Veri Arşivleme Ve Kategorizasyon Konusunda Yardım
-
Başlık ne kadar doğru oldu bilmiyorum. Bilgisayarım tam bir kaos halinde. Genel olarak bilgi konusunda darmadağınığım.
Mail adresim karmakarışık , gerekli ve gereksiz şeyler birbirine karışmış durumda.
HDD ve Google Drive aynı şekilde.
Şahsi bilgisayarım aynı şekilde.
Hatta facebook hesabımda bile konuşma kısmını daha sonra dönerim bakarım diye yazdığım karaladığım notlarla , linklerle,dosyalarla doldurmuş haldeyim.
Ne yapmak istiyorum. Dizi , Film , Müzik , Fotoğraf ve E-Kitapları temiz şekilde bir araya toplamak.
Mesleki verilerimi aynı şekilde kategorilemek.
Notlarımı , düşüncelerimi , linkleri vs. yi aynı şekilde kategorileyebilmek.
Mesela şunu görmek istiyorum. Elimde hangi filmler var ? Bunları izledim mi ? Hangi kitaplar var bunları okudum mu ? Mesleki bilgilerle ilgilide aynı şekilde nerede ne var ? Şuan anlatırken bile kafam öylesine karışıyor ki.
-0-
Neyse özet , kişisel verilerim karman çorman. Siz verilerinizi düzenlerken ne yapıyorsunuz ? Hangi programlardan yardım alıyorsunuz ? Bu karmaşayı nasıl derleyip toplayabilirim ?-0-
Üzerinde çalıştığım dosyaların yedeklenmesiyle ilgilide bir sıkıntım var. Örneğin masaüstümde bir klasörüm veya çalıştığım bir dosya var.Bunda yaptığım değişikliklerin HDD ve Drive hesaplarında da olmasını falan istiyorum. -
Aynı sorun bende de var. Bekarken odamda aynı şekildeydi sanırım kişilikle alakalı birşey.
Çözüm olarak birkaç defa tüm PC yi harici hdd yedekleyip parse ederek klasörledim. Fakat bir süre sonra yine eski haline geldi.
-
Aynı problem bende de vardı hocam bütün dosyalar karışıktı şöyle bir çözüm uyguladım.
Bütün klasörleri bir dosya da topladım. Daha sonra ana klasörler oluşturdum. Çalışmalar, Dosyalar, Programlar, Müzikler, Filmler, Diziler, Resimler, Yedekler gibi daha sonra bu klasörlerin içinde de karmaşıklığı önlemek için alt klasörler oluşturdum. Örneğin Çalışmlar klasöründe Devam Eden Çalışmalar, Biten Çalışmlar, gibi bunlarda da alt klasörler oluşturdum. Grafik, Projeler, Sunumlar, Web, Uygulama, Video tarzında Filmlerde de aynı şekilde İzlediklerim ve İzleyeceklerim şeklinde alt klasörler oluşturdum. Bütün klasörleri dosya türüne göre alt klasörlere ayırdım. Bu şekilde dosyaları ana klasörlere ve alt klasörlere göre dağıttım. Şuan böyle bir problem yok aradığım dosyayı rahatlıkla bulabiliyorum. Bu süreç içerisinde Q-Dir programını kullandım. Onun faydasıda 4 pencereli bir araya yüze sayip olmasıydı böylelikle dosyaları daha hızlı kontrol edebiliyor kesme, kopyalama ve taşıma gibi işlemleri daha hızlı bir şekilde yapabiliyordum.
darcconner tarafından 04/Kas/18 17:50 tarihinde düzenlenmiştir -
Dolaptan çıkarıp giydiğimi akşam geri çıkarınca yer olmuyor. önceki bişeyi başka şeyin üstüne koyup boşluğa son çıkanı koyuyorum.
Yeni film indirmeden önce en eski izlediğimi siliyorum(çok beğenmediysem)
Malzeme çekmecemden bir şey alırken yarısını dışarı çıkarıp ihtiyacım olanı alıp geri yerine koyuyorum.
