Yapay Zekayla İlgilenen Var Mı?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KizilS
    KizilS's avatar
    Homo

Esenlikler müritler.

Yapay zekayla ilgilenen var mı? Varsa birkaç soru sormak istiyorum , meraklıyım bu konuya.

1- Yapay zeka programlarken hangi dili kullanıyorsunuz? Bu işe uygun olan LISP-Cobol-Prolog tarzı dilleri mi yoksa C'ye az çok benzeyen , veri türleri vb şeyler olarak örnek almış dilleri mi?

2-Yapay zekanın hangi dalı ile ilgileniyorsunuz? Kaç senedir ilgileniyorsunuz , bu işin zorlukları neler?

3-Yaptığınız yapay zeka uygulamaları bir insandan daha iyi olabiliyor mu? Oynadıkça ders çıkarabiliyor mu kendine? Örnek vermek gerekirse satranç oyunu yaptınız , yapay zeka ilk başta kötü oynar fakat oynadıkça geliştirir kendini. Yapay öğrenme yani.

4- Bu işte matematik çok gerekli onu anladım. Matematikte en fazla hangi konularla uğraşmak gerekiyor? Neleri kullanıyorsunuz?

5- Şimdiye kadar gördüğünüz en gelişmiş yapay zeka uygulaması neydi? İnternette var mı, yani incelenebilir mi bu uygulama?

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erc
    erc's avatar
    Erkek

valla çok detaylı bilmiyorum ama doktora yapan hocamın asistlantığını yaparken matlabta simulink kullanarak bazı şeyleri geliştirdiğini biliyorum,matris ağırlıklı problemler çözüyordu,başlamak istiyorsan şu kitapla başlayabilirsin. Ama çok zorlu bir kulvar haberin olsun,kafayı sıyırmak için birebir ilgilendiğim kadarıyla nacizane tavsiyem matematik kas ve matematik problemlerini çözdürmeye çalış,haydi kolay gele

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Easx
    Easx's avatar
    Erkek

Takip

www.kriptopedi.com
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Erkek

Okulda basit seyler gormustuk mesela bi satranc tahtasina birbiri ile kesismeyen kac tane vezir koyulur gibi.sonra satranc tahtasini genisdletioduk. Deneyerekten buluordu kendisi ama kod mantigi cok farkliydi.onlarin mantigina bakmani tavsiye ederim. Bazi seylerde ters mantik kullaniyordun.gercekten zor bi alan

Konu ID: 112846 Konuyu Acan : Ekerci Konu Başlığı : Tahribatın en sevdiği adam ? Silinme Sebebi : 3 sayfadır takip ediyorum beni seven kimse çıkmadı. alacağınız olsun müridler
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Robinson_Crusoe
    Robinson_Crusoe's avatar
    Erkek

Evrimsel programlamayı incelemen lazım,

Gençliğimden bu yana et yenilmesine karşıyım. Bir gün insanların hayvanları öldürmeyi tıpkı insan öldürmek gibi cinayet kabul edeceğine inanıyorum,
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    anubisx
    anubisx's avatar
    Erkek

Ben ilgileniyorum. Daha cok machine learning kullandim, data analysis de gerekliydi. Matematik kesinlikle gerekli, matematik olmadan icgudulerinle birsey yapman cok zor. Proje suresince MATLAB kullanmistim ama c++ ile de rahatlikla yazabilecegimi dusunuyorum. 

http://yigitdemirag.com
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Lisans ve yüksek lisans dönemlerimde çok fazla uğraştım özellikle machine learning ve computer vision üzerine tezim var.

Yüksek lisans tezimde gösterdiğin bir cismin aynısını oda içerisinde bulan ve sana getiren bir robot yapmıştım. Tek sorunu beyaz duvarlara çarpmasıydı sonra sıkıntıyı çözdüm allahtan :) Opencv ve python kullandım robotun kartı olarak beagleboard mx kullandım

Bunun haricinde matlab ile söylediğin kelimeyi eğer database'inde varsa bulup sana gösteren eğere bulamazsa veritabanına yazan bir yazılımım oldu. 

Yine python ile bir kaç sosyal medya mining aracı geliştirdim.

NLTK ile çalışmalarım oldu.

Prolog'u üniversiteye ilk başladığımda kullandım bir dönem gömülü sistemlerde linux ve java kullandım ama elimde patladı.

İşin zorluğu alan çok geniş eğer matematiksel yapın zayıfsa özellikle adaptive sistemlerde sorun yaşıyorsun. Bu sebepten dolayı odaklanmak ve bir konusunda bilgili olmak önemli.

Uzman sistemler bir konuda insandan daha başarılı olabiliryorlar özelliklede kendini tekrar eden işlerde(Maden arama,kan hücresinde zararlı hücreyi bulma vs vs gibi) ama genelde öğrenme yeteneği şu anda insana yakın veya geçmiş bir sistemle karşılaşmadım arada bir akademisyenler idda ediyor ama bir noktada hep patlıyordu. Son 1 yıldaki durum nedir bilmiyorum ama.

Sosyal medya aracında network teorisini çok kullandım, markov hidden model'i bir çok farklı projemde kullandım. Fourier tabii ki bu işin olmazsa olmazı, linear cebir kesinlikle gerekiyor. Shortest disastance algoritmalarında sanırım gradian çok kullanılıyordu.

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unix
    Andrei
    Andrei's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

sunu da es gecmemek lazım : 

http://www.gercekbilim.com/yapay-zeka-sonunda-turing-testini-gecti/

%40 indirimli olarak "Centos Sistem ve Sunucu Yönetimi" adlı kitabımızı satın alarak, Linux üzerine yapılacak olan devam projeleri icin destekte bulunabilirsiniz : http://www.hepsiburada.com/centos-sistem-ve-sunucu-yonetimi-oku-izle-dinle-ogren-p-KKODLAB01579
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek

ben de merak ediyorum bu yapay zeka olayını.. normal programlama mantığından farkı nedir? çok çok basit bi örnek var mıdır yapay zekanın mantığının ne olduğunu gösteren?

İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nurulmac11
    nurulmac11's avatar
    Erkek

çizik

black implies white, self implies other, life implies death.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek
    Lightsaber bunu yazdı

ben de merak ediyorum bu yapay zeka olayını.. normal programlama mantığından farkı nedir? çok çok basit bi örnek var mıdır yapay zekanın mantığının ne olduğunu gösteren?

Buna adaptif sistemlerden bir örnekle cevap verim.

Mesela bir robotu daha önce hiç gidilmemiş bir gezene bıraktık ve burada dolaşıp örnek toplamasını istiyoruz. Robot dolaşırken bir toprak birikintisine denk geldi bu dünyada daha önce karşılaştığımız bir tür değil. Doğal olarak nasıl davranması gerektiğini daha önceden ön görmemiz mümkün değil.

Eğer robot yeni bir durum karşısında nasıl davranması gerektiğini deneme yanılma yöntemiyle öğrenebiliyor zaman içerisinde kendini ve çözümünü optimize edebiliyorsa ve değişken durumlara karşı ön tanımlı olmasa bile adapte olabiliyorsa uzman sistem veya yapay zeka kullanıyor diyebiliriz(bu örnek daha çok uzman sistemlere yakın ama aklıma başkası gelmedi)

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
Toplam Hit: 3423 Toplam Mesaj: 23