Web Cahili Birine Kitap Tavsiyesi
-
Selam arkadaşlar,
asp.net mvc ye yeni başladım ve biraz ilerledim. Bazı arkadaşlarla konuşmam üzerine mvc bilmenin yeterli olmadığı bunun yanında jquery ve ajax ı da bilmem gerektiğini söylediler.
üniversitede html,css ve azcık ucundan javascript gördüm. çok zor değil html ve css tarafı yani bir şeyler yapar halelderim ama jquery ve
ajax hakkında fikrim yok çok. sadece biri client diğeri client-server tabanlı olduğunu biliyorum ki gerekli olduğu çok aşikar.
bu konuda en kolay şekilde nasıl bir kaynakla öğrenebilrim? kitap almam şart mı? bunların kitap alacak kadar kapsamlı olacağını ya da beni o
kadar çok uğraştıracağını düşünmüyorum ama şartsa kitap da alırım. bunun haricinde türkçe-ingilizce e-kitap görsel eğitim olabilir. Ama
gerçekten öğretebilecek bir kaynak olsun.
Yıllardır masaüstü yazılım yaptığım için web tarafıyla çok ilgenmedim, basit bir iki site yaptım asp.net de o kadar. şimdi mvc üzerine
çalışıyorum ve asp.net den çok farklı olduğunu gördüm ve ilginçtir webi sevmeye başladım.
bu konuda her türlü fikir ve önerilere açığım
teşekkürler
-
elimde kodlab ın jquery kitabı var, html css ve jquery i anlatıyo, jquery de çok duruyo diğerlerini özet geçiyo
piyasa fiyatı 30 falan (ben 32 ye aldım)
20 ye satarım !
-
mümkün olduğunca kitapla çalışmak istemiyorum çünkü işi uzatacak. ayrıca kodblab ın anlatım tarzını pek sevmiyorum bende javascript ve python var ama anlatımaları, tasarımları falan hoşuma gitmedi.. revlis bile o yayın evinden kitap çıkartmışsa gerek yok :) ama teşkkürler yine de
unbalanced tarafından 19/Ara/12 00:31 tarihinde düzenlenmiştir -
www.hepsiburada.com dan kodlab ın yayınlarını araştır derim hocam bütün kitapları süper valla jqueryi css bu kitaplar sayesinde ogrendim bu aralarda androide sardim bakalim :)
Bu arada hocam bende diyodum kitapdan nasil ogrencem diye harbi oğreniliyormuş söyleyim
Ccaglayan tarafından 19/Ara/12 01:13 tarihinde düzenlenmiştir -
hocam ben kitaptan öğrenecek aşamaları çoktan geçtim :) ve yeni başlayanların mutlaka kitap ile başlaması gerekiyor.ancak benim durumum farklı.
web de cahil olabilirim ama hiç bilmeyen adama göre 100 kat daha hızlı kavrar ve ilerlerim, bunun sebebi temelimin çok iyi olması. kitapda çok
detay var, işe yarar ya da yaramaz şeyler.. o kadar detaya girmeye gerek yok diye düşünüyorum. o yüzden normal kitap almayı daha arkplana
attım. mesela daron yöndem in asp.net 3.5 ajax kitabı var daha önce incelemiştim adam yazmış da benim ilgi alanım olmadığı için bırakmıştım. 400-
500 sayfalık kitap. şimdi ben bu kitabı alsam o ajax aylarca bitmez :) bilmem derdimi anlatabildim mi? :)
edit: 516 sayfaymış :)
unbalanced tarafından 19/Ara/12 01:20 tarihinde düzenlenmiştir -
unbalanced bunu yazdı
hocam ben kitaptan öğrenecek aşamaları çoktan geçtim :) ve yeni başlayanların mutlaka kitap ile başlaması gerekiyor.ancak benim durumum farklı.
