folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder Vergi Sisteminde Ki Adaletsizlik(Allahsızlık)



Vergi Sisteminde Ki Adaletsizlik(Allahsızlık)

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    siyahbereli
    siyahbereli's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    Bizden alınan kesilen vergiler ile bize hizmet etmek durumunda lar ancak görüyoruzki bize hizmet eden yok. vergi kaçıran adama 10 ıl dır vergisini ödemeyene fazi indirimi var. faiz sıfırlaması var diye kampanya yaparsan o adam vergisini ödermi. bune terbiyesizlik kardeşim. çözümü düzenli denetim. devlette kim ne harıcyor denetimi yapılacak. devlet giderleri bi kısılacak abi. zaten halk 1000 lira ile geçinmeye çalşlıyor devlette geçiniversin. köklü bi çözümü var. isyan ülke komple isyan ettiğinde vergiler geri çekilir yada adalet sağlanmaya çalışılınır. 


    Yapmadıklarınıza pişman olmaktansa, Yaptıklarınıza pişman olun...Yapın pişman olun, yada yapmayın yine pişman olun.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Rawkmetal
    Rawkmetal's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Şubat/2005
    Erkek

    Fight Club iyi filmdi be


    dünya yan geldi. dalganıza bakın...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SerYolcu
    SerYolcu's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Ocak/2010
    Erkek
    COURAGE_x bunu yazdı

    Bu tarz durum ve konularda genelde baska bir ulke hatta 3 sinif ulkeleri ornek gosteririz,  iste felanca ulke bir ekmk'te alsan sakiz'da alsan fis kesildigi verginin kacirilmadigi gibi imrenere bizdeki yolsuzlugu adaletsizligi bile bile yutariz herseyi.

    Peki onlardaki vergi tutari veya bir ekmegin vergi bedeli % kac? 

    Yani bizde tuccarin ticareti iscinin ayligi vergiye endekslimi?

    Elbette bu uzucu bir olay ama!

    Devlet vergileri, faizleri, gelir duzeyini, bunlari duzenlemedigi surece bu patlak hep olacak kimsede yamalayamayacak..

     Buyur, bu da 1 inci sınıf bir ülkeden haber...

      Fransa'daki yüksek vergi oranları ve “servet vergisi"yüzünden Belçika'ya yerleşen ve Fransa Başbakanı'na Fransız pasaportu ile sosyal sigorta kartını gönderen ünlü Fransız aktör Gerard Depardieu Rus vatandaşlığına geçti.

    http://www.cnnturk.com/2013/yasam/diger/01/03/gerard.depardieu.rusya.vatandasi.oldu/691067.0

     


    Ondan çocuk olmamıştır (Kimsenin babası değildir). Kendisi de doğmamıştır (kimsenin çocuğu değildir). İhlas Suresi 3 üncü ayette bunlar yazar.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    COURAGE_x
    COURAGE_x's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Aralık/2003
    Erkek
    SeRDaR bunu yazdı

    Çiçek suyla, çocuk sevgiyle, ülke vergiyle büyür demişler :) 

    Vergi gerçekten yol su elektrik olarak dönecekse verelim ama ben veriyorsam benden daha çok kazanan zenginler de verecek arkadaş kim ne kadar kazanıyorsa versin kaçıran varsa gerekeni yapsınlar.

    holyone:

    %10 Olayını muhasebecisi finans müdürü cartı Curtu haricinde kim bilecek ihbar edecek nasıl ispatlıyacaksın işverenler bunları bu adamlardan özellikle istiyor ve bu adamların bir eli yağda öbür eli bağda işçiler maaşlarını alamazken idari kadro çatır çatır alır parasını yüksek şekilde bu yüzdende gıgları çıkmaz zaten

    Cicegin aromat vereni, cocugun fayda vereni, verginin donus yapani daha cok sevilir.. :)


    Altın'ı olan kuralı koyar,kuralı koyan altın'ı alır!
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ersn
    ersn's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2011
    Erkek

