folder Tahribat.com Forumları
linefolder Webmaster ve Yazılım Geliştiriciler
linefolder Ülkemizde Neden Büyük Web Projeleri Çıkmıyor ?

Ülkemizde Neden Büyük Web Projeleri Çıkmıyor ?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cann
    cann's avatar
    Erkek

yazıda ki arkadaş ruslar yaptı biz neden yandex gibi bi şey yapamıyoruz diyor sanırım.

saydığı şeyler olmadan devlet desteği olmadan çok zor tabi. neyse.. 

elbette türkiye içinde büyük ve az olsa kendi çapında sınırları  aşan web siteleri var.

web siteleri de canlılara benziyor doğup büyüyüp ölüyorlar. 

nice devler mezarı boyladı. google da facebook da daha iyisi çıkınca mezarı boylıyacak. ancak şu an için daha iyisini yapabilecek güçte  kimse yok gibi.

az buçuk umut ışığı vaadeden varsa da gidip satın alıp çanına ot tıkıyorlar hemen :) belki yaratıcı yeni bir fikir yeni mecra bulabirsen başka tabi. o zaman yaşama şansın biraz daha fazla.

2000 lerin başlarında takıldığım çok güzel siteler vardı. limk bunlardan biriydi ve tabi adını bile unuttuğum onlarcası

limk zamnının çok ötesindeydi  henüz reddit 9gag vs ortalarda yokken varolan kaliteli bi siteydi..

sonra ne mi oldu yabancı devlet destekli (şili-hollanda)  bi start up programında dahil oldular (tr de başvuru yapmışlar ama kabul eden olmamış.)

iyi kötü teşvik para mara aldılar ama hala o start upı yapamadılar.

umarım kısa zamanlda geri dönerler :)

istisnai örnek olarak yabancı ülkede popüler olan türk sitelerine orkut örnek verilebilir adamlar brezilyada 1 numaraydı ancak facebook karşısında dayanamadılar google satın alıp kapattı.

aklıma gelen bir diğer örnek fizy. henüz grooveshark spotify flan yokken dünyada popüler olmuş ancak müyap vesilesiyle açılan davalarla kapatılmış yakaladığı ivmeli çıkışı bi daha devam ettiremişti..

tabi internet mahiri de unutmamak lazım bence  aslında kendisi farkında olmasa da blog fikrinin temellerini atmıştır "i love sex" ve"i kiss you" diyrek ülkemizi gururla temsil etmiştir :) 

eğitim konusu editi: bence geriye yönelik olarak onlarca nesli heba eden geleceğini çalan ve şu an hayatta olan tüm milli eğitim bakanları vatana ihanetle yargılanmalıdır.

cann tarafından 20/Eyl/15 03:10 tarihinde düzenlenmiştir

Yazana zahmet vermeyen yazı okuyana lezzet vermez...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    hipokondriyak
    hipokondriyak's avatar
    Erkek
    g2k bunu yazdı
    Rabinski bunu yazdı

sBu bahsettiğin iş Türkiye'de olmaz. Start-up şirketler vardır yurtdışında. En fazla start-up şirket şuan Amerika'da değil İsrail'dedir. Bu küçük şirketlerin büyük bir çoğunluğu web projesine odaklanmıştır. En bilindik olanı wix.com'dur. Daha bir sürü örneği var. Mesele sadece beyinle bitmiyor. Ekonomik güç ve vatandaşların ürettiği katma değer de devreye giriyor. Örneğin Türkiye'de en büyük web projesini yap; alacağın ilk tepki ''Dünyayı sen mi kurtaracaksın'' olacak. Sen yaptın ve başarılı oldun diyelim. Bir anda sayısız taklidin çıkar. Facebook ilk geliştiğinde arkadaşlık sitelerinin hemen hepsi çakma facebook oluverdi.

Altyapı anlamında yerlerdeyiz. Üniversiteler de verilen eğitim bizim zamanımızda ki lise seviyesinde resmen. Böyle bir durumda bu memleketten nasıl mucit çıksın? Kaldı ki senin bilim ve teknoloji bakanın ''bizim ülkeden mucit çıkmaz'' dedi mi demedi mi? Dedi demi? O zaman başka sorum yok sayın yargıç....

yanlışın var hocam. İsrail'deki startuplar tek başına silikon vadisindeki startuplardan bile daha az. amerika dışında en çok startup olan şehir tel aviv. bu tarz birşeyle karıştırıyorsundur.

g2k tel avıv konusunda haklı. 