Bİr şey içeceğimde evde önce bir bardak yıkayım sonra onu kullanıyorum. tekrar içeceğimde döngü tekrarlanıyor.
Masaüstüm full hiç yer yok. kısa sürede tekrar kullanacağım bir şey indirecekcem en kullanmadığımı bi klasöre atıyorum(lazım olunca da 2 saat ararım)
sırf dosyaları ayıklamaya üşendiğimden başka harici alıp onu doldurmaya başladım.
rehber de karman çormandı yeni mail alıp hiç kişi aktarmadım öyle bi temizleme yoluna girdiydim.
Kısaca ben hayatımın tüm partlarında bu loopa düştüm :D
Çözüm önerilerini ben de bekliyorum.
-
joe_black bunu yazdı
Kısaca ben hayatımın tüm partlarında bu loopa düştüm :D
Çözüm önerilerini ben de bekliyorum.
Fiziksel dünyada bu konuyla alakalı hiç sıkıntım yok. Popüler kültürden önerim Marie Kondo - Derle,Topla,Rahatla kitabı.
Fakat iş veriler olunca , bilgisayar üstünde karmançorman oluyorum. Yeni HDD almayı bende düşündüm.
@darcconner 'ın Q-Dir uygulama önerisi var. Evernote diye bir site keşfettim onu incelicem. Mailler ve telefon için ne yapıcam bilmiyorum. Ama genel olarak bi kaos hakim. Yok mu şöyle düzen takıntısı olup şu konulara kafa yormuş birileri başka ? Bize tecrübelerini aktarsınlar. -
bende de ortak veri sıkıntısı var. Evde 3 makine var 2 tanesi windows 1 tanesi linux , iş yerinde 1 tane var windows var. Hepsinin en az şekilde internet kullanacağım bir yapı var mı acaba.
-
WizTree kullan. Tüm dosyaları boyutuna göre sıralıyor harika program. https://antibody-software.com/web/software/software/wiztree-finds-the-files-and-folders-using-the-most-disk-space-on-your-hard-drive/
GuArDiAn55 tarafından 05/Kas/18 08:59 tarihinde düzenlenmiştir -
Yeni Klasör oluştur deyip Film - Oyun - Müzik - EKitap - Programlar cart curt oluşturacaksın sonra karman çorman yapının içine girip kes yapıştır şeklinde kategörülere göre açtığın klasörlere yapıştıracaksın daha sonra senkron istediğin klasörleri de GDrive uygulamasını kurup klasör yolunu göstereceksin o da onu senkron edecek. Elinde eğer dandik kullanmadığın pc var ise Free Nas yazılımı kurabilirsin daha güzel olur.
-
GuArDiAn55 bunu yazdı
WizTree kullan. Tüm dosyaları boyutuna göre sıralıyor harika program. https://antibody-software.com/web/software/software/wiztree-finds-the-files-and-folders-using-the-most-disk-space-on-your-hard-drive/
Öncelikleme adına mükemmel bir programmış. Büyük boyutlu dosyalardan başladım toparlamaya. Hiç değilse kaç GB ile çalışacağımı görüyorum. Bu bile oldukça iyi oldu.
-
Baştan sistemi düzenli yaparsanız ve bozmazsanız karman çorman hale gelmiyor.
Fotoğraflar
Canon'un programı zaten makineden çekilenleri aktarırken
YIL/YIL_AY_GUN/ şeklinde depoluyor.
Bende benzer şekilde gittim. Önce yıllara klasör açtım. Fotoğrafları gruplara ayırıp kısaca içeriğini anlatan isim veriyorum.
