Yazılımda Kadın Eli ' Ne Destek Ve Önerilerinizi Bekliyoruz.
-
AMpul bunu yazdıhandemuge bunu yazdı
Aslında bu böyle değil. boyle bir algı oluşmuş. önyargı tamamen zaten kadınlar bu konuda başarılı değil. iste tamda bu yüzden oluşuyor.bu goruslerin aksine ilk kadin yazilimci ada lovelacedir. yani aslında bu alanda başarılı kadınlar var. Sadece bilinmiyor ve bu şekilde sarf edilen cumlelerde acaba gerçekten yapamazmiyim oryargisi olusuyor. ne alaksı var ? Ben bir kadınım ve burda yazılım tanıtıyorum istek sadece istek.
Butun kadin bilimadamlari(?) gibi, ada lovelace de bilincli olarak abartilmis bir isim. Bilgisayarin onculerinden, charles babbage denilen ustad tarafindan kiralanmis bir kiz, ama babbage den kimse bahsetmezken ada bir anda programlamanin atasi oluverdi. Von neumann da kendi makinasinin programlama islerini kadinlara yaptiriyordu, zaten bu isler zaten o donemlerde kadin isi olarak goruluyordu, bir yerlere bir kayitlar girilecekse vs. bunlari kadinlar yapiyordu. Bu konularda biraz sexist'im kusura bakmayin :D
Margaret Hamilton'a diyecek bir seyin var mi? Ayrica adama senin bilime kucucuk de olsa ne katkin oldu diye sorarlar (:
-
izzmarit bunu yazdı
Konunun benimle alakasi ne? Bilimadamlarini sadece baska bilimadamlari mi tartisabilir? Ya da soruyu genellestirecek olursak, bu bilimadamlarinin mi yoksa bilim tarihcilerinin mi isidir?
Margaret ablaya gelince, programmer iste, bilime bir katkisini goremedim. Ayrica tarihte nadir de olsa kadinlarin bilime ya da sanata katkisi oldugu gorulmustur (genelde cirkin olanlarin). Istisnalar kaideyi bozmaz.
Turkiye'de bilim adina birsey uretilmedigi icin, var olan tek tuk isim de abartiliyor, cahit arf gibi, ingiliz olsaydi kimse adini bile bilmezdi, ancak bizim en buyuk matematikcimiz.
Ayni sey dunya capinda kadinlar icin gecerli, ada ya da margaret erkek olsalardi, haklarinda wikipedia sayfasi olacagindan bile emin degilim. Pozitif ayrimcilik diye birsey icat oldu, ayrimciligin pozitifi negatifi olmaz. Kadinlarin, cok cirkin olmadiklari surece, guzel gorunmek, iyi koca bulmak, cocuk yapmak gibi gunluk kaygilari, kendilerini bilime adamalarina engel oluyor, ve bunda kadinlarin sucu yok, insanin evrimsel gelisiminin bir sonucu. Dunyanin basina gelen iyi seylerde (bilimsel gelisim gibi) kotu seyler de (savaslar gibi) genelde erkeklerin urunudur.
Seni bilimle ugrasan bir muride olarak taktir etmedigimden degil, boyle basit laf dalaslariyla insanlari tartacak birisi de degilim, sonucta tarikatimizin mottosu, ilim amel ihlas ve guzel ahlak. Ancak benim gorusum bu yonde, sen hemcinslerini daha iyi bilirsin, objektif olarak olaya bak.
-
Grafiğe falan değsin kadının eli, back-end tarafında çalışamaz kadınlar. Beyin ve düşünce yapınız buna uygun değil.
Neyse hayırlı olsun :)
-
izzmarit bunu yazdıKizilS bunu yazdı
Ben anlamıyorum neden kadın yazılımcı olayları türedi birden. Kadın da bilgisayar kullanıyor erkek de , bu işin sadece merakla alakası var. Kadın adı altında neden ayrılıyorsunuz , erkeklerin hazırladığı eğitimleri anlayamıyor musunuz? Zorlamayla olacak bir iş değil zaten kadınların yapısı gereği uğraşmıyorlar. Biyoloji haricinde(lablarda çok kadın var) zaten analitik alanlarda baskın olduğunuz pek bir yer yok. Mevzu ne kadar soyutlaşırsa kadın sayısı o kadar düşüyor o alanda.
Yazılım alanında da zaten frontend takılıyor pek çok kadın. Görsel alanlarda başarılılar.