@akmarky hocam bazı noktalar dogru fakat su olay soz konusu egıtım konusunda bız gelısmemıs bır ulkeyız bır kurstan kazakıstanlı hoca anlatıyor tr dekı egıtım sıstemı ucuz ama bes para etmez dıyor . bızım ulkede ınsanlara bırsey ezberleterek ogretılmez dıyor. 

Bız yalnızca ogrenme methodlarını ogrenıyor dıyor. Yurtdısında da bu , bu sekılde dıye buradakı arkadaslar soyluyorlar zaten.Egıtım fakultesınde ınsanlar ogretmen olacaklar catır catır kopya cekıyorla sen muhenddıs olacaksın tıp okuyacaksın kopya cekmeden gecen bır tane ınsan varmı ? bır kısı bıle yok kı kopya cekmeden sınıf gecıyor. Bızım uckagıtlarımız en bastan baslıyor devam edıyor.Insanların hayal kurma yetınegı yok hayat kosulları buna ıtıyor.Hayallerının pesınden gıden ınsanlara aptal dıyorlar tembel dıyorlar ama unutuyorlar kı neredeyse tum ıcatlar yapılan yenılıkler tembeller sayesınde yapılıyor. mandıra fılozofu fılmınde dıyordu ya tekerlegı ıcat eden adamdan bahsedıyordu yurumekten yada esya tasımaktan  usendıgı ıcın tekerlek yapıyor ve o tekerlekle kendıne araba yapıp oyle gıdıyor esyasını tasıyor vs vs dıyordu.

ek olarak bunlarin en buyuk nedeninin toplumun gelir seviyesi oldugunu da dusunmekteyim.usa deki insanlara bakin proje gelistiren insanlara kimse proje gelistirmek icin proje gelistirmiyor.ihtiyac dogrultusunda birseyler yapiyor insanlar ve bu tutuyor usa de yapilan isler tum dunyayi etkiliyor bu sekilde gelisiyor.birakin teknolojiyi en basiti tarim urunlerin de bile devlet ciftciye destek veriyor urunlerini kendi sehrinde satmak yerine tum dunyaya subvansiyonlar ile satabiliyor.

senin karnin ac iken kafan nasil calisabilir ki? 

sanatta da mevcut bugun gsf mezunu birisiyle urunlerini sergileyip sattiklari biryerde insanlarin bu tasa 50 lira mi verecegiz dedikleri gibi bir cok ornek belirtti.

en basiti bugun bir firma.kuralim diyoruz stopaji kdvsi gelir vergisi devlet insanlarin is yapmadan sevkini kiriyor.ve kendi projelerimizden ziyade para kazanmak icin insanlarin istediklerini yapiyoruz .bir sure sonra da kendi isteklerimiz tamamen para kazanmaya yonelik oluyor.meslek secimleri bile para dogrultusunda hedefleniyor.bugun sinirsiz paran olsa ne yapardin diye insanlara sordugunda yuzde 90 i bir cevap veremiyor ya da yatardim ne yapacam diyor .

fikrin var ise proje haline getireceksin 2009 bir fikrim.vardi ve ozaman sektorde is yapan firmalarin hic biri bunu yapmiyordu.ben dusundum sistemi aktif hale grtirmek icin param yoktu parq kazanmak icin baska isler yaptim para kazaninca devam ettim para kazanmaya. daha 2014 te sanirim.benim 2009 da dusundugum fikri adamlar yaptilar.ayni sekilde 2009 da yine baska bir uygulama fikrim.vardi sektorel ios icin bunu yapicak yazilim bilgim yoktu tr de ios yazilimcigi yeni gelisiyordu cok yuksek fiyat istediler .daha snra bunu yaptilar bir kac sene sonra ve cok ciddi rakamlar kazandilar .yine google translate yeni gelmisti sanirim 2009 da biz normal sozluk kullaniyorduk .ben ceviri yaprken cok zorlaniyordum tek tek yaz telefona ipod a tureng kullaniyordum pc de ise babylon du sanirim.onu kullaniyordum  fotograf cekip otomatik translate etsek ya da fosforlu kalemle ustunu cizdigimiz kelimelerin fotografini cevirince direkt ceviren bir uygulama yazsak ya da yaptirsak isimize cok yara diye dusunmustuk ama yine malum ucretin yuksek olmasi ve yetersizlikten bunu yapamadik bir kac sene once de google ocr teknolojilerinin gelismesi ya da gelistirmesi ile image translate yapmaya basladi.

