Web Yazılım VS Masaüstü Yazılım
-
Merhaba arkadaşlar,
Aklıma bir soru takıldı, çok uzun yıllardır hatta kendimi bildim bileli masaüstü yazılım geliştiriyorum. İlk başladığım dil qbasic di :)
neyse bu yakın zamanda web öğrenmeye çalışıyorum. Asp.net mvc çok hoşuma gittiği için başladım ve belirli bir noktaya geldim ama bu
yeterli değilmiş onu anladım bunun yanında jquery ve ajax ı da öğrendim ve belirli bir noktaya kadar geldim. Uzman değilim ama artık
kafamdkai şeyleri kendim yazabiliyorum yada hazır sistemi kendime göre düzenleyebiliyorum.
Ben web de çok ağır gittiğimi düşünüyorum, basit dinamik html kontrolleri oluşturan bir şeyi 6-7 saat gibi bir sürede yaptım ki toplasan
50- 100 satır kod olmaz. Bu kadar ağır olmam açıkçası zoruma gidiyor. Yani masaüstünde dakikalar içinde yapabileceğim şey webde
saatlerimi alıyor sürekli bir şeylerde sıkıntı çıkıyor yapana kadar zorlanıyorum
Sormak istediğimde bu, masaüstü, web e göre daha mı zor ve uğraştırıcı. ben masaüstü programları yaptığm kadar webde uzmanlaşsam
masaüstü yazılımları kadar kolay bitirebilir miyim?
Bir programı bir çok aşamadan geçirip net olarak süre verip ortaya çıkartabilrim, hemen ne yapabileceğimi kafamdan hesaplarım, kağıda dökerim sonra class haline çevirip sistemi oluşturur kodlarını yazarım, yani her şey kontrol altında. Ama webde kendimi çok aciz hissediyorum. Benim gibi uzun yıllar masaüstü yazılım ile çalışmış sonra webe geçmiş kişilerin de fikrini almak istiyorum :)
wpf deki xaml-cs den dolayı android e geçmek bile sıkıntı olmadı ama bu web kasıyor beni...
-
hocam benim bildiğim web masaüstünden çok daha kolaydır..
-
bende aynı durumdayım, hatta sen benim bi adım önümdesin diyebilirim, yani henüz tam anlamıyla mvc yi de öğrenemedim,
vb 6.0'la başladım sonra .net'e adım attım, sağlam bi şekilde bi programlama diline hakim oluyum diye yıllardır başka bir platforma ve dile geçmedim. sanırım hata yapmışım web'e daha önceden adım atmalıymışım. onun dışında css ve ajax işlemerlin de öğrendim (ama çok yavaşım)
Benim düşüncem, bi süre sonra hızımın artıcağı, yani ilk başta masaüstü programlama da aynı şeyler başıma gelmişti (tam olarak olmasada) ama yinede bazı şeyleri yaparken yavaştım. Eminim senin de ilk öğrenme zamanların aynıdır. Bu noktayı göz ardı etmememiz gerek diye düşüyorum.
Onu dışında hep freelance takıldım, yaptığım projeler hep birbirlerini tekrar ediyordu, farklı şeyler çok az yapmışımdır bu da benim canımı sıkıyordu. Önceden aklımda kıyaslamasını yaparken hep web'de yapacağım bir şeyi masaüstünde yaptığımda her türlü çok daha hızlı bir, performanslı şkeilde yaparım, css'e javascript'le felan uğraşmam diye. Ama şimdi web'i bir zorunluluk olarak görüyorum.
Ayrıca masaüstü tamamen bitti de sayılmaz. Web ile uğraşırken de zaman zaman masaüstü programları yapıyorum.
-
yazıda kendimi gördüm. bende masaüstü yazılım geliştiriyordum. bu sene dolaylı yolda webe geçiş yapmak zorunda kaldım ve aynı sıkıntıları bende yaşıyorum.
FCN tarafından 28/Ara/12 21:36 tarihinde düzenlenmiştir -
Web ' e nasıl zor diyebiliyorsun onu anlamıyorum hocam. Masaüstünde framework 4.0 c# ile hesap makinesi felan mı geliştirdin bu zamana kadaR?
Senin bir programcı olarak bunu genelleyerek bize sorman yanlış. Ne yazdığına bağlı olarak değişir. C++ ve linux api yada winapi ile TCP tabanlı mesaj gönderme programı yazsan,
Aynı şeyi birde php, yada asp.net ile chat programı yazsan hangisi daha kolay ?
DrKill tarafından 28/Ara/12 21:25 tarihinde düzenlenmiştir
Bu soruya genel bir cevap verilemez hocam. -
Web diliyle max web sayfası hazırlayabilirsin, masaüstü yazılımla web dili yazabilirsin. Aradaki farktan zorluğu çıkarırırsın. Saçma bir soru olmuş.
