Üslü Sayılar (Matematik)
-
ameros bunu yazdı:
-----------------------------beyler ben seyi soruyorum mesela 2 üzeri eksi 1bölü 3
-----------------------------küp kök içinde 1/2 cevap.
üs eksi ise sayının çarpmaya göre tersini alacaksın.
üs rasyonel ifade ise pay ifadenin kuvveti olur payda ise kökün derecesini belirtir.
-
Bir de sana yapılan yardımları okuma zahmetine katlansan..
-
ameros bunu yazdı:
-----------------------------beyler ben seyi soruyorum mesela 2 üzeri eksi 1bölü 3
-----------------------------
bilader o kadar yorum yaptık hatta sorduğun sorunun birebir çözümünü anlattım okumuyosun tekrar soruyosun. -
arkadaşlar yorumu larınızı okuyorum qoqo sen - yi açıklamışsın üs eksi olursa tersi olur onu zaten bende biliyorum ama benim sorduğum rasyonel sayı eksi olursa ne olur onu açıklayan olmadı.
-
ameros bunu yazdı:
-----------------------------arkadaşlar yorumu larınızı okuyorum qoqo sen - yi açıklamışsın üs eksi olursa tersi olur onu zaten bende biliyorum ama benim sorduğum rasyonel sayı eksi olursa ne olur onu açıklayan olmadı.
-----------------------------olay şöyle, örneğin 2 üzeri 2/3 ü'n normalini ve 2 üzeri -2/3 ün yapılışını yazmaya çalıştım umarım anlatabilmişimdir.

hani üssün üssü derken üsleri çarpabiliyorduk ya birbiriyle. aynı mantıkla önce -1 i ayırırsan ve verilen tabanı ters yazarsan sonra hem payın hem paydanın aynı kuvvetini alırsın. zaten sabit sayının -1'ci kuvvetini alacağından pay her zaman 1 gelir onun kuvvetini de ne alsan 1 gelecek paydaya da aynı işlemi uygular bulursun. yani bir sayının üzeri a/b sini alırken ne yaptıysan bulduğun sonucu ters çevirirsen yani 1/.. şekilde yazarsan onun -a/b inci kuvvetini elde etmiş olursun.
-
ameros bunu yazdı:
-----------------------------arkadaşlar yorumu larınızı okuyorum qoqo sen - yi açıklamışsın üs eksi olursa tersi olur onu zaten bende biliyorum ama benim sorduğum rasyonel sayı eksi olursa ne olur onu açıklayan olmadı.
-----------------------------
Hacım ilk sayfadaki ikinci mesajıma bi bak istersen. -
3 üzeri 67'yi kısayoldan nasıl yaparım?
-
hesap makinası
-
nolanded bunu yazdı:
-----------------------------3 üzeri 67'yi kısayoldan nasıl yaparım?
-----------------------------729 u 3 üzeri 6 şeklinde kabul edersen. 67 nin içinde de 11 tane 6 var ve artan 1 tane fazladan 3 var.
729 üzeri 11 x 3
getirebileceğin en sade hal budur amaç 67 tane 3 yazmaktansa 11 tane 729 u çarpmak en son 3 le çarpmak falan :D
-
ben 4 üssü 2'yi bile bilmiyorum :( . onlar kısa yoldan nasıl hesaplanıyor lan?