folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Üniversite Eğitimi Ve Akademik Kariyer Hk.



Üniversite Eğitimi Ve Akademik Kariyer Hk.

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LeveragEffect
    LeveragEffect's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Homo

    Herkese Merhaba,

    Bir iki ay aralıklar ile kullanıcılardan gelen akademik kariyer ve Yüksek Lisans/Doktora ile alakalı mesajlar sonrası bir bilgilendirme ve soru-yanıt konusu açmanın daha kestirme ve bilgilendirici olacağını düşündüm. Eğer böyle güncel bir konu var ise birleştirilebilir.

     

    Lisans

    Bu alt başlıkta, 1. sınıf 1. dönem not ortalaması 1,4 ve 4. sınıf her iki dönem not ortalaması ise 4.00 olan birinin yazdıklarını okuyacaksınız. 

     

    Eğer bir akademik kariyeriniz var ise disiplin en önemli karakteriniz olsun. Almanya'da, İtalya'da ders veren hocalarımla sohbet ederken özellikle Almanya'daki öğrenciler için yapmış oldukları tespitler bana bazı şeyleri hâlâ sorgulatır. Oradaki sistemden, şartlardan, hocalardan, öğrencilerden, vs. Oradaki hoca ve öğrencilerin edindikleri disiplin ve işi sürdürme istekleri bize olağanüstü gelecek şekilde stabil ve düzenliydi. Sizlere lisans dönemi için aktarabileceğim tek önemli ve anlamlı (kendimce) deneyimim arkadaşlar çalışın. Lisansta önünüze birçok etkinlik, arkadaş, sevgili vs. çıkacak. Hepsini yapabilirsiniz ve aynı zamanda derslere girip, sınavlara çalışabilirsiniz. Ben yaptım, ailemden ciddi bir destek almadan istediğim herşeyi gerçekleştirdim. Bu da tabiki not ortalamam ve uğraş verdiğim (-cv'ye yazarsın oğlum) işler sayesinde oldu. Anlayacağınız dersler ile geri kalanlar arasında bir değiş tokuş (trade off) yapmanıza gerek yok. Hatta dersler sayesinde koca bir Avrupa (Erasmus programı) görebilirsiniz.

    Biraz hafızamı eşeleyince yazılacak çok şey olduğunun farkına vardım ilerleyen zamanlarda fırsat buldukça editleyip eklerim.

    Yüksek Lisans 

    Akademik hayatın formal anlamda başlangıcı. Derslerin yavaş yavaş 2. plana gerileyip; merkezi sınavların, projelerin, hoca ilişkilerinin daha çok öne çıkacağı aşama. Aynı zamanda ÖSYM sınavının aksine en iyi öğretimin verildiği programlara girebilmenin mümkün olduğu aşama. 

    Tezli yapmaktan bahsedeceğim. Tezsiz ile ilgili tecrübem yok anca yoğun bir bilgi birikimim var. Her neyse, burada kendimden bahsedecek değilim, değil mi? (Çokça kendimden örnek vereceğim.)

    Giriş için gerekli belgeler:

    1 adet +80 ALES

    1 adet +76 YDS

    1 adet +3.00 lisans ortalaması

    1 adet mülakat sonucu.

     

    Benim girdiğim seneyi hatırlıyorum da program 88.5 ALES Sayısal puanını taban koşmuştu. 88 değil 88.5, böyle de manyağız. 

    Eee girdik, peki sonra?

    Sonra en az 7 ders alırsınız. Ben derslerden çok hocalarla ilgiliydim. Benim uyum sağlayacağım hocayı buldum ve sonra onunla ilk akademik çalışmamı gerçekleştirdim. Sonra tez çalışmamı yine aynı hoca ile gerçekleştirdim.

    Bir hocam "öğrencinin en çok hakkı olduğu şey yanlış yapmaktır" der. Ben hep çokça bahsedilen bilim adamlarının fazlasıyla zeki olduğunu düşünmeyen biri oldum. Bence onları bizden ayıran yaptıkları işe olan inançları ve kararlılıklarıydı. Şu ana kadar çalışmalarıma baktığım zaman ortaya çıkan ürünlerimde yanlışlardan sonra düzeltme yaptıklarımın daha iyi olduğunu gördüm. Neyse dağıtmayayım, hala imkanınız varken yanlış yapın. Tabiki devamını da getirin, yanlışınızı anlayın, öğrenin ve düzeltin.