    İş yine bizde bitiyor , birlik olup isyan edicen devletin götü ozaman 3.5 atar. Gel gör gittikçe bölünüyoruz Sağcılar solcular hatta pkk bile kendi arasında bölünüyor. Biz bölündükçe devlet babanın işine geliyor.Herkes bir kafadan birşey söylerken devlet arada götürüyor : ) Herkes aldığı maaşa bakıyor kimse giderlere bakmıyor ki aq . Aldığın maaşın zaten yarısını enerji giderlerine ( Benzin , kira , elektrik , su vs... ) veriyorsun. Devlet halkı en fazla enerjiden s*kiyor. Sen sikildikçe daha çok çalışıyosun sen çok çalıştıkça üretim daha fazla oluyor , üretim oldukça devlet kazanıyor : ) Kurtuluş yok Devlet baba öyle bi kitlemiş ki neresinden dönersen dön devlet sana hertürlü çakıyor :D


    küfrederiz villalara kulübeden
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Aloryan
    Aloryan's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Mart/2007
    Erkek

    bende bodrolu çalışanım gelir vergisi sadece 702 tl kesilmiş bu ay ki buda %dilimleri arttıkça artıcak


    Her zaman derim = Bilmemek Ayıp deil Ögrenmemek Ayıp
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baron_27
    baron_27's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    Okul Hastane ibadethane  yaptıran vergiden muhaf tutuluyor yani adam devlete 4 trilyon vergi vermesi gerekirken 1 trilyonuna Bunlardan birini yaptırıyor geri kalan 3 trilyon cebinde kalıyor bunları yaptırmaya teşvikmiş komediye bakarmısınız 
    Sen 4 trilyonu bu adamdan tahsil et o adam bir tane yapıyorsa sen 4 tane yap hadi 2 tane yap madem 

    Yada bu godomanların çoğu düzmeceden vakıflar yapar bütün ihtiyaçlarını bu vakıflarla sağlar bu vakıflarada devlet vergi muhafiyeti getirir ohhh miss yani yok dümenden  ihracat yaptım vergiden düş bir çoğuda hayali çıkıyor biliyorsunuz 

    Birde utanmadan sıkılmadan kendilerini haber yaptırırlar yok 1 trilyon vergi vermiş vergi rekortmeniymiş bilmemne a.k vereceksin tabi 10 trilyon kazanmışsın 1 trilyon vergini seve seve vereceksin asgari ücretli gelirine oranla senden belki daha fazla veriyor oranladığımızda neyin havasındasınız sen hayasız düzenbaz herifler. Az kazanan kazandığına oranla verdiği fazla vergiye göre asıl onlar haber yapılmalı vergi rekortmeni olarak gösterilmeliler bence


    Şimdi soruyorum asgari ücretle çalışan adamın günahı nedir ? bordrolu çalışan işçi emekli memurun günahı nedir ki devlet bu adamların ensesine çöküp çatır çatır vergisini bir güzel alıyor o zaman bıraksın bende kafama göre kendim ödeyeyim vergi değilmi vergi levhalılara kendi vergilerini kendileri tayin etme hakkı veriyorsun da bordrolulara neden bu hakkı tanımıyorsun ?
    ya da bu adamlardan niye vergi alıyorsun demek lazım asgari ücret sınırın zaten üç kuruş devletin belirlediği açlık ve yoksulluk sınırının bile altında standart belirtmişsin birde vergi alıyorsun yazıktır günahtır 


    Çözüm nedir?


    Devlet zaten vergi alamıyor bu adamlardan yada bilerek almak istemiyor mu orasını bilemem ama almak istiyor da alamıyorsa çözüm basit Diyecek ki kim Vergi kaçıran birini ihbar ederse kaçırmış olduğu vergi tahsil edildikten sonra Yarısını ihbar edene verilecek ihbarcının kimliği gizli tutualacak bakın o zaman adam değil komşusunu  babasını bile ihbar eder babasını.

    ________________________________________________________________________________________

    @SerDar

     

    eleştirinin bir noktasında haklısın doğrudan vergi beyan edenlerden malesef tam olarak vergi alınamıyor. çünkü beyan esası var. ne beyan ettiyse o kadar alınıyor. denetimler de %2 lerde ancak artarak devam etmekte. Ülkenin gelişmişliğiyle de alakalıdır. gelişmemiş ülkelerde dolaylı verginin payı toplam vergi gelirinin içinde fazladır malesef bizde %60-70 arası. bu vergi adaletsizliğini gösteriyor. dolaylı dediğimiz;  harcama vergileri yani benzindeki ötv, ürün, hizmetlerdeki kdv.

    dolaysız vergiler ise şirketlerin beyan ettiği kısaca. bunun payı çok düşük ülkemizde bu da vergi adaletsizliğini gösteriyor. ve vergi bilinci denen şeyin oturmadığını da gösteriyor. 

