Yaşça Büyüklere Neden Saygı Duyulur?
-
bugün aklıma geldi öğle yemeğinde.
sağlam bi cvp alamadım : )
neden saygı duyarız.bizden daha çok yaşadıkları için mi? (yannış anlaşılmasn saygı duymayalm demiorum ama neden demediimi bilmiorum)
eğer konu bizden daha tecrübeli olma mevzusu falansa akıl yaşta değil başta falan : )
-
senden daha çok yaşadığı ve büyük ihtimalle senden daha önce öleceği için
-
çünkü geçler yaşlıların aptal olduğunu dusunurler ama yaşlılar genlerın aptal oldugunu BİLİRLER...
-
küçüklerin sana saygı göstermesini istediğin için
-
Yaşlı kişiye karşı olgun davranmalısın,çocuksan yaşıtlarına yaptığın şakaları yaşça büyük birisinin önünde küçük düşürmemen için saygı duymalısın. Senden yaşça büyük olduğu için senden fazla saygı görecektir eğitim durumu kariyeride var ise. Yaşın geldi 50 ye diyelim... 15 yaşında biri gelip " naber lan " diyor. Hoş olur mu? olmaz... İşte bu yüzden yaşça büyüklere verilen değerdir
-
nikoteen ; ) artı bir
ama 2. aptal olmamaış :D aslında şöyle ;
yaşlılar o yaşlarına kadar bir sürü şey öğrenip , öğrendiklerinin 'kumsaldaki tek kum tanesi' * olduğunu bilirler, ama gençler yaşlılardan daha çok bildiğini sanarak yaklaşabilirler yani öle bişey.; ) ,bende var böyle bi kibir ,yaşlılar değil tabi herkese bi önyargıdır var , ama herkesin saygı duyulacak bir geçmişi bir öyküsü olabiliyor yaw hayat bunu göstertiyor a.g :D
-
Çünkü senden daha deneyimlidir ;) daha çok görmüş geçirmiştir ;) ya ne bileyim bu yaşlada alakalı deil,insan saygı duyulmayı hakediyorsa duyarsın,dandik biriyse 100 yaşında olsa takmam :D
-
hayat tecrubesine, gormus gecirmisligine, deneyimlerine, olume yakın olusuna saygı duyarsın. türk toplumunun, bozkır toplumlarının ortak kulturel yapılarından biridir. globallesen dunya duzeninde kultur yozlasmasıyla beraber kaybetmeye basladıgımız seylerden biridir. benim icin yaslılara saygı ve sevgi gostermek cok onemlidir. cunku cerkezlerde bu biraz daha katı. yani kulturlerine sahip cıkma konusunda cok katılar ve bu yaslılara saygı olayı biraz daha katı. zaten oyle olmasam heralde babam beni keserdi. sikayetcide olmamamız lazım boyle seylerden. bu kulturumuzde olan birsey olmasa bile yaslı insanlara yasından oturu saygı sevgi gostermek gerekir. benim zaaflarımdan biridir yaslı insanlar. onlar icin yapmayacagım sey yoktur. neden bukadar uzerlerine titredigimi bende bilmiyorum (:
-
Bunu içimdeki, bu sıradanlığa karşı koyma dürtüsünden dolayı söylüyor olabilirim ama düşündüğüm şey saygının bir sınır olduğudur. Yani 25 yaşındaki bi adam 18 yaşındaki bi adamla aynı yaştaymış gibi konuşabilmeli arkadaş.
Ha şimdi saygı duyulmazsa bu sefer de 16 yaşındaki bi adam 60 yaşındaki bi adama "lan omua kodum naapıyon nası gidiyo?" gibi bi soru sorabilir ama bunun üstüne de 60 yaşındaki adam "lan amua kodum adam gibi konuş azını yüzünü zkerim" diyebilir. Bu saçma örnekten de anlayacağınız üzere saygı olmazsa da bir düzen sağlanabilir. ya da belki ben yanlış anlıyorum saygı böyle bişey olmayabilir de. ama şöyle düşünün lan 28 yaşındaki bi adam 30 yaşındaki bi adama saygı göstermez.yani gösterir de 16 yaşındaki birinin gösterdiği kadar göstermez
e insan ömrü 1000 sene olsaydı o zaman 16 ile 60 arasındaki fark 28 ile 30 arasındaki fark gibi olacaktı ve saygı göstermesine gerek yoktu. yani bu saygı olayı da göreceli arkadaş.
-
çünkü bu bizim kültürümüz. büyüklere saygı sadece müslüman milletlerde vardır. ama Türklerde islamiyetten önce de olan bişey di bu. islamiyet öncesi koşuklara sav lara falan bakarsan nedenini görürsün. büyüklerin elini öpme, omların yanında edepli oturma bi ingiliz ve ya amerikan ailesinde görülmez. 60 yaşındaki adama 5 yaşındaki çocuk adıyla seslnir. gerçi yakında bizde böyle olacak ama. kültürümüzü kkoruyalım...
-
bu "abi" "abla" hadisesi dünyada 2 millette vardır. Birisi koreliler biriside biziz.
Hiç farkettiniz mi bilmem ama onlarca kaynakta fransızı italyanı ingilizi "türkler öyle bir millettir ki.." diye başlayan övgü cümleleri yazar bizi betimlerken. Yine her ne hikmetse bir fransızın ingilizin "yüksek ahlakını" övdüğünü hiç görmedim.
Bu büyüklere saygı hadisesi de bu övgü unsurlarından birisidir. Örneğin "ihtiyar" kelimesini ele alacak olursak anlam itibariyle "bilge, bilen kişi, bilgili" gibi manalara gelir ve biz yaşlı insanlarımız için kullanırız. Arapça kökenlidir. Araplar saygısızlıklarından olsa gerek yaşlılara "şabani" derler. Yaşlı demektir bu kelimede. Aradaki kültür ve anlayış farkını görün.
Şimdi nedenine gelelim. Her ne iş yapıyor olursanız olun "ben bu işte üzerime uzman tanımam" desenizde işiniz, işinizle ilgili bilginiz hayat terübenize etki etmez. 20 yaşındaki bir genç 45 yaşındaki birisinden tecrübe olarak epey geridedir. Bu terübe farkının yarattığı bir statü olarak değerlendirebiliriz saygı hadisesini. Ayrıca Türk kültürü naif bir milletin kültürüdür. Hödük hödük 23 yaşındaki ali 35 yaşındaki veliye "naber veli iyimisin la" derse bu naiflik ve incelik buharlaşır.
Ha şuda bir gerçek insan önce saygı görür ama saygınlığına halel getirecek türden davranışlara girerse saygı göstermek alttan almaktır.