folder Tahribat.com Forumları
linefolder Programlama Genel
linefolder Windows Neyle Kodlanmış

Windows Neyle Kodlanmış

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek
    Senin ASM dedigin şeyin bile bir çalışma ve Compile plartformu olmak zorundadır modern gömülü sistemlerde zaten işlemci üzerine elektriksel olarak işlenir ve yukarda da bahsettigim crosscompiler metodu ile program yazılır kullanılır.Ama işletim sistemi yaratmaya gelince "SIFIRDAN" yaratmaya gelince bu iş adım adımdır.Önce senin yazıcagın işlemciyi hazırlaman ve onun üstüne yazılması lazım.Oturup Boot kısmını C yada ASM ile yazılabilir peki Boot bunu nasıl algılıyor yada senin derledigin kodlar nasıl iletişime geçiyor....Neden ASM işlemciye yönelikken Linux için yazılan ASM kodu Windowsta çalışmaz...Çünkü senin compiler'ın bile işletim sisteminin elektriksel mantıgını alıyor.Senin sıfırdan bakın Linux'un Windowsun üstüne yeni sürümü degil sıfırdan atıyorum TahribatOS'u yazabilmek için önce elektriksel olarak yaratman lazım...Tabii başka yöntemlerde vardır ama çok ilgilenmedim...

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek

sandman bunu yazdı:
    -----------------------------
    Senin ASM dedigin şeyin bile bir çalışma ve Compile plartformu olmak zorundadır modern gömülü sistemlerde zaten işlemci üzerine elektriksel olarak işlenir ve yukarda da bahsettigim crosscompiler metodu ile program yazılır kullanılır.Ama işletim sistemi yaratmaya gelince "SIFIRDAN" yaratmaya gelince bu iş adım adımdır.Önce senin yazıcagın işlemciyi hazırlaman ve onun üstüne yazılması lazım.Oturup Boot kısmını C yada ASM ile yazılabilir peki Boot bunu nasıl algılıyor yada senin derledigin kodlar nasıl iletişime geçiyor....Neden ASM işlemciye yönelikken Linux için yazılan ASM kodu Windowsta çalışmaz...Çünkü senin compiler'ın bile işletim sisteminin elektriksel mantıgını alıyor.Senin sıfırdan bakın Linux'un Windowsun üstüne yeni sürümü degil sıfırdan atıyorum TahribatOS'u yazabilmek için önce elektriksel olarak yaratman lazım...Tabii başka yöntemlerde vardır ama çok ilgilenmedim...

Şimdi anlamadığım noktalar çıktı; ASM için platform? Linux için yazılan ASM, windowsta çalışmaz çünkü Linux altında kullanılan gcc ile gelen assembler AT&T sözdizimi kullanmayı şart koşuyor. Windowsta is intel söz dizimi kullanılıyor. Linux altında intel söz dizimi ile assembly programlamak mümkün. Bunun dışındaki farklar işletim sisteminin, hafıza yönetimi, işlem yönetimi gibi özelliklerine bağlı. Ve bunların "elektrikssel"likle olan alakasını anlamadım? Demişsinki önce yazacağın işlemciyi hazırlaman lazım. Peki tamamen aynı donanım yapısına sahip makinalarda nasıl oluyorda windows veya linux'u sorunsuzca çalıştırabiliyoruz? Ya da ikiside sıfırdan yazılmış işletim sistemleri değiller mi?(kökenlerinide hesaba katarak yazdım) Diğer bir konu Boot kısmının çalışması tamamen donanım yapısıyla ilgili değil mi? Yani BIOS, MBR vs. Bildiğim kadarıyla real-mode zorunluluğundan dolayı boot loaderların tamamı yada ilk kısmı mecburen assembly ile yazılıyor. BIOS firmware bile hex/assembly ile kodlanıyor. Son olarak işletim sisteminin elektriksel mantığı ne demek açar mısın?

while (1<2)
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fuzulli
    Fuzulli's avatar
    Erkek

HiTLeRFaN bunu yazdı:
    C yada C++

C YADA C++ cok pasif kalabilir.C serisinin üzerine tamamlayıcı ve düzenleyici assembly kodları kullanmış olma ihtimalleri bana mantıklı geliyor.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Abi sen sentaksa nerden geldin anlamadım....Şimdi sana bir soru oturdugun alete hiç bir işletim sistemi hiç birşey yükleme nasıl bir kernel oluşturucaksın nasıl bir bootsecuance yapıcaksın sakın başka alette yaparım deme çünkü biz hiç bir işletim sistemi olmadıgını var sayıyoruz...Nasıl yapıcaz peki ilk programımız nasıl yaratıcaz. Bas bakalım klavyede tuşlara anlıcakmı ASM felan.Hele demişsinki Linux Windows aynı işlemcide çalışıyor çalışır tabii ona göre programlarsan çalışır ben sana 10 farklı programlama dilinde hello world yazdırım hepsi aynı işi yaptıgı halde bakıldıgında farklı yöntemlerle yapıyorlar(Compiler ve Debugger izlerini çıkarsak bile).Adam Gcc ile istedigi sentaksı versin önemli olan o degildir.Derlendigi zaman işletim sistemleri işlemciye has oldugu kadar kendilerine görede derlerler.