kimseden birsey beklemeyip brseyler yapacaksin.bizim insanlarimiz kolay yoldan para kazanma derdindeler onceden insanlar zanaat uzerine is kurarlarken smdi herkes isletmeci olma derdinde .

burokratik engeller de inanilmaz.olcude engelliyor gelismeyi.bir abimiz var ilk yuzde bir holding liman muduru onunla sohbet ediyorduk.limanin gelismesi ile ilgili olarak ek iskele icin muracaatta 20 farkli kuruma basvuruyoruz ve bunlarin hepsi ayri ayri yerlerde ve hepsinin bakiniz  oluru icin 2 seneyi askin bir sure gerekiyor demisti =) 

bir de aklima gelen kosgeb var sen destek icin basvuruyorsun isten zerre anlamayan burokratlarin oldugu tum.kurumlar gibi bilmedikleri seylere onay vermiyorlar.ama cafe acacgim de bir tane torpil koy hemen aliyorsun.fikir degil torpil onemli devlet yaninda kimin ne kadar isi verene rusveti onemli :)

.karisik yazmis olabilirim telden yaziyorum affola.

sunucu parasi demisler aslinda projen olunca sunucunun bir onemi yok gibi geliyor ama maddi dayanma gucun varsa devam ediyor hersey.melek yatirimci diyorlar alayi seytan onlarin sen herseyi hazirlar sunarsin adamlar yuzde 50 ile girerler bir sonraki asamada 75 olur kendi projende yabanci oluyorsun melek filan degil kan emiciler

bızde de var yemekspetı obilet vs ısler olmadı degıl. nevzat aydın surecı anlatıyordu bır yerde ya okudum ya vıdeosunu ızledım. restaurantlara gıdıp tek tek anlasma yapıp kendımız paket sıparıse cıkıyorduk dıyordu :) adam unıversıte mezunuyum dıyor ben fotokopı cekmem ptt e gıdıp kargo teslım etmem dıyor oylesıne gereksız bır ego var kı sanırsınız ceo olarak ıs yapıyorlar. Hayallerı varsa ınsanın bunları gerceklestırmek ıcın hersey yapmalı o ınanc olmalı ınancın yoksa hıc bırsey olmaz. 

serdar kuzuloglu linki atmis birisi canli izlemistim ben o anlattiklarini.dedigi cok dogru adamin.bizde herkes kendi ile.ilgileniyor yalnzca sektorunu biliyor demisti cok dogru .sen doktorsun tip.disinds bir bok bilmiyorsun muhendissin alan disi hic birsey bilmiyorsun ve bu sekilde baska alanlarin disinds bilgi sahibi olmayip cozum uretemiyorsun.at gozlugu ile.bakiyorsun dunyaya.

tedx vidyolari izleyin sahane ornekler var .aslinda olay para burokratik vs degil tamamen vizyon sahibi olabilmek disaridan olaylarin gozlemleyebilmek.biz en ufak bir elestiryie sahip olamadigimiz icin gelismeye acik degiliz. acilamayacagiz da 

hipokondriyak tarafından 20/Eyl/15 05:09 tarihinde düzenlenmiştir

Homo sapiens, yaşamak için, diğer canlıların yaşamasına muhtaç; obligat parazit türüdür. "Sen olursan boş bardak , sana olur koyan çok su. a.g."
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SaO
    SaO's avatar
    Erkek

Şuna da bir göz atmakta fayda var.

http://www.etohum.com/blog-tr/neden-turkiyeden-uber-cikmaz/

/\/\___æ~~~~~
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek

Çok alakasız bir sebep olmuş.Sanki adam çok tutacak bişey yazdı milleti topladıda sunucu parası kaldı amk :D

Bizim milletin tembelliği en büyük problem işte.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    noname
    noname's avatar
    Erkek
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ★★★★★
    Genki
    Genki's avatar
    Erkek

iyi sıkmış 1mbit 250 tl

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nick6
    0x656e
    0x656e's avatar
    Homo

bla bla car da 250 milyon tl lik veya dolarlık bir yatırım aldıydı sanıırım .  Yani çıkartan çıkartıyor tabi biraz beklemeleri gerekiyor orası ayrı Bknz:Yemeksepeti , BlaBlaCar,Koding,Disqus ( sanırım Türktü ),

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Austen
    Austen's avatar
    Erkek

Google, Facebook, Twitter gibi projeleri kaç ülke geliştirdi de bir tek Türkiye eleştiriliyor? 