    Tez aşamasında gerçek bir vaka ile çalışmaya özen gösterin. Türkiye'deki düzende sahaya inip çalışma yapan akademisyen sayısı çok az. Buna ayak uydurmayın. 

    İngilizce makale kaynaklar

    sciencedirect, scopus, emerald insight gibi siteleri kullanacaksınız. Okulun kütüphanesi var tabiki ancak içerik olarak okuldan okula çok değişiyor. Bunlara erişirken okulunuzun bağlantısını kullanın yada proxy ayarlarınızı okula göre ayarlayın (Evet, paralı).

    Türkçe tez kaynaklar

    yöktez'den aratabilirsiniz.

    Korsan yok mu?

    gen.lib.rus.ec  // kitap, magazin, makale, çok şey var.

    Tez savunmanıza size faydalı olacak hocalar çağırın. Tezinizi sunmaktan korkup, soru sormasın da kim olursa olsun demeyin. En az 6 aylık bir emeği sunmak inanın çok kolay olacak.

    Doktora

    Şu an içinde bulunduğum öğretim. Hâla yanlış yapma imkanımız var, korkmayın. Burayı daha sonra eklerim (yoruldum).

     

    Tezler

    Pikacu'dan alıntı:

    "Yüksek lisans tezi usul yönünden incelenirken doktora tezi içerik olarak incelenir. Yani yüksek lisans tezinizde kimse sizden bir şey icat etmenizi beklemez. Tabi özen göstermeniz yararınıza olacaktır. Doktora tezi ise sizden konunuz hakkında bilimsel bir açıklama yapmanız istenir. 6-7 sene öncesine kadar doktora tezleri ile günümüz doktora tezleri arasında konu olarak biraz farklar var. Daha önceden konular biraz genisken şimdi ise konu alanları biraz daha dar kapsamlı tutuluyor. Örneğin turizmde bölgesel çalışmalar yapılırken şimdi ise Belek'teki sorunlar gibi konular daha dar tutuluyor. "

    Akademik Kariyer ve Makale

    Açıkçası yazılacak yüzlerce şey var. Ancak burayı konu altında gelecek sorulara cevaplar vererek dolduracağım. 

     

    Kapanış

    Yazım yanlışları, anlatım bozuklukları olabilir (sayısalcıyım), üzerine fazla düşmeden yazdım. Gördükçe düzeltirim. Kendimce hep tekrarladığım bir söz vardır:

    -Neden düşeriz Bruce?

    -Ayağımız kaydığı için. 

     Soru-Cevap

    1. Aynı anda 2 tane YL yapabilir miyiz? :)

    1. Nisan 2016 YÖK yönetmeliği sayesinde artık aynı anda 2 tane tezli yüksek lisans yapamıyoruz. YÖK bizlerin çok yorulduğunu düşünmüş ve bu genç dimağlar kendilerini bu kadar paralamasınlar diyip, bunu kaldırmıştır. Ancak 2. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programlarından istediğiniz kadar yapabilirsiniz (aynı anda 1 tane Tezli ile).

    LeveragEffect tarafından 10/Ağu/17 13:33 tarihinde düzenlenmiştir
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek

    Hocam teşekkürler. Bir iki tane sorum var.

     

    1. Yüksek lisans ve doktora en erken kaç yılda bitirebilir? Mesela YL bir yılda tez hazırlanıp savunma yapmak gibi bir durum var mı?

    2. Aynı anda 2 tane YL yapabilir miyiz? :)

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pikacu
    Pikacu's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Temmuz/2009
    Erkek

    Merhabalar, 

    Evet güzel bir konu. 

    Bende aklıma gelenleri yazayım. Alanınızla olan kongre, sempozyum çalıştayları takip edin. Buralarda farklı akademisyenlerle tanışma şansınız olacaktır. Bunlar size büyük bir fayda sağlayacaktır. 