D:\RESİMLER\2018\BilmemneDoğumGünü\
D:\RESİMLER\2018\BilmemneGezisi\
D:\RESİMLER\2018\Karışık (Bu klasöre öylesine çekilmiş tek resimleri atıyorum)
D:\RESİMLER\2018\NoktaliVirgul (Bu klasöre sadece kendimin ve kendim+eşimin fotoğarflarını atıyorum)Yetmiyor. Google Picasa ile bunlara yüz tanıması yaptırıyorum ki sonra daha düzenli ve kişilere göre ayrılmış halde bulabileyim diye :)
----
Müzikler
Artık müzik indirip arşivlermiyorum. Eskiden yaptığım sistem
D:\MÜZİKLER\Sanatçı\Albüm\01 - Merhaba Dunya.mp3 şeklinde düzenlemekti. Winamp için plugin vardı, netten müziğin içerine göre otomatik buluyor. Ayrıca ID3 tag programları ile id3 tagi alıp dosya adı albüm isimlerine göre klasörlendirme yapan programlar var
Filmler/Diziler
Artık arşivlemiyorum, izle-sil.
D:\FİLMLER\FilmAdı - Yıl\FilmAdı.mp4
D:\FİLMLER\FilmAdı - Yıl\FilmAdı.strD:\DİZİLER\DiziAdı\Sezon1\S01E01 - Bölüm İsmi.mp4
D:\DİZİLER\DiziAdı\Sezon1\S01E01 - Bölüm İsmi.strChrome'da DuckieTV eklentisiyle dizi çıkmış mı izlemiş miyim takibi yapıyorum.
Telefon için film takibi yapma programları vardı ancak telefona yüklenmekten hoşlanmıyorum, chrome için varsa önerilerinizi beklerim.
İşyerinde Çizimler
D:\ŞİRKET\ÇİZİMLER\ŞABLONLAR\ -> bu klasörde kendi yaptığım solidworks şablon ekipman çizimleri var, lazım olduğunda CTRL+C yapıyorum.
Çizimleri yaparken de montaj gruplarına göre klasörler açıyorum(Yürüme grubu, köprü,gövde vs), parçaları o klasörlere koyuyorum, Zaten şablonu kopyaladığım için yeni ekipman çiziminde sistemim bozulmuyor.
D:\ŞİRKET\FİRMALAR\FirmaAdı\Yıl\TeklifNo\GelenDosyalar ->Firmadan gelen dosya ve çizimler burada
D:\ŞİRKET\FİRMALAR\FirmaAdı\Yıl\TeklifNo\YapılanCizimler->Firmaya yapılan çizimler. kopyaladığım çizimleri buraya yapıştırıp burada çalışıyorum, şablonum bozulmuyor.
D:\ŞİRKET\FİRMALAR\FirmaAdı\Yıl\TeklifNo\ -> Bu klasöre de firmaya verdiğim teklifin kısayolunu atıyorumD:\ŞİRKET\VerilenTeklifler\Yıl\TeklifNo.doc -> verdiğim teklifler burada depolanıyor
DÖKÜMANLAR/PROGRAMLAR/OYUNLAR
D:\NoktaliVirgul\DOKUMANLAR\ -> Bu klasörde pdf halinde mesleki dökümanlar var, kayıt ederken içeriğini anlatan özet yapıyorum dosya adını.
D:\NoktaliVirgul\PROGRAMLAR -> Portable çalışan programlar burada duruyor, genelde portable kullanırım.
D:\NoktaliVirgul\YUKLEMELER -> program setupları..
D:\NoktaliVirgul\OYUN\ ->Her oyunun kendi klasörü (emulatör oyunları için alt klasör var. Normal yüklemeler zaten program files'a yapılıyor)
MASAÜSTÜ TEMİZLİĞİ
Coolbarz isminde bir program kullanıyorum. Ekranın istediğiniz tarfına otomatik gizlenen ve belli şartlarda açılabilen bir menü ekliyor. Kısayollar diye bir klasör yaptım, içinde programların kısayolları var (ne olacakı başka..) Buradaki kısayolları o programa ekledim. Masaüstündeyken mouse'u ekranın en soluna çekersem o menü açılıyor, programa tıklıyorum hop açılıyor. Başka program öndeyse mouse ekranın soluna gidince rahatsız edip bölmüyor. Her seferinde masaüstüne mi döncem diyenler, önce taskbar'a tıklasın, program focusu kaybetsin sonra ekranın kenarına götürsün. Çok kullanışlı) Masaüstüne gereksiz dosya program linki olmuyor. 1-2 tane dosya oluşurup sonra sileceksem masaüstüne atıyorum. Çok oluşturacaksam ctrl+n yapıp temp yazıyorum. Sonra ne vardı ne yoktu düşüünmeden siliyorum. Çünkü başta adını temp yazmışım. Hayatın sırrını o klasöre atmam :) 42
NOTLAR
Uzun süre saklayacağım notları not defterine yazıp kayıt ediyorum, kısa sürelilier için yapışkan notlar.
