Yapay Zekayla İlgilenen Var Mı?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nurulmac11
    nurulmac11's avatar
    Erkek
    sandman bunu yazdı
    Lightsaber bunu yazdı

ben de merak ediyorum bu yapay zeka olayını.. normal programlama mantığından farkı nedir? çok çok basit bi örnek var mıdır yapay zekanın mantığının ne olduğunu gösteren?

Buna adaptif sistemlerden bir örnekle cevap verim.

Mesela bir robotu daha önce hiç gidilmemiş bir gezene bıraktık ve burada dolaşıp örnek toplamasını istiyoruz. Robot dolaşırken bir toprak birikintisine denk geldi bu dünyada daha önce karşılaştığımız bir tür değil. Doğal olarak nasıl davranması gerektiğini daha önceden ön görmemiz mümkün değil.

Eğer robot yeni bir durum karşısında nasıl davranması gerektiğini deneme yanılma yöntemiyle öğrenebiliyor zaman içerisinde kendini ve çözümünü optimize edebiliyorsa ve değişken durumlara karşı ön tanımlı olmasa bile adapte olabiliyorsa uzman sistem veya yapay zeka kullanıyor diyebiliriz(bu örnek daha çok uzman sistemlere yakın ama aklıma başkası gelmedi)

hocam satranç sos gibi oyunların mantığı ne ? oyun teoremi diye falan bişiler çıktı karşıma ama bi türlü anlamadım.

black implies white, self implies other, life implies death.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Game theory'e çok girmedim bilgim yüzeysel ama bahsettiğin santranç veya sos gibi oyunlarda ben şöyle bir algoritma oluşturmuştum.

Sen bir hamle yaptığın zaman bilgisayar senin bir sonraki yapabileceğin 5 hamle ve her hamleyi yaptıktan sonra yapabileceğin 5'er hamleyi sonra bu hamlelerden 5 yapılabiliecek hamleyi hesaplayıp ona göre karşı strateji geliştirmeye çalışıyordum(mesela taşı onun alamayacağı bir yere koy, önünü kes,daha değerli taşı almak için yem at gibi). Burada her hamleden sonra bir istatislik modeli kullanarak rakibin seçebileceği en ideal strateji tahmin etmeye çalıştım.

Sonuç çok memory harcayıp uygulama kapanmıştı:D

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    WebJas
    WebJas's avatar
    Erkek

üniversitede bir hocamız ilgileniyordu, opencv kullanarak yüz tanıma teknolojisiyle harmanlı bir yapay zeka alt yapısı oluşturmaya çalışıyordu ve c# kullanıyordu.

bu işle uğraştıktan sonraki en önemli safha turing testi, bu testi geçebilirse yapay zeka zaten işin büyük kısmı tamam demektir.

3. sorun google'a göre quantum teknolojisiyle henüz gerçekleşti. bu konuyla ilgili çok az döküman bulabilirsin, örneklere rastlasanda ayrıntılarını henüz herkes saklı tutuyor.

bildiğim kadarıyla benden bu kadar :)

bilmediklerimi ayaklarımın altına alsam başım göğe ererdi..
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sherlock.
    r10aldinho
    r10aldinho's avatar
    Erkek

Matlab kullandım,  sezgisel optimizasyon yöntemleri ve ysa ile ilgilendim.

Örüntü tanımayı da buna katabiliriz.

Matematik tabi ki önemli,  olasılık, algoritma bilgisi önemli. 

Birçok alt dalı var, hangileriyle ilgileneceksen o konularda karşına matematik çıkacak zaten.

C veya java da kullanabilirsin örneklerini görmüştüm. 

Birçok oyunda kullanılıyor örneklere bakabilirsin

İlk batışını ben gördüm güneşin, Gün dönümüne sen yetiştin, Kaptanı benim bu geminin, En son ben çıkarım, Panik etmeyin ___________________________________________________________ iletisim: www.tahribat.com@gmail.com
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    akmarky
    akmarky's avatar
    Erkek

buyrunuz babalar gibi kitabı var 
    http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=77983&sa=172053978

y
    üz tanıma problemlerini incelemiştim... aptala anlatır gibi anlatmış yazar

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek

bi konsol uygulaması yazmıştım c# a ilk başladığımda naber filan diyodu senin cevabına göre cevap veriyordu ama full if-else veya switch case yapısıyla kurulmuştu bu da sayılır mı yapay zeka?

EDİT: bu da linki hatta: http://dl.dropbox.com/u/57549498/muhabbetv1.5.zip

Lightsaber tarafından 07/Tem/14 23:07 tarihinde düzenlenmiştir

İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KizilS
    KizilS's avatar
    Homo
    akmarky bunu yazdı

buyrunuz babalar gibi kitabı var 
    http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=77983&sa=172053978

y
    üz tanıma problemlerini incelemiştim... aptala anlatır gibi anlatmış yazar

o kitap bende de var , dediğin gibi bilale anlatır gibi anlatmış herşeyi çok iyi.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NmC
    NmC's avatar
    Erkek

Hocam soruların çok sığ. Öncesinde biraz ön araştırma yapman gerekiyor sanki..

Yapay zeka sistemleri zaten insan gibi davranma işinden vazgeçeli epey oluyor. Şu an daha ziyade rasyonel davranan sistemler geliştiriliyor. İnsan gibi davranmaya çalışmak pek mantıklı değil.

Kullandığın dilin çok bir önemi olmadığını düşünüyorum, ama bu alana en uygun dil LISP diyolar hiç kullanmadım bilmiyorum :)

Yakın zamana kadar yapay zeka uygulamalarının böyle deli gibi öğrenen şeyler olacağını pek düşünmüyordum, fakat son zamanlarda iyice popülerleşen makine öğrenmesi ve deep learningden alanı sayesinde bu dal tamamen farklı yerlere taşınacak gibi.

There are 10 types of people in the world. Those who knows binary and those who dont...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KizilS
    KizilS's avatar
    Homo
    NmC bunu yazdı

Hocam soruların çok sığ. Öncesinde biraz ön araştırma yapman gerekiyor sanki..

Yapay zeka sistemleri zaten insan gibi davranma işinden vazgeçeli epey oluyor. Şu an daha ziyade rasyonel davranan sistemler geliştiriliyor. İnsan gibi davranmaya çalışmak pek mantıklı değil.

Kullandığın dilin çok bir önemi olmadığını düşünüyorum, ama bu alana en uygun dil LISP diyolar hiç kullanmadım bilmiyorum :)

Yakın zamana kadar yapay zeka uygulamalarının böyle deli gibi öğrenen şeyler olacağını pek düşünmüyordum, fakat son zamanlarda iyice popülerleşen makine öğrenmesi ve deep learningden alanı sayesinde bu dal tamamen farklı yerlere taşınacak gibi.

hocam elimde 700 küsür sayfalık kitap var. ancak bu dal o kadar garip ki , bazı basit görünen şeyleri yapmak başarı. mesela satranç için yapay zeka kodlamak biraz kasar adamı

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KuZeTaR
    KuZeTaR's avatar
    Erkek

Sandman hocam, satranç oynarken daha ilk hamlede senin makine yanmasın ? :D yanlış hatırlamıyosam 2^120 kombinasyon vardı :D

Toplam Hit: 3422 Toplam Mesaj: 23