    Yüksek lisans tezi usul yönünden incelenirken doktora tezi içerik olarak incelenir. Yani yüksek lisans tezinizde kimse sizden bir şey icat etmenizi beklemez. Tabi özen göstermeniz yararınıza olacaktır. Doktora tezi ise sizden konunuz hakkında bilimsel bir açıklama yapmanız istenir. 6-7 sene öncesine kadar doktora tezleri ile günümüz doktora tezleri arasında konu olarak biraz farklar var. Daha önceden konular biraz genisken şimdi ise konu alanları biraz daha dar kapsamlı tutuluyor. Örneğin turizmde bölgesel çalışmalar yapılırken şimdi ise Belek'teki sorunlar gibi konular daha dar tutuluyor. 

    En önemli konulardan biri de yapacağınız okumalardir. Okumadan bir şey yazamazsınız. Bir sayfa yazabilmeniz için en az yüz sayfa okumanız gerekir.

    Şimdilik benimde aklıma gelenler bunlar.

    Ayrıca konuya @literatur 'u, @caliber 'i ve nickini bilmediğim diğer arkadaşları da davet ederek, görürse zaten yazacaktır, onun da fikirlerini almak da yarar olacaktır. 

     

    Pikacu tarafından 10/Ağu/17 12:32 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    berdush
    berdush's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Haziran/2008
    Erkek
    SkynetX bunu yazdı

    Hocam teşekkürler. Bir iki tane sorum var.

     

    1. Yüksek lisans ve doktora en erken kaç yılda bitirebilir? Mesela YL bir yılda tez hazırlanıp savunma yapmak gibi bir durum var mı?

    2. Aynı anda 2 tane YL yapabilir miyiz? :)

    yüksek lis. tezliyse 4 dönem (2 yıl) tezsiz 3 dönem en erken, 1 yılda ders  dönemi anca biter proje yazıp teze başlaman bitirmen min.1 yıl zaten 3 yılda bitiremeyeni atıyorlar.

    tezli yüksek lis. birden fazla olmaz ama tezsiz ve tezliyi aynı anda yapabilirsin.


    Felek Adamın A. qor.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adamhakli
    adamhakli's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Kasım/2015
    Erkek

    Bende bu yıl başladım lisansüstüne.

    Okul başlamadan İngilizce çalışmaya çalışıyorum. Öğrenmeyi ve öğretmeyi seviyorum. Umarım emeklerimiz boşa çıkmaz.. 


    Hayat savaştır, ölümden korkan YAŞAMASIN. https://www.tahribat.com/forum/cekilis-2020-bal-satisi-basladi---siparisler-ali-247037
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LeveragEffect
    LeveragEffect's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Homo
    SkynetX bunu yazdı

    Hocam teşekkürler. Bir iki tane sorum var.

     

    1. Yüksek lisans ve doktora en erken kaç yılda bitirebilir? Mesela YL bir yılda tez hazırlanıp savunma yapmak gibi bir durum var mı?

    2. Aynı anda 2 tane YL yapabilir miyiz? :)

    1. Şu an bazı üniversitelerin yönetmeliklerinde minimum bitirme şartı görüyorum. Ancak genel anlamda konuşacak olursam, yüksek lisansı 3 dönemde bitirebilirsin en erken (ders alırken tez yapmayacağını varsayıyorum.) Doktora için süreç biraz meşakkatli. Dersleri bitirdikten sonra yeterlik (yeterlilik değil yeterlik) için hazırlanıp, geçmen gerekiyor. Bizim okulda bu çok zordu ancak biraz kolayladılar. Her neyse, ders ve yeterlik sürecini 2 senede geçtiğini varsayarsak, 3-4 senede doktoranı bitirebilirsin. Fakat şu an İTÜ'de var olan bir uygulamadan bahsedeceğim, normal anlamda tez yazmadan tez önerini verdikten sonra geçen süreçte 3 bilimsel makaleni SCI, SCI-exp, AHCI, SSCI indexli dergilerde yayınlarsan, bu 3 makaleni teze döndürüp doktoranı tamamlayabiliyorsun. Bunu ben ayrıca sadece İTÜ'de gördüm (benim de yapmak istediğim şu an bu).