Linkler
Chrome'daki bookmarklarda warez, mühendislik, ilginç vb şeklinde klasörlerim var, Kayıt ederken ctrl+d -> enter yapmıyorum, üşenmeden klasör seçiyorum. öyle kayıt ediyorum.
Telefon Rehberi
Ad soyad olarak kayıt ederim, hatta kayıt sırasında üşenmem çalıştığı firmayı varsa mailini de yazarım. Ayrıca aile-arkadaşlar-iş gruplarına ilk kayıt ederken eklerim.
----------------
Tek dağınık olan kısmım işle ilgili resimlerin olduğu klasör. Çünkü çok fazla resim var, yıllık olmasa bile firma ve işe göre, ekipmana göre ayıklanması gerekiyor. Yapay zeka, makine öğrenmesi yada fotoğrafa etiket verip, belki tarih saate bakıp "acaba bu fotoğrafta bununla mı alakalı" diyecek program bulursam onunla düzenleyeceğim.
Mail'lerim de biraz dağınık, uzun süredir açmak istediğim mail varsa açıyorum, yoksa o maili açmıyorum bile okunmadı olarak duruyor. Sakin kafayla bakmam lazım maillere :)
Sync işlemleri için piyasa çok program var, bunlara bakın. Ben kullanmıyorum. Zaten belli bir düzenim olduğu için yedekleme yaparken işyeri ve özel klasörümü kopyalıyorum, unuttuğum birşey varmı derdim olmuyor.
ÖZETLE:
1) Başta sisteminizi kurun ve ona uyun (ya sonra ayarlarım diye yeni resimler klasörü açıp telefon resimlerini içine atmayın)
2) Çok fazla dağılmayın (herşeye alt klasör açmanıza gerek yok, roman-hikaye-fabl-deneme diye klasör açıp içine ekitapları koymakla uğraşmayın, ebooks klasörü açıp yazar-kitapismi-tür.epub şeklinde kayıt edin. kategorize edeyim derken detaylarda boğulmayın)
Bonus Trick:
Dolaptaki kıyafelerinizi ilk başta asarken; askının açık tarafı size bakacak şekilde dizin. İlk kullanımınızdan sonra tekrar asarken bu sefer ucu karşıya dönük olacak şekilde asın ve bundan söyle ucu karşıya bakacak şekilde asmaya devam edin. Böylece; 1- sonraki alışlarınızda daha kolay çıkartırsınız, 2- yıl sonunda askısı hiç değişmemiş kıyafeletlerinizi o sene hiç giymemişsiniz demektir. Dolaptan atmaya karar verirseniz onlardan başlarsınız.
NoktaliVirgul tarafından 05/Kas/18 14:40 tarihinde düzenlenmiştir -
Yeri gelmişken Ara bölümünde *.mp3 diye aratınca pc deki tüm mp3 ler aranıyor, *.mp4 diye aratınca tüm mp4 dosyaları aratılıyor.
Peki kısaca tüm video türleri ya da tüm ses dosyalarını aratmak için ne yapmak gerekir bilen var mı?
Yani öyle bir arama olsun ki
.avi .mp4 .flv gibi tüm video ya da .mp3 .acr gibi tüm ses dosyası türleri aransın.
Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim. Hem Arkadaşa da yardımcı olmuş oluruz.