Windows Lisansı İçin Alternatif Çözüm.
-
TeRRoR bunu yazdıkaanstain bunu yazdı
Hocam 4 sene önce kurmuştum, çok uğraşmıştım o zaman. Şimdi neler kullandığımı bile hatırlamıyorum. File server , isa server(yeni ismini unuttum). Herşey dolu. Bir backup almıştım, 6 ayda bir formatlayıp, recovery yapıp tekrar devam triale. Bu server üzerinden oynatıyordum oyunları internet kafede. Clientlere oyun kurmuyordum. Lisans 2bin küsür dolardı o zamanlar. Almak lazım.
Bu işlemi nasıl yapıyorsun hocam? (hiç alakam yok mevzu ile merak ettim o kadar client bağlandığında disk ve network nasıl kitlenmiyor, birde clientteki işletim sisteminde nasıl oluyor o linkden çalıştırma olayı merak ettim)
önce bir tane sağlam sunucu kuruyorsun. 20 bilgisayara 16 gb ram olan bir normal i5 pc anakartı da olur.
ona istersen server istersen win7 64 bit kuruyorsun. daha sonra ccbot denen bir yazılımın lisansını satın alıp sunucuya kuruyorsun.
bu program senden bir işletim sistemi kalıbı istiyor ve bu kalıptan kaç tane kopya istediğini soruyor.
sende 20 bilgisayarım var ve 20 tane kalıbı ağa palaştır diyorsun.
şimdi elinde ccbot yazılımlı win7 kurulu 16 gb ram olan normal bir ev pc si var.
daha sonra cilent bilgisayarların biostan açılışlarını lan olacak şekilde ayarlıyorsun. (pc ler ilk açılışta ağı kontrol edip sunucudaki ccbot un paylaştığı işletim sistemini görüp açacaklar.)
böylece 20 tane bilgisayarda hiç hdd olmayacak her ihtiyaçlarını ağdan çekmiş olacaklar.
bildiğin bütün verileri sunucdan çekecekler ve herşeyi oradan hal edecekler.
şartlar şunlar: suncu makina taşşaklı olması lazım yoksa cilentler geç açılır.
2 adet 1 tb hdd lazım.
suncunun sistemini kurmak için 1 tane ssd lazım
server ve cilent ların eternetleri en az 1000 mbps olması lazım (olay burada zaten 1000 mbps olduğu zaman hiç ağda yoğunluk olmuyor burası püf nokta.)
switch 1000mbps olması lazım.
bitün pclerin wake on line desteği olması lazım (yeni nesil anakart ta diyebilriz.)
hepsinin tek ccbot kalıbından çalışması için marka ve modelleri aynı olması lazım 20 taneside aynı olması lazım.
bunlar olduktan sonra süper bir internet kafe düzeni kurarsın. tek seferde her şeyi güncellersin mis gibi çalışıyor zaten sistem.
-
Hocam söylediğin şey de olur da, ben bundan bahsetmiyorum.
Şöyle özetleyeyim olayı.
Uzun denemeler sonucunda optimum olarak buna karar verdik ve yaptık.
Bir tane iyi bir pc kurdum öncelikle, 6 tane 1tb hdd ile raid5 grubu yaptım.
Sonra 3 tane 128gb ssd ile raid0 yapıp windowsu(server 2008 r2) kurdum.
Clientlerde xp ve windows7 var, hepsinin 250'şer gb'lık kendi hdd'leri ve işletim sistemleri var.
En sık oynanan oyunları , Cs1.6, Yüzüklerin efendisi, Dota vs gibi 10 tane oyunu clientlere kurdum.
Kalan yaklaşık 350 tane oyunu server'a kurdum.
Ağ sürücüsü oluşturup clientlere okuma izni verdim.
Tabi diyeceksiniz ki oyun çalışmaz öyle, çalışıyor..
Nasıl çalışıyor.
Anlatayım.
Oyunu geçici yazma izni verdiğiniz bir clientten ağ sürücüsüne kuruyorsunuz, clientte attığı reg kayıtlarını, ayar dosyalarını falan alıp server'a yedekliyorsunuz.
Clientlerin hepsinde deepfreeze olduğu için çok uğraştırmaması için bir tane .exe dosyası yazıp, tüm clientlerin açılışta o .exe'yi çalıştırıp, .reg kayıtlarını almalarını sağlıyorsunuz.
Bu size ne kazandırıyor. Örneğin wolfestein çıktı, millet oynamak istiyor. Server'a 350mb/sn'de kuruyorum,yirmi dakikaya hazır.Aynı anda 45 tane bilgisayar oynayabiliyor.
Ağ gigabit olacak tabi ki.
O zamanlar crysis 2 ile denemiştim, clientin loading'i ağdan yapması 45 saniye , kendi hdd'sinden yapması 55 saniye sürüyordu.
Kaan tarafından 03/Ağu/14 13:34 tarihinde düzenlenmiştir -
Serdarım dokuman guzel, bu yöntemi 1 yıl kadar bir firmada kullanmıştım.
BSA gelip mokokolamıştı :)
-
HoLyCat bunu yazdı
Serdarım dokuman guzel, bu yöntemi 1 yıl kadar bir firmada kullanmıştım.
BSA gelip mokokolamıştı :)
bir çok eğitim kurumu sınıflarında bunu yapıyor adamlar o kadar lisansı gelip geçici adamlar için neden satın alsın ki bencede mantıklı olan bu ama şirketlerde bilmiyorum en azından kms gibi güvenliğine tam emin olamadığınız bir şey konusunda aklında acaba kalmamaış oluyor bu şekilde
@kaanstain: senin mevzu baya iyiymiş eğer gerçekten sıkıntı yaratmıyorsa
team client larlada yapılıyor dediğin mevzu ama çok stabil olmadığı söylendi özellikle internet kafeleri filan ama çocuk yuvaları kütüphane gibi yerlerde iyiymiş
Hocam gigabitlik network filan mı var bunları kurduğun yerde bana çok uçuk geliyor her ne olursa olsun sonuçta network yavaş olur gibime geliyor hep eğer olduysa baya iyi gerçekten
birde windows server 2008 r2 kurdum demişsin remote app var bildiğim kadarıyla uygulamalr için yapılıyor bildiğim kadarıyla ama oyunlar içinde yapılırmı acaba