     

    2. Nisan 2016 YÖK yönetmeliği sayesinde artık aynı anda 2 tane tezli yüksek lisans yapamıyoruz. YÖK bizlerin çok yorulduğunu düşünmüş ve bu genç dimağlar kendilerini bu kadar paralamasınlar diyip, bunu kaldırmıştır. Ancak 2. Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programlarından istediğiniz kadar yapabilirsiniz (aynı anda 1 tane Tezli ile).

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2008
    Erkek

    Sosyal bilimciyim. İlgili konulara ve mesajlara cevap yazmaya çalışıyorduk zaten kendimizce. Böyle bir başlık olması derli toplu olması açısından iyi olmuş. Yüksek lisans nedir kaç senedir tezli nedir tezsiz nedir gibi Google'a sorulacak soruları buradan cevaplatmaya çalışacak olanlar akademik kariyer yapmayı şimdiden unutsunlar bu arada :) Sorun tespiti, metodoloji, kaynak tarama vs gibi hususlarda yardım ağırlıklı olmalı diye düşünüyorum. Ayrıyeten tecrübe paylaşımı da yapılabilir tabi. Ama çok temel meselelerden kaçınırsak konu gereksiz yere şişmemiş olur. Konuyu açan arkadaşa ayrıca teşekkürler.

     

    literatur tarafından 10/Ağu/17 13:28 tarihinde düzenlenmiştir
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yucel
    Yucel's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Haziran/2006
    Erkek

    Hocam şu an yüksek lisans ders dönemim bitti tez dönemine geçeceğim, eylül 2017 itibariyle tez araştırma kısmını kısmetse ispanya'da yapacağım erasmus ile, bölüm Türkçe, ingilizce tez yazabilir miyim ?

    bir de tez döneminde asker'e gitmeye karar versek yüksek lisans'ı dondurduğumuzda o dondurduğumuz yıl 3 yıl içinde bitirme süresine sayılıyor mu? Yani 3 yıl bitirme süresi +1 yıl dondurma süresi şeklinde mi ? 

    Tesekkurler,


    less than one, more than zero.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Kayıt Tarihi: 20/Nisan/2008
    Erkek
    Yucel bunu yazdı

    Hocam şu an yüksek lisans ders dönemim bitti tez dönemine geçeceğim, eylül 2017 itibariyle tez araştırma kısmını kısmetse ispanya'da yapacağım erasmus ile, bölüm Türkçe, ingilizce tez yazabilir miyim ?

     

    Bölümünün kendi şartlarına bağlı diye biliyorum. Öğrenci işlerinde sizden sorumlu enstitü memuruna bir sormakta fayda var.

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LeveragEffect
    LeveragEffect's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Homo
    Yucel bunu yazdı

    Hocam şu an yüksek lisans ders dönemim bitti tez dönemine geçeceğim, eylül 2017 itibariyle tez araştırma kısmını kısmetse ispanya'da yapacağım erasmus ile, bölüm Türkçe, ingilizce tez yazabilir miyim ?

    bir de tez döneminde asker'e gitmeye karar versek yüksek lisans'ı dondurduğumuzda o dondurduğumuz yıl 3 yıl içinde bitirme süresine sayılıyor mu? Yani 3 yıl bitirme süresi +1 yıl dondurma süresi şeklinde mi ? 

    Tesekkurler,

    1. sorun için evet yazabilirsin. Ancak bildiğim kadarıyla hocandan İngilizce yeterlilik isteniyor (senden de istenebilir).

    2. Öğrenci işlerine sorsan daha iyi olur. Bildiğim kadarıyla "hayır, sayılmaz".

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Şubat/2015
    Erkek

    @berdush @LeveragEffect

    Teşekkürler hocam ikinize de.

     

    Bir de merak ettiğim kaynak taraması nasıl yapılıyor?

    Üniversite ağlarından dünya çapında yazılmış tüm yüksek lisans/doktora tezlerine erişebiliyor muyuz?

Toplam Hit: 1818 Toplam Mesaj: 19
electrical experimenter magazine