folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Uzaktaki Işıklar Neden Hep Yanıp Sönüyor İzlenimi Veriyor?

Uzaktaki Işıklar Neden Hep Yanıp Sönüyor İzlenimi Veriyor?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Erkek

çok uzaktaki ışıklara baktığınızda hep frekansı düşük bi ampül misali yanıp sönüyor izlenimi edinirsiniz. hadi yıldızları geçtim birkaç kilometre ötedekilerde filan da olur. bunun sebebi ne olabilir?

. . .. . ... .
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    coLin
    coLin's avatar
    Erkek

Buremba bunu yazdı:
    -----------------------------

çok uzaktaki ışıklara baktığınızda hep frekansı düşük bi ampül misali yanıp sönüyor izlenimi edinirsiniz. hadi yıldızları geçtim birkaç kilometre ötedekilerde filan da olur. bunun sebebi ne olabilir?

Bulutlar olabilir mi acep? Salladım ama :)

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Piratebay
    Piratebay's avatar
    Erkek

elektrik saniyenin bilmem kaçta 1' i kadar bir hızla dalgalanır. yani mantıken yanıp söner yanıp söner. bu nedenle kaynaktan uzaklaştıkça o yanıp sönme izlenimi artar.

Japon yolları aşar Alman'ın babaannesi kaşar... https://thepiratebay.org/
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Erkek

coLin bunu yazdı:

Buremba bunu yazdı:

Bulutlar olabilir mi acep? Salladım ama :)

tabana yakın kısımda çok az bulut olur bildiğim kadarıyla ki mesela uzaktaki adaya filan baktığımızda onun ışıklarını da öyle görüyoruz. bu sorunu zamanında lisedeki hocama sormuştum da saçmalamıştı, o zamandan beri aklımda. :) birkaç senedir aklıma geldiğinde yanımda kim varsa ona sorarım ama henüz cevap bulamadık. :)

. . .. . ... .
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Erkek

Forever_Piratebay bunu yazdı:

elektrik saniyenin bilmem kaçta 1' i kadar bir hızla dalgalanır. yani mantıken yanıp söner yanıp söner. bu nedenle kaynaktan uzaklaştıkça o yanıp sönme izlenimi artar.

zaten yanıp yanıp sönme olayında sorun yok yukarda da frekansı düşük bi ampul misalini verdim de uzaklaştığında neden o izlenim artar onu merak ediyorum.

. . .. . ... .
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wert
    wert's avatar
    Erkek

atmosferde hava akımlarından dolayı 

bazı yerlerde basınç yüksek bazı yerlerde düşük olur

(bunu bir tarafta 1000 birim basınç diğer tarafta 5000 birim basınç şeklinde değilde bir yerde 1000 birim diğer yerde 1002 birim gibi düşün öyle çok fark yok) 

neyse bu basınç farkı bazı yerlerde kırılma indisinide değiştirir

ışık kaynaktan çıkıp gözüne gelirken bu farklı basınçlarla(kırılma indisleri)  ile karşışır ve her defasında kırılır 

0.01 derece bile kırılmış olsa bu 1000 metrede(1km) gözünü ıskalayacak kadar sapamaya yol açar ve bu olay sürekle terar edinde yanıp sönüyormuş gibi görürsün 

|sadece aptalların başarısı ders notu ile ölçülür|
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Piratebay
    Piratebay's avatar
    Erkek

Buremba bunu yazdı:

zaten yanıp yanıp sönme olayında sorun yok yukarda da frekansı düşük bi ampul misalini verdim de uzaklaştığında neden o izlenim artar onu merak ediyorum.

mesafe uzadığı için ışık hızının arsındaki boşlukta uzar o yüzden .(yani arada sönen zaman uzar)

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Erkek

Buremba bunu yazdı:

mesafe uzadığı için ışık hızının arsındaki boşlukta uzar o yüzden .(yani arada sönen zaman uzar)

birkaç kilometrenin ışık hızının yanında zerre önemi yok ki hacı o kadar fark kendini belli etsin.

wert'in cevabı için de o sapma olayı nasıl düzenli oluyor ki, yani baktığımızda hep bi loop hali seziyoruz gözümüze farklı bir sapmayla gelseydi kendini farklı yerde gösterirdi gibime geliyor. bu durumda da hep oynayan bi ışık kaynağı olurdu ki öyle bi durum yok yani. :/ en başta farklı sapmayla gelince görmememiz saçma geliyor yani, o durumda farklı açıyla farklı yerde görürüz sanki.

. . .. . ... .
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Piratebay
    Piratebay's avatar
    Erkek

gözün görme frekansıyla alakalı durum bu. mesafe arttıkça gözün görme frekansı azalır. örneğin bizim şehir şebekemiz 50hz ise tepemizdeki ampul saniyede 50 defa yanıp sönüyordur. lamba o kadar çok yanıp sönüyordur ki göz bunu algılayamaz ve lambayı sürekli yanık görür. ama lamba gözden uzaklaştıkça gözün algıladığı frekans aradaki mesafenin fazlalığına göre bir kaç hz'e belki daha da düşük bir seviyeye iner.
    1hz demek lambanın saniyede bir defa sönüp yanması demektir, dolayısıyla göz bu lambanın sönüp yandığını algılayacaktır.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Buremba
    Buremba's avatar
    Erkek

gözün görme frekansıyla alakalı durum bu. mesafe arttıkça gözün görme frekansı azalır. örneğin bizim şehir şebekemiz 50hz ise tepemizdeki ampul saniyede 50 defa yanıp sönüyordur. lamba o kadar çok yanıp sönüyordur ki göz bunu algılayamaz ve lambayı sürekli yanık görür. ama lamba gözden uzaklaştıkça gözün algıladığı frekans aradaki mesafenin fazlalığına göre bir kaç hz'e belki daha da düşük bir seviyeye iner.
    1hz demek lambanın saniyede bir defa sönüp yanması demektir, dolayısıyla göz bu lambanın sönüp yandığını algılayacaktır.

son cümledeki olay 50'nin 49'a inmesi ki göz zaten saniyede 21 mi 22 mi ne kare görebiliyordu sanırım. peki o zaman milyonlarca ışık yılı uzaktaki yıldızların da gene aynı frekanstaymış gibi yanıp sönmesini nasıl açıklayacaksın hacı? elimizde 5km var birkaç milyon km var, o orana göre mi dağılım oluyor?

. . .. . ... .
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Piratebay
    Piratebay's avatar
    Erkek

1. 49'a inmiyor 1'e kadar inebilir.

2. Şehir şebekesi diyorum . Sinyal diyorum . 50 Hz diyorum. Yıldızlar şehir şebekesi mi kullanıyorda yanıp sönme hızları 5 km uzaklıktaki bir lamba ile aynı olsun ?

Toplam Hit: 8960 Toplam Mesaj: 26