Zaten senin o web dili diye kullandığın ve sayfada ne kadar kolaymış dediğin olayları da arkada masaüstü yazılım dediğin olay gerçekleştiriyor.
Birde class yapısı için kasarken vaktini boşa harcama sakın. Önce işin özünü bir öğren, elini alıştır, tecrübe kazan. Sonra yaptığını classla nasıl daha güzel yazarsın onun hesabını yaparsın. Baştan classlara çok takılırsan ufacık 5 dk lık işleri 1 saate yapmaya başlarsın. Sonra bu tarz soruları sorma eğiliminde bulunursun. Unutma ki class kullanmak, mvc oluşturmak güzeldir; fakat bilinçsiz kullanırsan tüm işin içine eder.
Austen tarafından 28/Ara/12 21:39 tarihinde düzenlenmiştir -
masaüstü yazılımında zor diye bir kavram yok benim için :) yani öyle ya da böyle bir çok şeyi yapabilirm çünkü her şeyin kontrolüm altımda olduğunu düşünüyorum ama webde platformlar çok daha farklı. bir site yaparken webde c# kodu, html kodu css kodu jquery-ajax bir de tasarım tarafı var ve her noktayı hesap edip çoklu düşünmek zorundasın ki bu en iyi mvc de ön plana çıkmış gibi. yani 3 katman şeklinde ayırmışlar.
ben linuxda da kod yazdım, mikroişlemciler için de kod yazdım, android için de ama web olayı çok daha zor geliyor bana :)
sanırım alışkanlıktan dolayı bana böyle geliyor. çünkü webi çok fazla kişi biliyor, masaüstü de çok spesifik konular var ama bana kolay geliyor. çok uzun yıllar masaüstüne gömüldüğümüz için böyle geliyor büyük ihtimal bir nevi ön yargı
-
Hocam, web platformu masaüstü platformdan daha zor. Mesela webde her tarayıcı için ayrı sistematikler oluşturuyorsun. Őrnek vereyim, bir nesnenin dış boşluk değeri (margin) operada, iede vs farklıdır. Sana çok küçük bir örnek.
ontedi tarafından 28/Ara/12 23:58 tarihinde düzenlenmiştir -
web de branşlara ayrılmak gerekiyor hocam
sen yazılımcı olarak back-end sin, front-end işlerine kalkışırsan seni zorlar tabi.
sana htmli cssi js i hazır olarak gelse, oturur kodunu yazarsın mis gibi
sadece webde hafıza yönetimi, session, cookie kavramı falan yabancı olacagın şeyler
mvc değilde web form kullanacak olsanda page life-cycle zorlardı, onun dışında yabancı bir şey yok..
--
diğer türlü her işe sen kalkışacak olsan.. buton lazım, sürükle bırak diye bişey yok win form gibi
oturup css kastırcan, nerde nası konumlansın rengini ruhunu ıvırını zıvırını ayarla dur, ki o bile profesyonel manada bir iş, yok o tarayıcıda başka görünür yok telefonda farklı görünür
hepsine hakim olmaya calıstıgın için zorlanıyorsun :)
-
@ontedi, tasarım işine çok girmiyorum, biliyorum dediklerini web tasarım dersi aldım ama yeterli değil tabii ki, o zaman yeterliydi belki ama zerre kadar ilgilenmedim. bizim hoca her tarayıcıda denettiriyordu.. sıkıntılı işler
@thunder, hocam haklısın çok şey var ama ne yapacağımı bilmiyorum. yani jquery öğreneyim dedim güzel bir ingilizce videolu döküman buldum
adam css e girdi html kod yazdı. id lerle kontrol etmek için flan şart dedim her halde biraz da onlara da baktım. ben asp.net de orta düzey bi iki
uygulama yaptım, dediğin gibi çok fark yok, mvc çok yabancı geldi ama asp.net den çok daha sevdim. bu sürükle bırak olayı olmaması hiç iyi olmadı
:) zamanında kontrolleri kodla yazsaydım sıkıntı çekmzdim ama işin ameleliğidir diye düşünüp hazır olarak sürükle bırak yaptık. asp.net de ilk proje
yaptığımda butonu istdiğim yere koyamadığı için bırakmıştım :) adamın zoruna gidiyor valla
-
Masaüstü uygulamaları yazabiliyorsan web platformlarında daha başarılı olursun, CRM sistemlerde web dökümanları localde çalışır,buda senin local app ve web app lerini daha sağlam bir şekilde kullanıcıya sunmanı sağlar. Web'de kendini geliştirebileceğin sınırsız kaynaklar var. Masaüstü yazılımları yapan birisi web'de gayette başarılı olur. Web uygulamarı sana daha çok para kazandırır bunu unutma. Kurumlar ve Bireyler artık cloud yani bulut teknolojisi üzerinden çalışmayı seçiyo,r buda masaüstü yazılımlarını cloud sistemlerde çalıştırmak demektir.
ComputerMan tarafından 29/Ara/12 02:14 tarihinde düzenlenmiştir