Uzaktaki Işıklar Neden Hep Yanıp Sönüyor İzlenimi Veriyor?
-
Forever_Piratebay bunu yazdı:
-----------------------------1. 49'a inmiyor 1'e kadar inebilir.
2. Şehir şebekesi diyorum . Sinyal diyorum . 50 Hz diyorum. Yıldızlar şehir şebekesi mi kullanıyorda yanıp sönme hızları 5 km uzaklıktaki bir lamba ile aynı olsun ?
-----------------------------kullanmıyor tabi haklısın da dağılım bana anormal geliyor. ben hiç ne kadar uzakta olursa olsun 1Hz frekansla gördüğüm bi ışık görmedim sanki 15-20Hz frekans arasında sıkışıyor hep. (saniyede 22 kare görebildiğimizi varsayarak diyorum) bu 5km ötedeki ışık için de aynı oluyor 10km uzaktaki ışık için de aynı oluyor milyon kilometre ötedeki ışık için de aynı oluyor. (ki burda frekans durumu yok galiba, değil mi? yani yapay bi durum olmadığı için ne varsa öyle gözükmesi gerekiyor)
Bilmiyorum anlatmak istediğimi anlatabildim mi de eleştirmekden çok anlamaya çalışıyorum hocam emin olabilirsin.
-
Buremba bunu yazdı:
-----------------------------Forever_Piratebay bunu yazdı:
-----------------------------1. 49'a inmiyor 1'e kadar inebilir.
2. Şehir şebekesi diyorum . Sinyal diyorum . 50 Hz diyorum. Yıldızlar şehir şebekesi mi kullanıyorda yanıp sönme hızları 5 km uzaklıktaki bir lamba ile aynı olsun ?
-----------------------------kullanmıyor tabi haklısın da dağılım bana anormal geliyor. ben hiç ne kadar uzakta olursa olsun 1Hz frekansla gördüğüm bi ışık görmedim sanki 15-20Hz frekans arasında sıkışıyor hep. (saniyede 22 kare görebildiğimizi varsayarak diyorum) bu 5km ötedeki ışık için de aynı oluyor 10km uzaktaki ışık için de aynı oluyor milyon kilometre ötedeki ışık için de aynı oluyor. (ki burda frekans durumu yok galiba, değil mi? yani yapay bi durum olmadığı için ne varsa öyle gözükmesi gerekiyor)
Bilmiyorum anlatmak istediğimi anlatabildim mi de eleştirmekden çok anlamaya çalışıyorum hocam emin olabilirsin.
-----------------------------Anladım hocam durum bundan ibaret kasmaya gerek yok ışık kaynakları dalga boyu olarak yayılır sonrasını zaten anlattım :)
-
mantıklı gelen tek cevap basınç ile alakalı açıklama oldu çünkü bazı geceler balkonumdan köprü manzarasını izlerken ışıklar sabit bazende hocunun dediği gibi yanıp yanıp sönüyor izlenimi veriyor basıncın ışığın göze gelene kadar kırması sanki daha mantıklı
-
basınçtan olsa kameralar neden düzgün kayıt ediyor o halde ?
bakarken dalgalanan şeyi kamera ile kayıt edince düzgün görüyoruz
-
Çoğu yıldız durmadan parlar gibi görünür ama onlara uzaydaan bakabiliyor olsaydık aslında hiç yanıp sönmediklerini görürdük. Bir yıldızın ışığı dünyanın atmosferinden geçerken hava ısısındaki değişikliklerden dolayı kırılır. Bu da ışığın yanıp sönüyormuş gibi görünmesine neden olur. Bu etki yüzünden yıldızlar hakkındaki araştırmalar; yüksek dağ tepelerinde yapılır. Bunu sebebi yükseğe çıkıldıkça havanın incelmesi ve yanıp sönme etkisinin azalıyor olmasıdır.
-
Tnrsk bunu yazdı:
-----------------------------Çoğu yıldız durmadan parlar gibi görünür ama onlara uzaydaan bakabiliyor olsaydık aslında hiç yanıp sönmediklerini görürdük. Bir yıldızın ışığı dünyanın atmosferinden geçerken hava ısısındaki değişikliklerden dolayı kırılır. Bu da ışığın yanıp sönüyormuş gibi görünmesine neden olur. Bu etki yüzünden yıldızlar hakkındaki araştırmalar; yüksek dağ tepelerinde yapılır. Bunu sebebi yükseğe çıkıldıkça havanın incelmesi ve yanıp sönme etkisinin azalıyor olmasıdır.
-----------------------------kırılma olduğu zaman hiç mi görmeyiz yoksa farklı yerde mi görürüz? temel fizik bilgilerimle farklı yerde görürüz diyorum ben çünkü cisimden gözümüze gelecek kırılıp başka yöne gidiyorsa, başka yöndeki ışık da kırılıp bizim gözümüze gözükür ve kaymış görürüz ışık kaynağını. :)
-
ne basıncı arkadaşlar alakası yok elinize uzun bir hortum alın ve bunu dalgalandırır gibi yapın hani yukarı aşağı yapınca dalgalanır ya en başta küçük bir dalga oluşur sonra büyür işte onun gibi düşünün ışı da dalga dalga yayılır uzaktan baktığında dalga büyüdüğünden gözünü ıskalar bi yerde sen de onu sönmüş gibi algılarsın basınçla alakası yok
-
Lise fiziği ile açıklanabilecek bi konuydu ama hatırlayamadım :/
-
ışığın/enerjinin dalgalı hareketinden dolayı
-
Buremba bunu yazdı:
-----------------------------çok uzaktaki ışıklara baktığınızda hep frekansı düşük bi ampül misali yanıp sönüyor izlenimi edinirsiniz. hadi yıldızları geçtim birkaç kilometre ötedekilerde filan da olur. bunun sebebi ne olabilir?
-----------------------------kardeş ışığın tanecik hareketinden başka bide dalga hareketi vardır.
ışık kaynağı(yıldız,ampül...) farklı , ışığı yansıtan (gezegenler, duvarlar ,..) farklıdır.
foton ışık kaynağının son tabakası yıldız için fotosferden çıkana kadar binlerce yıllık süreçten geçer. biz güneşin çekirdeğinde üretilen fotonu anca binlerce yıl sonra görebiliyoruz.
bu üretim sürecinde sürekli aynı kalamadığı için yanıp sönme olayı olur.Gerçi birazda atmosfer sönümlemesi denen Av diye bişey de katkı sağlıyoda genel olarak böyle.
ama ışığı yansıtan şeyler üzerine düşen fotonlar aynı anda düştüğü için yansıması da aynı anda olur. böylelikle fark görülmez. Sadece güneş ve gezegenler ilk yaratıldığında gezegenden yansıyan ilk ışınlarda bir kırpma görebilirdik ama hem saniyelik olurdu hemde hiçbirimiz o anı göremedik zaten