    ürün, hizmet alan herkes fişini talep etse, ya da fiş talep etmeye gerek kalmadan bunları sunanlar fiş kesse yani insanlar bunu bir görev olarak bilse, işveren işçisini asgari ücretle göstermese gerçek aldığı ücreti resmi olarak gösterse, ev alıp satan emlak değerini gerçek alış değeri olarak gösterse vergi bilinci oturmuş olsa bu sorun olmaz. malesef bu saydıklarımızı belki biz bile bir defa yapmışızdır. hak yemek olarak görülmüyor sorun orada. halbuki milyonların hakkı olarak bakmak gerek.

     

    sorunu sadece sisteme bağlamak yanlış, insanların bilinci okuma düzeyi dürüstlüğü siyasi beklentisi  vs vs bir sürü değişken var.

     

    şu anki sistemde; 

    ---   asgari ücret alan birinin ücretinden %15 gelir vergisi kesintisi ve binde 7,75 damga vergisi kesintisi yapılıyor. örn 1000 TL ise brüt asgari ücret 150 TL. vergi kaynakta kesiliyor. ancak asgari geçim indirimi denilen sistemle örnek; kendisi için %50, eşi %10 ilk üç çocuk %7,5 sonraki çocuklar %5 olmak üzere vergi iadesi uygulaması var (asgari geçim indirimi) yani üç çocuğu varsa (50-10-22,5) ödeyeceği 150 TL verginin %82,5'ini devlet kendisine iade ediyor. (almıyor) (26 TL ödemiş oluyor )

     

    --- Okul hastane ibadethane yaptıran vergiden muaf tutulmuyor. Vakıf'lar vergiden muaf olduğu doğru ancak iktisadi faaliyet yapılırsa muaflık yok olur. muaflık kararını Bakanlar Kurulu verir. ancak bu vakıflar sadece amacına yönelik hizmet yapabilir kesinlikle iktisadi hayatta faaliyette bulunamaz.

    Şirketler okul hastane ibadethane yaptırmak, vakıflara ve devlet kurumlarına yardım yaparak muaf olmuyorlar. bu yaptıkları yardımlar vergi matrahlarından düşülüyor. beyan ettikleri kazanç varsa örn 1 000 TL. bunun 200 TL sini yardım olarak yapmış 800 TL üzerinden vergi ödüyor. yani Kurumlar Vergisi oranı %20,  200 TL nin 40 TL si devletin katkısı gibi oluyor. yani alınan yardımların devlete maliyeti %20 olarak düşün. diğer kazançlarından vergi ödemek durumunda muafiyet söz konusu değil. 

     

    --- vergi rekortmni durumu örn şirketlerinin karını dönem sonunda dağıtmak durumunda olanlar hisse sahiplerine bu karı dağıtıyor. bu kar da haliyle işçi memurun yıllık gelirinden çook fazla olduğundan vergi rekortmeni olunuyor. (hem şirketin kazancı vergileniyor ayrıca ortağa kazanç dağıtırken bunun üzerinden de vergi alınıyor %20 ve %15 =%35) aslında sistem adaletli ancak insanlar uymuyor. bunun için denetim şart.

     

    --- çözüm önerisi olarak muhbirlik sunmuşsun. bu sistem zaten var. 

    https://www.google.com.tr/?gfe_rd=cr&ei=T81RVbqzCqOH8QfVjYCwDw&gws_rd=ssl#q=vergi+ihbar+ikramiyesi

    çıkan vergi ve cezanın %10'u muhbire veriliyor. iddia asılsız çıkmamışsa muhbirin ismi de açıklanmıyor. sadece aramalı inceleme gerektiren bir durumsa ve ihbar asılsız çıkarsa muhbirin ismi verilebiliyor. karşı tarafın hakkına tecavuz olduğu için. 

    örn 100 lira vergi kaçırdığını ihbar ettin (kira gelirlerinde genelde ihbar fazlaymış son yıllarda) bunun 100 TL de cezası olur (1 kat, kaçakçılık varsa 3 kat ceza yazılır kaçırılan verginin) bu cezayla birlikte 200 TL nin %10 u yani vergi aslının %20 si gibi ihbar ikramiyesi ödenebiliyor. 


