10.04 veya 11.10 sürümlerinden yükseltme yapmak istiyorsanız da rehber burada.
Ekran görüntüleri:
-
http://gb.releases.ubuntu.com/precise/
buradan da bütün sürümlere ulaşabilirsiniz
-
denemiş olan var mı aramızda ?
ya da deniyecek olan varsa gözlemlediklerini yazarlarsa sevinirim :)
-
nvidia optimus için falan daha tam olarak çözüm üretilmedi dimi? üretilmediyse eğer sokuyim yeni sürümlerine
-
Güzel görüniyir
-
wireles yüzünden soğudum bu meretten her sürumde broadcom sürücüsü tanıtmak işkence
-
bu son sürümler nite compizle sıkıntılı yav?
-
Güncelliyorum şu an bakalım nasıl olmuş :)
-
XanTos bunu yazdı:
-----------------------------Güncelliyorum şu an bakalım nasıl olmuş :)
-----------------------------hocam ss' te alalım bide yorum yapsan sistem hakkında tadından yenmez (:
-
Ben kurdum şuan kullanıyorum, gayet güzel problem yok gibi ama ATI nin ekran kartları ile ilgili problem olan post-realase güncellemesi yine de çalışmıyor. GIMP hala güncel değil,,, LibreOffice i güncellemişler daha güzel olmuş.
-
Amd-x bunu yazdı:
-----------------------------denemiş olan var mı aramızda ?
ya da deniyecek olan varsa gözlemlediklerini yazarlarsa sevinirim :)
-----------------------------