Çok dagıtmak istemiyorum ama Linuxla Windowsun aynı işlemcide çalışması aynı şekilde çalıştıkları anlamına gelmiyor yıllarca Linux Cpu Stack yapısında Windowstan o kadar farklıydıki.Ha ortak özellikleri var ikiside mesela işlemlerini 1'den 7'ye dogru sıralarlar ama bu bir standarttır artık sanırım Mac'te BSD tabanından önce aynı şekilde çalışıyordu.Ama bu ortak özellikleri Ekran kartını,Rami şunu bunu aynı kullanıyorlar demek degil.Özetle işlemcileri SDK gibi düşünüceksin belli olaylara belli tepkileri verirler işletim sistemini tasarlarken buna göre yaparlar.İki programlama diliyle--mesela Java ve C#-- tamamen aynı özelliklere sahip bir program yapalım ve aynı sdk'yı kullansınlar.Programlarımız ne kadar aynı işi yapsalarda ne kadar aynı gözükselerde bakıldıgında çok farklıdırlar dimi.Aynı işlemcide çalışmayıda böyle düşün.Sen işletim sistemlerine software olarak bakıyorsun ama onunda öncesi vardır.

Linuxla Windows 0'dan yazılmış işletim sistemleri degiller.Linux önceleri Minix denilen bir Unix klonu üzerine geliştirilmiştir.Windowsta yıllarca IBM'de işletim sistemi geliştirmiş bir kadro tarafından yazılmıştır.

Hani dediklerin tamamen dogru ama pergeli ters tutuyorsun.Sen var olan teknolojide işletim sistemi geliştirmeyi söylüyorsun.Benim dedigimse daha farklı.Ben şu anda yep yeni bir işlemci geliştirsem ve bunu önünüze koysam hiç biriniz ASM ile sıfırdan onu çalıştırıcak bir program yazamazsınız takii ben CPU üzerindeki bazı logic devreleri çalıştırıp ayarlıyıncaya kadar.Hani bu kolay ve forumda tartışılıcak kadar basit birşey degil cidden hem bilgisayar bilmini hemde elektronigin temellerinin çok iyi bilinmesi gerekiyor.

ilgilenenlere Andrew S. Tanenbaum'ın Operating Systems: Design and Implementation kitabını öneririm bu kitap aynı zamanda Minix'in kaynak kodunu ve çok detaylı işletim sistemi tasarımını anlatır.Ama tasarlamak ve programlamak bile bazı temel soruları cevapsız bırakır 

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek
    Dostum nasıl hiç bir işletim sistemi olmadığını varsayıyoruz, sen TahribatOS falan demişsin ben onu temel olarak başladım yazmaya. Demek istediğim basitçe şu an assembly, C ikilisiyle adına TahribatOS denen özgün bir işletim sistemi yazmamız mümkün. Ha %100 özgün değil tabiki ama dağıtımdan nazaran işletim sistemi diyebileceğimiz bir şey. Linux ve windows'tan bahsetmemin sebebi, demiştin ya önce kendi işlemcini yapman lazım ve şimdi demişsin aynı şekilde çalıştıkları anlamına gelmiyor bende tam onu anlatmak istemiştim, linux ve windows'sun sıfırdan yazılmadığını biliyorum o yüzden kökenlerinide dahil ettim diye ekledim, sonuçta birbirlerinden farklılar değil mi? Ama aynı donanımda çalışabiliyorlar. Peki başka biri neden çıkıp aynı donanım üzerinde çalışan kendi işletim sistemini yazamasınki demek istemiştim. Ama bunu yazacak adamda elbet başka bir platformda, aygıtta, oturup windowsunda yada linuxunde yazacak crosscompile edecek vs. Ama bu demek değildirki bu yeni bir işletim sistemi değil. Sonuçta çalışmak için ne windowsa ne başka bir işletim sistemine ihtiyaç duyuyor. Fakat tamamen özgün değil çünkü bir şekilde yazıldığını platforma bağlı özellikeri olacak. Sanırım şimdi seni tam olarak anladım ve neden daha önce tam olarak anlayamadığımı anladım :D

while (1<2)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

KrypT bunu yazdı:
    Dostum nasıl hiç bir işletim sistemi olmadığını varsayıyoruz, sen TahribatOS falan demişsin ben onu temel olarak başladım yazmaya. Demek istediğim basitçe şu an assembly, C ikilisiyle adına TahribatOS denen özgün bir işletim sistemi yazmamız mümkün. Ha %100 özgün değil tabiki ama dağıtımdan nazaran işletim sistemi diyebileceğimiz bir şey. Linux ve windows'tan bahsetmemin sebebi, demiştin ya önce kendi işlemcini yapman lazım ve şimdi demişsin aynı şekilde çalıştıkları anlamına gelmiyor bende tam onu anlatmak istemiştim, linux ve windows'sun sıfırdan yazılmadığını biliyorum o yüzden kökenlerinide dahil ettim diye ekledim, sonuçta birbirlerinden farklılar değil mi? Ama aynı donanımda çalışabiliyorlar. Peki başka biri neden çıkıp aynı donanım üzerinde çalışan kendi işletim sistemini yazamasınki demek istemiştim. Ama bunu yazacak adamda elbet başka bir platformda, aygıtta, oturup windowsunda yada linuxunde yazacak crosscompile edecek vs. Ama bu demek değildirki bu yeni bir işletim sistemi değil. Sonuçta çalışmak için ne windowsa ne başka bir işletim sistemine ihtiyaç duyuyor. Fakat tamamen özgün değil çünkü bir şekilde yazıldığını platforma bağlı özellikeri olacak. Sanırım şimdi seni tam olarak anladım ve neden daha önce tam olarak anlayamadığımı anladım :D

Şimdi oldu :) ama şunu eklemek isterim Linux ve Windows(ondan emin degilim valla) bir kere yazılıp işler hala geldikten sonra eski plartformun kalıntılarından bir şekilde kurtulup yeniden yazıyorlar kernellerini.... 

Toplam Hit: 9564 Toplam Mesaj: 37