Yabancı Arkadaşa Türkçe Öğretmek İçin Kaynak Arayışı
-
Hocam sen öğretmeyi dene. Sondan eklemeli dillerin mantığını kavrarsa zaten gerisi ezbere kalıyor. Öyle pek gramerlik bir durum yok modern türkçede. Hele günlük konuşma dilinde eğitim seviyemiz yerlerde olduğundan hiç bir kurala uyulmuyor. Dediğim gibi sondan eklemeli dillerin mantığını kavrat sonrasında ise zaten fillerimiz belli günlük sık kullandıklarımızı ve çekimlerini ezberlesin.
Hani vardırya türkçe düşünüp ingilizce konuşmayın der ingilizce öğretmenlerimiz aynı şekilde bu onlar içinde geçerli. Öğreteceğin kişinin ana dili sondan eklemeli bir dil değilse kız ilk önce konuşmaya çalıştığı dilin sondan eklemeli olduğunun farkına varsın. Bir alman ingilizce öğrendiğinde kafasında cümleyi almanca toparlayıp ingilizce çevirebiliyor. Ama cümleyi ingilizce kurup türkçeye çevirmeye kalkarsa sıkıntı yaşar ki bu yüzden bizim milletimiz zorlanıyor avrupa dillerini öğrenirken.
İlkokulda kullandığımız fişler de yardımcı olabilir. Fiilleri filan o şekilde kavrayabilir. Basit cümleler ile temeli iyice kavrasın. Dil kursunda temeli öğrendim ileri seviye değil demiş ama temeli öğrenmiş olsa zaten gerisinin ezber olduğunu farkına varırdı. Dediğim gibi fişlerle başlayın ufak ödevler ver özne ve fiil ilişkisini öğrendikden sonra zaten sıkıntı yaşamaz.
-
Talk now - Turkish | Eurotalk interactive , Learn how to speak Turkish! for beginners
ISO şeklinde bu var
http://www.plonter.co.il/graphics/product_images/full/Turkish-TN.gif
-
@RaAmLis, hocam ben öğretiyorum bazen ama doğru dürüst kitap yok o yüzden böyle pek doğru gitmiyor.. Görerek test çözerek öğrenmesi daha iyi.. Hiç türkçe öğretmeye çalıştın mı bilmiyorum ama cidden zor bazı şeyleri açıklamak, bi de doğru dürüst tecrübe olmayınca, bazı şeylerde iyice takılıyor insan. Sondan eklemeli dil olduğunu anladı ama hala karışık geliyor ve aklında tutmakta da zorlanıyor. Biraz japonca biliyor, diyor ki japoncadan daha zor türkçe. (gramer yapıları benzer türkçe ile japoncanın)
@janni, hocam link verebilir misin bakalım
-
unbalanced bunu yazdı
@RaAmLis, hocam ben öğretiyorum bazen ama doğru dürüst kitap yok o yüzden böyle pek doğru gitmiyor.. Görerek test çözerek öğrenmesi daha iyi.. Hiç türkçe öğretmeye çalıştın mı bilmiyorum ama cidden zor bazı şeyleri açıklamak, bi de doğru dürüst tecrübe olmayınca, bazı şeylerde iyice takılıyor insan. Sondan eklemeli dil olduğunu anladı ama hala karışık geliyor ve aklında tutmakta da zorlanıyor. Biraz japonca biliyor, diyor ki japoncadan daha zor türkçe. (gramer yapıları benzer türkçe ile japoncanın)
@janni, hocam link verebilir misin bakalım
Torrentte, mailini pm le davetiye göndereyim.
-
Japonca aynı aileden olsa da aynı koldan değil türkçeyle. Ama çoğu altay dili gibi ezbere dayalı bir dil türkçede. Dediğim gibi mantığı anladıysa geriye kalan şey ezber. Üşnemeyip fiş doldurun. Etkili bir yöntem olmasa bize o şekilde öğretmezlerdi ilkokulda:D Bizim öğrendiğimiz gibi basit cümlelerle ali ata bak ömer ipi tut filan bu şekilde daha rahat aklında kalır. Bağlaçları fiilleri özneleri hazırla kendi cümle kurmaya çalışsın zaten tekrar ettikçe aklında kalır. Türkçe yazıldığı gibi okunan nadir dillerdendir. Harflerin sesi neyse kelime içinde de aynı şekilde kullanılıyor. Harflerin okunuşunu filan öğrendikden sonra konuşma kısmında da sıkıntı yaşamaz.
Bunun dışında eskiden http://livemocha.com/ güzel siteydi. Şu anki durumunu bilmiyorum ama bir göz atın belki yardımı olur.