Sen ne guzel sacmalamissin :D
@handemuge Hocam super bir girisim. Elimden ne gelir tam bilemedim ama geleni yaparim (:
beyler kaçın dır dır geliyo
-
@ampul
Bilimi elbette sadece bilimadamlari tartismaz elestirmez. Ama kadinlarin dogasi, evrimsel gelisim onlari ev islerine zorladi, bilimle cirkin kadinlar ugrasiyor gibi soylemler kulaklarimdan duman cikartiyor (:
Objektif bakiyorum, tanidigim ya da gordugum kadinlarin bircogu dedigin gibi evet fakat erkeklerin de bircogu erkek prototipinde esdeger. Vasifsizligin cinsiyeti yok. Ornekleri de forumda da bolca mevcut.
Cahit Arf benim fikrimce sisirilmis bir isim degil, Erdal Inonu var adini siyasi cercevede duymuslardir genellikle ama en baba fizikciler Erdal Hocadan alinti yaparlar. Guzel bilim insanlarimiz var. Cok degil belki ama var.
Laf dalasi falan yok (: fikrimizi soyluyoruz birbirimizin yazdiklarimizi begenmiyoruz hepsi bu.
Gifteki kadinin da, adam haliyle karsilik verdigi icin ona saldiran picigettonun da kutsal spagetti canavari bin belasini versin (:
-
(Biliminsani)
-
izzmarit bunu yazdı
@ampul
Bilimi elbette sadece bilimadamlari tartismaz elestirmez. Ama kadinlarin dogasi, evrimsel gelisim onlari ev islerine zorladi, bilimle cirkin kadinlar ugrasiyor gibi soylemler kulaklarimdan duman cikartiyor (:
Objektif bakiyorum, tanidigim ya da gordugum kadinlarin bircogu dedigin gibi evet fakat erkeklerin de bircogu erkek prototipinde esdeger. Vasifsizligin cinsiyeti yok. Ornekleri de forumda da bolca mevcut.
Cahit Arf benim fikrimce sisirilmis bir isim degil, Erdal Inonu var adini siyasi cercevede duymuslardir genellikle ama en baba fizikciler Erdal Hocadan alinti yaparlar. Guzel bilim insanlarimiz var. Cok degil belki ama var.
Laf dalasi falan yok (: fikrimizi soyluyoruz birbirimizin yazdiklarimizi begenmiyoruz hepsi bu.
Gifteki kadinin da, adam haliyle karsilik verdigi icin ona saldiran picigettonun da kutsal spagetti canavari bin belasini versin (:
Bu çatışmaya girmeden şu hatunları buraya salıveriyorum; ama ufaktan değdirmeden edemeyeceğim, bilimle uğraşan, doğanın büyüsüne kapılan, merakının peşinden koşanlar bir iki müstesna hariç her zaman asosyal ya da antisosyal, iletişim zorluğu çeken, toplumca dışlanan, yüzüne bakılmaz addedilen kişilerdi. Kadınlar toplum dinamiklerinde her zaman daha aktif olmuşlardır, dışlanamamıştır, namahrem ilan edilmiştir, ihtiyacı olmasa dahi sahiplenilmiştir, kadın toplumun bel kemiğidir :D, ama şu yaşamakta olduğumuz yıllarda bu tür pozitif ayrımcılığa bence de gerek yok, bu tür kadına yönelik olduğu besbelli projelerin de pozitif ayrımcılığı beslediğini düşünüyorum. Tanıdığım bir çok kadın arkadaşım mantıksal ve analitik düşünmeye yatkın kimseler, duygusallar mı? kesinlikle! Ama dördü ikiye bölerken canı yanacak diye de cıvığa bağlamazlar herhalde amk.
-
İlk bakışta sıradan bir blog görüntüsü veriyor.
Sitede içeriğe baktığımızda pek yenilikçi olmadığı görünüyor. İnternette trilyon kere konu edilmiş, hatta aynı üslupla konu edilmiş şeyler tekrarlanmış.
Yazılım derslerinin içerikleri okul ders notlarından alıntılanmış gibi, yeni başlayana öğretmekten ziyade ezberletir vaziyette. Sanırım yazan kişiler de ya yeni öğrendi ya da ezberleyerek ilerliyor.