    ///______________
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    adeleks
    adeleks's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Aralık/2009
    Erkek

    her ay su faturası yatırırken sayacı okuyan adama kadar sövüyorum bu oçlerin yatacak yeri yok

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek

    @baron_27

    Iyi de asgari ücretin içinde bu asgari geçim indirimi yani onuda düşersek maaş zaten daha da Düşüyor cücük kalıyor açıklanan asgari ücret rakamının içinde bu geçim indirimi 

    Öyle bir anlatmışsın ki vergimi tas tamam verdiğim için acaba ben mi suçluyum dedim :) 
     
    Sadece sistemi kötülemedim yazıda vergisi vermeyen fatura almazsan 2 tl indirimli olan ürünü alarak bizde suçluyuz bir bakkaldan çikolata fişi bile isteyemiyoruz dedim
     
    Ihbarcı sistemi yok hocam %10 demekki yeterli değil demekki devlet ihbar edeni korumuyor bir işletmenin defterini incelemek zaten maliyenin görevi bunum neresi Kişilik Hakkı'na tecavüz bir nevi devletin yapması gerekeni zorla vatandaş yaptırıyor 
     
    Gelelim vakıf olayına yapma hocam siyasilerin Kurduğu vakıflar tarafından yapılan yardım faaliyetleri kendilerine oy verenleri finanse etmiyor mu 
    Bu vakıfların her türlü ihaleleri kendi firmalarına verilmiyor mu ? 
     
    Asgari ücretlinin Sen sadece gelir vergisi üzerinden kesilen vergiyi hesapladın ya diğer alınan hizmet vergisi telefondan bile telsiz Kullanım zımbırtısı kesiliyor fatura cart curt 
     
    Vergi memurları bizim apartmana geldi babaannem 2 daireden kira alıyor ama gelir vergisini vermiyordu biz söyledik babam olsa ihbar ederim. 
    Çatır çatır alsınlar.

     


    Emekçiler ekmeklerini, emeklerinin karşılığı olarak ve önlenemez tarihi sürecin sonucu olarak mutlaka kazanacaklardır. Şüphesiz bu, zorlu bir dönemdir kısa vadeli ve göreceli yenilgilerden geçer.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baron_27
    baron_27's avatar
    Kayıt Tarihi: 23/Ağustos/2005
    Erkek

    Brüt (*)

    SSK İşçi

    İşsizlik İşçi

    Aylık Gelir Vergisi

    Damga Vergisi

    Kümülatif Vergi Matrahı

    Net

    Asgari Geçim İndirimi

    Toplam Ele Geçen

    SSK İşveren

    İşsizlik İşveren

    Toplam Maliyet

    1201,50

    168,21

    12,02

    153,19

    9,12

    1021,28

    858,96

    90,11

    949,07

    246,31

    24,03

    1471,84

     

    Yukarıdaki güncel asgari ücret tablosu, 1200 brüt, 949 Net.  1200 - (sigorta primleri 168,02 - 12,02)  = 1.021,28 bu vergi matrahıdır. net eline geçen ise 949,07 TL  (1.021,28 - 72 TL = 949 TL)   Bu hesapta 72 TL vergi kesintisi yapılmış. ancak burada bekar biri için hesap yapılmış bu kişi evli olsa ve çocukları olsa yukarıda yazdığım gibi alınan vergi sıfıra kadar iniyor. yani kesintinin hepsi vergi değil sigorta primiyle karıştırılmasın. tabi maaşı yüksek olandan yüksek kesilebilir.

     

    asgari ücret bir gösterge rakamı olarak belirleniyor. ama bu ücretle çalışmak durumunda kalan kişi malesef çoğunlukta. Allah yardımcıları olsun.

    diğer vergilerden bahsetmişsin, ilk mesajında bordrolu çalışanlarla ilgili yazmışsın bordroda kesilen vergiden onun için bahsettim. para eline geçmeden önce kesiliyor. eline geçtikten sonra harcarken zaten vergiler asıl orada kesilmekte. dolaylı (harcama)vergileri. kdv ötv özel ilt ver. vs vs 

    geliri elde ederken (bordroda) kesilen vergi adaletli çünkü herkesin gelirine göre hesaplanıyor. Artan oranlı hesaplanıyor (artan oranlı vergi diye aratabilirsin) ama işte harcarken alınan vergiler adaletsiz yani geliri yüksek olan da, çok düşük olan da aldığı ekmeğe aynı tutarda vergi ödediğinden adaletsiz (gelirine orantılı alınmadığından)

     

    konuyla ilgili bilgi sahibi olduğum için, bilgi edinilmesi için yorum yapıyorum. tartışma veya bir konuları savunma/kötüleme amacım yoktur.


    ///______________
Toplam Hit: 3902 Toplam Mesaj: 33