Bunlara baktın mı mesela Google bir üniversite projesi. Elinden tutan üniversiteye bakıyorsun dünyanın sayılı elle tutulur ekollerinden. Bizde böyle bir proje sunsan bile hangi okul senin bu kadar elinden tutacaktır? Bizim "büyükler" bile sana siktir çeker, uğraştırma der.

Tabi bunun yanında uğraşacak öğrenci var mı onu da sormak lazım. Gerçekten işi bilen kaç adam vardır? Her mezun dolu dolu mu mezun oluyor? Yoksa alaylı takılanların hepsi okuldaki eğitimi hiçe sayıpta üstün zekalarıyla her şeyi öğrendiklerini mi iddia ediyorlar? Okulların yüksek katılımla başlayıp mezuniyette 10-15 kişi kalması tesadüf mü, kronik bir sıkıntı mı? Okulların rezilliği mi, öğrencinin tembelliğimi, yetersizliği mi? Tabela üniversitelerine gidipte mühendis çıkanların fazlalıkta olduğu, oradaki eğitimlerin ve öğrenci geçirmenin de gırla yürüdüğünü hatırlatmak lazım.

Birazdan buralar Türkiye gibi ortadoğu ülkesinden bir halt olmaz diye doluşacağından çok detaylı yazma ihtiyacı duymuyorum. Türkiye rezildir, herkes ahmaktır. Avrupa ve ABD süper, insanların hepsi birer Einstein demeye devam. Biz öz eleştiri yapmayı pek sevmeyiz. Yarım öğrenince kendimizi ilah ilan ederiz. Sonra neden böyle olmuyor, neden küçük düşünüyoruz. Hep te ne hikmetse engelleyen duvarı başkası çekmiştir. 

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Daniel-Koo
    Daniel-Koo's avatar
    Erkek

hocam arada bir webrazzi'ye girip yeni girişimlere bi bak istersen. 

ha feysbuk, twitter gibi şeyler diyom ben yaaa diyorsan zaten onlar gibi başka üreten ülkede yok ki tek türkiye değil. 

Daniel-Koo tarafından 20/Eyl/15 10:07 tarihinde düzenlenmiştir

ne diyon?
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    21li
    21li's avatar
    Erkek

aslında bazı teşebbüsler oldu.. yani eskiler bilir.. mesela rapidsharein zirvede olduğu vakit elmas güneş tarafından hemenpaylas.com yapılmıstı.. harika bir dosya paylasım sitesiydi hem hız hemde pratiklik hemde upload ettiğin dosyayı silmeden muhafaza etmesi nedeniyle türk kullanıcılar tarafından bayağı benimsenmişti.. sonra ne oldu? devlet babamız tarafından kapatıldı:) ama yinede var basarıya ulasmıs bazı projeler.. tamam globalleşemeselerde ülke içinde bayağı başarı sağladılar.. zaten projen lokal olarak başarı sağladığı vakit büyük global şirketler tarafından hemen satın alınıyor.. en basitinden yerli bir online yemek sipariş sitesi olan yemeksepeti dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu olan delivery hero tarafından 589 milyon dolara satın alındı:) bir başka örnek gittigidiyorun başarı sağlamasının ardından dünyanın en büyük online alışveriş sitelerinden biri olan ebay tarafından satın alınması:) yani paylastığın yazı pek tatmin edici değil.. son olarak online müzik dinleme sitesi fizzy o da bir türk sitesi ve başarı sağladıktan sonra turkcell tarafından satın alındı.. :=)

21li tarafından 20/Eyl/15 10:43 tarihinde düzenlenmiştir

Çocukken müzik kesilince sandalyelere oturmaya çalıştığımız oyun, meğerse hep otobüsün alıştırmasıymış.
Toplam Hit: 2739 Toplam Mesaj: 22
blog yazi