Genel görüşüme göre öğrencilerin kendi notlarını paylaştığı sıradan bir ortam olmuş. Fakat ötesi değil. Kadın birliği oluşturmak gibi gayelerle hit toplama niyetinde olunduğunu tahmin ediyorum. Seksist bir insan değilim. Kadına ayrı, erkeğe ayrı platformlar kurulması bence saçmalık. Fakat böyle bir şey yapılmak isteniyorsa daha derli toplu olması gerekir diye düşünüyorum.
http://yazilimdakadineli.com/kendi-wikipedia-sayfani-olustur-tuzagi/
Mesela buradaki başlığı ele alalım. Sosyal medyadan duyum alıpta kesin dille yazılan sıradan bir vasat makale. Kaynak yok, ispat yok. Kime göre, neye göre, kim ne gördü, nereden biliyor da bunu böyle söylüyor? Hit gelsin diye mi yazıldı? Bunlar aydınlatılmadıkça belirli kitlelerin ötesine geçmeniz zor. Sadece "kadın" sıfatı üzerinden yürüyerek çok bir yerlere gelemezsiniz diye tahmin ediyorum.
Yazılımcıların sitesinde Türkçe karakter sıkıntıları ve HTML & CSS dersleri yer aldığı halde yapıda genel bozukluklar çok göze çarpıyor.
Erkenden silip atmak taraftarı değilim, hatalar düzeltildiğinde her projenin potansiyeli vardır bu sebeple bu yolda başarılar. Sıkıntılar giderildikten sonra tekrar göz atıp yorumlamak isterim.
Ek olarak bundan 1 ya da yıl kadar önce benzer bir blog okuduğumu hatırlıyorum. Sanırım yine aynı üniversiteden çıkmıştı. Onunla bir alakanız var mı?
-
izzmarit bunu yazdı
...
Ama kadinlarin dogasi, evrimsel gelisim onlari ev islerine zorladi, bilimle cirkin kadinlar ugrasiyor gibi soylemler kulaklarimdan duman cikartiyor (:
...
Cirkinlik olayini hadi gectim o subjektif birsey. Ancak kadinin bilime katkisinin bu seviyelerde olmasinin sebebi evrimdir. Cunku en basta zeka'nin kaynagi evrimdir. Afrikada ortalama IQ 60-80 arasinda degisirken bu oran avrupa'da 100 civari. Kuzey avrupa guneyden daha zeki. Bunun da en cok kabul edilen aciklamasi, zekanin, buzul caginda insanlarin kendilerinin ve cocuklarinin hayatta kalma oranini onemli olcude etkilemesi.
Dunyanin en zeki insan toplulugu olan askenaz yahudileri de, avrupa'ya geldiklerinde diger yahudilerden farkli degillerdi. Hristiyanlarin o donemde, bankacilik benzeri para isler yapmalari yasak oldugu icin, bu isleri yahudiler tarafindan yurutuluyordu. Daha zeki olan yahudiler, daha basarili ve zengin oldular, daha fazla cocuk yapip bakabildiler, daha iyi saglik hizmeti alabildikleri icin cocuklari daha cok hayatta kaldi vs vs. her nesilde IQ puani 0.5 bile artsa, bin yilda bugunku haline gelmesine yetti. Bu elemanlar 20. yy'in basindan beri bilimin hemen her alanini domine ediyor. Benim en sevdigim dort bilim adamindan ikisi yahudi (faraday, euler, feynman, von neumann).
Bilimsel gelisimin, insan zekasi ile dogrudan ilgili oldugunu kabul edip, bu olayi sosyo-kulturel zirvalara baglamak sacmaliktir. Kabul etmek lazim ki, tum memelilerin erkekleri disilerini etkilemeye calisirken, disiler, gelecek nesillerin kalitesini dusunerek erkekleri secer. Ayrica ureme ihtiyaci disi icin cok daha baskindir. Hic ureme doneminde disi bir kediye baktiniz mi? Mesela kadinlar neden paragozdur? Butun kadinlar kaliptan ayni karakterle mi cikiyor? Hayir, cunku gunumuzde gelecek nesiller icin dogru esi secme noktasinda, en onemli etmen, fiziksel guc degil para. Kadinlar parasi olan erkege, sanilanin aksine bilincli, ya da kurnazca gitmiyorlar, bununla ilgili yapilan psikolojik deneyler de var, bu bir durtu.
Istisnalara gelince, erkeklerin de kari gibi makyaj yapip gezenleri, baleye veya sindy bebeklere ozenenleri, ya da vurduranlari :) var, istisnalar kaideyi bozmaz :)
-
http://www.kadinyazilimci.com/
Şu linkteki insanlara ulaşırsanız onlarda epey yardımcı olurlar çok sıcak kanlı insanlardır.
yazılım mühendisliği yazilimdakadineli bayan yazılımcılar bayan mühendis kadın mühendis kadınların yazılım platformu yazılım ile alakalı bir çok şey