web de cahil olabilirim ama hiç bilmeyen adama göre 100 kat daha hızlı kavrar ve ilerlerim, bunun sebebi temelimin çok iyi olması. kitapda çok
detay var, işe yarar ya da yaramaz şeyler.. o kadar detaya girmeye gerek yok diye düşünüyorum. o yüzden normal kitap almayı daha arkplana
attım. mesela daron yöndem in asp.net 3.5 ajax kitabı var daha önce incelemiştim adam yazmış da benim ilgi alanım olmadığı için bırakmıştım. 400-
500 sayfalık kitap. şimdi ben bu kitabı alsam o ajax aylarca bitmez :) bilmem derdimi anlatabildim mi? :)
edit: 516 sayfaymış :)
özet geçiyo işte hocu, ben işe giderken metroda öğrendim jquery i
-
https://www.youtube.com/watch?v=0Iz-qnD_y58&list=UUXBdLtfwNh5HMQnzUh0Wyog
-----
https://www.youtube.com/watch?v=4xmOAoficiw&playnext=1&list=PL6FEBCA9434BCC91D
-----
gibi tutorial vidyoları falan var. Temelim sağlam ve kitapla vakit kaybedemem diyorsan youtubeda falan böyle vidyolar mevcut aramanı tavsiye ederim, izle uygula öğren :) genelde 4-15dk arası oluyo her bir vidyo, oturup izleyip bir de kendin kodlamaya çalıştınmı en fazla yarım saat içinde yeni birşeyler öğrenmiş oluyorsun
-
Ben de şu mvcyi sevemedim ne buluyorlar anlamadım hocam. Javascrtipt biliyorsan jquery çerez. aklına gelen örnek olabilecek bişiy varsa yardımcı olayım
-
@lalada, sağol hocam benim öğrenme stilim farklı baya :)
@wasd, daha önce baktım da hocam adam gibi anlatan bir şeyler bilirler diye düşündüm müritler:)
@şeyh, javascripti çok iyi bilmiyorum ama yapsını falan biliyorum yani zor bir tarafı yok. zaten güzel bir eğitim buldum, incelemek isteyenler
bakabilir. adam güzel anlatıyor http://blog.themeforest.net/screencasts/jquery-for-absolute-beginners-video-series/
mvc olayına gelince, türkiyeye henüz yavaş yavaş giriyor ama yurtdışındaki firmalara bakınca hepsi mvc yi şart koşmuş durumda artık ve
yazılımcıların ortak fikri, mvc olmasa asp.net popületirliğini yitirirdi yönünde. açıkçası ilk anda ben gülmüştüm bu lafa ama mvc nin gücünü
görünce bunu anladım :) hayatta ilk kez webde zevk aldım (çok yazdığımdan değil ama bi şeyler yapmak isteyince sıkardı beni) özellikle razor
yapısın çok beğendim. bence tavsiyem senin gibi bir yazılımcının da son teknolojilere bir an önce ayak uydurman, geçiş yapman.
pluralsight ın eğitimleri güzel http://www.pluralsight.com/training/Courses/TableOfContents/aspdotnet-mvc3-intro buradakini ücretsiz
indirebilirsin. dreamspark üyeliğin falan varsa 3 aylık ücetsiz üyelik alabiliyorsun tüm kurslar için. tabii bu seti bitirdiğimde çoğunu hallettim
düşüncesindeydim ama daha yığınla şey olduğunu gördüm, bu sadece başlangıçmış. ama bence sen de başlamalısın her ne kadar tuhaf gelirse
gelsin pişman olmayacaksın :)
-
Ajax için kitap alma. Okuduğunu kestirebileceğin kadar ingilizcen varsa şu kaynaktakileri bir temiz oku sana fazlasıyla yeter. Ajax zaten zor bir şey değil. Javascript bilgin varsa daha da kolay.
http://www.w3schools.com/ajax/default.asp
Ayrıca işini kolaylaştırmak istersen jquery'de ajax kullanımı diye aratırsan tonla makale çıkar. Ajax'i jquery ile birlikte kullanırsan işin daha da kolaylaşır.
Ajax'i kısaca şöyle özetleyebilirim. Sen nasıl ki bir web sayfasına girdiğinde senin arkaplandaki, sunucu tarafındaki kodların çalışıp işleniyor ve sonucu tarayıcına yansıyor. Ajax bunu sayfayı yeniden yüklemeden yapmanı sağlıyor. Yani tekrardan sayfayı yüklemeden sunucuya anlık olarak bağlanıp işlemleri yaptırmanı hatta gerekliyse o işlemler sonucu oluşacak çıktıyı alıp tarayıcına yansıtabilmeni sağlıyor.
@holy
2000'li yılların hastalığı hocam. Eskiden yazılımcılar için sonuç önemliyken şimdi sonuca giderken kullanılan araçlar, yöntemler önemli hale geldi. Sapıklık derecesinde gereksiz işlerle uğraşan çok fazla kişi var. Framework, desen bilmemne derken kullandığı dili, yapacağını arkaplana atan çok fazla insan var. Yani elbette insanların işlerini kolaylaştırıyor, okunabilirliği artırıyor vs ama işin özünü unutup bunları yaptıktan sonra bunların bir anlamı yok bana göre. Daha çok şey yazardım da arkadaşın konusu sapmasın. :)
-
@Slothere, hocam sağlasın kaynak önerin için ama kısa kısa geçmiş, birisi 500 küsür sayfa kitap yazarken birisi 3-5 sayfada halledebiliyrsa fark var
:) bilmediğim şeyler hakkında genelde bir ön yargım oluyor ve öğrenmekte zorlanıyorum az o yüzden açıklayıcı güzel bir kaynak bakıyorum. evet
dediğin gibi ajax ın nasıl çalıştığını biliyorum ve yararlı gördüğü için bunu öğrenme gereksimini gördüm. ajax, jquery e göre daha zor geliyor bana
yani biraz da gözümü korkutuyor, şuan jquery için istediğim gibi bir videolu eğitim buldum (bir önceki mesajda linkini verdim) bittikten sonra ajax
için de bakayım. videolu eğitimler kitaba göre daha çabuk sürede bitiyor bu avantaj, çünkü adamlar önemli konulara değiniyorlar sadece
teşekkürler :) ayrıca yazmak istediğin şeyler varsa yazabilrisin problem değil :)